The Phantom Pain

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: The Phantom Pain

Postprzez SaladinAI » Śr sty 09, 13 17:26

A z podłogi usuną heksagony
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Osvelot » Śr sty 09, 13 20:17

The Phantom Pain napisał(a):Nie brałbym wszystkiego tak dosłownie. Co jeśli główną intencją Hideo jest ukrycie głębszego znaczenia pod płaszczem Metal Gear-a, by tak naprawdę zaanonsować coś zupełnie niezwiązanego z serią? We wrześniu 2012 prezydent Konami spytał Kojimę czy ten nie chciałby zrobić nowego Silent Hilla. Praktycznie odpowiedział, że tak: "I think it has to continue, and I’d love to help it continue, and if I can help by supervising or lending the technology of the FOX Engine, then I’d love to participate in that respect". Może ma to jakiś związek z The Phantom Pain?

Co jeśli The Phantom Pain to symboliczne obwieszczenie, że Hideo, "koleś od Metal Gear-a", ma w planach zrobienie Silent Hill 9? Znajome twarze z uniwersum MG, które przewijają się przez zwiastun mogą być wskazówką, że twórca Metal Gear-a chce zrobić grę z gatunku horroru. W końcu The Phantom Pain to jedna wielka psychodela, więc może nie wszystko powinno być tłumaczone tak dosłownie jak do tej pory. Może trzeba to interpretować bardziej symbolicznie?

Trailer mógłby naśladować szczególnie abstrakcyjny, ale z ukrytym znaczeniem koszmar - stąd kolejność wydarzeń jest zaburzona. Sen jest tajemniczy, nielogiczny, fantastyczny, straszny, aczkolwiek ujawniają się w nim znajome postacie i wydarzenia. To taki sen, którego źródło leży tak jakby gdzieś pomiędzy Metal Gear-em, a Kojimą. Można by to tłumaczyć w ten sposób, że koszmar, który doświadcza Big Boss, jest jednocześnie wizją Hideo. Poprzez trailer, chce nam symbolicznie przekazać, że ma w przyszłości plany przelanie tego horroru na zupełnie inny kanon - czyli na Silent Hill.

Gdyby to była prawda, Kojima wydałby tą grę na konsole przyszłej generacji. W końcu nie wyrobiłby się z wydaniem tak dużego projektu w tym roku. Do tego na głowie ma kampanię promocyjną Revengeance, scenariusz Ground Zeroes, ekranizację Metal Gear Solid i tworzenie Project OGRE. Zwyczajnie nie ma teraz czasu na Silent Hill 9. Może dlatego ogłasza tą grę poprzez The Phantom Pain? Wykorzystali modele postaci i pomieszczeń z Ground Zeroes, co nie musiało trwać długo, aby nie tylko pokazać trailer z tej gry, ale jednocześnie obwieścić, w bardzo symboliczny sposób, o tym, że Hideo stoi za Silent Hill 9?

Wiem, że to wszystko brzmi pojebanie, nawet jak na standardy Hideo i że wielu ludzi się ze mną nie zgodzi. Wiem też, że pod koniec trailera ukryty jest napis "METAL GEAR SOLID V", ale może to być jakaś kolejna zmyłka. Na dzień dzisiejszy tak właśnie interpretuję The Phantom Pain, że to Silent Hill 9 zaprezentowany pod postacią tragicznego koszmaru Big Bossa. Pewnie za parę dni dojdę do wniosku, że to debilny pomysł i wpadnę na coś zupełnie innego. Potem Kojima ogłosi, że The Phantom Pain to po prostu jeden z wstępnych rozdziałów Ground Zeroes, w którym budzisz się w szpitalu po tym jak Zero ukradł twoje geny, aby stworzyć klonów.

Joł.

Chłodna opowieść, człowieku. Dobre pomysły, ale to raczej nierozważne ekonomicznie, promować SH czymś, co wygląda jak MGS przy kompletnym braku wyjaśnień. To jak zobaczyć billboard z niepodpisaną brązową butelką piwa i gdybać, czy to nie jest jakaś zajebiście wyrafinowana reklama Carlsberga.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Solidny » Cz sty 10, 13 00:02

Z Heyah niegdyś podziałało. Castlevania: LoS też była reklamowana jakąś maską. Jak to się nazywało, Projekt Maska?
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kALWa888 » Cz sty 10, 13 00:21

Naprawdę bardzo nierealny wydaje mi się ten pomysł z Silent Hill od Kojimy. Gdyby to nagle okazało się Silent Hill, to byłoby wielkie światowe buuuuuuuu. Ludzie nakręcają się na MGSa, nie na SH i taki krok jest raczej ryzykowny, tym bardziej że z tego co mi wiadomo, to Konami nie jest w najlepszej sytuacji budżetowej. Może zrobi, ale też SHa, oprócz MGSa. Konami potrzebuje pewnego zysku i takim zastrzykiem gotówki (mniejszym czy większym) jest nowy MGS od mistrza Kojimy. To na pewno lepiej się sprzeda od SH od Kojimy, do którego ludzie mogą podchodzić z dystansem, bo przecież MGSy jego autorstwa mają jedynie elementy horroru. Ale kto to wie, co mu pod tym makaronem z wyższych sfer się wyłoni.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Cz sty 10, 13 09:57

w MGS2 ludzie napalali się na Solid Snake'a a dostali Raidena ;)

zresztą jeżeli chodzi o MGSy to jeszcze kręci się Ground Zeroes, więc obowiązkowy zarobkowy MGS się też robi.
Nie wiem czy phantom Pain to MGSV czy Silent Hill czy coś całkiem nowego, ale mam cichą nadzieje ze Kojima trolluje MGSem coś całkiem innego
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Faja » Cz sty 10, 13 10:11

Przecież równie dobrze to nie jest kolejny MGS bo nie będzie miał S na końcu może to być jakiś MGP MGZ czy MGT, albo samo MG
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz sty 10, 13 13:17

I powiedzmy sobie szczerze, to co zobaczyliśmy aż tak bardzo od emgieesowych klimatów nie odstaje.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Pn sty 14, 13 18:06

Kolejny argument za miotaczami+Big Boss ma zwidy

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Wt sty 15, 13 09:34

no w końcu szpital się pali
uci
Uber Big Boss

Postprzez Osvelot » Wt sty 15, 13 13:15

jakie zwidy
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez uci » Wt sty 15, 13 16:25

koleś odpala miotacz ognia a BB widzi wieloryba?
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt sty 15, 13 16:49

Pewnie sam wszystko niszczy, taki jest zajebisty, że nawet tego nie pamięta i dopisuje lewe szczegóły.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Marciniak » Pt sty 18, 13 11:32

Obrazek
Marciniak
Red Blaster

Postprzez SaladinAI » Pt mar 15, 13 10:04

A nowy trailer incydentalnie pokrywa się z datą ujawnienia materiałów z Ground Zeroes ;)

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Solidny » Pt mar 15, 13 12:42

Jakiś szwed komentował filmik na GT i według niego ten koleś na bank udaje akcent, ale przypomina trochę norweski. Podobno szwedzi nie gadają tego "ja, ja" jak niemcy. W dodatku Geoff źle wymawia jego imię.

Nypan added a comment on this | 26 mins ago
Geoff was obviously in on it... And It's "Jo-A-kim" not "Huakeem" -_-, also it was pretty obvious "Joakim" isn't from Sweden, we don't talk like that "JAAH", the accent wasn't right neither, sounded more Norwegian though it was obviously fake too.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Faja » Pt mar 15, 13 13:09

No bez jaj, to MBS to nie jest prawdziwe studio w Szwecji?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Solidny » Pt mar 15, 13 13:10

Tylko potwierdzenie, że nawet szweda nie zatrudnili :P
Solidny
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » N mar 17, 13 12:52

NOWE WIDEO Z PHANTOM PAIN

http://www.youtube.com/watch?v=qH0djYwUzBU

W tle słychać Kod Morsa. Deszyfracja ujawniła taką oto treść:

PROJECT OMEGA

AT MATRIX SECTOR -----

VR PROGRAM PHANTOM_PAINMME

CONTRACTOR: MOBY DICK STUDIOS

SUBJECT: REDACTED

PURPOSE:
---------------------------

G E N E R A T I N G I M A G E H O L D S C E N A R I O L O A D I N G H O L D A C T I V A T I N G P H A N T O M P A I N D O T M E M E H O L D E R R O R E R R O R E R R O R E R R O R

Jednak konstrukt VR co potwierdza tezy o Matriksie i słynnych już kodach świetlnych z Ground Zeroes przypominających sekwencjonowanie DNA.

Okej, na poważnie to tylko fake - ale lubię takie fanowskie zagrywki nakręcające na produkt.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N mar 17, 13 15:19

Fantomowy ból jako misja VR?

Znaczy łapią BB i nim dojdzie do siebie ładuja go w VR a tam implantuja mu że nie ma reki i próbuje go zjeść płonący wieloryb?
uci
Uber Big Boss

Postprzez shalashaska » N mar 17, 13 16:26

Ja już się pogubiłem. Co to jest ten The Phantom Pain?
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez Solidny » N mar 17, 13 17:37

Dowiemy się za tydzień z hakiem (hehe - hak). Jakiś fantom MGSa chyba :P
Solidny
Zanzibar

Postprzez Faja » Pn mar 18, 13 00:25

Wpadłem właśnie na dość głupi pomysł. Jako, że Joakim powtarza, że to co nam się wydaje nie do końca może być oczywiste, to zaświtała mi pewna teoria. Co jeśli synek z trailera z zabandażowaną twarzą to gracz. Bez twarzy bo przecież każdy nim jest. Co jeśli to nim gramy i tylko pomagamy BB. Co jeśli to VR dla gracza właśnie, BB specjalnie osłabiony i okaleczony, żeby to gracz bardziej się wytrenował. Taki prosty mindfuck. Jest to wprowadzenie do Ground Zeroes, a we właściwej grze już pokierujemy BB.
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn mar 18, 13 00:57

Dobre! Joakim to moze byc taki avatar Kojimy?
Koncepcja przypomina troche relacje z Raidenem w dwójce.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Pn mar 18, 13 04:32

No właśnie ciągle mi chodzą po głowie metafory tego fantomowego bólu. Czy sama gra jest takim fantomem, jak coś oderwanego, jak... oderwana część MGSV? Te wcięcia w logo Phantom Pain - takie widmo tytułu, którego tam nie ma, bo przecież to tylko kreski, które interpretujemy jako METAL GEAR SOLID V. Widmo gry, której nie ma...

Ta teoria ze sterowaniem pomagierem głównego bohatera niezła. Jeszcze żeby kamera była z perspektywy Big Bossa to już w ogóle mindfuck :).
Solidny
Zanzibar

Postprzez MacabraDAnce » Cz mar 21, 13 02:16

Witam serdecznie, pierwszy moj post na forum - wypada przedstawić się.

Moje pomysły - po pierwsze jestem w 100% przekonany ze Ground 0's jest związane z Phantom Pain. W ver. extended trailera GZ było wiele nawiązań, padło nawet stwierdzenie Phantom i pain.
XOF - ktoś rzucał pomysły dotyczące powstania nazwy FoxHound - głównie chodziło o to, ze Fox ścigane są prze Hound (psy). Odwrócenie nazwy może sugerować chęć cofniecia czegoś, odwrócenia czyli zlikwidowania grupy FOX. Sam zapis X (skreślenie, zmazanie, wykasowanie) Operation Force moze po prostu oznaczac zniszczenie grupy FOX.

Postać w klatce - Frank Jaeger ? Nie wiem czy to tylko moje skojarzenie ale Gray Fox był sierotą wojenną z przepranym mózgiem - tzw. Null Soldier.

I tu dochodzimy do zwiastuna Phantom Pain -
pierwszą moją teorią jest to, ze zwiastun ten dotyczy... Gray Foxa właśnie. Już jako Cyborg Ninja z MGS1 wykazywał skłonności psychopatyczne - możliwe, że zwiastun przedstawia właśnie to co dzieje się w umyśle GrayFox'a. Jak wiemy Null Soldier za każym razem ma "resetowaną" pamięć i na pole bitwy rusza niemalże jak "noworodek". Może po prostu po licznych misjach wymazane wspomnienia zaczeły wracać w formie jakichś wizji - wieloryb, pegazorożec itp.

Obecność Naked Snake'a aka Big Boss'a - jak wiadomo Gray Fox był baaaardzo oddany Snakowi (wiemy to z wydarzen MG1 MG2 kiedy mimo ogromnej przyjazni jaka łączyła go z Solidem wybrał strone big bossa) - ciężko wyjaśnić ale wydaje mi się ze to jest właśnie jakieś działanie mające wytworzyć wieź między Frankiem a Bossem. Od samego początku mam wrażenie że postać przypominająca Snake'a jest jakimś sobowtórem, osobą może po operacjach plastycznych podstawioną aby zaskarbiła sobie oddanie Fox'a. A jak wiemy Big Boss stał się niezłym sku*wielem później, takze takie "stwarzanie" jednostek do grupy FOX mogłoby miec miejsce. Forma schizy najbardziej pasuje mi do Gray Fox'a - zresztą nawet w MGS1 podczas walki z Rexem w czasie dialogu Snake'a z Fox'em, Frank wyjawia ze zabił rodzine Naomi ale jej nie mogł... Jakiś uraz psychiczny pozostał po okrucieństwie którego się dopuścił.

GZ's może również przedstawiać moment "uratowania" Franka, przez Big Bossa - co wyjaśniałoby oddanie Gray Foxa. (jedynie co mi nie pasuje to to, ze mam wrazenie ze akcja GZ's dzieje sie po phantom pain - ale znajac Kojime podmienienie teksturek postaci na zwiastunach to nie problem - w mgs2 postac Raidena była zastępowana postacia snake na kazdym zwiastunie przed premiera )

Moją kolejną teorią co do PP to ze postać bez ręki to... Liquid - tak wiem, nie ta ręka ale gdyby była to 2 ręka to byłoby to wszystko zbyt oczywiste, a takto nie mamy pewności 100% - nie takie cyrki juz Kojima odstawiał -

Cały zwiastun wydaje się "piekielny", irracjonalny - może to jest jakieś życie Liquida po śmierci (tzn <<głupio to zabrzmi>> w ręce która przyszył sobie Ocelot). Tak jak w "rzeczywistym świecie" egzystuje tylko 1 fragment jego ciała - ręka tak w "irracjonalnym" świecie ma reszte ciała ale właśnie tej ręki brakuje. Postacie podobne do znanych z serii - psycho-mantis, Volgin, koń itd. - mogą być jakaś cześcią wspomnień Solida (jest teoria o tym, ze bliżniaki <<zwłaszcza we wczesnym stadium rozwoju>> potrafią odczuwać te same emocje, uczucia razem, jednocześnie czy nawet porozumiewać się telepatycznie w jakimś bardzo ograniczonym stopniu) albo Big Bossa - jak wiadomo eksperymenty genetyczne.

Ostatecznym moim przypuszczeniem jest, że gry (PP i/lub GZ's) będą przedstawiać wydarzenia ukazane w MG1 i MG2 z perspektywy Big Bossa - tzn. od momentu jest rozstania/rozdzielenia się z Majorem 0 aż do momentu śmierci z rąk Solida - tutaj również motyw psychiki ludzkiej ma duże znaczenie ponieważ Naked Snake jakiego znamy z MGS3 jest postacią pozytywną, dającą sie lubić (a pamietamy ze gracze postrzegali go jako psychola przed ukazaniem sie MGS3), jednak później misinterpretuje idee The Boss/The Joy i troszkę miesza mu się w głowie - ukazanie takiej przemiany bohatera mogłby być interesujące.

Sposób łączenia się GZ's z PP mógłby być również taki, że G0's jest rzeczywistością, realnymi działaniami BigBossa na polu bitwy a Phantom Pain to rodzaj sród-rozdziałów opowiadających o zmianach zachodzacych w psychice BigBossa. Postać przypominające Psycho Mantisa ( albo The Sorrow), jakaś piekielna odmiana Volgina i wreszcie... Koń, znak The Joy. Płonący Koń sugerować to, że The Joy jest zła na BigBossa, na jego działania. Wizja The Joy na płonącym koniu może być jakimś psychicznym odzwierciedleniem wątpliwości BigBossa w słuszność swoich czynów

-Może to jednak nie jest to o co wałczyła The Joy - zastanawia sie Snake a do głowy przychodzą mu obrazy "Wkurzonej The Joy na ognistym końu, niemalże jak potępienie prosto z piekieł'. Jak wiemy pod koniec MGS4 Big Boss przyznaje się do tego ze zle zinterpretował wole The Joy. Może to jest ten moment, w którym snake wlaśnie sobie to uświadamia!

Co sądzicie o moich wypocinach? Coś z tego ma jaki-kolwiek sens wg. was?
MacabraDAnce
Machinegun Kid

Postprzez Solidny » Cz mar 21, 13 07:41

Witamy na forum, wejście iście koncertowe. Widać pasję do teorii spiskowych, czyli to, na czym Kojima żeruje niczym wampir na ciepłą krew.

Teorie naprawdę ciekawe, moja ulubiona to ta z Liquidem w równoległym wymiarze.

W trailerze GZ jest mowa, że Snake idzie po Chico, a później przy prezentacji gameplay'u Kojima mówi, że celem misji jest miejsce z klatkami, które widzieliśmy w scence wcześniej - czyli z chłopcem.

O XOF pisaliśmy podobne teorie, ale anty-FOX narzuca się sam. Lepiej zastanowić się dlaczego Freddy Krueger i spółka podszywali się pod nich. Wiadomo, żeby odwrócić uwagę od siebie, a Chico zrobi oddziałowi XOF odpowiedni PR po uratowaniu przez Snake'a. Możliwe, że będzie naszym narzuconym wrogiem przez podstęp Freddy'ego. Ale jeśli to oddział anty-FOX, to po co podstęp, żeby zwracać tych bliźniaków przeciwko sobie? Za mało, wciąż za mało informacji...

Skojarzenia z Gray Foxem w Phantom Pain jak najbardziej na miejscu. O ile się nie mylę, komiksie MGS jest identyczna scena z kwestią "on your feet soldier" - kiedy Cyborg Ninja podnosi Snake'a po torturach. W końcu trzeba pokazać kiedyś "najbardziej zaufanego porucznika" Big Bossa. Hej! Coś mnie naszło! Ground Zeroes - wstęp do historii, gdzie Miller w końcu otwarcie zdradzi Big Bossa; Phantom Pain - Big Boss po zdradzie jest ranny, ma traumę, halucynacje (błagam, tylko nie nanomaszyny) i pomaga mu Gray Fox, któy zastępuje miejsce Kaza. Zaraz, to chyba już było przewałkowane. Idzie się ostro pogubić XD

Swoją drogą Frank był uratowany przez BB jeszcze przed Portable Ops.

Niezłe skojarzenie z The Boss, która kara Snake'a z piekieł ;)

Ehh, ostatnie dni teorii spiskowych... Za tydzień wszystko mają podać na tacy (o ile to nie ściema). Czuję się jakby coś pięknego się kończyło :D
Solidny
Zanzibar

Postprzez tomcraft » Pn mar 25, 13 10:57

Witam wszystkich :)

Wydaje mi sie, ze tpp to albo V albo jakby ostatnie momenty ground zeroes. Mysle tak bo ostatnio przechodzilem znow mgs z psx i neomi tam mówiła cos o zimbabwe wczesniej inaczej sie ta miescina nazywała i była kolonia angielska więc nasunelo mi to pewien pomysł.

Miller w jakis sposób zdradza bb i poprzez ta zdradę bb trafia do szpitala tracąc rękę itp. I tu wchodzi tpp, na ścianie widzimy flagę angli czy tez jak kto woli wielkiej brytani, ze to nie jest anglia raczej jestem pewien wiec moze to jest placówka która pozostała po brytolach w tej zimbabwe a osoba nas ratujaca to grey fox. jak wiemy później fox zabija rodziców neomi zabiera ją wraz z bb do stanów zostawiają ją tam i jadą do afryki aby wykonać swój plan :) co do samego pobytu w usa możemy sobie dopowiedziec, ze bb przeszedł operacje doszycia brakujacej ręki. Dzięki temu możemy stwierdzić, ze obrazek z przed kilku miechow o diamentowych psach i ta rzekoma blizna na ręce mają prawo bytu.
tomcraft
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » Pn mar 25, 13 11:57

To jest Cypr i brytyjska baza na terenie wyspy.

Swoją drogą, Kojima bardziej trafić z tym Cyprem nie mógł (hint: wiadomości w mediach).
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez saueroo » So cze 15, 13 00:01

zauważyliście w zdjęciu rentgenowskim że do prawego obojczyka nie jest doczepiona kość ramienia? widać wyraźnie obojczyk i obok powinna być końcówka kości(sama kość zanika w miejscu gdzie jest pistolet trzymany przez BB).. W ogóle sam szkielet (fragment z żebrami i, mostkiem i kręgosłupem) wydaje się dziwnie przesunięty na prawą stronę.. Lewa ręka BB jest protezowana jak każdy widzi ale sama ułamana kość łokciowa (lub promieniowa) jest skierowana dziwnie do góry

Dla mnie to wygląda wręcz jakby jedno zdjęcie BB było nałożone na drugie rentgenowskie

Również te dziwacznie nakładające się litery Metal Gear Solid V i The Phantom Pain - jest to nietypowa asymetria

A może mam schizy od wpatrywania się i szukania?
saueroo
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » So cze 15, 13 00:19

Nie rozumiem jak można tak mieszać rzeczy oczywiste, chłopiec w klatce to Chico a nie Gray Fox, ta postać ma zrestartowany życiorys po wywaleniu Portable Ops poza kanon i Kojima może z nią co prawda wyczyniać teraz cuda i dziwi ale na bank nie będzie kontynuował wątków z MPO czy mieszał sobie gotowy prolog.
Sporo w tych teoriach znanych nam faktów a reszta jest tak szalona że jak dla mnie aż nie do przyjęcia.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V