Prośba o dodanie lokalizacji PL do MGS V:The Phantom Pain

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Prośba o dodanie lokalizacji PL do MGS V:The Phantom Pai

Postprzez Gillian » Cz lip 03, 14 11:28

Metyl, podajesz przyklady gier starszych niz 5 lat... Daj spokoj
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz lip 03, 14 12:44

Gilian, ale akurat Metyl gada o PCtach, więc wiesz... ssij.

Metyl napisał(a):Rzadko zabieram się za coś nowego, więc może po prostu mam pecha do tych pozycji : World in Conflict (tylko polski dubbing i napisy), ArmA 2 (tylko polskie napisy, ale akurat w tym przypadku to nie dramat), kiedyś Codename: Panzers (tylko polski dubbing głównego bohatera, chyba największy dramat jaki miałem okazję słuchać), pierwszy Assasin's Creed (ostatecznie w jakimś emipku w innym mieście dopadłem ostatni egzemplarz "spod lady", ale pan który mnie obsługiwał, kilka razy ostrzegał mnie, że oryginalna wersja kosztuje 50 zł więcej niż .pl - wziąłem), a ostatnio Diablo 3 (właśnie z powodu języka odlałem temat zupełnie).

A kupowanie wersji pl i granie w wersji oryginalnej na piracie niestety nie rozwiązuje problemu ewentualnej odpowiedzialności karnej: to nie jest ten sam produkt. Temat znany niestety z praktyki sądowej, nasi sędziowie w kwestiach "komputerowych", a tym bardziej "growych" niestety nie są szczególnie lotni...:/

Po pierwsze. Tytuły, które wymieniłeś są w wersjach angielskich, wystarczy ciut pokombinować (jak już mówiłem, instalujesz piracką wersję, a płytę masz oryginalną lub instalujesz oryginalną, a podmieniasz pliki z pirata) to jest LEGALNE. W wielu przypadkach jest to kwestia zmiany języka w rejestrze (instrukcje dostępne w necie).
Diablo 3 wydany w polsce ma opcję wyboru języka przy instalacji, sam gram więc wiem.
Fakt przyznaję AC1 był w pełni polski i sam osobiście kupiłem angielski oryginał, ale to też dałoby się obejść bez problemu. Tak więc kurcze jeśli na prawdę musisz zagrać w wersję angielską to wystarczy odrobina pomyślunku, a czasem nawet kwestia zajrzenia do internetu by znaleźć rozwiązanie.
Nie ma co narzekać moim zdaniem, fakt że nie którzy producenci narzucają nam rodzimy język i nawet nie mówią, że można coś z tym zmienić ale prawda jest taka, że wszystko się da :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz lip 03, 14 13:08

Metyl napisał(a):A kupowanie wersji pl i granie w wersji oryginalnej na piracie niestety nie rozwiązuje problemu ewentualnej odpowiedzialności karnej: to nie jest ten sam produkt. Temat znany niestety z praktyki sądowej, nasi sędziowie w kwestiach "komputerowych", a tym bardziej "growych" niestety nie są szczególnie lotni...:/

Pomijając kwestie prawne, w których też widocznie nie jesteś zbyt lotny, to serio uważasz, że człowiek po ściągnięciu kilku gier ląduje w sądzie? Uspokajam: nie.

@Gacu
Z tą legalnością takiej zagrywki jest pewien haczyk: tłumaczenie jest poniekąd objęte oddzielnym prawem autorskim. Nadto zakupiona licencja obejmuje grę taką jak oferuje polski dystrybutor. Natomiast tak jak mówię: antyterroryści za coś takiego wjazdu na chatę nie zrobią, a i w sądzie kogokolwiek z taką błahostką by wyśmiali, bo dość mają roboty. Co innego gdyby ktoś takimi piratami chciał handlować nielegalnie i to na sporą skalę by musiał.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » Cz lip 03, 14 14:40

Gdyby ktokolwiek na to zwracał uwagę to na oficjalnych forach twórcy gry nie pomagaliby ludziom zmieniać język ;P. Naruszeniem praw autorskich byłaby ingerencja w samo tłumaczenie.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz lip 03, 14 14:50

Zmiana języka naruszeniem praw autorskich nie jest, ale nielegalne jest ściągnięcie plików, których nie posiadamy (chyba, że mówimy o jakimś legalnie udostępnionym tłumaczeniu). Innymi słowy grzebanie w plikach - tak, ściąganie - nie. No a jeszcze inną kwestią jest to, że sami twórcy pewnie też często mają takie niuanse w dupie. :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » Cz lip 03, 14 17:00

Coś ty, na własny użytek możesz ściągać do woli. Nie możesz udostępniać (np. torrent).

Ale wróćmy już do tematu.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz lip 03, 14 18:39

Tylko sprostuję. Własny użytek dotyczy np. muzyki i filmów, ale nie programów komputerowych (w tym gier). Tu nie można nawet ściągać.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Pabian01 » Cz lip 03, 14 22:18

A nieprawda. Ściągnąć możesz. Tylko, że nie możesz włączyć :P
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Metyl » Pt lip 04, 14 13:24

O kurcze, a ten post miał być taki niewinny...;)
Metyl, podajesz przyklady gier starszych niz 5 lat... Daj spokoj

Nie bardzo rozumiem... w nowszych grach już nie ma tego problemu ? Pytam, bo nie wiem - poza wspomnianym Diablo w ciągu ostatniego roku kupiłem jedynie parę HD remaków z PS2. Na szczęście wszystkie były eng;)

Po pierwsze. Tytuły, które wymieniłeś są w wersjach angielskich, wystarczy ciut pokombinować

Owszem, często da się pokombinować (sam jako dzieciak "spalszczałem" pierwszego Mortala). Tylko czy o to chodzi żeby musieć "kombinować" ? Mnie chodziło o to jaki stosunek do klienta ma polski wydawca: Na_siłę_narzucający. To tak jakbyś chciał np. kupić nowy samochód i okazało się, że wprawdzie wersją przeznaczoną na polski rynek nie da się jeździć, ale jak pan sobie zamontuje to, wymieni tamto, dokupi owo i przestawi śmo to będzie jeździł. Ale chyba nie tego oczekujesz od producenta auta ?...

Diablo 3 wydany w polsce ma opcję wyboru języka przy instalacji, sam gram więc wiem.

Hmmm... to może się coś zmieniło. Ja miałem demo na PS3 i nie było wyboru języka w żaden sposób i widziałem artykuły w prasie, że właśnie wersja wydana w Polsce nie będzie miała wyboru języka, "ale to nie jest zła wiadomość, bo dubbing będzie rewelacyjny"...

Pomijając kwestie prawne, w których też widocznie nie jesteś zbyt lotny, to serio uważasz, że człowiek po ściągnięciu kilku gier ląduje w sądzie? Uspokajam: nie.

Cóż... w kwestiach prawnych jestem akurat trochę "lotny" i niestety na codzień mam przyjemność oglądać jak "kwestie prawne" (czyt. przepisy i rzekomo jasne i czytelne reguły) się rozmijają z praktyką, wynikającą z nieznajomości i nieumiejętności ich stosowania - i to zarówno organów ścigania (Policji/prokuratorowi wydaje się, że coś jest przestępstwem, a w rzeczywistości nie jest; albo doskonale wiedzą, że nie jest, ale "klient" nie chce 'współpracować' (czyt. przyznać się/sypnąć kolegów) i dlatego 'za karę' wnoszą akt oskarżenia) jak i sądów (nie wiedzą co zrobić, z uwagi na nawał pracy na wszelki wypadek wydadzą wyrok skazujący, bo niestety sądy - szczególnie odwoławcze - mają tzw. "parcie na skazanie" i zasadę "domniemania winy"). W tej kwestii nic mnie już nie zaskoczy - kilka miesięcy temu pewien sędzia, od sześciu lat orzekający w sprawach karnych "odkrył", że przez internet można przelewać pieniądze... "więc... nie mów mi nic o zabijaniu... bo coś o tym wiem". I ustawa może mówić swoje, my możemy się przekonywać na forum co nam wolno, ale i tak Policjant, Prokurator i Sąd, którzy mają WŁADZĘ, wiedzą lepiej...
Metyl
Black Viper

Postprzez ArecaS » Pt lip 04, 14 13:55

To zastanawiam się skąd masz tę "lotność", bo tu nawet logika przeczy temu co mówisz. Jeżeli by faktycznie miały organy ściągania takie parcie na karanie piratów, to czemu nie odławiają ich na torrentach albo innych chomikach? To jest banalnie proste przecież, ilu przestępców by się nagle znalazło! Poza tym jeśli sądy są tak zawalone pracą, to na logikę będą unikali dokładania sobie dodatkowych spraw, a tu mogą odrzucać jak leci - niewielka społeczna szkodliwość czynu. No i trzy, wymień mi ile znasz przypadków, że ktoś do sądu trafił za ściąganie piratów. Ja nie znam żadnego.

Inną natomiast kwestią jest to, że mi chodziło o to stwierdzenie, jakoby gra po polsku i po angielsku była tym samym produktem. To już tłumaczyłem wcześniej, że nie są - tłumaczenie stanowi oddzielne IP. Kto inny je tworzył, kto inny ci je udostępnia, mają oddzielne licencje. To tak samo jak kupując np. Photoshopa w konkretnej wersji (przykład z głowy, nie wiem jak tam licencja dokładnie działa) nie masz prawa do wersji nowszej, choć 90% kodu źródłowego jest takie samo.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Pt lip 04, 14 14:32

Inny przykład - masz pakiet MS Office po angielsku. Chcesz po polsku? Dokup licencję na język. Tłumaczenie to praca jak każda inna i się za nią płaci.

Metyl, wcześniej pisałem, że wymuszanie języka polskiego w ostatnich latach to są przypadki liczone na palcach jednej ręki. XCOM, Diablo, co więcej?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Pt lip 04, 14 14:32

Zdarzały się takie loterie i paru obrywało
http://nt.interia.pl/news-policja-zatrz ... nId,693888
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez ArecaS » Pt lip 04, 14 14:42

40 internautów. Szanse prawie jak na wygraną w totka. :) Żeby nie było - piractwo to jest przestępstwo i można być za nie ukaranym (a przy okazji nikogo do niego nie zachęcam), ale litości - to są przypadki jednostkowe i to pewnie w większości piractwa na stosunkowo dużą skalę. Inaczej Boże uchowaj, bo pewnie u każdego na dysku coś by się znalazło. :P

Metyl napisał(a):To tak jakbyś chciał np. kupić nowy samochód i okazało się, że wprawdzie wersją przeznaczoną na polski rynek nie da się jeździć, ale jak pan sobie zamontuje to, wymieni tamto, dokupi owo i przestawi śmo to będzie jeździł. Ale chyba nie tego oczekujesz od producenta auta ?...

Muszę się odnieść, bo wyjątkowo nietrafione porównanie. Gra po polsku tak samo działa jak gra po angielsku, czyli w obydwu wypadkach masz jeżdżące auto. Bardziej adekwatne byłoby to porównać do tego, że w Polsce importer sprzedaje auto produkcji angielskiej z kierownicą po lewej stronie, podczas gdy ty od niego wymagasz, żeby sprzedał ci auto z kierownicą po prawej - tak jak zostało zaprojektowane na rynek brytyjski.
Ostatnio edytowano Pt lip 04, 14 14:45 przez ArecaS, łącznie edytowano 1 raz
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Solidny » Pt lip 04, 14 14:45

ArecaS napisał(a):40 internautów. Szanse prawie jak na wygraną w totka. :) Żeby nie było - piractwo to jest przestępstwo i można być za nie ukaranym (a przy okazji nikogo do niego nie zachęcam), ale litości - to są przypadki jednostkowe i to pewnie w większości piractwa na stosunkowo dużą skalę. Inaczej Boże uchowaj, bo pewnie u każdego na dysku coś by się znalazło. :P

Nie bez powodu użyłem słowa loteria ;)
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Metyl » Pn lip 07, 14 14:28

To zastanawiam się skąd masz tę "lotność", bo tu nawet logika przeczy temu co mówisz. Jeżeli by faktycznie miały organy ściągania takie parcie na karanie piratów, to czemu nie odławiają ich na torrentach albo innych chomikach? To jest banalnie proste przecież, ilu przestępców by się nagle znalazło! Poza tym jeśli sądy są tak zawalone pracą, to na logikę będą unikali dokładania sobie dodatkowych spraw, a tu mogą odrzucać jak leci - niewielka społeczna szkodliwość czynu. No i trzy, wymień mi ile znasz przypadków, że ktoś do sądu trafił za ściąganie piratów. Ja nie znam żadnego.

Zakładasz, że tzw. "organy" działają racjonalnie. One nie mają parcia na karanie piratów tylko robienie wrażenia, że pracują i "załatwiają" sprawy (czyt. zakreślają ich numery - obojętnie jak). Czasem zrobią tzw. "zabójstwo Kenedego" w sprawie o kradzież wafelka, a czasem zupełnie odleją kwestię kradzieży drogiego auta. Nie chodzi o to, że Policja ma przeprowadzać akcję na jedną, konkretną osobę, która sciągnęła, powiedzimy, dwie lub trzy gry, tylko właśnie o przypadkową "wpadkę". Wyobraź sobie, że idziesz do kolegi z laptopem. Akurat masz pecha, bo kolega handluje prochami i akurat wpadają funkcjonariusze. Na wszelki wypadek zabezpieczają wszystko jak leci - łącznie z Twoim laptopem (tylko nie pisz mi proszę, że przecież nie mogą zabrać Twojego laptopa, skoro jest Twój, a nie kolegi-dealera...). Komp idzie na trzy miesiące do biegłego. Biegły stwierdza, że masz parę gier i trochę muzyki. Sprawa trafia do prokuratora - akurat jest grudzień, więc musi na szybko wypchnąć jak najwięcej spraw. Sprawa trafia do sądu. Sędzia nie ma za bardzo rozeznania w tego typu sprawach i na wszelki wypadek skazuje. Sąd odwoławczy uznaje apelację za tzw. "oczywiście bezzasadną" (czyt. w ogóle jej nie czytał). Wyrok prawomocny (zawiasy, śmieszna grzywna) ale w karcie karnej masz już syf. Po dwóch latach dostajesz komputer z powrotem - z wyczyszczonym dyskiem. Tak na wszelki wypadek.
Historia trochę skrajna, ale tak to funkcjonuje.
Parę miesięcy temu sądy zalała fala spraw karnych zgłoszonych przez Stoart i Zaiks w sprawie "korzystania" z torrentów. Do dziś nikt nie wie o co tam chodziło. W każdym razie jeden sędzia powiedział asystentowi, że ma coś z tym zrobić - najlepiej jakoś umorzyć, niech wymyśli jak. Drugi sędzia, z tego samego wydziału, postanowił "wymierzać sprawiedliwość" i sprawy trafiły na rozprawę. Nie wiem jak się skończyły, ale dostrzegasz, że coś jest nie tak ?...
Reasumując: jak trafisz przed oblicze "organów ścigania" i "wymiaru sprawiedliwości" to Twój los może być skrajnie różny. I możesz nawet naprawdę obiektywnie mieć rację, ale co z tego... prosty przykład skazania za znęcanie się nad konkubiną: "(...) w ten sposób, że bił pokrzywdzoną po twarzy czym spowodował obrażenia w postaci siniaków NA PLECACH...".
I jeszcze jedno: od ponad sześciu lat mam do czynienia ze sprawami karnymi w sądach (służbowo, nie jako "klient") i jeszcze nie widziałem, żeby kiedykolwiek Sąd umorzył coś z uwagi na znikomą szkodliwość społeczną czynu. Nie może sobie na to pozwolić, bo prokurator wniesie apelację i sąd odwoławczy (który jest znacznie mniej zawalony robotą, tylko często mu się po prostu nie chce) uchyli taki wyrok pisząc w uzasadnieniu delikatną sugestię, że jednak należało skazać. A żaden sędzia nie jest zainteresowany dużo ilością tzw. "uchyłek", które przecież odnotowuje mu się w papierach i bierze pod uwagę przy ewentualnym awansie... to już lepiej skazać i dać bardzo łagodną karę - to może oskarżony nie wniesie apelacji i sprawa "umrze śmiercią naturalną". "Odnotować, zakreślić, akta odłożyć". I można odetchnąć z ulgą.

Metyl, wcześniej pisałem, że wymuszanie języka polskiego w ostatnich latach to są przypadki liczone na palcach jednej ręki. XCOM, Diablo, co więcej?

Jak tak to przepraszam- nie wiedziałem. Teraz już wiem.:)

Muszę się odnieść, bo wyjątkowo nietrafione porównanie. Gra po polsku tak samo działa jak gra po angielsku, czyli w obydwu wypadkach masz jeżdżące auto. Bardziej adekwatne byłoby to porównać do tego, że w Polsce importer sprzedaje auto produkcji angielskiej z kierownicą po lewej stronie, podczas gdy ty od niego wymagasz, żeby sprzedał ci auto z kierownicą po prawej - tak jak zostało zaprojektowane na rynek brytyjski.

Tak, zdecydowanie lepsze porównanie. Dziękuję:)

40 internautów. Szanse prawie jak na wygraną w totka. :) Żeby nie było - piractwo to jest przestępstwo i można być za nie ukaranym (a przy okazji nikogo do niego nie zachęcam), ale litości - to są przypadki jednostkowe i to pewnie w większości piractwa na stosunkowo dużą skalę. Inaczej Boże uchowaj, bo pewnie u każdego na dysku coś by się znalazło. :P

Fakt, loteria. Na której Ty też możesz "wygrać"...
Metyl
Black Viper

Postprzez ArecaS » Pn lip 07, 14 19:23

Żyjesz w paranoicznym strachu przed prawnikami-idiotami. Jak chcesz się bać, to proszę. Ja się już poddaję i nie mam zamiaru na siłę cię uspokajać. Zastanawiam się tylko czy do lekarzy też boisz się chodzić, bo "mogą się pomylić i zrobią z ciebie inwalidę" czy coś takiego. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Metyl » Pn lip 07, 14 21:37

Zastanawiam się tylko czy do lekarzy też boisz się chodzić, bo "mogą się pomylić i zrobią z ciebie inwalidę" czy coś takiego

Lekarzy boję się jeszcze bardziej. Zwłaszcza po obejrzeniu tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=aPc6PibpuW8 :P
Metyl
Black Viper

Postprzez gnysek » Cz lip 10, 14 11:10

Coś słyszałem, ze jedna z firm która robi tłumaczenia by chciała, bo są fanami MGS, tylko Konami jakoś tak ciężko przekonać do kinówki. Nie wiem czy nie jest tak, że oni mają swoje wewnętrzne studio stąd zawsze tylko FR, ESP itd.
Obrazek
gnysek
Black Viper

Postprzez gnysek » Cz lip 10, 14 15:50

Update: http://polygamia.pl/Polygamia/1,107162, ... id_V_.html - no to CDP na pewno tego nie zrobi, nawet z pomocą firm trzecich - Konami jest nieugięte.
Obrazek
gnysek
Black Viper

Postprzez Sarin » Cz lip 10, 14 18:47

Najlepszy jest typ w komentarzu co pisze, że żeby zrozumieć MGS trzeba ang na wysokim poziomie :D
Sarin
Arnold

Postprzez Simon » Cz lip 10, 14 18:52

No i dobrze mówi w przypadku MGS2.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Sarin » Cz lip 10, 14 18:58

Nie przesadzajmy. Na pewno przeciętna osoba ucząca się jakoś angielskiego i zorientowana w internecie nie zrozumie wszystkich słów, ale żeby od razu nie zrozumieć podstawowego wątku i przesłania gry to chyba za daleko.
Sarin
Arnold

Postprzez SALADYN » Cz lip 10, 14 19:05

Simon napisał(a):No i dobrze mówi w przypadku MGS2.

Sarin napisał(a):Nie przesadzajmy. Na pewno przeciętna osoba ucząca się jakoś angielskiego i zorientowana w internecie nie zrozumie wszystkich słów, ale żeby od razu nie zrozumieć podstawowego wątku i przesłania gry to chyba za daleko.

Ja tam swego czasu byłem zadowolony z swojego poziomu angielskiego, mimo to do dzisiaj nie czaje o czym Emma paplała. Racja jest więc po obu stronach, choć MGS2 to akurat słaby przykład bo nawet pełna polska wersja językowa niewiele by pomogła w zrozumieniu tej gry.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Sarin » Cz lip 10, 14 19:12

Ta ostatnia rozmowa przez codec z GW była zakręcona trzeba przyznać.
Sarin
Arnold

Postprzez uci » Cz lip 10, 14 19:52

ja kumplom z przeciętnym angielskim musiałem MGS2 tłumaczyć, aż taki prosty to on nie jest
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Cz lip 10, 14 20:01

MGSy mogę stanowić problem jeśli chodzi o słownictwo techniczne. Język chyba nie jest jakiś skomplikowany. Zdania raczej proste, chyba bez literackich zabiegów :P
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz lip 10, 14 20:23

akurat w przypadku dwójki chodziło raczej o nawał wątków, zdrad i mieszania. Jak za samą historia można nadążyć tak za wyłapaniem wszystkiego, szczególnie podczas 20 minutowych dialogów - jest ciężko
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez gnysek » Pt lip 11, 14 14:31

PW też prosty nie był. Deterrence to nie jest słowo którego na co dzien się używa a brak jego zrozumienia psuł całe zakończenie. Ja w sumie do teraz jeszcze nie do końca chyba ogarniam...
Obrazek
gnysek
Black Viper

Postprzez Gillian » Pt lip 11, 14 16:18

No to sie sprawdza pierwszy raz kiedy slowo sie pojawia, a potem jest wszystko jasne ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt lip 11, 14 16:41

Tru, tak się człowiek mimowolnie uczy.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V