Przypuszczenia - wrzesien/pazdziernik

W celach porządkowych.

Postprzez uci » N lis 25, 07 14:39

chodzi o idealizacje bohaterów. Kiedy ktoś zostaje bohaterem, zapomina sie o całej otoczce, liczy sie ta osoba któa dokonała całego zadania. Liczył się tylko BB, a nie to przez kogo robił co robil, kto mu pomagał itd.
To on jest bohaterem, a reszte sie przemilcza wlasnie po to by wszyscy widzieli swiat takim jaki ktos chce by był. BB ma byc bohaterem, i tyle.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » N lis 25, 07 14:50

Wybacz ale co to za bohater bez kontekstu? Poza tym słowa Evy wskazują na coś innego:

Future generations will revile her. In America, as a despicable traitor with no sense of honor. And in Russia, as a monster who unleashed a nuclear catastrophe.

Ja tutaj widzę raczej przeciwstawienie prawdziwych wydarzeń: Big Boss-patriota, The Boss-zdrajca.

Na przykład Ocelot. Służy Patriotom, a widział ich na oczy?

Po pierwsze Spojler MPO:

Końcówka gry pokazuje że to on wraz z jeszcze jedną osobą stoi za stworzeniem Patriotów

Po drugie osobom takim jak Ocelot wystarczy działanie Patriotów, nie muszą ich widzieć.[/quote]
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ColonelAI » N lis 25, 07 14:53

Może chodzi tutaj o manipulacje. Istnienie Patriotów wydaje mi sie zbyt proste, myślę, że się zdziwimy grając w MGS4.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Uzion » N lis 25, 07 21:30

Snake dowiedzial sie, ze walczyl przeciwko czemus co nie istnieje i postanowil popelnic samobojstwo... No ale przypomnijmy sobie rozmowe Raidena z AI. To chyba jest potwierdzenie na to ze jednek Patrioci istnieja. Zreszta w MGS 3 tez jest wzmianka o Filozofach.
Uzion
The Fury

Postprzez uci » N lis 25, 07 22:14

No coś napewno istnieje, i jest to znane pod nazwą The Patriots.
Czy to AI, grupa ludzi, komitet mędrców, a może wszystko naraz, ale coś takiego istnieje, za dużo było powiedziane żeby okazało się ze tego nie ma.
uci
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » N lis 25, 07 22:25

Ja będę trzymał się swojego. Każdy ma prawo do swojego zdania. Wiem, że dziwny pomysł, ale sobie tak myślę. Kojima pewnie będzie chciał nas zaskoczyć Patriotami.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » Pn lis 26, 07 01:05

Zazwyczaj w MGSie zaskakiwało to czego sie nikt nie spodziewał, element który nikomu nie przychodził do głowy. A co wiecej Colonel, wszelkie info z MGSów wskazują że Patrioci co najmniej istnieli, a to czy istnieja lub jak istnieja dalej okaże sie w 4ce.
Druga sprawa, rozmowa to rzecz argumentów, moze wytlumacz czemu uwazasz ze Patrioci moga byc ot manipulacją?
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn lis 26, 07 17:36

Ja będę trzymał się swojego. Każdy ma prawo do swojego zdania. Wiem, że dziwny pomysł, ale sobie tak myślę. Kojima pewnie będzie chciał nas zaskoczyć Patriotami.

Wybacz ale jak powiedział uci Twoje zdanie musi być uzasadnione, bo tak to każdy sobie może powiedzieć że ma taką czy inną zwariowaną teorie i nie dać na jej poparcie żadnych argumentów. Chyba chodzi nam o jakąś dyskusje, nie?

Po za tym mówisz że Patrioci istnieją to byłby zbyt tani chwyt jak na Kojime. A nie uważasz że po opisaniu ich historii, początków, idei, planów, działań i dość ogólnie zarysowanej acz do pewnego stopnia złożonej i tajemniczej egzystencji, lamerskie by było stwierdzenie że "cóż, Snake oni tak na prawdę nie istnieją? Bo dla mnie to zdecydowanie zbyt banalne wyjaśnienie. No i pamiętaj że głównym pytaniem serii powoli się staje właśnie "Czym są Patrioci":

Snake: What the hell are these Patriots? Are they human?
Drebin: Not anymore they ain't.
Drebin: They're the law of this world, created over the course of history.
Drebin: They're what holds this world together.
Drebin: Keeps this whole mess in check.

Ciężko po czymś takim powiedzieć oni nie istnieją nie?

A teraz drodzy forumowicze wredna plotka:

Oddział Beauty and the Beast to nic innego jak machiny wojenne...Big Bossa! Innymi słowy to jego armia! Czy Snake da im radę?

Heh, ponoć taki opis trailera gdzie występuje BATBU znajduje się na Comcast on Demand. Cóż to nie ma źródła u Konami, równie dobrze można powiedzieć że wymyślił to redaktor który nie zna dobrze fabuły serii i pomylił BB z Liquidem. Ale też chyba nikt nie mówił do kogo i jeśli w ogóle one należą?
A może BB wróci właśnie w takiej formie?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Nevar » Pn lis 26, 07 17:52

W MGS2 Snake powiedział do Raidena chyba "The Patriots are a kind of ongoing fiction, too, come to think of it". A w trailerze MGS4 z TGS pyta się Drebina, czym są Patrioci... Ale może Snake tak naprawdę też nie wie.
Nevar
banan

Postprzez uci » Pn lis 26, 07 18:30

no mi sie wydaje ze nikt nie wie, bo moze patrioci to już tylko memy, jakieś prawa - zasady pod którymi wszyscy pracują ale nie wiedzą ze nie ma tego czubka piramidy.
Coś, jakieś sam nie wiem jak to ująć, zasady i coś co je pilnuje, ale brakuje tych ludzi, bo ich juz nie ma?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pn lis 26, 07 19:59

Uci, niezła teoria. Bo w sumie Patrioci mogą się okazać niejako samym systemem, niekoniecznie jednostkami. Jakimś kompletem, zestawem - jak powiedziałeś - zasad. Coś wręcz jak prawa przyrody, a idąc dużo głębiej - może jakąś boską jednostką?
NGE się kłania : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pn lis 26, 07 20:22

no jakbym miał to ująć w formie komputera, bo akurat MGS to cyberpunk powoli.

Świat jako OS - bohaterowie to programy które wykonują konkretne zadania, a patrioci - system który kontroluje by wszytsko było utrzymane w odpowiednich granicach.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pn lis 26, 07 23:16

Takie jądro systemu : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » Wt lis 27, 07 17:30

Jednostka centralna? Czyzby p. Hideo czerpal niektore inspiracje tym razem z Matrixa...
Uzion
The Fury

Postprzez SaladinAI » Wt lis 27, 07 17:51

A mnie dręczy co innego:

Obrazek

Art z oficjalnej strony Konami. Nigdy go nie widziałem nie wiem jak Wy. Postać w pełni nie przypomina Snejka, najwyżej Raidena ale i tak ciężko powiedzieć. co Wy myślicie?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Bizon » Wt lis 27, 07 17:54

No Snake to na pewno nie jest. Shinkawa rysuje Węża zupełnie inaczej...
Z drugiej strony, nie mogę też znaleźć postaci która by do tego arta pasowała.
Na Raidena mi też nie wygląda...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez SaladinAI » Wt lis 27, 07 17:56

Ale ma trochę kości policzkowe podobne do Solida z tym że reszta niespecjalnie pasuje.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Uzion » Wt lis 27, 07 18:11

Przeciez to Hal Emmerich. Na pierwszy rzut oka mi sie tak skojarzyl. No ale to Art, wiec rownie dobrze moze przedstawiac Solida czy Raidena.
Uzion
The Fury

Postprzez SaladinAI » Wt lis 27, 07 18:16

Mi Hala nie przypomina. Nie ma okularów i część fryzury jest nie podobna. Wygląda trochę jak Snejk ale to chyba nie on więc....syn?

;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Uzion » Wt lis 27, 07 18:19

Racja. Wydawalo mi sie, ze ma okulary. No powiedzenie ze to syn to juz dla mnie duza odskocznia i ciezkie, warte niezlego uzasadnienia slowa. Ja z dzisiejsza wiedza bym to zbagatelizowal i powiedzial, ze to Snake czy tez inna postac z serii.
Uzion
The Fury

Postprzez Lost » Wt lis 27, 07 22:18

Syn? Jakby na to nie patrzeć, nie jest to głupi pomysł, w końcu Konami będzie musiało stworzyć jakąś postać, która w pewnych względach będzie nam przypominała o Solidzie w następnych częściach, ale jeżeli to na prawdę Solid junior, to o jego istnieniu zapewne dowiemy się pod koniec czwartej części(tuż po obejżeniu napisów końcowych :P).
Lost
Zanzibar

Postprzez Infernal Warrior » Wt lis 27, 07 22:23

Przypominam tylko ze Solid jest BEZPŁODNY... Motyw z synem/córką odpada.
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Lost » Wt lis 27, 07 22:41

Infernalu, a kto powiedział, że Solid zrobił sobie syna/córkę tak jak w naturze przystało? Kto wie co się stało przez okres panujący między "dwójką" a "czwórką", może po prostu doszło do powtórki z ryzrywki w postaci LET?
Lost
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Śr lis 28, 07 00:55

Watpię w to. Snake chciał wymazać swoje geny.

Nie znaczy to jednak iż KTOŚ inny w posiadaniu genów Snake'a mógł tego nie zrobić.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr lis 28, 07 11:16

Dla mnie wygląda jak Liquid Snake zza czasów MGS1.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr lis 28, 07 13:20

Czy ja wiem, mi sie nie kojarzy z węzem, całkiem nie ta twarz, choc strój podobny do sneaking Suit...

ALLLEEEE!
Może to johnny bez maski?
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr lis 28, 07 14:13

Problem w tym że Sasakiego bez maski nikt nie widział, a po trailerach nie zapowiada się na to by ta tradycja ukazywania tej postaci miała być zmieniona.
Ale jednego jestem pewien: to Sneaking Suit Solida z MGS 1. Widać to nie tylko po tych "kropkach" na ramieniu (które zresztą mają też na swoich kostiumach członkowie nowego FH) ale także po kołnierzu podobnym do tego który miał Snejk na swoim stroju w MGS 1.

Ale po artworku ciężko skojarzyć twarz. Pamiętam jak Wood narysował Liquida - wyglądał jak Null albo jak Raiden.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Cz lis 29, 07 12:30

Tak, chciałem wrócić do wątku Sunny, niezgodności jej wieku.
Co więcej intryguje mnie jej inteligencja, bo skoro ona w wieku 9 lat potrafiła poskładac z Otaconem MK2, to napewno mozna powiedziec ze to genialne dziecko.
Ale czy ta genialnośc to cecha od urodzenia, czy może jest to sprawka Patriotów?

W końcu przetrzymywali ja u siebie od urodzenia, wiec kto wie jakie chore eksperymenty genetyczne mogli sobie rpzeprowadzic na tym dziecku ( no może przesadzam, ale wogole jakieś eksperymenty).
Po pierwsze fizycznie jest 2 lata starsza niz powinna być
Po drugie ( moge się mylic i to może taki typ urody a ja sie czepiam) ale spójrzcie na jej twarz, jest jakby taka starsza niz na 9 letnie dziecko, taka niepasująca do dziecka
Po trzecie - inteligencja (choć w sumie emma tez była genialnym dzieckiem)

No cóz to tylko spekulacje.

I taki trop dotyczący brakującej lokacji, podczas traileru widzimy jak Sunny skacze na karalucha - dla mnie on wyglada jak te morskie coś z Big Shella. Więc może sunny i Naomi jak podróżują razem sa na jakims statku lub stacji podobnej do big shell?
Albo Arsenalu?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Nevar » Cz lis 29, 07 14:10

A czy ona nie skacze na papieros?
Nevar
banan

Postprzez Gac666xx » Cz lis 29, 07 14:26

Tak ona skacze na papieros :).
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx