Postacie

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Postacie

Postprzez uci » Wt sie 04, 15 07:29

taśmy magnetofonowe, możliwe ze zadornov załapie się na jakieś wrzucając kilka wyjaśnień lub zagwozdek fabułowych
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez ArecaS » Wt sie 04, 15 16:08

Ekhm, są takie rzeczy jak "introspekcje" czy przeniesienie akcji do wyobraźni bohatera. Wrócić może w ten sposób każdy trup, więc póki co bym na waszym miejscu odpuścił rozkminy z klonami.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » So paź 03, 15 09:13

Powiem tak - Ocelot to chyba najgorsza rola Troya Bakera. Jest tak bezjajeczny ze nigdy bym nie pomyslal ze to ten sam Ocelot co w pozostalych odslonach. Zarowno w 3 jak i 1, 2 4 mial zadzior, charakter... Tu jest nijaki
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Zancudo » So paź 03, 15 11:24

Ostatnio edytowano Pt cze 26, 20 17:35 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » So paź 03, 15 11:31

Najlepsze jest to że to postać która razem z Millerem ma najwięcej "czasu antenowego" w MGSV, jednak zamiast pójść w budowanie charakteru postaci Ocelot służy nam za przewodnik i poradnik. Koniec końców mam go dość po entym powtórzeniu tego samego tekstu o sowieckich żołnierzach. W ogóle to radio bym wywalił albo odebrał graczowi kontrole kiedy z niego korzystać, gorsze było tylko w PW.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Curtis » So paź 03, 15 11:48

Tak się kończy proces rozmiękczania MGSowej kadry, który został rozpoczęty w MGS 4. Kojima najwyraźniej stwierdził, że wszystkie jego postacie mają wzbudzać sympatię. Stąd Big Boss z MGS 4 jest zupełnie inny niż w MGSowych źródłach jest podane, że był, Sasaki odgrywa jakąś tam rolę w fabule. A Ocelot z czasem przestaje być wyrachowanym bad guyem a staje się fanboyem Big Bossa.

Co do Millera to okaleczenie go jest tak wielkim nieporozumieniem. Jak on niby potem szkolił innych ? Uczył teorii pola bitwy ? Co za absurd RETCON Kojimy posunął sięza daleko.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez SaladinAI » So paź 03, 15 16:26

Gillian napisał(a):Powiem tak - Ocelot to chyba najgorsza rola Troya Bakera. Jest tak bezjajeczny ze nigdy bym nie pomyslal ze to ten sam Ocelot co w pozostalych odslonach. Zarowno w 3 jak i 1, 2 4 mial zadzior, charakter... Tu jest nijaki

Ale to też nie jest przypadkiem wynik przedstawienia Ocelota z MGS 4 jako sprzymierzeńca Big Bossa? Ostatecznie jego dwulicowość względem Węża kolidowałaby z takim punktem wyjścia stąd wygładzenie postaci - ja patrzę na to w ten sposób, że tutaj mamy do czynienia z prawdziwą wersją Revolvera. Zastrzeżenia skądinąd słuszne ale patrzę też na założenia przy pomyśle na postać.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So paź 03, 15 16:31

Ja mowie o grze aktorskiej. Ocelot brzmi tu zwyczajnie bezplciowo. Tak jak bezplciowo brzmi Kiefer w roli Sneja. Z glownej trojki tylko Kaz mi sie podobal. Czuc bylo w jego glosie zlosc, zniecierpliwienie. Poza tym teraz do mnie dotarlo, ze brzmi rzeczywiscie podobnie do uzupartora z jedynki ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So paź 03, 15 17:10

O to mi w sumie chodzi - ekspresja uzależniona od stopnia emocjonalnego (tu: braku) zaangażowania. Snake jest zgaszony dlatego taki zmęczony i obojętny głos Kiefera tutaj pasuje idealnie.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Faja » So paź 03, 15 17:16

Ocelot jest pod wpływem autohipnozy więc brzmi nijako
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Zancudo » So paź 03, 15 17:27

Ostatnio edytowano Pt cze 26, 20 17:35 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » So paź 03, 15 18:37

No nie dziwne ze glos Kiefera pasuje do ryja Kiefera ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Curtis » So paź 03, 15 20:31

Moim zdaniem jeśli spojrzymy na postacie V tylko pod względem Voice-actingu to w sumie nie za bardzo jest się do czego przyczepić. Aktorzy idealnie przystosowali się do swoich ról. Zastrzeżenia mam natomiast do kreacji samych charakterów MGS V.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez Tidus93x » N paź 04, 15 17:09

Zgadzam się, że Baker jako Ocelot jest bezpłciowy, ale myślę, że to bardziej wina beznadziejnie napisanej postaci i dialogów, których nie ma, a także podobieństwa głosu do Kaza, niźli wina Bakera osobiście.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Osvelot » Śr paź 07, 15 08:58

Podobieństwo głosów to po części wina Downesa i Bakera, a głównie VA directora. To jest osoba, która powinna w pewnym momencie stwierdzić, że brzmią tak samo. Jest w grze sporo pomniejszych kwestii, które nie wiadomo kto wypowiada. A że aktorzy na własną rękę też mogliby się postarać lepiej, to inna historia. Miller ma 2-3 różne głosy. Raz mówi Kazem z PW, wesołym ludkiem opowiadającym ci o tym co będziesz robił na misji i ale fajnie będzie przygoda, a raz jest tym sapiącym zgorzkniałym Kazem kaleką. Te głosy przeplatają się bez kompletnie żadnej konsekwencji, nie ma punktu w grze w którym głos mu się zmienia, w przeciągu 5 minut gry możesz usłyszeć "obu". Kwestie nagrywane w innym czasie, bez przemyślenia jak to potem brzmi.

A niech jeszcze strzałem w ucho dla Bakera będzie to, że tych dwóch Kazów jestem w stanie lepiej odróżnić od siebie, niż Ocelota od dowolnego z nich. Brzmi jak coś pomiędzy. A Atkin Downes udający Ocelota w bonusowej misji w GZ chyba brzmi bardziej ocelotowo.

Jeśli zaś chodzi o samą postać... jest ogólnie OK (środek skali, nie jest to wysoka ocena). Ale najgorsze są momenty, kiedy odpierdala Morgana Freemana. Wolę słuchać Code Talkera przeciągającego gadanie o pasożytach i kopulacji, niż Ocelota który "mówi mi, jak jest". Starzec przynajmniej daje jakieś tło historyczne, podczas gdy kowboj dosłownie mówi ci, co sądzi i całej sytuacji i dlaczego jest tak, jak jest. HERE'S WHAT I THINK. <tutaj cały plan wroga rozłożony na czynniki pierwsze, #morganfreeman>

Do Wołoszańskiego to pasuje, do Ocelota już kompletnie nie.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Tidus93x » Śr paź 07, 15 09:37

No tu się zgodzę, Ocelot w roli przewodnika i jawnego know-it-all wypada słabo, szczególnie mając na uwadze jego charakterystykę z poprzednich odsłon, gdzie był jedną z najlepiej poinformowanych postaci w serii, ale nie morganfreemanił.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Śr paź 07, 15 14:08

Też zwróciłem uwagę na rozdwojenie jaźni Kaza. Gorzej w tej kwestii wypadł już chyba tylko Raiden w MGR, z tym jego rzeźnickim rechotem.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Curtis » Śr paź 07, 15 14:23

Co do Ocelota to gość miał bardzo duży potencjał w tej części o czym jeszcze napiszę w innym temacie.

Natomiast zastanawia mnie dlaczego w grze dużych rozmiarów mamy zaledwie garstkę postaci.

Snake, Quiet, Ocelot, Miller, Skullface, Huey, Paz,(Choć ciężko zaliczać ją do obsady)Code Talker, Eli i właściwie to wszystko bo murzyniątka to właściwie nie są postacie ...

Kurcze mao zostao :/

Sam MGS 1 miał tych postaci o ile więcej :/
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez Zielakpl » Śr paź 07, 15 15:16

Na moje to Ocelot jest jaki ma być
zawsze grał po stronie Big Bossa więc co niby miał by knuć tutaj za intrygi
jedynie często podkvrwia Millera
może to jego know-how podczas misji mogło by być lepsze (chociaż mi tam pasuje)
Zielakpl
Psycho Mantis

Postprzez Osvelot » Śr paź 07, 15 15:24

Nikt nie ma problemu z tym, że jest po takiej a nie innej stronie. Chodzi o to, że jest Morganem Freemanem i Bogusławem Wołoszańskim w jednej osobie i tłumaczy ci dokładnie wszystkie teorie, znając motywy wszystkich i przyczyny/skutki wszystkiego. Tak jak Wołoszański wiedział, co Hitler sobie pomyślał 60 lat temu jedząc kapustę pewnego słonecznego popołudnia.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez maloduzomowny » So paź 10, 15 18:36

Co do Ocelota, to według mnie jego spokój był tak zwaną rolą. Gdyby Ocelot zaczął coś kręcić i odbijało by mu, to na pewno Miller wywęszył by to. Sam Ocelot jak to pisano wcześniej na wielu forach (reddit, neogaf, zanzibar land), jest wpatrzony w Big Boss'a jak w guru. Nie widzę powodu, żeby miał tutaj emanować czystym szaleństwem i złem. Prawdą jest, że ma swój charakter i naturę do torturowania ludzi, ale nie wszystko musi być oczywiste.

SPOILER Ocelot
Spoiler:
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Gram: Metal Gear
Czytam: Spojlery o MGS V

Poprzednia strona

Powrót do Metal Gear Solid V