Transplantacja głowy Kojimy

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Transplantacja głowy Kojimy

Postprzez SALADYN » Wt kwi 21, 15 10:02

Na wężowej zupie znajdziesz.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez maloduzomowny » Wt kwi 21, 15 22:03

Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Gram: Metal Gear
Czytam: Spojlery o MGS V

Re: Metal Gear Solid V

Postprzez ArecaS » Wt kwi 21, 15 22:08

SALADYN napisał(a):Zapytany o całe to zamieszanie Dr. Canavero stwierdził że nie ma nic wspólnego z Konami i promocją MGSV. Co więcej ruszył prawniczą maszynę do działania.

Wee! Na to czekałem! ^^

A tak serio, to po prostu najbardziej prawdopodobna opcja się sprawdziła. Brzytwa Ockhama jest bezwzględna. ;) Szkoda, bo tak by było przynajmniej o czym gadać. :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez maloduzomowny » Wt kwi 21, 15 22:12

Przez te akcje dotyczące otoczki TPP i doktorka, co raz bardziej chce jej już u siebie i możliwości zagrania :D
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez Osvelot » Wt kwi 21, 15 23:19

ECH.

Ciekawe, co wyniknie z prawników tym razem. Ostatnio jak fani zauważyli, że coś jest podobne do czegoś w MGS i zapytali zainteresowanych, co sądzą na ten temat, to MainTheme poszedł się pieprzyć.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez SALADYN » Wt kwi 21, 15 23:41

W tym wypadku, jedyną konsekwencją może być jakieś oficjalne stanowisko Konami które zdementuje te rewelacje. Nie mogą przecież kazać zmienić wizerunek doktora tylko dlatego że gość ma gdzieś sobowtóra którego akurat zatrudnili.
SALADYN

Postprzez ArecaS » Śr kwi 22, 15 06:53

Nie jedyną. Sąd spokojnie mógłby im kazać zmienić wygląd postaci, gdyby stwierdził, że doszło do naruszenia ochrony wizerunku. Tyle tylko, że to by trzeba najpierw było udowodnić.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Osvelot » Śr kwi 22, 15 07:10

Udowodnić? A jak było z main theme? Obsrali się makowcem ze strachu i wycofali motyw Tappiego zanim ktokolwiek ich o cokolwiek na poważnie oskarżył. Nikt nic nie udowadniał.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez uci » Śr kwi 22, 15 07:42

tutaj tez nie będzie problemu, zmienia skórkę doktora A na B i z głowy, a aktorowi każą zapuścić brode
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez maloduzomowny » Śr kwi 22, 15 10:48

W 2012 pokazano trailer właśnie z tym doktorkiem i nie pojawiła się afera. Teraz dopiero zaczyna składać niby pozwy o bezkarne naruszenie jego wizerunku. Śmiech na sali i melodramat za oknem :P.
Na pewno wiedział i cały hype dotyczący nieporozumienia, według mnie napędza popyt i zainteresowanie grą. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez SALADYN » Pt kwi 24, 15 11:23

ArecaS napisał(a):Sąd spokojnie mógłby im kazać zmienić wygląd postaci, gdyby stwierdził, że doszło do naruszenia ochrony wizerunku..

Tylko że w MGSV występują prawdziwi aktorzy. Karzą zrobić operacje plastyczną gościowi który użyczył twarzy ? To nie ameryka gdzie można pozwać koncern przez różnicę w wadze zakupionych frytek. Znając jednak życie Konami odpuści i po prostu zmienią tego doktora mimo wszystko.
SALADYN

Postprzez ArecaS » Pt kwi 24, 15 11:27

SAL, chyba nie rozumiesz czym jest naruszenie ochrony wizerunku. O czymś takim można mówić TYLKO I WYŁĄCZNIE w sytuacji, gdyby udowodniono Konami wykorzystanie jego twarzy celowo i z pełną tego świadomością. Oczywiście o czymś takim nie może być mowy, jeżeli to tylko przypadkowa zbieżność. Natomiast sądy w większości krajów takie narzędzie ogólnie mają.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Pt kwi 24, 15 12:00

No dobra, teraz wyobraź sobie ewentualny proces. Canavero mówi "nakręcili mnie podczas konferencji (<--jego słowa) i wsadzili do gry żeby zareklamować produkt moją twarzą". Na to Konami pokazuje nagrania z motion capture aktora z 2012, pokazuje jego zdjęcia, kontrakt po czym Kojima w zeznaniu mówi że inspirował się wyglądem doktora Madnara z klasycznych Metal Gear'ów sprzed ćwierćwiecza a podobieństwo doktora jest całkowicie przypadkowe. Jak dla mnie to są wystarczające dowody żeby ewentualny pozew oddalić. Ba, zaraz potem Konami może pozwać doktora bo to on może nakręcać całą aferę żeby było o nim głośno.
SALADYN

Postprzez ArecaS » Pt kwi 24, 15 12:33

SAL. Pokaż mi, w którym poście napisałem, że nie będzie tak jak mówisz? Nie przypominam sobie. Ba, od początku zakładam praktycznie identyczny scenariusz (może z wyjątkiem tego drugiego pozwu, bo to akurat kompletny absurd). Ja tylko zauważyłem, że gdyby do takiego naruszenia faktycznie doszło, to Konami musiałoby potulnie posłuchać i usunąć skradziony wizerunek niezależnie od tego jak kłopotliwe by to dla nich nie było.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Pt kwi 24, 15 14:03

A ja tylko przedstawiłem jak to będzie wyglądać.
SALADYN

Postprzez Solidny » Pt kwi 24, 15 15:04

SALADYN napisał(a):No dobra, teraz wyobraź sobie ewentualny proces. Canavero mówi "nakręcili mnie podczas konferencji (<--jego słowa) i wsadzili do gry żeby zareklamować produkt moją twarzą". Na to Konami pokazuje nagrania z motion capture aktora z 2012, pokazuje jego zdjęcia, kontrakt po czym Kojima w zeznaniu mówi że inspirował się wyglądem doktora Madnara z klasycznych Metal Gear'ów sprzed ćwierćwiecza a podobieństwo doktora jest całkowicie przypadkowe. Jak dla mnie to są wystarczające dowody żeby ewentualny pozew oddalić. Ba, zaraz potem Konami może pozwać doktora bo to on może nakręcać całą aferę żeby było o nim głośno.

W zasadzie to Kio Marva, hłe hłe #czepialstwo :P

Tak przy okazji:
Obrazek

Trzeba przyznać, że z dodatkiem protezy to coraz mniej wygląda na przypadek :). No i ten ostatni tweet Kojimy, ile on już ma interpretacji? :D
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez maloduzomowny » Pt kwi 24, 15 17:25

Oj będzie dym po premierze...będzie dym :D. Mi ta cała afera śmierdzi sytuacją z MGS 2, gdzie Kojima stanowczo apelował żeby mu nie wierzyć. Okaże się we wrześniu.
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez SALADYN » Pt kwi 24, 15 17:48

No jeżeli to tylko domysły fanów i masa zbiegów okoliczności to dowiemy się znacznie wcześniej. E3 będzie w tym roku dla nas szczególnie gorące albo zawiedzie po całości.
SALADYN

Postprzez maloduzomowny » Pt kwi 24, 15 18:39

Nadal wierzę że to zabieg kontrowersji, która tylko podniesie popyt piątki. Ale masz racje, zobaczymy co zaserwują nam na E3 ;)
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez Solidny » Pt kwi 24, 15 18:56

Dadzą jakiś trailer, a ja będę go oglądał do września i tyle.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gillian » Pt kwi 24, 15 23:17

Czyżbym jeszcze się nie wypowiedział na ten temat? No to się wypowiem - to jakiś bullshit. Doktorek działa od blisko 10 lat, ma jakąś renomę, prowadzi wykłady itp. Irracjonalnym wydaje się, żeby był to aktor. Jedynie można by doszukiwać się jakiejś formy dogadania się, obopólnej promocji zarówno MGSV jak i badań doktorka za pośrednictwem tematyki gry, która może zahaczać o transplantację głowy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt kwi 24, 15 23:21

Ja tam uważam że to jeden wielki domysł. Fakt obaj wyglądają podobnie ale cała reszta to doszukiwanie się powiązań których nie ma.
SALADYN

Postprzez Solidny » Pt kwi 24, 15 23:40

Najdalej to ja bym się doszukiwał inspiracji, niczego więcej. O, dokopałem się do starego wywiadu gdzie jest wzmianka o jego kontakcie z medycyną.

http://www.ffwa.org/boards/showthread.php?t=46188
Hideo Kojima's father had worked in pharmacy, and for a moment he pondered to follow his father's footsteps. He even applied to a company developing artificial hearts and lungs, and was hired. Meanwhile he applied to Konami.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Osvelot » Pt kwi 24, 15 23:45

Zbieg okoliczności (podobieństwo aktora i doktora, a doktor podobny do doktorów ze starego Metal Gear) + ewentualna inspiracja ze strony Kojimy, tyle.

Ewentualnie węszę, że Konami może się znowu osrać, jak usłyszy zarzuty plagiatu i wycofać się z czegoś (wizerunek doktora w tym przypadku), zanim nawet dostaną oskarżenie oficjalne. Motyw muzyczny MGS odrzucili na bazie doniesień fanów, zanim tak naprawdę rodzina Sviridowa zaczęła na poważnie się przywalać - i na dodatek mimo tego, że Tappi stanowczo zaprzeczył.

Tyle ode mnie, czekam na grę/trailera z E3 :F
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Solidny » Pt kwi 24, 15 23:55

Ale nie zmieniali motywu głównego w całej serii, tylko po prostu przestali używać w kolejnych epizodach. Zmienić doktora nie tak prosto, bo wszystko jest już na miejscu, a przycież intro gry nie wywalą... raczej. Wywalili wjazd na Manhattan w MGS2 niedługo przed premierą, więc i tutaj może się coś zdarzyć. To może być tańsze rozwiązanie niż zaangażowanie prawnika, nawet jeśli sprawa jest pewna, to jednak strata czasu i pieniędzy.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Osvelot » So kwi 25, 15 00:04

Przestali w późniejszych, co nie zmienia faktu że do kosza poszła wersja motywu głównego MPO ("Showtime") zawierająca MGS motif - a była już zrobiona. Przy MGS4 też mieli zgryz, utworu Metal Gear Saga też się chcieli pozbyć jako takiego, ale Harry-Gregson Williams nie odpuścił - w sensie, skomponował go mimo wszystko i uwzględnili go, ale był zamiar odejścia od obu wersji main theme.

Krótko mówiąc - trzęsidupy.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » So kwi 25, 15 00:08

Tak działają domysły.

Obrazek
SALADYN

Postprzez Solidny » So kwi 25, 15 00:38

Obrazek
Solidny
Zanzibar

Postprzez Pabian01 » So kwi 25, 15 10:32

Przecież wiadomo, że to człowiek od Hideo. Sprytnie wszystko ustawił. Wysłał w przeszłość swojego aktora, który został doktorem i od kilkunastu lat robi największą w historii kampanię reklamową.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez gnysek » Pn kwi 27, 15 12:50

Dlatego Kojimę zwolniono, bo się nie zgodził podzielić swoim wehikułem czasu z szefostwem Konami.
Obrazek
gnysek
Black Viper

Poprzednia strona

Powrót do Metal Gear Solid V