Metal Gear Solid V

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Metal Gear Solid V

Postprzez pdoodek » Cz mar 28, 13 09:56

trochę bez sensu jest to określenie, że GZ jest prologiem typu "misja z tankowcem z MGS2", skoro później pojawia się sugestia, że szpital to tutorial do PP.
Moim GZ będzie sporą grą, ale nastawioną na funkcje społecznościowe, na rywalizację, głównie na rozwój bazy itd (taka kontynuacja PW), z minimalnie rozwiniętą fabułą (coś w stylu wszystkich odsłon MG na PSP), a "fabularną" nową częścią (stąd numeracja) będzie Phantom Pain.
pdoodek
Arnold

Postprzez bolekSM » Cz mar 28, 13 10:01

A tak w ogóle, skąd ta pewność, że Snake wypowiada się na koniec trailera? Może to Miller?
bolekSM
Coward Duck

Postprzez uci » Cz mar 28, 13 10:01

Ale przecież tak było też w MGS2 - w Tankerze zostajemy rzuceni na głęboką wodę z Solidem, a potem na plancie zaczynamy od tutorialów grając Raidenem.
Tutaj pewnie chodzi o ten sam zabieg - dla ludzi obeznanych z serią - GZ jako prolog fabularny wyjaśniający wydarzenia z PW, a ci co nigdy nie zetknęli się z serią zaczną od PP - tutorial, potem gra. A do GZ będą mogli wrócić później
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez pdoodek » Cz mar 28, 13 10:05

tzn. że to będzie jedna gra, a GZ będzie po prostu misją opcjonalną ? albo nie daj Boże jakimś DLC ?
pdoodek
Arnold

Postprzez uci » Cz mar 28, 13 10:06

GZ/PP to jedna gra - GZ jest misją zamykającą PW i zaczynającą PP - pewnie jak w MGS2 będziemy mogli wybrać jak ograć MGSV
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 10:08

Akurat w GZ nie ma co już budować jeśli wszystko i tak pójdzie z dymem.

A właśnie uci, PP prawdopodobnie przedstawi nowy scenariusz wypadków, nie tak silnie skorelowany z tym co działo się w okresie Peace Walkera a to dobry znak. Przez ten czas mogło sporo się wydarzyć - Chico zmienił się w Foxa ;)
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Cz mar 28, 13 10:12

Nie za młody na Foxa?:P
uci
Uber Big Boss

Postprzez pdoodek » Cz mar 28, 13 10:14

przy wysublimowanym poczuciu humoru Kojimy jest to możliwe, ale coś wydaje mi się, że dla osób, które nie są (jeszcze) fanami serii to jest/będzie spore "zdezorientowanie". W końcu po to się pokazujesz na imprezkach growych z zabójczo drogimi materiałami reklamowymi, żeby złapać nowych klientów, a takie zagrywki, gdzie reklamujesz prolog i to dosłownie prolog jako samodzielną grę (nie chodzi tu o to, że Kojima nie powiedział, że GZ to samodzielna gra, tylko o to co pomyślą odbiorcy - po cholerę ta nazwa, do tego tylko MGS:GZ a nie MGSV:GZ co by oznaczało integralną cześć PP) mogą spotkać się z mieszanymi uczuciami. To już nie te czasy, konkurencja na rynku jest olbrzymia i nawet kultowe serie w dobrych nowych odsłonach (patrz np. Tomb Raider i straty Square Enix), na wszystkie dostępne platformy nie dają pewności zwrotu kosztów produkcji choćby, a na myśl o MGS wcale 99% graczy nie sika w majty, bo typowi, niedzielni gracze (a jest ich najwięcej i oni de facto generują najlepszy dochód) nie ogarniają czegoś bardziej skomplikowanego od Call of Duty.
pdoodek
Arnold

Postprzez Tidus93x » Cz mar 28, 13 10:21

GZ to jak Virtuous Mission albo Tanker.
Pożyjemy zobaczymy, każda interpretacja jest możliwa, kiedy w grę wchodzi zryta bania Kojimy.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez MacabraDAnce » Cz mar 28, 13 11:17

Hmm... nie rozumiem czepiania się mięśni Nakeda - rozumiem, po 9 latach to powinien bardziej szkielecika przypominac ale popatrzcie na Ocelota i BB na koniu. Ocelot wyglada przy nim jak jakis haban, olbrzym, jak Brunejka przy małyszu : P Wg mnie wlasnie odpowiednio wygląda - coś tam mu zostało tych mięśni...
MacabraDAnce
Machinegun Kid

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 11:41

I ten róg rzeczywiście widać na oryginalnym concept arcie

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Aszyn » Cz mar 28, 13 11:42

Nie no dla mnie to bzdura. Człowiek po 6 miesiącach w szpitalu jeśli jest karmiony pozajelitowo to wazy 50kg i ma niemal zerowa masę miesniowa, nie mówiąc o odlezynach oto. Snej jest cały w na bandazach. nie wierze w 9 lat śpiączki. Tam jest coś innego, ale jeszcze nie wiem co ;)
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez MacabraDAnce » Cz mar 28, 13 11:48

Czy ktoś pokusił się już o analizę tekstu piosenki Garbage - Not your kind o people? Bo Daimond Dogs juz ktoś analizował z tego co pamiętam...

Mam wrażenie, że w tej części dowiemy się o tzw "czarnym PR'e" mającym na celu zniszczenie wizerunku Big Bossa. Takie zabiegi często był stosowane (patrz tankowiec MGS2 - do tej pory Solid był bohaterem, po akcji z tankowcem "został" terrorystą)

You dropped by,
as I was sleeping,
You came by to see,
the whole commotion.
And when I woke,
I started laughing.
The jokes on me,
for not believing.

We are not your kind of people…
Speak a different language
we see through your lies.

Won’t be cast as demons,
creatures you despise.

Ten fragment piosenki jakos bardzo mi pasuje do całości...
MacabraDAnce
Machinegun Kid

Postprzez pdoodek » Cz mar 28, 13 12:13

You dropped by,
as I was sleeping,

Wpadłeś, gdy spałem

You came by to see,
the whole commotion.

przyszedłeś zobaczyć całe to zamieszanie

And when I woke,
I started laughing.
The jokes on me,
for not believing.

gdy się przebudziłem, zacząłem się śmiać, z żartów wobec mnie, za niedowierzanie.

Speak a different language
we see through your lies.

nie jesteśmy tacy jak wy...mówimy innym językiem, widzimy poprzez wasze kłamstwa

Won’t be cast as demons,
creatures you despise.

nie jesteśmy tacy jak wy...nie będziemy (uznani za) demonami, istotami którymi gardzicie
pdoodek
Arnold

Postprzez MacabraDAnce » Cz mar 28, 13 12:21

Dude... kazdy kto gral/gra w MGSy zna ang dosc dobrze ale mimo wszystko dziekujemy za tłumaczenie - chociaż musze się przyczepić ze bardzo lakoniczne i nie oddaje w zupełności charakteru tekstu...
MacabraDAnce
Machinegun Kid

Postprzez Solidny » Cz mar 28, 13 12:27

Saladin01 napisał(a):Solidny, Kojima mówił że szukać znaczenia w tej piosence Garbage. Dawaj przemyślenia i jedziemy z następną analizą!

Heh, jak zwykle pomijam najbardziej oczywiste warianty ;). No ale tekst było słychać w trailerze, to i skojarzenia oczywiste - zerknę na całość, a w ogóle to piosenka bardzo zacna.

Kurde, ale to jest niesamowita sprawa, kiedy widzimy w nowym trailerze róg i dopiero zaczynamy go dostrzegać w poprzednich materiałach :).

A czy ktoś zastanawiał się nad stuletnim dziadem, którego "nie pokazali" na konferencji? Krewniak The Enda? :D
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez pdoodek » Cz mar 28, 13 12:40

MacabraDAnce napisał(a):Dude... kazdy kto gral/gra w MGSy zna ang dosc dobrze ale mimo wszystko dziekujemy za tłumaczenie - chociaż musze się przyczepić ze bardzo lakoniczne i nie oddaje w zupełności charakteru tekstu...

nie interpretowałem, tylko przetłumaczyłem m.w. dosłownie, piosenki po "klasycznym" tłumaczeniu brzmią bardzo sucho, ale nadając tłumaczeniu bardziej osobowego charakteru możesz nad interpretować.

a przetłumaczyłem dlatego, że ktoś jednak może nie znać angielskiego (choć to samo da mu google) i tak naprawdę niewiele jest tu do interpretowania z poszczególnych fraz, liczy się całościowy sens i poszczególne hasła - sen/spanie, zamieszanie, przybycie, autoironia, różnice, demony
pdoodek
Arnold

Postprzez WhiteDeath » Cz mar 28, 13 13:27

Z tym rogiem to jak z nosem u pinokia, im bardziej Kojima kręci, tym rośnie i rośnie....

Już na początku kiedy po raz pierwszy pokazali te wieloryby, ogniste postacie, to przypomniałem sobie rozmowę Mantisa z Solidem w MGS1 kiedy to on opowiadał o tym że bodaj jego wioskę spalono i miał w nienawiści swojego ojca. Co do Sniper Wolf to wątpie żeby się pojawiła.
Preorder z pewnością będzie zaklepany ;]
WhiteDeath
Black Color

Postprzez uci » Cz mar 28, 13 13:33

zależy jak gra będzie rozciągnięta w czasie - mogą się pokusić o wypełnienie brakujących lat między 1983 a OH
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 13:50

Każda następna gra popycha czas o dekadę do przodu - jeszcze jeden tytuł do OH albo jak mówił Solidus :

"...only a few more steps to Outer Heaven."
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Aszyn » Cz mar 28, 13 13:52

Od wczoraj mnóstwo przemyśleń. Myślałem nad bossami, nad postaciami, nad miejscówką.
Ciężko coś gdybać, gdyż nawet nie wiemy, czy to serio jest 9 lat później.

1. Ile lat miał Mantis w MGS1? Mi wyglądał na jakieś 40-45. to by oznaczało, że urodził się w 1960. Wtedy wiek pasuje i to on, ale dziwnie to wygląda.
2. Cały personel medyczyny to są czystej krwi amerykanie, biali, o wyśmienitym akcencie, a tu mi naraz rusek wyskakuje. A to wszystko dzieje się gdzie? W ameryce środkowej! Jesli to są wszystko medycy zwerbowani w PW to jeszcze w to uwierzę.
3. Kto atakuje szpital po 9 latach? Po co?
4. Przed czym obandażowany gość chroni Snejka? Typek wspomina, że czuwał 9 lat, po czym mówi coś, czego nie do końca rozumiem.
5. Tak jak wspomniałem, nie skończyłem PW, ale ile lat miała Paz w PW? Czy tam też zwracał się do nie woman, czy raczej girl?

W ostatniej scenie na motorze Snejk ma już o wiele lepsza protezę ręki, z palcami i w ogóle.

Edit: Może ktoś kto zna się na motorach wykmini z którego roku ten triumph jest :) Albo co to za helikoptery, czy wozy w trailerze z ground zeroes.
Jest tez widoczne radio na końcu trailera. Może coś nas naprowadzi na rok.
Ostatnio edytowano Cz mar 28, 13 13:57 przez Aszyn, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 13:57

Namieszałeś - placówka medyczana to Cypr, a ściśle rzecz biorąc brytyjska baza na terenie wyspy.

Ekipa atakująca szpital to ten sam oddział z Obozu Omega - organizacja XOF, pewnie szukają niedobitków. Ale znowu wiek mi nie pasuje - 9 lat, typ w bandażach i Big Boss któremu wyrósł róg/guz/narośl.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Aszyn » Cz mar 28, 13 13:59

Saladin01 napisał(a):Namieszałeś - placówka medyczana to Cypr, a ściśle rzecz biorąc brytyjska baza na terenie wyspy.

Brytyjskiego akcentu to oni nie mają, ale racja - przypomniała mi się mapa cypru i flaga na ścianie :)
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez windomearl » Cz mar 28, 13 14:02

Naprawdę dużo Ciekawych rzeczy tutaj zostało napisanych, ale wydaje mi się, że zbyt mało wiadomo, żeby coś przewidzieć.
Obrazek
windomearl
Shlasher Hawk

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 14:10

DwigHt_89 to jest raczej wciąż przełom lat 70-tych i 80-tych co już typowały poprzednie analizy.

Tekst o kobiecie - może odwołuje się do krzątającej się pielęgniarki a był jeszcze swego czasu blondas podobny do Raidena.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez pdoodek » Cz mar 28, 13 14:14

akcent to on ma bardziej niemiecki, do tego akcent Pani od "V has come to"...

co do Hayter'a bo teraz wyszło, że nie będzie podkładał głosu pod Snake'a - ma ktoś link do oryginału jego wypowiedzi i Kojimy ? W trailerze GZ dałbym sobie rękę uciąć, że to on, a raczej nie wykorzystali jakiejś starej ścieżki z jego głosem pod ten trailer (chyba, że wszystko rozbiło się o kasę i stosunkowo niedawno Hayter wypadł z obsady).

Do tego głos mogący należeć do BB w PP słyszymy tylko na końcu trailera, ale jest on stosunkowo podobny do Miller'a; na moje ucho, nawet jeśli zamiast Hayter'a ktoś inny miałby dubbingować Snake'a, to brzmi zbyt łagodnie i "młodo".
pdoodek
Arnold

Postprzez Marciniak » Cz mar 28, 13 14:17

Ejj, a czy juz wczesniej ktos zauwazyl ze na jednej ze scen z plonacym gosciem na koniu widac jakby 2 osoby ?
Obrazek
Marciniak
Red Blaster

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 14:24

Kiedy, jak uciekają przez las?

Przejrzałem timeline

http://mgs.gram.pl/viewpage.php?page_id=4

Lata 80-te są głównie niezagospodarowane, Big Boss powinien być wtedy w Afryce. Czyli mógłs spokojnie przespać 9 lat. Mantis urodził się w 72 co daje mu ok. 12 lat w momencie rozpoczęcia The Phantom Pain.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Faja » Cz mar 28, 13 14:25

"V has come to"

co jeśli V to rzymska 5?

Piąty Snake? :D
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Marciniak » Cz mar 28, 13 14:27

Nie, nie jak uciekaja przez las tylko jak sie pojawia na tym "skrzydlatym" koniu. Cos kolo ~3:18 z tego trailera :).

Edit: Wydaje mi sie ze na tym koniu siedzi Psycho Mantis, a za nim jest jakby widmo.
Obrazek
Marciniak
Red Blaster

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V