Metal Gear Solid V

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Metal Gear Solid V

Postprzez MacabraDAnce » Cz mar 28, 13 00:09

Wlasnie Solidus nie jest z LET. I jest młodszy troszeczkę od Solida i Liquida - było gdzieś opisane ze Solidusa zaczęto tworzyć przez projektem LET ale próby zawieszono bo po prostu nie podołano temu - potem był projekt LET - narodziny Liquida i Solida - i chwile póżniej (to moze byc zaróno pare h poźniej jak i pare dni później ) "dokończono" Solidusa. Nie mam pewności ale był chyba taki motyw że Solidus był dokończony w "tajemnicy" (przed kim ? pewnie przed patriotami i majorem 0) ale poźniej już wszyscy o nim "normalnie" wiedzieli. Nie pamiętam skąd mam takie informacje - jak znajdę źródło to podrzucę!
MacabraDAnce
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 00:11

Jeszcze coś: Big Boss musi mieć już około 50 lat na zdjęciu z motocyklem. Nie wygląda na tyle, nadal jest za młody i nie widać śladów starzenia się, siwych włosów.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Solidny » Cz mar 28, 13 00:13

Saladin01 napisał(a):Serio nie ma odłamka?

EDIT: a nie, nie ma XD Muszę jeszcze kilka razy obejrzeć trailer.
Ostatnio edytowano Cz mar 28, 13 00:20 przez Solidny, łącznie edytowano 2 razy
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez MacabraDAnce » Cz mar 28, 13 00:14

Przychodzi mi również motyw taki, że w momencie gdy Naked trafia do szpitala to już jest "pokłócony" z Majorem 0 - ten potajemnie klonuje go - z takimi obrażeniami, jaki odniosł i tak rodzi się Solidus czyli postac ze szpitala - to by wyjaśniało dlaczego rany wyglądają na świeże. Albo po prostu Major 0 bał się, że Naked nie wybudzi się ze śpiączki i sklonował takiego "poobijanego" i klon po prostu jest z ranami.

2 phantoms - jeden to BigBoss po przemianie, 2 to Solidus który w ogole nie wie kim jest...
MacabraDAnce
Machinegun Kid

Postprzez Gillian » Cz mar 28, 13 00:18

MacabraDAnce, Tobie się wydaje, że klonowanie to jest takie kopiuj-wklej? Albo że to jest lepienie koleżki z części i przeoranie elektrowstrząsem a'la Frankenstein? Bo czytam o świezych ranach Solidusach, o "niedokończonym" klonie, któremu ręki brakuje i tak się zastanawiam...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz mar 28, 13 00:20

Macabra pojechałeś, na siłę szukasz wyjaśnień które są niedorzeczne nawet jak na Kojime, projekt LET został najszerzej opisany w MGS1 i powieści Bensona ale i tak pozostało sporo niewiadomych które i tak nikogo nie interesują bo to nieistotne szczegóły.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Solidny » Cz mar 28, 13 00:21

Ocelot ma jakieś 38 lat (jeśli w MGS3 miał 19), a wygląda starzej od BB, który ma koło 48 :). Trochę jednak siwieje ten Snake, nie ma co się czepiać. Przeskok czasowy jest pewnie dla popchnięcia akcji do przodu. Cieszcie się, wyeliminowano ze dwa potencjalne missing linki ;). Co do Ocelota, może to te jego platynowe włosy i posiwiał wcześniej - to nie jest szczególnie rzadka przypadłość. Albo znowu ten podstępny Fox...
Solidny
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Cz mar 28, 13 00:23

Albo Kojima miesza takimi szczegółami.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 00:24

Z tym brakującym ogniwem to jeszcze pomysł podłożysz Kojimie - a co działo się przez te 9 lat? ;) Vita has come to :D

Ocelot to faktycznie starszy jakoś...wróć!!! Przecież to Miller - postarzał się po wypadku :)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Cz mar 28, 13 00:26

Gość z zabandażowaną twarzą gada że pilnował Big Bossa przez te 9 lat śpiączki.
SALADYN

Postprzez MacabraDAnce » Cz mar 28, 13 00:26

Bardzo nie-fajne jest takie banalizowanie tego ale myślę że tak - proces powstania Solidusa można ztrywializować zwrotem kopiuj-wklej. Oczywiście za tym pewnie kryje się naprawdę niesamowita historia i nie jest to takie proste jakby sie mogło nam wydawać ale motywy rodem z Sc-Fi nie są obce mgs'owi. Solidus w każdej cześci w której jest o nim mowa jest opisywany jako dokładna kopia BigBossa. Nie interesuje mnie teraz sam proces ale efekt. Banalizuje dla uproszczenia - wyjaśnieniem owego procesu zajmie sie mr. Kojima-san.

Podsuwam pewną myśl. Twilte kid bardzo ironicznie to wszystko napisałeś ale rozumiem, można było odnieść takie wrażenie jednak nie to miałem na myśli. Zresztą proces powstania Solidusa bardzo różnił się od "powstawania" Solida czy Liquida - było to podkreślane zwłaszcza w MGS2.
MacabraDAnce
Machinegun Kid

Postprzez Aszyn » Cz mar 28, 13 00:28

Jako medyk odniosę się do kilku aspektów. Forsy of all, klonuje się genom, informacje o tym jak maja wyglądać tkanki, stad też nie da się dzieciom przekażac np chorób czy ran jeśli sa one zmiana w juz istniejących tkankach.
Guz na głowie nie wygląda dobrze. Jest to chyba ciało obce ale z książek wiem ze niektóre nowotwory mogą wyglądać podobnie.
Zły jestem że solid po 9 latach letargu wygląda lepiej niż moi kumple z silki. A może on wcale 9 lat tam nie przeleżał. Może to celowy zabieg doktorka z ruskim akcentem? Co on tam w ogóle robi?
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Solidny » Cz mar 28, 13 00:33

Swoją drogą nie wiem dlaczego upierałem się, że Freddy i spółka podszywali się pod XOF celem jakiejś konspiracji. Przecież to takie oczywiste, że właśnie oni są XOF, ale zerwali plakietki i podali się za inspektorów w MSF. Rany, ja naprawdę myślę wstecz.
Solidny
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Cz mar 28, 13 00:35

No właśnie o to chodzi że tego procesu nie ma dokładnie opisanego ale ogólnie wiadomo że to klonowanie musiało się odbyć w jakiś sposób który nam nie jest obcy, Mr.Kojima-san często wybiega w przyszłość w swoich grach ale też nigdy aż tak bardzo nie przesadza a to podobieństwo do wielkiego szefa to naprawdę tylko na poziomie genetycznym. Solid ma geny recesywne, Liquid dominujące a Solidus perfekcyjnie wyważenie obu typów, urodził się przez normalny poród z łona kobiety. Solida i Liquida urodziła Eva a jajeczka pochodziły od asystentki doktor Clark pochodzenia japońskiego, w przypadku Solidusa była to inna nieznana kobieta i inne jajeczka od równie tajemniczej kobiety.
Tyle wiemy a reszta to domysły ale bez wątków rodem ze Star Treka.
Ostatnio edytowano Cz mar 28, 13 00:37 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN

Postprzez Zancudo » Cz mar 28, 13 00:36

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 17:14 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Cz mar 28, 13 00:38

The Phantom Pain napisał(a):
DwigHt_89 napisał(a):Jako medyk odniosę się do kilku aspektów. Forsy of all, klonuje się genom, informacje o tym jak maja wyglądać tkanki, stad też nie da się dzieciom przekażac np chorób czy ran jeśli sa one zmiana w juz istniejących tkankach.
Guz na głowie nie wygląda dobrze. Jest to chyba ciało obce ale z książek wiem ze niektóre nowotwory mogą wyglądać podobnie.
Zły jestem że solid po 9 latach letargu wygląda lepiej niż moi kumple z silki. A może on wcale 9 lat tam nie przeleżał. Może to celowy zabieg doktorka z ruskim akcentem? Co on tam w ogóle robi?

Może po prostu Snake'a dopadło już zmęczenie ciągłą walką i pewnego dnia postanowił się po prostu jebnąć na łóżko, i spać. Na 9 lat. Że niby śpiączka, he he.

Win XD

Też bym musiał odpocząć po takiej bibie, że chatę mu spalili. Fox vs Xof - jak jakaś ustawka kiboli.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Zancudo » Cz mar 28, 13 01:11

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 17:16 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez MacabraDAnce » Cz mar 28, 13 01:24

Ja nadal doszukuje sie tam 2 postaci. Zbyt duży nacisk Kojima kładzie na dualizm...
MacabraDAnce
Machinegun Kid

Postprzez Gillian » Cz mar 28, 13 01:32

Ale jaki by to proces "powstawania" Solidusa nie był, to nie mozna sobie naginać znaczenia terminów. Klonowanie to klonowanie a nie np rekonstrukcja z wyhodowanych rąk i nóg.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz mar 28, 13 02:15

SALADYN

Postprzez Solidny » Cz mar 28, 13 03:10

Posłuchałem sobie Diamond Dogs Davida Bowie i zwróciłem uwagę na pewne fragmenty tekstu, oto pierwsze zwrotki:

This aint rocknroll. this is genocide!
[Ludobójstwo - koniec MSF]
As they pulled you out of the oxygen tent
[początek trailera Phantom Pain, końcówka trailera MGSV - BB podłączony pod aparat tlenowy]
You asked for the latest party
[ta sama scena: "You would like to know how long"]
With your silicone hump and your ten inch stump
[stump - kikut; muszę tłumaczyć?]
Dressed like a priest you was
[ubrany jak kapłan - szaty - szpitalny kitel]
Tod brownings freak you was
[Tod Browning nakręcił film Freaks... widzimy Psycho Mantisa :)]
Crawling down the alley on your hands and knee
[heh]
Im sure you're not protected, for it's plain to see

[trailer Phantom Pain - "open your eyes already"]
The diamond dogs are poachers and they hide behind trees

Hunt you to the ground they will, mannequins with kill appeal
[full sarkazm mode ON: khem, coś mi to przypomina ale nie wiem co...]

Trochę później jest też coś takiego:

The halloween jack is a real cool cat
[Posłużę się fragmentem znalezionym na stronie o interpretacji piosenek (http://www.songmeanings.net/songs/view/71285/): "Halloween Jack is obviously the leader of the Diamond Dogs, the gang members"]
And he lives on top of manhattan chase
The elevators broke, so he slides down a rope
[Pokaz MGSV: "let's take elevator"]
Onto the street below, oh tarzie, go man go
[generalnie kojarzy mi się z całą ucieczką ze szpitala]

Meet his little hussy with his ghost town approach
Her face is sans feature, but she wears a dali brooch
Sweetly reminiscent, something mother used to bake

[Przywołuje na myśl spotkanie z Ocelotem i to jak przypomina The Boss]
Wrecked up and paralyzed, Diamond Dogs are stabilized

[Zniszczeni i sparaliżowani, Diamentowe Psy się stabilizują - czy komentarz jest potrzebny?]

No to tak szybciorem sobie przeanalizowałem :). Najbardziej zaskoczyło mnie to jak kolejność się zgadza w pierwszej zwrotce. Polecam obadać cały tekst, może coś jeszcze złowimy :)
Solidny
Zanzibar

Postprzez Faja » Cz mar 28, 13 07:58

nie używajcie zwrotu mr. Kojima-san bo to masło maślane

Wcale się nie zdziwię jak na końcu mu to coś ze łba usuną. Taki oto kolejny trolling na podsycenie atmosfery
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez tomcraft » Cz mar 28, 13 08:21

Co do klonowania to LET najprawdopodobniej stalo sie w czasie mgs pw :) z tego co pamietam w ukrytych rozmowach tzn. W tych taśmach nagranych bylo można przesłuchać jak ocelot rozmawia z majorem 0 o dzieciach i ze sie powiodło z tego co pamietam :) ale na pewno chodzilo o dzieci. Wiec nasze kochane bliźniaki w czasie przebudzenia bb mają z 9lat.

Nie wydaje mi sie aby w mgsV był jakis klon bb. Po prostu stracił rękę w wypadku i 9lat spał. Nie ma co sie doszukiwać czegoś tajemniczego skoro jest proste wyjaśnienie. Jedyną nie pasujaca rzecz to ten kawałek w czole, pod bandarzami on jest jak ktos zauważył za to w czasie reanimacji tez jakoś nie potrailem go wyłapać :)

udało mi sie znaleść linka do tej ukrytej taśmy:
http://m.youtube.com/#/watch?v=cim4tzpV ... im4tzpVTvI
tomcraft
Machinegun Kid

Postprzez uci » Cz mar 28, 13 08:52

serio z tym pooranym BB jako jakimś połatanym klonem BB to od razu mi się przypomina PW i zwiastun z 4 BB gdzie pojawiały sie głosy że to BB i 3 super szybko wyhodowane klony bez oka ;)

9 lat spiączki i masa mięśniowa - jako fan filmów Koji poleciał na łatwiznę, w każdym filmie akcji bohater po kilku latach śpiączki budzi się robi mały trening i już wraca w pełni formy
Solidus to klon z LET, podobnie jak Solid i Liquid - starzeją się szybciej, ale dorastają normalnie, całe to przyspieszone starzenie chyba odpalało się w okolicach 40tki.

A rogiem bym się nie martwił, na następnym zwiastunie może go nie być a ręka może być niebieska, bo w między czasie ktoś dojdzie do wniosku że to nie jest takie fajne (a i na arcie z DD nie ma rogu)

Brak haytera? - pewnie stąd ten troling z pytaniem o jego głos i pewnie dlatego w anglojęzycznej wersji MGR nie dostaniemy gadającego miecza
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez shalashaska » Cz mar 28, 13 09:37

uci napisał(a):
Brak haytera? - pewnie stąd ten troling z pytaniem o jego głos i pewnie dlatego w anglojęzycznej wersji MGR nie dostaniemy gadającego miecza

Brak Haytera może wypaść jak nowa ścieżka dźwiękowa w TTS.
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 09:43

Solidny, Kojima mówił że szukać znaczenia w tej piosence Garbage. Dawaj przemyślenia i jedziemy z następną analizą!
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez pdoodek » Cz mar 28, 13 09:47

można iść tą ścieżką rozumowania, że to będą dwie gry (chociaż GZ jako prolog sugeruje coś stosunkowo krótkiego, prawdopodobnie będzie to wstęp fabularny na tym samym silniku, ale wydany wcześniej, kończący się tam mniej więcej, gdzie zacznie się PP - albo będzie się dział na przestrzeni tych 9 lat, które BB rzekomo był w śpiączcę) i dwie postaci:

GZ:

- bohaterem jest tylko BB, prowadzimy standardowo Mother Base itd, gra "trochę" trwa, ale kończy się mniej więcej tam gdzie połączone zwiastuny gier, czyli zniszczeniem FOX
lub
- historia zaczyna się tam, gdzie zwiastun GZ, w między czasie zniszczone MB, pozorują śmierć BB, ale fabuła prowadzi nas przez te 9 lat, w których prawdziwy BB jest niby w śpiączce, ale tak naprawdę jest to klon z pamięcią komórkową, któremu wmawiają, że jest BB (trochę bardziej zawiłe)

PP:

- dwóch bohaterów (jeden głosem Hayter'a, drugi ma nowego aktora), dwie organizacje, lustrzane odbicia, pierwszy klon (może Solidus), XOF dywersyjnie niszczy "reputację" FOX, przez co dochodzi do tych całych zawirowań, których niestety nie znam w szczegółach, w których BB niby staję się tym złym i brzydkim, a tak naprawdę wykreował to jego klon, kierowany przez kogoś innego (nie mając dokładnej wiedzy, jak to jest z tym Philantrophy itd. trudno mi dokładniej wyjaśnić tą teorię).

Fajnie by było, jak by przynajmniej jedna z tych wszystkich teorii, na które nastawia i naprowadza sam Kojima, okazała się prawdziwa, bo niestety, jeśli wszystko będzie zwyczajnie "proste" to ludzie będą się czuli zawiedzeni, tak jak z Diablo 3 :)
Ostatnio edytowano Cz mar 28, 13 09:48 przez pdoodek, łącznie edytowano 1 raz
pdoodek
Arnold

Postprzez Pabian01 » Cz mar 28, 13 09:48

DwigHt_89 napisał(a): A może on wcale 9 lat tam nie przeleżał. Może to celowy zabieg doktorka z ruskim akcentem? Co on tam w ogóle robi?

I tutaj pojawia się Virtual Mission :)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez uci » Cz mar 28, 13 09:49

shalashaska - przecież w TTS był Hayter
pdoodek - Solidus nie był pierwszym klonem
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez shalashaska » Cz mar 28, 13 09:54

uci napisał(a):shalashaska - przecież w TTS był Hayter

Źle mnie zrozumiałeś, TTS moim zdaniem zjebali majstrując przy dźwiękach i teraz może być podobnie bo tak naprawdę nie wiemy co jeszcze ulegnie zmianie razem z głosem Haytera.
A tak nawiasem mówiąc myślałem ze rzucą jakiś większy kawał mięcha, jakaś data, czysty gameplay a tutaj tak naprawdę to tylko dorzucili kilka klatek do poprzedniej zapowiedzi. Jedynym plusem jest wiadomość o Psycho Mantisie i Shalashasce.
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V