La.. co ?

W celach porządkowych.

La.. co ?

Postprzez major tom » Śr lis 30, 05 23:07

kto? mo?e wyja?ni? co znaczy to "lalilulejlo" ?nie pamietam chyba wypowiedzia? to Ocelot( whatever). jesli ktos wie to prosze o wyja?nienie, bo mimu wielu prob dociekania lub znale?enia info w necie kupa ;)
major tom
Inkarnacja VR

Odp: La.. co ?

Postprzez Big Boss » Śr lis 30, 05 23:56

La Li Lu Lei Lo to taka troche zmieniona wersja wyliczanki po japo?sku. Oznacza?o to co? w rodzaju szcz??liwych liczb do gry w ko?ci.
W ka?dym razie w ?wiecie MGS jest to swoista peryfraza do s?owa Patriots, czyli tej g?ównej tajemnej organizacji o której si? dowiesz ko?cz?c gr?. Niektóre postacie mówi? La Li Lu Lei Lo, ?eby nie u?ywa? ww nazwy, w?a?nie ze wzgl?du na jej tajno??.

PS. BTW dawno mnie tu nie by?o, powitalski wszystkim :] Mam nadziej?, ?e nie zapomnieli?cie o mnie :]
Ostatnio edytowano Śr lis 30, 05 23:59 przez Big Boss, łącznie edytowano 1 raz
[img]http://img174.imageshack.us/img174/577/lppodpis7nt.jpg
[/img]
Big Boss
Zanzibar

Postprzez kul2 » Cz gru 01, 05 10:10

Wyciag z Document of MGS2:

'Just a messenger from the [static of ‘Patriots’] La-Li-Lu-Le-Lo.'

static - stateczny, spoczynkowy, lecz takze zaklocenie.

Zalozenie jest takie, ze pewne osoby mialy wstrzykniete nanomaszyny, ktore nie pozwalaly im mowic Patriots, zastanawiajace jest czemu Johnson czegos takiego nie mial, a Ames juz tak.
Jest rowniez druga wersja, ze to nanomaszyny Raiden'a zmieniaja Patriots w La Li Lu Le Lo, a po pewnym czasie po prostu przestaja.

W katakanie wystepuja takie znaki:
la - pochodzi z Kanji i oznacza dobro
le - pochodzi z Kanji i oznacza zysk
lu - pochodzi z Kanji i oznacza zatrzymanie
li - pochodzi z Kanji i oznacza pieniadze
lo - pochodzi z Kanji i oznacza kregoslup

No i ogolem to tyle.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Mr_Zombie » Cz gru 01, 05 22:16

Teoria z codekiem Raidena zamieniaj?cym s?owo "Patrioci" na La-Li-Lu-Le-Lo odpada, gdy? przecie? po raz pierwszy to s?owo s?yszy (pods?uchuje) Snake podczas wymiany zda? Ocelot-Jackson.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez kul2 » Cz gru 01, 05 23:28

Pierwszy raz ten zwrot pojawia sie w czasie rozmowy Olgi jako Ninjy z Raiden'em

EDIT- Mea Culpa, fakt Snake byl pierwszy.
Ostatnio edytowano Pt gru 02, 05 10:21 przez kul2, łącznie edytowano 1 raz
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez jungestuchol » Pt gru 02, 05 00:13

And the winner is.... Mr. Zombie!!

Ocelot : I regret to inform you that I have no intention of selling Metal
Gear. As I said, I came to take it back.

[Ocelot slowly paces away from them and then turns around.]

Ocelot : Yes returned. To the Patriots!

[The Marine Commandant recognizes the name. He is startled.]

Dolph : The La-li-lu-le-lo! How’s that possible!?

Za to dalej mo?liwe jest to, ?e niektórym osobom nanomaszyny nie pozwala?y mówi? nazwy The Patriots. Ale tylko niektórym. Cho? i tak chyba to by?a po prostu ich wola, by u?ywa? kodu.
jungestuchol
Mistrz ciętej riposty

Postprzez Hal » N sty 21, 07 14:22

Warto dodać, że Japończycy nie dokonują zasadniczego rozróżnienia na dźwięki "r" i "l". Tak więc ciąg sylab "la, li, lu, le, lo" można wymawiać równie dobrze jako "ra, ri, ru, re, ro". Na co mógłby wskazywać taki fakt? Możliwe, że chodzi tutaj o pewną dwoistość, drugie znaczeniowe dno, ukryte pod zewnętrzną powłoką znaczenie or sth like that...BTW Uwielbiam odkopywać stare, zapomniane przez wszystkich tematy :wink:
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez b_gieroba » Wt sty 23, 07 17:21

ja slyszalem , ze la li lu le lo to wlasnie inna nazwa PATRIOTOW ale nie jestem pewien czy tak jest :D
MGS is my life
b_gieroba
Coward Duck

Postprzez Gac666x » Wt sty 23, 07 17:34

"W ka?dym razie w ?wiecie MGS jest to swoista peryfraza do s?owa Patriots, czyli tej g?ównej tajemnej organizacji o której si? dowiesz ko?cz?c gr?. Niektóre postacie mówi? La Li Lu Lei Lo, ?eby nie u?ywa? ww nazwy, w?a?nie ze wzgl?du na jej tajno??."

Jakbyś czytał pare postów wyżej to byś wiedział...
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » Wt sty 23, 07 18:18

Patrioci - Organizacja ktorej kregoslupem jest zysk polegajacy na zatrzymaniu pieniedzy ktore sa dla nich najwyzszym dobrem.

Ktos wymyslil lepsza interpretacje tego co napisal Kul?
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Hal » Wt sty 23, 07 18:33

Nie obraź się Johnny, ale najprowdopodobniej każda inna interpretacja będzie lepsza od Twojej. Patrioci i pieniądze?! Jesteś pewny, że chodzi nam o tą samą grę? :wink: Zawsze sądziłem, że Wiseman's commite nie dba zbytnio o fundusze. Owszem, były im one potrzebne do ukończenia projektu S3, aczkolwiek pieniądze w tym wypadku stały się jedynie środkiem mającym na uwadze konkretny cel. Tym celem jest kontrolowanie ludzką świadomością, a kręgosłup o którym pisał kul, to rdzeń, zbiór archetypów, postaw moralnych współczesnego społeczeństwa. Takie jest moje zdanie na ten temat. Najwyższe dobro dla Patriotów? Możliwość kontrolowania ewolucji naszego gatunku...
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez Johny Sasaki » Wt sty 23, 07 18:49

Nie obrazam sie Hal. Po prostu 2 sprawy mi nasunely takie cos:
- Philosophers Legacy > Kasa, Philosophers > Patriots
- Patriots > Wladza, Pieniadze > tez wladza, Patriots > Money

Aczkolwiek moge sie mylic;]
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666x » Wt sty 23, 07 18:52

Hal ma racje w tym momencie. Kontrola ludzkości, kontrola mediów, kontrola ewolucji.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » Wt sty 23, 07 19:42

Wg mnie kontrolowanie czegokolwiek bez dosc pokaznych pokladow $$$ jest troche nirealne.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666x » Wt sty 23, 07 19:53

No ale to jest tylko środek pomocniczy, a nie główny cel.

Legacy był tym środkiem pomocniczym, a jest wiele sposobów na zysk (np Giełda), w końcu mieli na Arsenal Geara, to i na kontrolowanie świata by się znalazło.

Zresztą co ja gadam, czekajcie na MGS 4 tam to wszystko wyjaśnią... w końcu jak ktoś oglądał pierwszy trailer to usłyszał to i owo :).
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez b_gieroba » Śr sty 24, 07 21:01

Zgadzam sie z Halem i Gacem ze wlasnie chodzilo o kontrole ludzkosci i wladze nad karzda baza komputerowa
MGS is my life
b_gieroba
Coward Duck

Postprzez whymaster » Śr sty 24, 07 21:07

Znaczy chyba nie dosłowną kontrolę nad ludźmi, tylko nad tym co czytają, oglądają itp. nad cenzurą itp. Może źle pamiętam...
Już odchodzisz w niepamięć, Już nieważne ludzkie łzy, Już niepotrzebne moje zdanie, Tylko nasze, cudze sny. - Whymaster
whymaster
Semper Fi

Postprzez Johny Sasaki » Śr sty 24, 07 21:11

Chodzilo o caloksztalt swiadomosci ludzkiej. Tylko nie wiem czemu kazdy (EDIT: poza Whymasterem:P) sie upiera, ze do tego nie potrzebna jest kasa.
Ostatnio edytowano Śr sty 24, 07 21:20 przez Johny Sasaki, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez whymaster » Śr sty 24, 07 21:13

Ja się nie upieram. Kasa to podstawa, dzieki niej się wszystko kręci, każda czynność na dużą skale potrzebuje pokładów gotówki, takie moje zdanie.
Już odchodzisz w niepamięć, Już nieważne ludzkie łzy, Już niepotrzebne moje zdanie, Tylko nasze, cudze sny. - Whymaster
whymaster
Semper Fi

Postprzez Solidny » Śr sty 24, 07 23:11

Czytając posty wnioskuję, że raczej chodziło o to, że forsa nie jest głównym celem Patriotów, to jedynie konieczny środek do osiągnięcia upragnionego celu, czyli kontroli ewolucji ludzi.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Johny Sasaki » Śr sty 24, 07 23:18

Jesli chcesz kupic drogi samochod to Twoim glownym celem jest kasa na niego.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Solidny » Śr sty 24, 07 23:37

Ale jak zdobędziesz tą kasę to nie cieszysz michy, że podcierasz tyłek banknotami, tylko że niedługo kupisz za nie furę.

Jonny, trochę już przeginasz z tym upieraniem się. Dla Patriotów pieniądze NIE są najwyższym dobrem, jedynie to, co planują z nimi zrobić.

Nie wiesz, że pieniądze szczęścia nie dają ;). To tylko środek, który zdobywasz przez pracę. Efektem pracy są pieniądze, ale (biorąc na stół Twój przykład) patrząc na nie widzisz tak naprawdę nowe Ferrari.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez solidus grabczas » Śr sty 24, 07 23:37

nie Johny kasa jest najważniejszym elementem który da ci osiągnąć prawdziwy cel - nowy samochód xP

EDIT
pieniądze szczęści nie dają ale dają rzeczy które uszczęśliwiają ;)
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Johny Sasaki » Śr sty 24, 07 23:45

Nic to ja sobie wyobrazam patriotow jako 12 ziomali ktorzy siedza w fotelach w, wszedzie dookola pelno dolarow i co sobie zapragna zrobic z ludzkoscia to robia za pomoca tych pieniedzy i wg. mnie pieniadze sa priorytetem a to co robia z ludzka swiadomoscia sposobem na zuzycie tych pieniedzy;P Peace i tak wszystkim chodzi o to samo tylko z roznych punktow widzenia.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Hal » Cz sty 25, 07 00:04

Brawo Johnny, ekstra wyobraźnia. Ja na ten przykład, nie potrafiłbym wyobrazić sobie dwunastu mężczyzn, których otacza olbrzymia ilość pieniędzy i którzy w dodatku od ponad stu lat nie żyją :wink: Patriotom owszem, pieniądze są potrzebne (a raczej ich marionetkom), ale oni sami w sobie, jako twory bezcielesne nie dążą do ich kumulacji, a jedynie traktują je jako ŚRODEK, który pomoże im osiągnąć upragniony cel. I nie spieraj się, bo sam wcześniej napisałeś, że pieniądze są dla nich najwyższym dobrem (jeżeli w ogóle w przypadku "dwunastki" można mówić o jakimkolwiek podziale na "dobro" i "zło"), a tak wcale nie jest :wink:
Hal
Zanzibar

Postprzez Old Snake » Cz sty 25, 07 00:09

Jak dzieci. Już chyba dosadnie sobie wytłumaczyliście sobie co jest potrzebne do czego. Wyobraźcie sobie że macie firme, dobrze prosperującą ale chcecie aby pracownicy jeszcze lepiej pracowali aby dochody firmy się zwiększyły. Co robicie? Obcinacie pensje? Wywalacie z roboty? Oczywiście dajecie podwyżke za ich starania aby jeszcze lepiej pracowali. Myślicie że ci wszyscy ludzie pracujący dla Patriotów to tak za cukierki dla nich latają? Władza to pieniądz. Pieniądz to władza. Skoro Patrioci nie istnieją (fizycznie) to po co im kasa? Ale jak mają kontrolować świat bez kasy, czym bedą płacić za łapówy itd. Ten temat naprawde jest do bani :x
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Gac666x » Cz sty 25, 07 00:24

Wyobraź sobie sytuację, że masz władzę nad 99% giełdy... Na kij ci pieniądze w tym momencie ? ;] Pieniądze można zbierać i zbierać, ale jak raz się już władzę zdobędzie to pieniądze są zbędne. Przynależność jest bezcenna.

Zaś z tym samochodem to jest tak. Ja nie marzę o pieniądzach, ja marzę o ferrari. Ja zdobywam pieniądze cały czas marząc o ferrari. Pieniądze już mam więc realizuję swoje marzenie. Co z tego wynika? Pieniądze to ŚRODEK!
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » Cz sty 25, 07 00:29

No mi chodzi dokladnie o to samo co Old Snake'owi jakby co;P
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gac666x » Cz sty 25, 07 00:30

Temat już zamknę, bo tak można bez końca, a La le lu co już zostało odpowiedziane... :?
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Powrót do ARCHIWUM