To nie jest blog dla starych ludzi czyli stary blog S01

W celach porządkowych.

Postprzez SaladinAI » N lut 18, 07 22:56

Kurde, teraz to wygląda jeszcze lepiej - bardzo zgrabna teoria Seth :) Teraz przypomniało Mi się coś jeszcze - może pierwotne OH było właśnie taką pierwotną wylęgarnią dla przyszłych kandydatów na "Żołnierzy Doskonałych"? Tam mieli zyskać swoje doświadczenie. Tylko skąd ten pomysł? Otóż nie będąca w kanonie część MGS - Ghost Babel, wyjawia nam że OH zostało w tajemnicy stworzone przez rząd USA w celu tworzenia i dostarczania najemników którzy później mieli walczyć przeciwko Ameryce. Coś w tym stylu. Jednak Big Boss który dowodził całą operacją zbuntował się co poskutkowało wysłaniem Solida w celu zlikwidowani zbuntowanego dowódcy. Jednak możliwe że ta wersja w kanonicznej historii będzie miała miejsce. Jak wiemy Ocelot, w zakończeniu PO, w zamian za swoją pomoc w projekcie Les Enfants Terrible żąda od tajemniczego wspólnika by Big Boss przyłączył się do powstania Patriotów. Jeśli założymy że powodzenie projektu LET zależało od wstąpienia BB w szeregi Patriotów, to należy założyć że był on jednym z nich! Następnie razem tworzą OH by realizować plan opisany przeze Mnie i Setha wyżej, jednak między czasie ideały Big Bossa zaczynają się rozmijać z ideałami reszty i ten zaczyna się buntować. OH szlag trafia zaś później Patrioci kombinują z planem S3 aż dochodzimy do wydarzeń w MGS 4. Hmmm...już dalej nic nie piszę :wink:
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pn lut 19, 07 01:07

a ja dodam coś takiego...

skolov podobno jest martwy, ale w jap. produkcjach zauważyłem że dopóki nie zabiją kogoś na twoich oczach i to w taki sposób że masz 100% że jest martwy, to mozesz być pewien że jego śmierć nigdy nie jest pewna.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Kazek » Pn lut 19, 07 12:34

No wlasnie czy nie zastanawiala was nigdy kwestia projektu LET. Chodzi mi o to dlaczego BB zgodzil sie na to. Czy dzieki temu mogl wstapic w szeregi Patriotów, a moze jego DNA pobrano bez jego wiedzy co moglo jeszcze bardziej wplynac na jego zachowanie. Ogólnie oczywisty jest fakt ze coś wplynelo na bunt BB, troche sie dziwie ze sama śmierć The Boss nie byla tego przyczyną, a osobiscie uwazam ze to wszystko czego doswiadczyl BB kumulowalo sie w nim i nie wytrzymal... Sadze ze duzo kwestii nie jest do konca wyjasnionych (jakby nie bylo w MG i MG2:SS mamy tylko zarys fabuly) i mysle ze wiecej dowiemy sie np. z MGS portable ops 2 na PSP ktore na pewno powstanie...
Kazek
Running Man

Postprzez SaladinAI » Pn lut 19, 07 13:42

Wiemy że materiał genetyczny Big Bossa pobrano gdy ten został ranny w walce i zapadł w śpiączkę. Jednak ta historia na pewno się zmieni - mogę niemal się założyć że Snake dobrowolnie poddał się klonowaniu, być może dla wyżej opisanych celów.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pn lut 19, 07 15:15

no i to robi sie troche drażniące, bo niby znany juz hisotrie mgsa a tutaj wszytsko zaczyna być pisane na nowo i kto wie. czy bb sam daje sie sklonować, czy jednak klonują go kiedy jest nieświadomy tego co z nim robia.

no ale też gdyby nie wiedział o klonowaniu, to powinno go zdziwić że młody solid snake, wygląda kropka w kropke jak on...
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn lut 19, 07 16:16

no ale też gdyby nie wiedział o klonowaniu, to powinno go zdziwić że młody solid snake, wygląda kropka w kropke jak on...

Nie zapominaj o wychowywaniu Liquida. Co do zmian w biografiach postaci, to wraz z kolejnymi prequelami zmieni się praktycznie wszystko co do tej pory wiedzieliśmy bo skoro Ocelot okazuje się Patriotą to zastanawiam się czy w ogóle takie notki mają jakiekolwiek znaczenie:

Potem wstąpił do Rosyjskiej Policji Podatkowej, konkretniej do elitarnego oddziału walki z zorganizowaną przestępczością. Jakiś czas później został członkiem SVR, rosyjskiej agencji wywiadowczej, dawnego KGB. Tam właśnie poznał techniki stosowane podczas tortur i tam właśnie po raz pierwszy wyszły na jaw jego sadystyczne zamiłowania, przesłuchiwał ludzi export więzieniu na Lubiance.

Lub:

Gdy był najemnikiem został zauważony przez Big Bossa, przyłączył się do oddziału najemników w Outer Heaven, pozostał z nimi aż do końca. Prawdopodobnie pracował jeszcze przez kilka lat jako najemnik

Chociaż niektóre wyżej opisane fakty mogły mieć miejsce przy założeniu że Patrioci gdzieś po drodze się rozpadli lub co bardziej prawdopodobne organizacja osiągnęła nową formę istnienia - memy lub zdigitalizowane osobowości. W końcu trzeba jakoś wytłumaczyć że Ocelot w MGS 1&2 jest tylko szpiegiem a nie członkiem Patriotów, jeśli osiągnęli nową wyższą formę egzystencji możliwe że zwykłe ludzkie jednostki straciły na znaczeniu.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kotlet_schabowy » Pn lut 19, 07 17:40

Dodam, że materiał genetyczny do klonowania pobrano od Big Bossa kiedy był w śpiączce po jakiejś misji.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Pn lut 19, 07 17:45

Dodam, że materiał genetyczny do klonowania pobrano od Big Bossa kiedy był w śpiączce po jakiejś misji.

A ja kotlecie dodam: czytaj posty wyżej:)

Wiemy że materiał genetyczny Big Bossa pobrano gdy ten został ranny w walce i zapadł w śpiączkę. Jednak ta historia na pewno się zmieni - mogę niemal się założyć że Snake dobrowolnie poddał się klonowaniu, być może dla wyżej opisanych celów.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Seth » Pn lut 19, 07 18:14

Mi z kolei wydało się bardzo oczywiste, że próbkę DNA Big Bossa pobrano po misji w Portable Ops. Po końcowej scence można się domyślić że Snake traci przytomność, później też raczej nie odstawili go bez pomocy medycznej (Roy Campbell pozostał w szpitalu).

Albo to było wtedy, bo data nawet pasuje, albo to tylko takie puszczenie oka od Hideo;)

A co do motywów Big Bossa- myślę że tak jak było wspomniane, cały ból się w nim kumulował, od śmierci Boss, po spiski jego rządu, aż do zdrady najbliższych przyjaciół. Pomyślcie, najpierw dowiadujecie się że wasz ukochany kraj wydał wyrok śmierci na jedyną kobietę, którą kochacie... następnie zostajecie przez ten kraj oskarżeni o zdradę... zostaje wam rozkazane wymordować swoich dawnych kamratów, kosztem waszych własnych ludzi.... pod koniec dowiadujecie się, że przyczyną waszej całej udręki są ludzie, którym zaufaliście i których uważaliście za przyjaciół. Być może wtedy Big Boss uważał że to jedyny sposób żeby stworzyć lepszy świat, w którym nikt już nie będzie musiał cierpieć jak on. Możliwe że gdzieś podczas jego historii, przestał mu się podobać kierunek w którym zmierzała organizacja, więc postanowił odejść. Jak wiemy, było już za późno.

A co do przecieku i podpisywania Raidena ksywką Foxa. Myślę że chodzi o to, że Grey Fox był prototypem takiego "idealnego żołnierza". Spójrzmy tylko kto był pierwszym ninją:) - Frank Jaeger, czy Hunter jak kto woli (co właściwie nie jest jego imieniem, ale żołnierze z Mozambiku go tak nazywali). Zdaje mi się że Raiden, a wcześniej Olga, spełniają po prostu rolę Foxa (który w MPO był "idealnym żołnierzem" Army's Heaven) i nie dane nam będzie widzieć znowu Franka w akcji, co najwyżej usłyszeć raz jeszcze jego legendarne, przedśmiertne słowa;)
Seth
Machinegun Kid

Postprzez Mr_Zombie » Pn lut 19, 07 19:47

Saladin01 napisał(a):
Gdy był najemnikiem został zauważony przez Big Bossa, przyłączył się do oddziału najemników w Outer Heaven, pozostał z nimi aż do końca. Prawdopodobnie pracował jeszcze przez kilka lat jako najemnik

To już jest w sprzeczności z fabułą MGS3, bo przecież BB spotkał Ocelota (i - powiedzmy - się z nim zaprzyjaźnił) jeszcze długo przed jakimkolwiek myśleniu o Outer Heaven :/.

Przy okazji - kiedyś padło pytanie na forum, czy Kojima miał całą fabułę serii gdzieś tam już w głowie mniej więcej ułożoną.
Wydaje mi się, że sytuacja, jaką mamy obecnie - czyli zmiana goni zmianę - mówi sama za siebie.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez SaladinAI » Pn lut 19, 07 20:37

A co do przecieku i podpisywania Raidena ksywką Foxa. Myślę że chodzi o to, że Grey Fox był prototypem takiego "idealnego żołnierza". Spójrzmy tylko kto był pierwszym ninjąSmile - Frank Jaeger, czy Hunter jak kto woli (co właściwie nie jest jego imieniem, ale żołnierze z Mozambiku go tak nazywali). Zdaje mi się że Raiden, a wcześniej Olga, spełniają po prostu rolę Foxa (który w MPO był "idealnym żołnierzem" Army's Heaven) i nie dane nam będzie widzieć znowu Franka w akcji, co najwyżej usłyszeć raz jeszcze jego legendarne, przedśmiertne słowa;)

Olgi bym w to nie mieszał, ona tylko pomagała Raidenowi w wykonaniu swojej misji. Jeśli chodzi o Fox'a - to tak uczestniczył w projekcie Perfect Soldier, jednak ten projekt okazał się kompletna klapą więc raczej Raiden nie kontynuuje tego dzieła. Kontynuacją pozostaje projekt LET.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Seth » Pn lut 19, 07 20:43

To nie wyklucza teorii, że po porażce LFT (co powiedział Jim Houseman w MGS1), Patrioci powrócili do pierwotnego projektu, a mając już gotowy wzór na trening, byli w stanie go poprawić;] I tak powstał chocapic (Fox)...
Seth
Machinegun Kid

Postprzez uci » Pn lut 19, 07 22:24

no ale zauważcie że zawsze ninją jest biało włosa osoba... ( szczególnie po zmianie Franka w MG2 na PS2)

ale wracając do Ocelota.

W MGS1 i 2 był szpiegem patriotów, ale widac że był to nie byle jaki szpieg, tylko taki master szpieg. Ale znów od MGS3 do PO wychodzi że Ocelot zaczyna byc jakimś szefem Patriotow...

chyba że jest możliwe coś takiego.

Albo że Ocelot był jakimś współtwórcą Patriotów, którzy po przejściu na forme cyfrową zrobili z niego swojego podwładnego. Typowa zmiana miejsc z władcy na sluge.

Albo że są dwie strony Patriotów.

Mówi się w PO że znikneła połowa dziedzictwa i widać że jest tam zarysowany konflikt między Pentagonem a CIA.

Możliwe ze Major zero i Ocelot chcieli odtowrzyć filozofów pod wodzą CIA, a tymczasem Pentagon mając druga polowe kasy, zajeli się Patriotami.
Z tego konfliktu pojawiły się dwa sprzeczne obozy jeden to m.in Major zero, Ocelot, BB, Fox Hound, z drugiej strony Patrioci.

Potem grupa nr. 1 rozpadła się
major zero np. zginął, ocelot udał sie do rosji, gdzie zwerbowali go patrioci i z którego zrobili szpiega, który mial zająć się inflitracją BB i jego synów. Potem znów połączył siły z BB który zaczął prace nad OH.

Reszte znamy już z MG1&2
uci
Uber Big Boss

Postprzez Seth » Pn lut 19, 07 23:00

Ocelot nie jest szefem Patriotów, bo w MPO zostało wyraźnie nakreślone że on był tylko ''naszym człowiekiem'' organizacji, i to zupełnie ktoś inny stał za planami... ktoś z o wiele większym doświadczeniem. Co do Pentagonu i CIA - w zakończeniu MPO, Ocelot zabija szefa CIA, więc raczej z nimi nie współpracowali;) W ten sposób zdobywa także drugą część Dziedzictwa. Myślę że to jest właśnie przykład tego, jak organizacja wymykała się spod kontroli, jak to już mówiła The Boss.

Ocelot robił to co w czym był dobry;) Gdybyś go wrzucił na pozycję przywódcy, to tak jak ktoś dał Paris Hilton mikrofon zamiast <cenzura>.
Seth
Machinegun Kid

Postprzez uci » Pn lut 19, 07 23:08

no całego MPO nie czytałem, ale chodzi mi o gł. wątek tego że po jednej stronie jest org. powstajaca po MPO, a z drugiej patrioci z MGS2.

a ponadto jak się kogoś zabija, to nie zawsze stajesz się wrogiem danej organizacji, a może wykonuje to na ich zlecenie?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Seth » Pn lut 19, 07 23:39

Tu muszę Ci przyznać rację, bo przed śmiercią Szef CIA, zapytał Ocelota czy właśnie zdradza Filozofów... pewnie takie planowane czystki były czymś popularnym.

A o organizacji powstającej z MPO i MGS2 to już pisałem. Najwidoczniej oryginalni Patrioci doszli do wniosku, że nikt inny nie da rady stworzyć świata wymarzonego przez The Boss, albo po prostu pogrążyła ich zwyczajna ludzka chciwość... dlatego postanowili zdigitalizować własne postacie, o czym jest wspomniane w MGS2.

W końcu ludzie nie są wieczni, ich idee za to tak;)
Seth
Machinegun Kid

Postprzez uci » Pn lut 19, 07 23:47

właśnie o to mi chodzi, to co stworzyli Ocelot z Majorem zero mogło być zalążkiem Patriotów, lub czymś przeciwnym.

Np. Ocelot i reszta działali jeszcze dla filozofów, próbując przejąć nad nimi wladze, lub jakoś ich zmienić, a tym czasem w pentagonie rodzili się the patriots, stworzeni z ludzi którym nie spodobały się plany i pomysły "wojskowych".
uci
Uber Big Boss

Postprzez Seth » Pn lut 19, 07 23:52

Ech, ale teraz z kolei dowodzisz znowu że nie grałeś w MPO:P Tam pod sam koniec, w tradycyjnej już pogawędzce po napisach końcowych, sam Ocelot, wyraźnie zaznacza...

"So that we can become the Patriots"

A ci właśnie Patrioci, mają kontrolę zarówno nad CIA jak i Pentagonem. Wystarczy spojrzeć tylko na Shadow Moses, nie będę podawał przykładu, bo jest już późno i mogę coś pomylić;)
Mnie tylko zaintrygował fakt opisów tego co się stało po MGS3, zaraz po końcowej scenie na cmentarzu. Wynika z nich, że dla zwykłych marionetek Patriotów, Filozofowie jedynie zmienili nazwę. Podczas gdy zakończenie MPO sugeruje, że Patrioci zlikwidowali wtedy rządzący skład.
Seth
Machinegun Kid

Postprzez uci » Wt lut 20, 07 00:30

no cóz, więc źle to sobie zinterpretowałem.

możliwe że patrioci zastapili Filozofów.

co do CIA i pentagonu, to w MGS1 caly czas poruszano sprawe pentagonu, co rozumiałem że to Patrioci zawsze byli bliżej związani z pentagonem, a filozofowie z CIA.

eliminując starych filozofow (M.in. szefa CIA) Ocelot tworzy pole dla nowej grupy, the patriots. w której sklad wchodzą m.in. on, Major zero, potem także BB. I nagle coś się dzieje, Patrioci zmieniają się w cyfrowe dane, wartosci jakie chciał przekazać BB ulegają zmianie, wiec buntuje się i tworzy OH. Ocelot idzie z nim, będąc teraz już tylko marionetką patriotów.

jak dalej coś myle, to chyba wysiadam...
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So lut 24, 07 19:09

UWAGA SPOJLERY MPO!!!

Mystery Man

Jedną z największych zagadek w MPO jest tożsamość człowieka który wspiera Ocelota. To on dostarcza Revolverowi dane na temat trajektorii pocisków nuklearnych, które to miały być wystrzelone w kierunku Langley oraz Pentagonu. Spowodowało to że Dyrektor CIA w obawie przed zniszczeniem Filozofów udał się do podziemnego bunkru z zamiarem ukrycia wszystkich dokumentów na temat tej organizacji wraz z danymi na temat ich Dziedzictwa, co miało doprowadzić do ich późniejszego odrodzenia po spodziewanej katastrofie. Jednak na miejscu czekał już Ocelot który zabił Dyrektora oraz przechwycił wszystkie dokumenty które pozwoliłby Mu na eliminację Filozofów oraz założenie nowej organizacji na ich miejsce - Patriotów. I to wszystko zostało dokonane przez jednego człowieka, którego tożsamości nie znamy. Jednak czy aby na pewno?

The man with the same codename as Null...

Ale co wiemy o tej postaci? Powyższ cytat mówi nam że ma taki sam pseudonim jak Null. I to w zasadzie powinno wystarczyć. Null znaczy po niemiecku Zero. I tylko jedna postać tutaj pasuje - Major Zero. Jednak wydawałoby się że on nie ma z tym nic wspólnego. Podczas Operacji SE zachowywał się miejscami jak idiota, grał rolę drugoplanową zaś w PO prawie wcale nie występuje.
Jednak jest coś co Ocelot mówi podczas gry:

We will carry on the spirit of the true patriot. It's all part of our plan to make the world she envisioned a reality.

Słowa te z całą pewnością nawiązują do The Boss. Jednak wierzę że Ocelot nie został zainspirowany jej ideami bezpośrednio przez nią. Chyba jedyną osobą która to zrobiła mógłby być właśnie Major Zero. Tylko skąd ideały Boss u Zero? Służyli razem w SAS, a więc długo się znali. Po drugie Major Zero oraz The Boss zaplanowali razem Operację VM (dowiadujemy się tego podczas jednej z rozmów w grze), więc na pewno wiedział co się święci. Nigdy nie wydawał się specjalnie zaskoczony jej zdradą. W MPO zaś Major Zero jest niemal nieobecny, oprócz jego tajemniczej obecności na końcu gry i w sumie informacji o jego aresztowaniu na jej początku. Może jego pobyt w więzieniu był sfingowany, miał rzekomo trafić do więzienia a w rzeczywistości była to zasłona dymna żeby zataić swoją współpracę z Ocelotem. Miał niezłe alibi. Jednak wciąż niewiele wiemy. Możemy jedynie spekulować czy to on, jednak wszystko na to wskazuje. Odpowiedzi przyniesie dopiero MPO 2.
Chociaż jest jeszcze coś. Postać ta brała udział w projekcie Les Enfants Terribles, w wyniku którego powstali Solid, Liquid i Solidus. Każdy został wychowany gdzie indziej. Jednak wiemy że Liquid, ma angielski akcent więc musiał wychować się w Anglii. A kto jeszcze stamtąd pochodził? Oczywiście że Zero. Całkiem możliwe że bracia zostali wychowani przez Trzech Patriotów - a więc Zero, Ocelota oraz Big Bossa. Co więcej jak głosi pewna teoria - możliwe że mieli zostać tak wychowani żeby każdy z braci odpowiadał każdemu z Patriotów. Na przykład Ocelot został nazwany genialnym strategiem, tak więc jemu może miał opowiadać Solidus? W końcu nie został żołnierzem jak Solid czy Liquid ale objął stanowisko Prezydenta USA. Może dlatego Ocelot zawsze był przy nim? Z kolei Liquid odpowiadałby Majorowi. Zaś ostatecznie Solid Big Bossowi - w końcu obydwoje mają podobne życiorysy: służyli swojemu krajowi i jednocześnie byli przez niego wykorzystywani. Zobaczcie Kojima nawet stara się upodobnić Snake'a w MGS 4 do Big Bossa. Natomiast po śmierci Majora Liquid trafił pod skrzydła Big Bossa, a Snake został wychowany przez wielu ludzi. A może dokładnie na odwrót? Może Liquid od samego początku był z BB, tymczasem gdy Snake był z Zero. W końcu obydwoje mają na imię David, często tak jest syn otrzymuje imię po ojcu. A kto wie czy Old Snake nie salutuje przed jego grobem??? Tylko dlaczego miałoby tak być? Być może Patrioci już wtedy chcieli przedłużyć swoją egzystencję za pomocą memów, przez zaszczepienie swoich idei w przybranych synach aż do czasu nadejścia zdygitalizowanej ery...
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Śr mar 28, 07 15:52

Nothing Important Happened Today

O serii

Tak sobie ostatnio kombinowałem co też Kojima zrobi z Big Bossem w czwartej już odsłonie serii. Otóż jak wielu doszedłem do wniosku że Hideo nie przegnie pały i jednak nie zobaczymy go żywego, jego rola prawdopodobnie będzie przypominała tą z MGS. Mimo to na początku myślałem że w grze będziemy mieli okazję ujrzeć zombie BB, a to z tego powodu że po MGS 3 temat jego postaci aż się prosił o dalsze wykorzystanie. Teraz skoro tyle się o nim dowiedzieliśmy warto by było pociągnąć temat dalej z tym że już w czasach współczesnych czyli podczas MGS 4. Jednak twórca serii miał inne zdanie, cały plan poszedł w PO czym Kojima dobitnie Mnie wnerwił. Bynajmniej dlatego że w ten sposób poznamy dalszą historię BB, ale właśnie dlatego że będą się ukazywać kolejne części serii. Naprawdę myślałem że MGS 4 to będzie już koniec, bardzo tego pragnąłem w końcu ile można to ciągnąć? Pewne wątki trzeba dokończyć, tym bardziej że SE dało ciała w tym temacie i nie wiele nowego się dowiedzieliśmy. Teraz znowu Konami nas oszukuje, PO włożyło jednie swoje 3 grosze do fabuły serii zamiast dać nam solidny boom. Wprawdzie gra sama w sobie z pewnością jest dobra, przede wszystkim ma świetną fabułę jednak do całości nie wiele dokłada i jest zwykłym nabijaczem kasy. Myślałem że seria dobiegnie końca, że Hideo da sobie siana jak ciągle obiecywał i nadjedzie koniec, przecież ile można na to wydawać kasy wraz z nowymi konsolami? Ale nie teraz twór o nazwie MGS będzie sztucznie utrzymywany przy życiu zapewne za pomocą całej trylogii Portable Ops. Mam dość. Nie chcę kolejnego emgieesa panie Kojima.

O filmie

No właśnie, wszyscy wiemy o powstającym filmie MGS przewidzianym na 2009 rok (wg IMDB). W związku z tym przypomniał Mi się pewien wywiad z Hideo jaki możemy znaleźć w Show Maybe (nie pamiętam czy było to gdzieś na stronie):
Oczywistym pytaniem jest jak film udźwignie wspaniałą historię gry. Czy będzie wierną adaptacją czy też pójdzie w zupełnie nowym kierunku? Hideo powiedział "Nie sądze by było to jakoś specjalnie interesujące jeżeli film byłby kopią MGS, skoro cały pierwotny pomysły należy do gry. Struktura tytułu jest osadzona na pomyśle żeby przeciwnicy pojawiali się w konkretnej kolejności, tak żeby bohater Solid Snake musiał się z nimi zmierzyć. Jeśli mamy już robić film to musimy sprowadzić narrację do bardziej naturalnego poziomu niż w grze, film nie musi dopasować się do każdego szczegółu. Jednak tematy przewodnie oraz atmosfera muszą zostać."

I tu pojawia się pytanie jak film będzie wyglądał tzn. jak akcja będzie rozprowadzona, cała struktura filmu. Przecież ciężko jest ukazać na ekranie tylko to co się dzieje na Shadow Moses, to za mało a zarazem za dużo jeśli w filmie ma być tylko śnieg, jakiś las, baza z Rexem w środku, chłodne korytarze, jakieś laboratoria i pojedynki z bossami na tych terenach. Chodzi o to żeby w połowie filmu nie zemdliło widza. Tutaj trzeba urozmaicenia. Owszem możemy zakładać że akcja będzie skakać to z Discovery, to do Białego Domu ale wydaje Mi się że to i tak za mało. Wydaje się że ideałem jest tutaj Bond i jego przygody osadzone w różnych miejscach na świecie, choć tutaj też można przesadzić poprzez zbyt duży miszmasz lokacji i klimatów. A może by tak dać retrospekcje z poprzednich misji Snake'a? Można by było się dowiedzieć sporo o BB, Foxie czy też o OH ale z drugiej strony za bardzo by to rozmywało fabułę plus zrobiło by się niezłe zamieszanie. Zobaczymy, ja na razie nie mam żadnego pomysłu na ten film.

O Zanzibarze

No tak ja rozumiem że Hideo nic nie nie robi tj. nie wypuszcza żadnego info na temat MGS 4 (zbliża się GO 3, zobaczymy) ale żeby dawać takie newsy jak ten ostatnio o uranie? To by się nadawało na jakiś artykuł gdyby wyjaśnić wszystkie związki z MGS, ale Mi się to nie podoba. Serio kul nie licz że będę szukał newsów w tych klimatach:) Za bardzo to rozmywa klimat strony, chociaż gdyby to miało związek z MGS 4 ale jednak najlepiej to i tak tylko w formie artykułu. Nie rozumiem też osób którym się to podoba i mówią że to interesujące, dla Mnie to flaki z olejem. Takie jest zdanie newsmana.

O blogu Paytona

Kul! Co ty tam robiłeś!? Widziałem ten Twój avatar w jednym z tych okienek na górze jego blogu. Co wy razem kombinujecie, hę? A może kul planuje akcje partyzanckie na stronie Paytona, w końcu tyle się odgrażał pod jego adresem. I znowu będzie głośno o Polakach w telewizji;)

Do następnego spotkania, chyba bo podzielam zdanie Hideo że coraz ciężej utrzymuje się ten blog.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kul2 » Śr mar 28, 07 19:27

Serio kul nie licz że będę szukał newsów w tych klimatach:)

Nie mam zamiaru, gdybym liczyl na jakakolwiek wspolprace z Twojej strony to bym Cie o tym poinformowal.
Jezeli nie widzisz nierozerwalnego polaczenia tematu nuklearnego z seria MGS, to coz, Twoja sprawa.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SaladinAI » Śr mar 28, 07 19:35

Jezeli nie widzisz nierozerwalnego polaczenia tematu nuklearnego z seria MGS, to coz, Twoja sprawa.

Widzę ale ile można to ciągnąć? To już lepsze by były jakieś informację dotyczące MGS 4 - jakieś ciekawostki. W każdym razie Mi to nie podeszło.

BTW

Nie wyjaśniłeś co robisz na blogu Paytona:)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kul2 » Śr mar 28, 07 19:49

Tobie nie, ale innym ludziom tak. Jezeli dla Ciebie zagrozenie nuklearne nie jest istotne, to co ja poradze? Inni ludzie sa swiadomi tego, uwazaja ze warto o tym pisac, pomysl im sie spodobal. Z pewnoscia pisanie o tematach ktore porusza Kojima w MGSach jest lepsze od ciaglego pisania tego samego. Nie mozemy pozostac bierni, jezeli mienimy sie fanami tej serii powinnismy przekazywac ludziom informacje ktore ona nam przekazala.

Zostawilem mu komentarz.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Johny Sasaki » Śr mar 28, 07 20:10

Saladin - przynajmniej haku nie napisze, ze Z im pomysl ukradlo :lol:
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez SaladinAI » Śr mar 28, 07 20:20

Jezeli dla Ciebie zagrozenie nuklearne nie jest istotne, to co ja poradze?

Teraz to już przegięcie pały. Ja tak nie napisałem, stwierdziłem tylko że sam pomysł Mi nie podszedł i tyle.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kul2 » Śr mar 28, 07 20:32

Coz, ja tak to odebralem.
Wiekszosci ludzi ten pomysl sie podoba i jak juz napisalem wczesniej, Ty tych newsow z pewnoscia szukac nie bedziesz musial.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SaladinAI » Śr mar 28, 07 21:21

kul napisał(a):Zostawilem mu komentarz.

Good to hear you talking about MGS4 on xO.
Could anyone give the exact names of those games mentioned on the list?
I didn't get some of the titles.

A faktycznie taki ze Mnie leń że nie chciało Mi się sprawdzać;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Śr mar 28, 07 21:45

No a ja bym coś takiego powiedzial o nadchodzacym filmie, skoro taki temat się przewinął, wiadomo że akcja bedzie sie działa na shadow moses, ale skąd wiadomo że gł. złym nie bedzie np. BB i nie dostaniemy jakieś powtórki z MG pomixowanej z fabułą MGS?

w filmie wszytsko znów bedzie możliwe.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz mar 29, 07 13:58

IV

W końcu nadszedł ten długo oczekiwany dzień, w końcu ujrzymy pierwsze zdjęcia z tej produkcji a przecież tak niewiele czasu zostało do jej premiery. Wciąż pamiętam setki a może tysiące godzin spędzonych z tą serią, wiele nie przespanych nocy, wyszukiwanie całymi dniami sekretów, tysiące przejechanych kilometrów w niemal żywych miastach. O czym mowa? Na pewno nie o czwartej odsłonie "metala"! Tak już dzisiaj ujrzymy pierwszy trailer z czwartej już części GTA, chyba jedynej wg Mnie gry dla której warto kupić któregoś z najnowszych next genów. Ale do tego czasu zostało jeszcze kilka godzin, możemy jedynie zastanawiać się co ty razem Rockstar zaprezentuje, chodziły plotki o tym że głównym miastem w nowej części będzie Nowy Jork co w sumie byłoby trochę dziwne biorąc pod uwagę że do tej pory w serii królowały sztuczne odpowiedniki prawdziwych miast co było bardzo dobrym pomysłem, a to z tego względu że można było przenieść unikalną architekturę danej miejscowości przy jednoczesnym uniknięciu ciągle powtarzających się budowli czy ulic po prostu otrzymywaliśmy to co najlepsze z takiego np. Los Angeles. Dodatkowo miało to taką zaletę że łatwiej dało się wczuć w klimat miasta, łatwiej szło je poznać każda dzielnica miała swoją odrębną historię nie było zwyczajną metropolią o gigantycznej i w sumie pustej konstrukcji. Ale GTA to nie tylko żyjące olbrzymie miasta to także klimatyczne rozbudowane misje, świetna fabuła, spora swoboda i od cholery zadań pobocznych sprawiających że można poczuć namiastkę realnego życia (no prawie). Ale jak to dalej będzie wyglądało tego się być może dzisiaj nie dowiemy lecz z pewnością sporo zobaczymy. Swoją drogą bardzo podoba Mi się sposób przedstawiania każdego kolejnego GTA, otóż zamiast ciągłego karmienia graczy informacjami na temat gry nawet przez kilka lat jak to ma się w przypadku takich emgieesów gdzie trwa to już od 2005 roku jeśli chodzi o Guns of the Patriots, dostajemy wszelkie najważniejsze info na kilka miesięcy przed premierą gry. No i bardzo dobrze, przynajmniej jest pewność że mamy do czynienia z niemal gotowym tytułem a i wszelkiego infa dotyczącego szpilu jest więcej i jest znacznie pełniejsze. Jeszcze kilka godzin i będzie pozamiatane, tego można być pewnym.
SaladinAI
Cipher watches all

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ARCHIWUM