MGS V: Wrażenia tych którzy grali [spoilery]

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: MGS V: Wrażenia tych którzy grali [spoilery]

Postprzez SALADYN » Wt wrz 08, 15 21:58

Panowie jeśli nie macie pod ręka DD a akurat jest potrzeba ostrożnej infiltracji to używajcie Noctocyaniny, na jakis czas pokaże wam ona wszystkich przeciwników dookoła.

Co do wycinania zawartości gry. Zdajecie sobie sprawę że MGSV podobnie do Peace Walkera ma ukryte zakończenie które można obejrzeć po ukończeniu dodatkowego Main Ops. Tą ekstra misje trzeba jednak najpierw sobie odkryć, nie zgłębiałrm tematu żeby się nie naciąć na jakiś spoiler z normalnego zakończenia.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Osvelot » Wt wrz 08, 15 22:08

SAL - niestety, to dwie różne rzeczy. Jest gdzieś przy końcu (tym, który dostajemy) gry do odblokowania jakieś tam zakończenie. I to nie jest to, co zostało ucięte - tako rzecze Kutaku. I nie tylko Kotaku, ale nie czytam więcej, bo nie mam pojęcia co jest w spoilerze związanym z cut content a skoro miało to być PO zakończeniu, które my dostajemy (za te pieniądze, które zapłaciliśmy za grę), to potencjalnie jest to spoiler spoilerów, który spoiluje wszystko co było w grze. A spoiler to surpass metal gear. Ale uwierz, że chodzi o co innego. Jest sporo rzeczy w MGS V, które faktycznie możemy sobie odkryć i są mniej lub bardziej ukryte, ale to jest jakiś cut content, którego niedorobioną wersję dołączyli w jakiejś oglądalnej wersji na płycie w edycji DE LUX.

Mówię wam, będzie chryja. Albo miła niespodzianka. Jak tak sobie teraz pomyślę, to... hm. Hm, hm, hm.

Ilość chapterów to wiedza powszechna? Czy spoiler mocno?
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez SALADYN » Wt wrz 08, 15 22:32

Przekonam się jak skończę wtedy pogadamy. Chapterów nie wiem ile jest, misji jest 46 razem z tą ukrytą.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Wt wrz 08, 15 22:44

OK. Za jakiś czas temat uciętego kontentu i tak wróci i to ostro.

BTW, widzieli? https://uk.secure.konami-europe.com/lin ... n-the-game w kwestii mikrotransakcji. Wygląda na to, że będzie coś więcej, niż matkobazowe monetki.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Faja » Śr wrz 09, 15 07:47

SALADYN napisał(a):Przekonam się jak skończę wtedy pogadamy. Chapterów nie wiem ile jest, misji jest 46 razem z tą ukrytą.

misji jest normalnie 31+19 post game
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Zielakpl » Śr wrz 09, 15 11:19

wczoraj odkryłem, że można mieć maksymalnie 5mln GMP
jak tyle macie to wydawajcie bo nic wam wpadać już nie będzie
Zielakpl
Psycho Mantis

Postprzez Faja » Śr wrz 09, 15 14:59

wlaśnie lecą creditsy, a ja mam więcej pytań, niż dostałem odpowiedzi :| czas na postgame
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Hidden » Śr wrz 09, 15 15:27

Faja napisał(a):wlaśnie lecą creditsy, a ja mam więcej pytań, niż dostałem odpowiedzi :| czas na postgame

To nie jest to, co chciałem usłyszeć. :|
Hidden
Red Blaster

Postprzez Tidus93x » Cz wrz 10, 15 08:17

Hidden napisał(a):
Faja napisał(a):wlaśnie lecą creditsy, a ja mam więcej pytań, niż dostałem odpowiedzi :| czas na postgame

To nie jest to, co chciałem usłyszeć. :|

Ale za to jest to coś, czego należało się spodziewać.

Ja tymczasem jestem po misji dwudziestej którejś, i mam
Spoiler:
. I to tyle. Czas na weekendowy odwyk MGSowy, bo nauka i zlot.

PS.
Spoiler:
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Zielakpl » Cz wrz 10, 15 12:15

Mam jeszcze pytanie co do Quiet

Spoiler:
Zielakpl
Psycho Mantis

Postprzez Moody132 » Cz wrz 10, 15 12:42

Zielakpl napisał(a):Mam jeszcze pytanie co do Quiet

Spoiler:

Spoiler:
Moody132
Fire Trooper

Postprzez Crusher » Cz wrz 10, 15 12:46

Co do zakończenia to może
Spoiler:
Crusher
Vamp

Postprzez SALADYN » Cz wrz 10, 15 16:56

U mnie też właśnie lecą napisy po pierwszym zakończeniu i jakoś pytań nie mam. To jest niemal dokładnie to samo czego doświadczyłem w MGS3 i normalnym zakończeniu Peace Walkera, prosta historyjka z ledwo namiastką Kojimowskich dziwactw, rzecz absolutnie do ogarnięcia. Zobaczymy co tam dalej namieszali.
SALADYN

Postprzez Zielakpl » Cz wrz 10, 15 17:02

Mam jeszcze pytanie co do security team
mam wrażenie, że kaz dłubie w nosie i się obija bo nikogo mi do tego działu nie przydziela
rozumiem, że to nie jest jakiś błąd tylko manualnie mam ich sobie tam wszystkich dawać z innych działów?
bo chyba w analizatorze w lornetce nie ma nawet rubryczki z security
Zielakpl
Psycho Mantis

Postprzez Tidus93x » Cz wrz 10, 15 17:51

No sam masz sobie ogarniać. Ja tam wrzucam odpady z Combat Unit.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Cz wrz 10, 15 20:22

Po prostu każdy nadający się do walki najpierw ląduje w combat unit a dopiero potem zapełniają ci security team.
SALADYN

Postprzez Metyl » Cz wrz 10, 15 21:07

Stary, weź na luz.

Jak mam wziąć na luz ?! Chłopie, atmosfera napięta jak stringi na Kaliszu, zniknęła mi jedna z istotnych misji, a ty sobie jaja robisz !!... :D
Przy okazji - dziękuję, Ocwelocie za wyjaśnienie.

Anyway, co z tym bugiem w z Quiet w 29 i 42 misji ? Pytam, bo oczywiście wziąłem ze sobą ciotkę na Metallic Archaea... czy jeśli jeszcze raz przejdę tą misję bez niej, albo z nią - ale z Butterfly Emblem to będzie ok czy nadal jest szansa, że sejw się spier*oli ?... Ktoś w ogóle spotkał się z tym problemem ?... Konami planuje jakiegoś patcha ?...
Metyl
Black Viper

Postprzez Hidden » Cz wrz 10, 15 21:51

Metyl napisał(a):
Stary, weź na luz.

Jak mam wziąć na luz ?! Chłopie, atmosfera napięta jak stringi na Kaliszu, zniknęła mi jedna z istotnych misji, a ty sobie jaja robisz !!... :D
Przy okazji - dziękuję, Ocwelocie za wyjaśnienie.

Anyway, co z tym bugiem w z Quiet w 29 i 42 misji ? Pytam, bo oczywiście wziąłem ze sobą ciotkę na Metallic Archaea... czy jeśli jeszcze raz przejdę tą misję bez niej, albo z nią - ale z Butterfly Emblem to będzie ok czy nadal jest szansa, że sejw się spier*oli ?... Ktoś w ogóle spotkał się z tym problemem ?... Konami planuje jakiegoś patcha ?...

łap, ziomek -> odpowiedzi na Twe pytania
Hidden
Red Blaster

Postprzez SALADYN » Cz wrz 10, 15 21:53

Nas pytasz jakbyśmy w Konami mieli wtyki. Patch jest pewny, nie mogą przecież sprzedawać gry z takim błędem. Czy coś się może stać to jest loteria ale ja bym się chyba suchą bułką pociął gdybym stracił sejwa, 90h życia poszłoby na grzyby.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Cz wrz 10, 15 21:54

Metyl napisał(a):Butterfly Emblem

Czy mi się wydaje, czy próbujesz wiedzieć więcej, niż w danym momencie powinieneś? :} Emblemat dotyczy czegoś kompletnie innego, jeśli się orientuję w tym co przeczytałem bardzo mocno na wyrywki, żeby nie spoilować sobie za mocno.

Jeżeli chodzi o Quiet, to problem polega na tym, że wszyscy trąbią o tym, że jest ryzyko "zepsucia się" save'a, ale przypomina to głuchy telefon. OK, komuś gdzieś tam się spieprzył save. Jakie były objawy? Biorąc pod uwagę, że jestem nieprzytomny przez granie non-stop w MGS V, oczywiście wziąłem Quiet na misję 29, bo:
- właśnie dobrałem się do jej ciężkokalibrowej snajperki i chciałem ją wypróbować, skoro mamy takich a nie innych przeciwników
- fabuła w końcu zaczęła przyspieszać i na moment przestałem zwracać uwagę na kolejne numerki misji
- bo debil

I co? I nic. Cieszę się, że się nie spieprzył save, ale z drugiej strony nadal nie mam pewności, czy to już by się okazało, czy wyjdzie później. Gdzieś na samym początku utracono kontakt ze źródłem tej informacji i teraz nawet nie wiadomo, jak wygląda sytuacja, kiedy masz pecha i ten save ci się "popsuje". Równie dobrze możesz dostać errora "oops, save file corrupted, delete it and start again, we sorry, did u rike it?", a równie dobrze kompletnie nieświadomie możesz nie odblokować którejś tam gdzieś dalszej misji, która wymaga, żeby ileś warunków zostało spełnionych. Bo nie wiemy co się chrzani i na czym to polega.

Więc będę wdzięczny, jak ktoś wie, na 100% jak wyglądają objawy.

PS. Też już jestem po creditsach i "pierwszym" zakończeniu. Zaczyna się robić dziwnie. Zaczynam żałować że się dowiedziałem o wyciętej misji, bo na tą część gry patrzę przez ten pryzmat (rushed/cut content) i czuję się nieswojo.
Ostatnio edytowano Cz wrz 10, 15 22:05 przez Osvelot, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » Cz wrz 10, 15 22:03

Coś musi być na rzeczy skoro po logowaniu się gra jako pierwszy komunikat podaje ten o błędzie z cichociemną.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Cz wrz 10, 15 22:07

No coś jest, ludziom COŚ się dzieje z savem i wtedy "cannot progress". W polskich mediach słyszę o niszczeniu/psuciu się sejwa, ale nadal nie jest powiedziane, o co chodzi. Komunikat krytyczny - dednął ci sejw, diluj z tym? Czy któraś misja ci się nie pojawi, a ty będziesz się zastanawiał tydzień o co chodzi?

EDIT: Hal, dzięki za link. Aczkolwiek to tłumaczy... niewiele. Nadal nie podają objawów (to takie trudne? czy każdy omija sprawę, bo nie wie i nie chcą potem wyjść na kłamców/debili?), a ja na dodatek miałem ją w tej misji z wymaksowaną więzią i bez motylka. Gdziekolwiek miałbym go sobie/jej wsadzić i skądkolwiek miałbym go wziąć. Kuhwa, tak napisali tego niusa jakby tylko tłumaczyli z angielskiego.
lub jeśli przyczepimy do postaci emblemat w kształcie motyla, który dostajemy za rozwijanie więzi z Quiet

KTÓREJ POSTACI
JAK "PRZYCZEPIMY"
JAK TO DOSTAJEMY ZA ROZWIJANIE WIĘZI

Banda baranów. Karakule, najpewniej.

Dostaje się emblematy za codename'y otrzymywane za misje, tj. można sobie wsadzić obrazek kołdnejmu w logo armii. I codename butterfly się dostaje, owszem, ale za używanie Quiet w boju, nie za rozwinięcie więzi do jakiegoś poziomu. Mam 100 więzi i nie mam emblematu, bo taka ze mnie zajebista notoryczna ośmiornica.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Metyl » Cz wrz 10, 15 22:25

Nas pytasz jakbyśmy w Konami mieli wtyki. Patch jest pewny, nie mogą przecież sprzedawać gry z takim błędem. Czy coś się może stać to jest loteria ale ja bym się chyba suchą bułką pociął gdybym stracił sejwa, 90h życia poszłoby na grzyby.

Przepraszam, wróciłem po trzech dniach odwyku od TPP i netu w ogóle, a tu od razu taki news na ryj - to się trochę zagotowałem.
Z tego co czytałem to objaw jest taki, że gra się zawiesza po wciśnięciu Continue w głównym menu - tzn. jest Loading i dalej się nic nie dzieje - po prostu zostaje czarny ekran.
Czyli jeśli komuś po tej misji gra "poszła dalej" to chyba jest git ?...
Czytałem również, że ten temat się pojawia gdy akurat w tej misji nabondujesz Quiet do maxa - co w moim przypadku chyba jednak nie miało miejsca (skoro jestem na misji 37ej i żadnych problemów - poza czasowo znikającym sideopem - nie zaobserwowałem).
Emblemat Motyla zdobyłem już dawno (nie pamiętam kiedy, ale bardzo dawno) i podobno jego użycie w misji 29ej czyni korzystanie z Quiet bezpiecznym. Cokolwiek by to znaczyło...
Metyl
Black Viper

Postprzez Tidus93x » Pt wrz 11, 15 09:16

Ha, mówiłem sobie że odpuszczam, bo nauka na poprawkę, a wczoraj po północy zobaczyłem pierwsze napisy. Ostatnie kilka misji naprawdę fajnych, ostatnia walka miała klimacik, ale cały czas mam wrażenie, że cała miodność i ochy-achy z tej gry będą dopiero w postgame. Nie zrozumcie mnie źle - gra jest mega, na 9/10 spokojnie, ale czegoś mi jeszcze brakuje, takiego pierdzielnięcia w czachę, żeby mi eksplodowała. Może za dużo oczekiwałem. Co więcej, po napisach mam odczucie, że na ten moment MGSV = PEACE WALKER 2.0. Dlaczego? Oto powody:
Spoiler:

Tyle. Wracam do gry w poniedziałek ;)
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Zielakpl » Pt wrz 11, 15 11:33

szlag mnie w końcu trafi z tą misją 46
gram i gram i gram i dalej jej nie mam
wszystkie żółte side opsy porobione, wszystkie misje ukończone

nie wiem o co chodzi może wszystkie platformy muszę mieć na minimum 3/4 rozbudowane

e: chyba jednak chodzi o kasety, nie mam odsłuchanych wszystkich
Zielakpl
Psycho Mantis

Postprzez Suomi993 » Pt wrz 11, 15 12:18

https://www.youtube.com/watch?v=8XmZgzRvEiU To by tłumaczyło dlaczego mój róg jest malutki.
Suomi993
Black Viper

Postprzez Suomi993 » Pt wrz 11, 15 15:41

Obrazek Takie z nich kozaki były. TACY WREDNI, BEZWGLĘDNI. A teraz siedzą w klatkach. Gadziny!
Suomi993
Black Viper

Postprzez SALADYN » Pt wrz 11, 15 16:51

Zielakpl napisał(a):szlag mnie w końcu trafi z tą misją 46
gram i gram i gram i dalej jej nie mam
wszystkie żółte side opsy porobione, wszystkie misje ukończone

nie wiem o co chodzi może wszystkie platformy muszę mieć na minimum 3/4 rozbudowane

e: chyba jednak chodzi o kasety, nie mam odsłuchanych wszystkich

Chodzi o bazę, czytałem że musisz mieć wszystkie platformy, czyli 4/4.
SALADYN

Postprzez Zielakpl » Pt wrz 11, 15 18:01

łooo to troszkę to zajmie
głównie to chodzi o materiały, których mam w sumie sporo ale proces przetwarzania trochę zajmuję
Zielakpl
Psycho Mantis

Postprzez Osvelot » So wrz 12, 15 03:33

Dementuję "wszystko 4/4". Misja 46 mi się odblokowała, a tylko parę platform mam na 4, reszta na 3. Command jest na 4, jakby kto pytał. Kasety słucham na bieżąco. Nie robiłem misji powtórkowych, bo nie mam nerwów przy tak długiej sesji grania codziennie, wystarczy że zrobiłem 40 na S, jeszcze raz przysięgłem że sukę uduszę, reszty póki co nie tykam.
46 i 45 (side op 150) odblokowały mi się w sumie równocześnie, więc 45 nie należy do warunków.

Aha, no i piszę o tej porze, z telefonu, bo już byłem przy końcu 45 i w okolicy NIE MA J^$/^*$ NEGO PRĄDU. Ekran zgas, granie w las. Chciałem dziś skończyć, co za kwas.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V