Metal Gear Solid HD Collection

Kolekcja serii po liftingu; wrażenia, solucje, opisy zmian.

Metal Gear Solid HD Collection

Postprzez SaladinAI » So cze 04, 11 16:57

Niestety życie nie jest takie łatwe:

http://mgs.gram.pl/wordpress/2011/06/04 ... ollection/

Ciekawi mnie jaka będzie cena tegoż kompletu, jak wyjdziemy poza dwie stówy to się zrobi niewesoło.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake_VR5 » So cze 04, 11 18:34

Szkoda że nie postarano się wydać wszystkiego razem zarówno na rynku japońskim, jak poza nim. Znów mamy do czynienia z ograniczeniami, Konami mogło by wreszcie wyjść na przeciw oczekiwaniom graczy. Cóż chętni do zakupu MGSHD na pewno się znajdą, tylko nie wiem czy tym dobrym dodatkowym argumentem ku temu jest ten pierwszy MGS (no właśnie w HD czy nie HD ?). W sumie mogli dać MGS:TTS, lub pakiet wszystkich czterech części + Peace Walker i Portable Ops. To by wzbudzało przy najmniej u mnie mniej kontrowersji, a samego MGSHD w obecnie proponowanej wersji nie uznał bym w kategoriach dziwnego tworu Konami.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » So cze 04, 11 18:43

Ale po co mieli dodawać, jak jest na PSS? I to dość tanio. Na XBLA oddzielną wersję też zawsze mogą zrobić, nikt nie będzie od nich wymagał raczej żadnych dodatków. Z resztą tak właśnie było z Castlevania: SotN - wersja z PSX na PSS i konwersja na XBLA. No a PO chyba nikt nie żałuje, nie? :P Jeżeli jest tu jakaś osoba, która by NAPRAWDĘ chciała w niego grać przy takim zestawie, a nie jedynie narzeka "bo mogli", to raczej tylko ona może się tu wypowiadać.

No i kaman... Nie zapominajmy o jednej banalnej rzeczy - byznes ys byznes. Nikt niczego nikomu nie każe kupować.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Snake_VR5 » So cze 04, 11 18:45

ArecaS napisał(a):No a PO chyba nikt nie żałuje, nie? :P

Wolałbym albo wszystko w HD albo nic, a tak Konami znów chce zarobić na wydanych już wcześniej częściach MGS. Oferując jako główny haczyk na graczy - lifting HD. Ok do kolekcji fajnie by było dorzucić taki pakiecik, ale z drugiej strony czy rzeczywiście aż tak warto ? No i cena to wciąż sprawa otwarta.
Ostatnio edytowano So cze 04, 11 18:51 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 4 razy
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » So cze 04, 11 18:46

Raiden napisał(a):Wolałbym albo wszystko w HD albo nic

ArecaS napisał(a):a nie jedynie narzeka "bo mogli"

Jakie to polskie. :)

EDIT
Byś już napisał kolejnego posta zamiast ciągle edytować tę swoją ripostę. Odpowiem kolejnym cytatem z mojego poprzedniego posta:
ArecaS napisał(a):Nie zapominajmy o jednej banalnej rzeczy - byznes ys byznes. Nikt niczego nikomu nie każe kupować.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Snake_VR5 » So cze 04, 11 18:59

ArecaS napisał(a):Nie zapominajmy o jednej banalnej rzeczy - byznes ys byznes. Nikt niczego nikomu nie każe kupować.

I całe szczęście że mam jeszcze wolny wybór, ale fakt bisnes is bisnes i właśnie po to powstał przecież MGSHD. Nie zdziwił bym się gdyby w przyszłości próbowano jeszcze MGS4 wrzucić na Xbox 360, by jeszcze coś z niego wycisnąć (czyt. zarobić). Swoją drogą może wreszcie ruszą MG i MG2:SS...
Ostatnio edytowano So cze 04, 11 19:01 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » So cze 04, 11 19:00

MGS4 na X360? Raczej nie ma już szans. Za późno. X360 za niedługo zacznie zdychać. Ale taki Director's Cut na przywitanie następnej generacji... Całkiem możliwe.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez box » So cze 04, 11 19:09

ja bym kupiła ze względu na PW, ale znowu dwójka i trójka to będzie mój czwarty egzemplarz tych dwóch części O.0
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez SALADYN » So cze 04, 11 19:17

Panowie popatrzcie co sie działo po wydaniu GoW Collection, gra kosztowała ponad dwie stówki w momencie kiedy jedynym jej źródłem były stany, po wydaniu w europie już po premierze GoW III kosztowało to te standardowe 150-180 zł a teraz to są groszowe sprawy, ja co prawda kolekcje HD kupie już po premierze ale tylko dlatego że w przeciwieństwie do Japończyków będę miał w zestawie Peace Walker'a i jego możliwości w trybie co-op, tak inni powinni ochłonąć i spokojnie poczekać.

Z drugiej strony to taki zestaw trzech gier jest spokojnie wart te 180zł ale im niższa jego cena tym bardziej opłacalny zakup.

Także nie jojczyć tylko odstawić trochę grosza na jesień to może sobie jakiś turniej w PW trzaśniemy a już na pewno solidnie ogramy kooperacje.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » So cze 04, 11 19:24

Ale nie rozumiem narzekań. Wszyscy chcieli dostać Peace Walkera na PS3. No i dostajemy. Niejako gratis mamy do tego 2 i 3 w HD. I to wszystko również na X360 - czyli kolejna platforma. Czy to nie wystarczające powody na to, by taką edycje wydać?

Jeśli się nie mylę i dobrze doczytałem to wszystko to pojedynczo i tak trafi a PSN/XBLA. Pudełkowe wydanie samego Peace Walkera mogłoby być biedne i narzekaliby zaś wszyscy że kase wyciągają za takie gównienko. A tak dostajemy wszystko w jednym pudełku. I to na obie konsole.

O Japonii nie ma co wspominać, bo oni są inni. Remaki ICO i SOTC chyba też będą mieli wydane osobno.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » So cze 04, 11 20:08

A tak jedna rzecz mnie nurtuje... Wiadomo może czy PSP i PS3 będą w PW mogły grać w co-opie?

I hope, że you understand co ja mean. :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » So cze 04, 11 20:10

Wątpię ale sam co-op między pstrójkami jak dla mnie jest wystarczający.
SALADYN

Postprzez Snake_VR5 » So cze 04, 11 20:29

SALADYN napisał(a):Panowie popatrzcie co sie działo po wydaniu GoW Collection

Ok to jest jakiś przykład, ale wolałbym by seria MGS podążała własną ścieżką. Skoro zbliża się jej 25-lecie, to mogli poczekać z tym MGS HD i przy okazji pokusić się o lifting wszystkich części (nawet nowe wersje MG i MG2). Że nie wspomnę o jakiś jeszcze dodatkowych dodatkach (w tej chwil ten pakiet oferuje tylko HD i tym się szczyci w zasadzie) Wyglądało by to zdecydowanie lepiej i kolekcja była by w zasadzie kompletna od A do Z.

twilite kid napisał(a):Czy to nie wystarczające powody na to, by taką edycje wydać?

Powód dobry, ale zawsze mógł być lepszy
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » So cze 04, 11 21:07

SALADYN napisał(a):Wątpię ale sam co-op między pstrójkami jak dla mnie jest wystarczający.

A dla mnie właśnie nie. :P To chyba jedyna szansa żeby sobie z kimś w co-opie pograć jak już mi gra wpadnie w łapki.

@Raiden
A nie zauważyłeś do tej pory, że lifting wszystkich części jest droższy i bardziej czasochłonny niż podniesienie starszych gier do HD? A jestem w stanie ulubione majtki oddać, że wcale więcej nie zarobi.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Snake_VR5 » So cze 04, 11 21:25

Droższy i czasochłonny na pewno tak, ale czego się nie robi w imię jubileuszu serii. Poza tym mieli by więcej czasu, dzięki temu wraz z samym pakietem zaoferować można znacznie więcej od samego HD. Co do ewentualnej sprzedaży, to akurat mógłbyś się mocno zdziwić. Ciekawe czy Konami uderzy w przyszłości wraz ze swoim produktem w Wii (lub ewentualnego następce), oczywiście HD ? W końcu Kojima Productions kończy z grami na wyłączność.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » So cze 04, 11 21:31

Raiden napisał(a):czego się nie robi w imię jubileuszu serii

To się robi w imię kasy, a nie jubileuszu serii. Nie dawaj sobie wmawiać tych bajeczek... To o czasie to też bzdura, bo oni nie potrzebują gry za rok-dwa, tylko już. Potem powinien być Rising lub kolejna zapchajdziura. No i nie zdziwiłbym się. Gwarantuję. Bo to na dobrą sprawę by był taki sam odgrzewany kotlet, tylko z porcją sosu oprócz nowej panierki. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Snake_VR5 » So cze 04, 11 21:35

ArecaS napisał(a):To się robi w imię kasy, a nie jubileuszu serii.

Dobra kasa rządzi. Jednak seria przez te wszystkie lata tak się rozwinęła i ma już taki status , że mogli by sobie na to spokojnie pozwolić. Skoro uważasz że oni potrzebują gry na już, to dlaczego tak na dobrą sprawę jej nie ma i jest MGSHD ?. To przecież tak naprawdę nowy produkt, ale nie nowa gra. Oferuje HD, ale fabularnie nie wnosi nic do serii. Tym samym Rising automatycznie zeszedł na drugi plan, przez jakąś zapchajdziurę HD właśnie. Co do kolejności późniejszej to chyba to będzie wyglądać tak, zapchajdziura HD, Rising, zapchajdziura (kolejny epizod z BB) i wreszcie MGS5.

ArecaS napisał(a):Bo to na dobrą sprawę by był taki sam odgrzewany kotlet, tylko z porcją sosu oprócz nowej panierki. ;)

Ale wzbudzał by mniej kontrowersji i smakował by inaczej
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » So cze 04, 11 23:03

Raiden napisał(a):Skoro uważasz że oni potrzebują gry na już, to dlaczego tak na dobrą sprawę jej nie ma i jest MGSHD ?

Ale tu nawet nie o grę chodzi, tylko o produkt właśnie. Ludzie po prostu nie mogą zapomnieć o marce. A tu wydają tytuł minimalnym kosztem i liczą same zyski. Naprawdę, gówno ich obchodzi, że jakiśtam Raiden narzeka na ich lenistwo, skoro cyferki im na koncie lecą. Naprawdę nie rozumiesz jak to działa?
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Snake_VR5 » N cze 05, 11 00:02

ArecaS napisał(a):Ludzie po prostu nie mogą zapomnieć o marce.

To raczej firma nie może zapomnieć o ludziach, bo ma dzięki nim zysk. By dobrze promować markę wystarczyło by na E3 2011 dać nowy trailer MGS3DS i Rising, nie będę tu się jednak zagłębiał w strategię promocyjną obraną przez Konami. Po części to co sam napisałeś potwierdza tylko to że MGSHD to czysty skok na kasę, który według mnie hamuje w jakimś stopniu ciągłość fabularną serii. To też takie sięganie do kieszeni potencjalnych klientów (chodzi mi tu o tych graczy którzy już znają serie), oferuje im się to samo co kupowali kiedyś tyle że w HD. Jasne seria będąc na topie musi się odwoływac też do nowego pokolenia i trafiać do coraz szerszego grona odbiorców. Sądzę jednak że lepiej by było gdyby w kwestii HD dostali wszystko ładnie podane na tacy w jednym dużym pakiecie. Oczywiście nowe produkty, gry wydaje się po to by przede wszystkim zarobić a nie dla jakiejś wyższej idei (25-lecie serii) niestety. To dla mnie całkowicie jasne i zrozumiałe.

ArecaS napisał(a):Naprawdę, gówno ich obchodzi, że jakiśtam Raiden narzeka na ich lenistwo

I niech tak będzie, Raiden ma jednak możliwość wyrażenia swojej opinii (krytyki) i może produktu nie kupić - Amen
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » N cze 05, 11 00:33

oferuje im się to samo co kupowali kiedyś tyle że w HD.
No mów to nam, którzy mamy po kilka egzemplarzy niektórych MGSów ; ). To HD będzie moją chyba piątą MGS2 :P
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » N cze 05, 11 00:37

U mnie siódmą a jeszcze nie dorwałem edycji NTSC.
SALADYN

Postprzez Snake_VR5 » N cze 05, 11 00:38

Ok dla kolekcjonera, MGSHD to bez wątpienia gratka i pozycja obowiązkowa.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » N cze 05, 11 00:41

Raczej patrze na to wydanie pod kątem trofeów i faktu że lubię sobie czasem odświeżyć serie a teraz nawet PS2 nie musiałbym wyciągać.
SALADYN

Postprzez Gillian » N cze 05, 11 00:52

No właśnie - acziki będą. To jest coś :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » N cze 05, 11 12:21

Raiden napisał(a):Po części to co sam napisałeś potwierdza tylko to że MGSHD to czysty skok na kasę, który według mnie hamuje w jakimś stopniu ciągłość fabularną serii.

No bo cały czas piszę, że jest. xP I nie narusza w żaden sposób ciągłości fabularnej serii. Czy coś w niej zmienia? Nie. Zaznajamia tylko większą grupę graczy z dotychczasowymi instalmentami. Zbrodnią przeciw ciągłości fabularnej serii byłyby właśnie modyfikacje w fabule.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Snake_VR5 » N cze 05, 11 13:34

Ja nawet nie chciał bym by MGSHD zmieniało cokolwiek w fabule serii, to już byłby szczyt głupoty i podejrzewam pogrążył by samą kolekcje. Natomiast obaj chyba co innego rozumiemy przez ciągłość fabularną serii, utrzymuje ją Rising a MGSHD ją hamuje. Ewentualnie nie rozwija w jakikolwiek sposób, poza oczywiście oprawą wizualną. Konami miało już wcześniej kilka podobnych produktów, Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel czy The Document of Metal Gear Solid 2 ale jednak towarzyszył im inny moment prezentacji. W związku z E3 2011 wszyscy czekali na Rising, a okazało się że więcej uwagi poświęcono tak naprawdę MGSHD. Ja nie mówię że jest to produkt zły, choć oczywiście w innej formie pod kątem tego co oferuje byłby lepszy.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez uci » Pn cze 06, 11 08:28

jedynie co denerwuje że trofea w PW trzeba będzie nabijac od nowa szczególnie po tym ile nasiedziałem sie z ta gra na PSP, a jak teraz sobie myślę żeby co niektóre misję znów na S przechodzić czy znów zdobywac nowe głowy do Zeke to aż mi słabo.

Ale tez się chyba rzuce na kolekcję w dniu premiery żeby móc jak najszybciej ustawić sobie postacie i sprzet pod Co-opa a potem zabieramy się chłopaki za miażdżenie.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Pn cze 06, 11 11:36

Takie rzeczy jak misje na S czy zdobyty sprzęt będzie można chyba przenieść z PSP wraz z sejwem ?
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn cze 06, 11 12:05

Ale aczików za to pewnie nie dostaniesz...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn cze 06, 11 12:27

No raczej w końcu kolejne ich zaliczenie to dłuższa żywotność gry.
SALADYN

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid HD Collection