1. Jak masz pełne drużyny, to żołnierze idą do poczekalni (najpierw do briga jednak, gdzie są kabaceni jakiś czas). Stamtąd możesz ich poprzydzielać albo posortować automatycznie. Jak nie masz pełnych drużyn, to chyba idą z automatu do tej, do której najlepiej pasują. Poza przerzucaniem żołnierzy do działu R&D na potrzebę chwilowego zwiększenia Lv. celem osiągnięcia progu dla opracowania jakiejś broni, to raczej nie ma żadnych korzyści z manualnego przerzucania żołnierzy między oddziałami i automatyczne sortowanie działa najlepiej.
2. Zależy jak szybkiego. Całkiem szybkie i naturalne - najeżdżaj FOBy, celuj graczy z nierozbudowanymi bazami i czyść ich Base Development Platform z kontenerów. Najszybsze ale nienaturalne (+grindujesz, nuda) - farmienie paliwa w misji 12. Włączasz misję, neutralizujesz dwóch żołnierzy, fultonujesz kontenery (musisz już mieć te fultony z teleportem, odblokowane dość późno w grze), biegniesz do intel file, jak gra zrobi chekpoint to dajesz restart mission i tak aż do satysfakcji/znudzenia. Najwolniejszy sposób, ale najbardziej naturalny, to jeżdżenie po mapie i koszenie kontenerów przy okazji - ale jak masz na oku coś drogiego do opracowania/wybudowania, to podejrzewam że cię ta opcja nie interesuje.
3. Jak sfultonowany żołnierz jest co najmniej lepszy niż najgorszy żołnierz w bazie, to zostaje przyjęty, a zwolniony zostaje najsłabszy jakiego masz (nieobjęty Direct Contract, znaczy się). Nie wiem jak z poczekalnią, ale to chyba zależy od ich statystyk - na początek i tak lądują w brigu (chyba, że to ochotnicy), a potem najpewniej w drużynie, do której pasują najlepiej.
4.
5.
6.
Co do Side Ops, mam wstępne dane:
Misji jest 157, z czego:
- 7 to Target Practice w bazie, zawsze można je powtarzać od razu
- 54 to misje jednorazowe - sideopsy złote (fabularne) albo niepowtarzalne z innych przyczyn (legendarne zwierzęta, żołnierze z mother base, ale też rozbrajanie min, o dziwo) - raz wykonane nie będą dostępne nigdy więcej
- 96 to misje wielokrotnego użytku:
-- 16 Extract Highly Skilled (ta, jasne) Soldier [EHS]
-- 20 Prisoner Extraction [PE]
-- 16 Eliminate Heavy Infantry [HI]
-- 14 Eliminate Armored Vehicle Unit [AVU]
-- 1 Extract Materials Container [MC]
-- 14 Eliminate Tank Unit [TU]
-- 15 Eliminate Wandering Puppets [WP]
96 powtarzalnych misji zamyka się w cykle, tj. odbębnienie jednej odblokowuje kolejną, a w danej chwili na liście misji masz tylko jedną z danego cyklu.
Przy odblokowanych wszystkich SideOpsach masz możliwość w każdej chwili z listy wybrać jedną z 23 misji. 7 z nich to Target Practice, a 16 to misje z listy powtarzalnych misji powyżej.
Krótko mówiąc, tych cykli jest szesnaście, mogą mieć 4, 6 albo 8 elementów. Cykle misji związane są z daną okolicą i rotacja między misjami w cyklu sprawia, że się nie pokrywają obszarem, na którym się odbywają. Bierze się to z tego, że uruchomienie misji Side Ops odbywa się poprzez wkroczenie na jej teren, więc żeby nie działy się jaja, dany SideOps musi mieć dany kawałek ziemi na wyłączność dla siebie.
Przykładowe cykle:
[ PE02 - EHS02 - WP03 - WP09 ] (Afganistan, okolice wiosek Shago i Wialo)
[ TU10 - AVU13 - PE06 - HI05 - TU04 - EHS09 - AVU05 - HI13 ] (Afryka, okolice opuszczonej wioski Ditadi)
Jeżeli jesteście w trakcie gry dopiero i nie odblokowaliście wszystkich SideOpsów, to każdy cykl jest skrócony o brakujący element (dlatego mogliście się dziwić, że na początku gry Prisoner Extraction 02 możecie robić w nieskończoność raz za razem, a potem już nie). Rotacja misji zawsze odbywa się w takiej samej kolejności.
Nie jestem w 100% pewien, co się dzieje kiedy w dany cykl obszarowo "wtryni się" któraś z 54 misji jednorazowych - czasem mają priorytet nad tymi 96-oma powtarzalnymi, a czasem misje ze zwykłych cykli je przekrywają i trzeba zrobić side ops w okolicy, żeby "wpuścić" do obszaru daną misję spoza cyklu. Dotyczy to w takim samym stopniu jednorazowych misji zwykłych (białe) jak i fabularnych (ważne, czyli złote) - nieraz już słyszeliśmy, że komuś nie pojawia się kluczowy side-ops (albo był wcześniej i zniknął).
W sumie to zebrałem do kupy wszystko, czego się nauczyłem o sideopsach, zostaje mi tylko sprawdzić pozostałe cykle, na razie rozgryzłem te dwa co są powyżej. Potem mogę dodawać jeszcze adnotacje typu (od tego Tank Unit / AVU zaczynają się trudniejsze pojazdy pomalowane na czerwono) albo (w tej misji więźniem do odbicia jest kobieta). Ale to jak mi się zachce, póki co nie ma lepszej metody na wybadanie cykli, niż przechodzenie side ops jednego po drugim z cyklu.