Jako, że tym razem zdecydowałem się nie przeprowadzać kwalifikacji, grupa startowa rozstawiona była w sposób losowy. Wyścig rozpocząłem spokojnym tempem, jadąc na ostatniej pozycji. Pozwoliło mi to na obserwowanie rozwoju sytuacji z bezpiecznej perspektywy oraz uniknięcie ewentualnych nieprzyjemności. Byłem przekonany, że początkowe etapy wyścigu będą obfitować w kolizje, ostre starcia czy nawet większe demolki z udziałem kilku aut. Jednak do niczego takiego nie doszło, przynajmniej nie w stopniu wykraczającym poza przeciętne otwarcie wyścigu. Już po pierwszym zakręcie eventu tor boleśnie rozliczył się z Simonem, który lądując na bandzie uszkodził swój Nascar i musiał zawitać w boksie. Jak się miało okazać później, nie był to jedyny tak niefortunny wypadek z udziałem SS, który w sumie zaliczył aż 11 pobytów w pit stopie (i pobił tym samym rekord Byśka – 10 wizyt). Spadając na ostatnią lokatę już na 1. okrążeniu, Simon pozostał na niej konsekwentnie już do finiszu.
Tak więc zostaliśmy we czwórkę. Z niewielką przewagą czasową stawce przewodził PRZESTEPCA, drugi był Bysiek, a za nim podążał Luqat. Ja nie zrezygnowałem ze swej początkowej strategii i nadal zachowywałem należytą odległość od liderującej trójki. Nie minęło jeszcze nawet 5 z zaplanowanych 75 okrążeń, gdy okazało się, iż moja cierpliwość popłaciła. Przewodzący stawce PRZESTEPCA zaliczył dotkliwego spina na wyjściu z zakrętu nr 2. Poslizg nie dość, że pozbawił go prowadzenia, to zmusił także do wizyty w pit stopie. Kiedy PSA opanował wreszcie narowiste auto, jego samochód był już na przedostatniej lokacie. I choć był to dopiero początek wyścigu, PRZESTEPCA nie był już w stanie przebić się w wyższe partie stawki. Pozostał czwarty aż do samego końca.

Fot. PRZESTEPCA (na pierwszym planie) wpada w poślizg. Za moment ostatecznie straci lidera.
Z początkowej grupki jadących blisko siebie pięciu kierowców pozostała jedynie trójka. Bysiek i Luqat co jakiś czas zmieniali się na prowadzeniu. Ja wolałem nie ryzykować i choć były do tego okazje, nie podejmowałem się manewru wyprzedzania. W tej zdawałoby się patowej sytuacji z pomocą przyszedł mi zdublowany przez naszą trójkę PRZESTĘPCA. Chociaż słowo 'pomoc' jest tu dość niefortunnym określeniem całej sytuacji. Próbujący rozpaczliwie odrobić początkowe straty, PSA za wszelką cenę pragnął powrócić do gry. Jego pogoń za dublującymi go rywalami zakończyła się jednakże fiaskiem, kiedy pod koniec prostej startowej doszło do kolizji pomiędzy nim i Luqatem. Mnie cudem udało się uniknąć zderzenia dwójki oponentów i w ten niechlubny sposób automatycznie wskoczyłem na niezagrożoną pozycję wicelidera. Przede mną pozostał tylko Bysiek.
Po 15. okrążeniu zdecydowałem się na planowy zjazd do pitu w celu wymiany opon. Takiego kroku nie wykonał Bysiek, który postanowił wykrzesać jeszcze trochę z niemal całkowicie zużytych gum. Rozwój zdarzeń pokazał, że ta decyzja była sporym błędem. Pod koniec 15. okrążenia Bysiek w wyniku poślizgu rozbija samochód o bandę, uszkadzając obie prawe osie i ostatecznie traci lidera, którego nie odzyska już ani na chwilę.

Fot. Błąd Byśka, który być może kosztował go zwycięstwo w całym wyścigu.
Kary:
- Starcie Luqat vs. PSA nr 1. PRZESTEPCA stara się wyprzedzić Tara oraz Lu, którzy zdublowali go wcześniej. Wykorzystując tunel aerodynamiczny Tara, na prostej startowej PSA rozpędza się do kosmicznej prędkości. W efekcie wyprzedza Tara i tuż przed zakrętem nr 1 dopada Luqata. W trakcie wyścigu wydawało się, iż to PRZESTEPCA winny był skasowania Luqata, jednak powtórka pokazała, iż przed samym zakrętem PSA zdobył overlap, a tym samym prawo do wewnętrznej. Luqat prawdopodobnie nie zauważył zbliżającego się błyskawicznie PSA i pojechał standardową linią zewnątrz -wewnątrz, choć zważywszy na overlap przeciwnika powinien był pokonać zakręt systemem zewnątrz-zewnątrz. Lu zaczepił o tył nasacara PRZESTĘPCY, co zainicjowało cały karambol. Kary: Luqat -3ptk.

Fot. Overlap PRZESTEPCY na Luqacie.
- Starcie Luqat vs. PSA nr 2. W dalszej części wyścigu doszło do kolejnego zdarzenia pomiędzy panami. Na zakręcie nr 2 Luqat pojechał nieco szerzej, pozostawiając przestrzeń po wewnętrznej. PSA chciał to wykorzystać i wyprzedzić rywala, ale jeszcze zanim zdołał uzyskać overlap, Luqat niespodziewanie złamał swą dotychczasową linię i zjechał do wewnętrznej. Miał do tego jednak pełne prawo, gdyż PRZESTEPCA nie uzyskał wcześniej overlapu. W dalszej fazie incydentu PSA wyjechał wszystkimi kołami poza tor, nie dopasowując prędkości do sytuacji i w konsekwencji przy powrocie na jezdnię delikatnie uszkodził nascar Luqata. Kary: PRZESTEPCA -3ptk.

Fot. Tuż przed muśnięciem Luqata samochód PSA znajdował się całkowicie poza torem. (Sorry za jakość, ale trudno o lepszą przy tak wysokiej prędkości samochodów).
- Kolejny incydent, w którym w roli głównej wystąpił PRZESTEPCA. Na 15. okrążeniu Bysiek wpada w poślizg i uszkadza samochód. Jadący około 200 metrów za nim PSA nie dopasowuje prędkości auta do sytuacji i uderza w nascar Byska, który usiłował zjechać z toru na pobocze. Decyzja Byśka o jak najszybszym usunięciu samochodu poza obszar toru była uzasadniona, gdyż jadący za nim rywale znajdowali się w wystarczającej odległości, by odpowiednio zareagować na zdarzenie. Co ciekawe, PRZESTEPCA chciał uniknąć kolizji z Byśkiem wyjeżdżając poza obręb toru, ale jako, że Bysiek także podjął decyzję o zjechaniu z trasy, manewr PSA okazał się zgubny. Efektem są uszkodzenia silnika w obu autach. Kary: PRZESTEPCA -5 ptk.

Fot. Zdjęcie pokazuje, iż PSA miał wystarczająco dużo czasu na zażegnanie niebezpieczeństwa. Tymczasem nie zwolnił rozpędzonego auta i w osteczności podjął się jazdy na przełaj.

Fot. PSA uderza w Byśka już poza obrębem toru.
Wyniki (Zawody Nascar, Indianapolis Tor Owalny, 75 okrążeń, wyścig trwał około 1h i 10 min.):
1. Tar – najlepsze okrążenie: 48,452
2. Luqat – strata: +1:53,954; najlepsze okrążenie: 48,999
3. Bysiek – strata: +2:40,203; najlepsze okrążenie: 49,299
4. PRZESTEPCA – strata: -2 okr.; najlepsze okrążenie: 48,994
5. Simon – strata: -7 okr.; najlepsze okrążenie: 48,892
Klasyfikacja Zawodów Nascar (po 2/3):
1. Tar – 41 ptk.
2. Bysiek – 31 ptk.
3. Sebek – 25 ptk.
4. Luqat – 17 ptk.
5. PRZESTEPCA – 16 ptk.
6. Derat – 13 ptk.
7. Simon – 11 ptk.
Klasyfikacja generalna (po 12/20):
1. Tar – 266 ptk.
2. Plazi – 122 ptk.
3. Luqat – 115 ptk.
4. Sebek & PRZESTEPCA – 105 ptk.
6. Bysiek – 70 ptk.
7. Derat – 68 ptk.
8. MajorZero – 38 ptk.
9. Simon – 33 ptk.
10. Adolf – 19 ptk.
11. BigBros – 15 ptk.
12. Pabian – 11 ptk.
We środę szczegółowe info na temat następnego wyścigu.