GT Event (Sezon 4) - 15.12 (Cape Ring - Tor Zewnętrzny)

Moderator: Hal

GT Event (Sezon 4) - 15.12 (Cape Ring - Tor Zewnętrzny)

Postprzez Hal » Wt gru 10, 13 23:43

Niedziela 15.12 - Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (6/7)

Obrazek

Rekord toru: brak

Ustawienia samochodów na Deutsche Tourenwagen Meisterschaft:

- tuning zabroniony

Można: zmienić olej, zmodyfikować balans hamulców, ustawić dyferencjał w samochodach z napędem 4WD, przywrócić sztywność nadwozia oraz wyremontować silnik, przemalować karoserię i zmienić felgi.

Nie można: Cała reszta

- wszystkie wspomagacze wyłączone

- opony: wyścigowe twarde

- moc pojazdów ograniczona do 450 koni mechanicznych

- w poszczególnych wyścigach cyklu startować może każdy z dopuszczonych do zawodów pojazdów. Jednak przeciągu całej serii kierowca może tylko jednokrotnie skorzystać z danego modelu. Listę dopuszczonych wozów znaleźć można w temacie Ranking.

Tor: Cape Ring – Tor Zewnętrzny

Ilość okrążeń: 44.

Z jakich samochodów nie mogą już skorzystać dani kierowcy:

- Tar: Mercedes-Benz CLK Touring Car ‘00 / Audi Abt Audi TT-R Touring Car ‘02 / Alfa Romeo 155 2.5 V6 TI '93 / Audi A4 Touring Car '04 / Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution II Touring Car ‘92

- Namingway: Mercedes-Benz CLK Touring Car ‘00 / Audi A4 Touring Car '04 / Audi Abt Audi TT-R Touring Car ‘02 / Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution II Touring Car ‘92 / Alfa Romeo 155 2.5 V6 TI '93

- Luqat: Audi Abt Audi TT-R Touring Car ‘02 / Audi A4 Touring Car '04 / Mercedes-Benz CLK Touring Car ‘00 / Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution II Touring Car ‘92 / Alfa Romeo 155 2.5 V6 TI '93

- PRZESTEPCA: Mercedes-Benz CLK Touring Car ‘00 / Audi Abt Audi TT-R Touring Car ‘02 / Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution II Touring Car ‘92

- Plazi: Audi Abt Audi TT-R Touring Car ‘02 / Opel Astra Touring Car (Opel Team Phoenix) ‘00

- Simon: Alfa Romeo 155 2.5 V6 TI '93 / Vauxhall Calibra Super Touring Car ‘94

- Ghostkasper: Mercedes-Benz CLK Touring Car ‘00 / Vauxhall Calibra Super Touring Car ‘94

- Budyń: Mercedes-Benz CLK Touring Car ‘00 / Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution II Touring Car ‘92

- Niceman: Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution II Touring Car ‘92

- DoctorEgg: Alfa Romeo 155 2.5 V6 TI '93

- Heavy Ghost: Mercedes-Benz CLK Touring Car ‘00

Pozostali zawodnicy mają do swej dyspozycji każdy z siedmiu dopuszczonych do cyklu DTM samochodów.

Kwalifikacje w Jeździe Próbnej: 20:15 – 20:45. Planowy start wyścigu: około 20:45.

Przedostatnie starcie potworów z serii DTM. Już niedługo cały cykl rozstrzygnie się ostatecznie, zanim to jednak nastąpi, czeka nas pierwsza wizyta na zewnętrznym wariancie toru Cape Ring. Kto okaże się najszybszy na tej nietypowej, obfitującej w ciekawe i zdradliwe zakręty trasie?
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Re: GT Event (Sezon 4) - 15.12 (Cape Ring - Tor Zewnętrzny)

Postprzez bigbudyn500 » Śr gru 11, 13 19:01

Zanabyłem :) drogą kupna Alfę 155 i jak sie do niedzieli nie popsuje to może pojadę. Może dlatego bo remont w domu, telewizor leży gdzieś w rogu innego pokoju , wszędzie chaos i w ..uj kurzu

Najprawdopodobniej dziś nie stanę na starcie razem z wami . Nie mam nawet za bardzo gdzie usiąść a co dopiero rozstawić kierownicę i fotel , w domu burdel , przeciskam się pomiędzy meblami , farba nie ma ochoty wyschnąć ;(
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez GhostKasper » N gru 15, 13 20:31

Ja dzisiaj nie pojadę. jestem przeziębiony i nie wytrzymam za kółkiem 1,5 h
Miłej jazdy:)
GhostKasper
Coward Duck

Postprzez bigbudyn500 » Wt gru 17, 13 19:46

Pół wyścigu na taborecie , pół na stojąco . Zero koncentracji ,ból pleców i dupska :) . Jak to mawiają hamerykanie, newa ewa wyścigów w takich warunkach
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Luqat » Wt gru 17, 13 22:46

No stojąco na kierownicy? :O
Luqat
Olga Gurlkovich

Postprzez bigbudyn500 » Śr gru 18, 13 10:58

nie mogłem znaleźć pada w chaosie jaki miałem w domu :) na stojąco ciężko operować pedałami :) chęć udziału zwyciężyła nad zdrowym rozsądkiem :D
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Luqat » Śr gru 18, 13 12:21

No właśnie jestem ciekaw jak jechałeś na kierze stojąc? Da się w ogóle? ;)
Luqat
Olga Gurlkovich

Postprzez bigbudyn500 » Śr gru 18, 13 14:10

jak było widać :) dało się :) ale nie polecam tego wariantu sterowania
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Hal » So gru 21, 13 01:55

Namingway po raz kolejny dobrze wykorzystał możliwość wystartowania w wyścigu z pierwszej lokaty. Nie najgorzej rozpoczął też zmagania PRZESTEPCA, któremu udało się na początku zachować wywalczoną w kwalifikacjach pozycję wicelidera. To pozwoliło kierowcy na podjęcie natychmiastowej pogoni za prowadzącym. Tyle szczęścia u zarania zawodów na Cape Ring nie miał jednak Tar. Lider klasyfikacji generalnej błyskawicznie, bo tuż po starcie, utracił pozycję na podium i w pewnym momencie znalazł się dopiero na siódmym miejscu. Tymczasem liderzy odjeżdżali coraz bardziej. Po niemarwym początku Tar był jednak w stanie, pomimo wciąż niezbyt imponującego tempa, dość szybko przebijać się z odległej lokaty na wyższe pozycje. Już na okrązeniu 4. zawodnik znalazł się na drugim miejscu, a przed nim pozostał jedynie niezachwianie liderujący Nami. Dystans czasowy dzielący obu rywali nie był wielki, oscylował bowiem w granicach dziesięci sekund. Mimo to odrobienie takiej różnicy zajęło bezbłędnie jadącemu Tarowi niemal pół wyścigu. Kiedy na początku 19. okrążenia miała wreszcie miejsce zmiana prowadzącego, rywalizacja wciąż daleka była od rozstrzygnięcia. Obaj przewodzący stawce kierowcy, Tar oraz Nami, zdecydowali się na wykonanie swoich planowych zjazdów do boksu po pokonaniu 24. pętli zawodów. Po tej wizycie kierowców w pit stopie, dystans ich dzielący zaczął się powiększać. Namingway stracił wiele ze swojego początkowego rozmachu i Tar coraz bardziej oddalał się od głównego rywala. Poza słabym początkiem, triumfatorowi udało się odnotować bezbłędny występ. Podium zamknął PSA, który do samego końca walczył o tę zaszczytną lokatę z Simonem oraz Nicemanem.

Wyniki wyścigu (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft, Cape Ring – Tor Zewnętrzny, 44 okrążenia, wyścig trwał około 1h i 13min.):

1. Tar (Opel Astra Touring Car (Opel Team Phoenix) ‘00) – najszybsze okrążenie: 1:31,715

2. Namingway (Opel Astra Touring Car (Opel Team Phoenix) ‘00) – strata: + 53,771; najszybsze okrążenie: 1:32,767

3. PRZESTEPCA (Opel Astra Touring Car (Opel Team Phoenix) ‘00) – strata: ponad 3 min.; najszybsze okrążenie: 1:32,644

4. Simon (Mercedes-Benz CLK Touring Car ‘00) – strata: ponad 3 min.; najszybsze okrążenie: 1:32,141

5. Niceman (Alfa Romeo 155 2.5 V6 TI '93) – strata: ponad 3 min.; najszybsze okrążenie: 1:35,714

6. Budyń (Alfa Romeo 155 2.5 V6 TI '93) – strata: - 1 okr.; najszybsze okrążenie: 1:34,022

7. Luqat (Opel Astra Touring Car (Opel Team Phoenix) ‘00) – strata: - 1 okr.; najszybsze okrążenie: 1:36,516

8. Heavy Ghost (Vauxhall Calibra Super Touring Car ‘94) – strata: - 2 okr.; najszybsze okrążenie: 1:36,278

9. Bysiek (Vauxhall Calibra Super Touring Car ‘94) – DNF

Nowy rekord toru: Tar (Opel Astra Touring Car (Opel Team Phoenix) ‘00) – 1:31,715

Upomnienia:

- Bysiek vs Luqat. 1. okrązenie, 1. zakręt. Calibra Byśka, jeszcze na zimnych oponach, łapie groźnego spina, zjeżdża niespodziewanie ze swojego toru jazdy i uderza w Astrę przejeżdżającego maksymalnie po wewnętrznej Luqata. Auta doznają usterek koła. Spowodowanie u rywala defektu na jednym z pierwszych trzech cornerów zawodów powinno kosztować Byska sześć oczek. Jednak zawodnik nie ukończył wyścigu i tym samym unika upomnienia.

- Bysiek vs Budyń. 1. okrążenie, zakręt w prawo za Ślimakiem. Rozpędzone i uszkodzone w poprzednim incydencie auto Byśka wpada z impetem w Alfę Romeo Budynia, która znajdowała się całkowicie poza torem. Obie maszyny wychodzą z karambolu z ciężkimi uszkodzeniami. Budyń znajdował się poza obrębem jezdni, toteż jego unieruchomiony pojazd nie stwarzał zagrożenia dla osób rywalizujących na trasie. Bysiek powinien za całe zdarzenie zainkasować kolejne sześć karnych oczek (prowadził uszkodzony pojazd), ale unika kary z powodów już przytoczonych.

- Luqat vs Bysiek. 3. okrążenie, ciasna spinka za Ślimakiem. Lu nie wyhamowuje wystarczająco szybko przed rywalem i jego Astra uderza w tył Calibry prowadzonej przez Byśka. Poszkodowany wychodzi z całej sytuacji z lekkimi usterkami tylnich osi. Lu nie dostaje dwóch punktów karnych jedynie dlatego, że Bysiek nie dojechał zawodów do samego końca.

- Niceman vs Bysiek. 6. okrążenie, zakręt S. Przy wykonywaniu manewru dublowania Nice wjeżdża swoją Alfą Romeo wprost w tylny zderzak wolno jadącej, poważnie uszkodzonej Calibry Byśka. Zazwyczaj w tego typu sytuacjach rozgrywających się w naszym Evencie wina spada na zawodnika dublowanego. Jednakże w tym konkretnym przypadku nie można mieć wiele zastrzeżen do Byśka, ponieważ jego samochód znajdował się poza linią wyścigową i teoretycznie nie powinien był stanowić zagrożenia dla kierowcy dublującego. Incydent nie pozbawia punktów żadnego z kierowców z dwóch powodów – Bysiek i tak prowadził już poważnie zniszczone auto oraz nie ukończył zawodów.

- Simon vs Niceman. 43. okrążenie, ciasna spinka za Ślimakiem. Na zdradliwej serii cornerów, tuż przed końcem niedzielnych zmagań, Alfa Nice'a wpada w poślizg. Wydaje się, że kierowca opanowałby jednak auto wyposażone w napęd na cztery koła i zażegnałby większe niebezpieczeństwo, gdyby nie niespodziewane uderzenie ze strony Mercedesa nadjeżdżającego z tyłu, prowadzonego przez Simona. W wyniku tego kontaktu spin alfy zaognił się, a pojazd doznał usterki koła. Gdyby tego jeszcze było mało, moment później z dość znaczną siłą samochód uderzył w barierkę znajdującą się po lewej stronie toru. Efekt? Defekt silnika. Kara za spowodowanie uszkodzeń ciężkich w aucie rywala to standardowe pięć oczek. Upomnienie: Simon -5 pkt

- zbyt szerokie wyjazdy poza tor bez oddania zysku:

Simon – 43. okrążenie. Upomnienie: Simon -1 pkt

Klasyfikacja Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (po 6/7)

1. Tar – 131 pkt

2. Namingway – 93 pkt

3. Luqat – 74 pkt

4. PRZESTEPCA – 71 pkt

5. Budyń – 47 pkt

6. Plazi – 28 pkt

7. Simon – 27 pkt

8. Niceman – 22 pkt

9. Ghostkasper – 21 pkt

10. Heavy Ghost – 17 pkt

11. DoctorEgg – 11 pkt

Klasyfikacja Generalna (po 11/15)

1. Tar – 215 pkt

2. Namingway – 204 pkt

3. Luqat – 111 pkt

4. Budyń – 103 pkt

5. PRZESTEPCA – 71 pktt

6. Plazi & Simon – 58 pkt

8. DoctorEgg – 48 pkt

9. Ghostkasper – 47 pkt

10. Heavy Ghost – 34 pkt

11. Niceman – 29 pkt

12. Bysiek – 4 pkt
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez Simon » So gru 21, 13 03:30

Gdyby nie Tar to miałbym rekord toru:P

Dlaczego cała wina w zderzeniu z najsem spada na mnie? Próbowałem wytracić prędkość i go ominąć ale się nie udało bo po raz kolejny nie zastygł w bezruchu tylko jechał w poprzek trasy. Ten werdykt jest trochę nie fair bo to nie ja stworzyłem zagrożenie.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez niceman2000 » So gru 21, 13 15:05

Ja myślę ze popełniłeś a na pewno nie zachowałeś należytej ostrożności. W końcówce wyścigu moje tempo dramatycznie spadło ze względu na stan opon. Mozna było to łatwo dostrzec po prędkości z jaka wraz z Przestępcą zbliżaliście się do mnie. Gdybyś tak jak Przestępca podszedł do tego rozsądnie na pewno nie stal bym ci na przeszkodzie w umożliwieniu wyprzedzenia w miejscu które jest bardziej dogodne niż ta zdradliwa eska.

Jest tez inna rzecz o której można było by podyskutować.
Chodzi mi o oddanie pozycji po podobnych zdarzeniach. Np jeśli w tym wypadku doznałeś tez uszkodzeń ciężkich to oddając pozycje tracisz przewagę i wtedy ja mogę jeszcze z tobą walczyć , wtedy w miarę równo.Oczywiście to tylko przykład ale można by to stosować do wielu zdarzeń. A ze to jest automatycznie kara za kolizje to można by zmniejszyć liczbę punktów karnych przyznawanych przez kierownika np o polowe.
niceman2000
Predator

Postprzez Simon » So gru 21, 13 20:48

Po pierwsze, ja również zmagałem się z oponami i tylko dlatego PSA mnie wyprzedził ale to już nie ma znaczenia.
Po drugie, PSA wyprzedził cie jeszcze na prostej a ty mnie przyblokowałeś i uniemożliwiłeś mi dalszą z nim walkę.
Po trzecie, skoro widziałeś że twoje tempo dramatycznie spadło, mogłeś przepuścić nas obu...zamiast tego zablokowałeś mi dalszą drogę a do końca wyścigu została niecała minuta.
Ostatecznie doszło do tego, że zaliczyłeś spina gdy PSY już w ogóle nie było a ja byłem tuż za tobą. Diametralnie zmieniłeś kierunek odcinając mi najszybszą linię jazdy...Próbowałem ratować nas odbiciem i wyprzedzeniem w prawo ale na próżno - byliśmy zbyt blisko siebie bym wyttracił prędkość.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Hal » So gru 21, 13 21:42

Po drugie, PSA wyprzedził cie jeszcze na prostej a ty mnie przyblokowałeś i uniemożliwiłeś mi dalszą z nim walkę.

Nie jest to prawdą. Nie było żadnego nieprzepisowego bloku ze strony Nice'a. Chodzi o sytuację tuż przed ferelnym incydentem - zakręt w prawo za Ślimakiem. Niceman nie zablokował tutaj Simona. Wręcz przeciwnie. Pojechał przez corner standardową linią. Ty natomiast Simon nie miałeś prawa do zaatakowanie jego wewnętrznej (brak overlapu), a w pewnym momencie wręcz jechałeś całkowicie poza torem by jakoś się przebić przed Alfę.

Po trzecie, skoro widziałeś że twoje tempo dramatycznie spadło, mogłeś przepuścić nas obu..

Niby dlaczego miałby to robić? Wszyscy trzej rywalizowaliście na równych zasadach o podium. Nice nie prowadził uszkodzonego samochodu, ani nie był dublowany. Był wolniejszy, ale to nie działa przeciwko niemu, ponieważ miał słabszy samochód od Was, a także opony bardziej zużyte w wyniku rywalizacji. Mimo to z zachowaniem zasad CRC zawodnik posiadał pełne prawa do kontynuowania walki z oponentami.
Hal
Zanzibar

Powrót do Gran Turismo Club