HF Blade

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

HF Blade

Postprzez Dreadlock89 » N lip 12, 09 14:14

Na wstępie chciałem wszystkich bardzo serdecznie powitać to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje na udaną współpracę. Stronkę znam od dawna ale dopiero przy okazji rozpoczęcia zabawy z MGS4 postanowiłem przybyć na forum.

Lecz do rzeczy.
Użyłem forumowej "szukajki" jednak nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Dlatego swoje pytanie kieruje do was myślę że ktoś udzieli mi fachowej odpowiedzi.

Pytanie dotyczy HF Blade. Czy jest możliwość zdobycia jej przez Snake'a w MGS4?

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Ucząc bawi,bawiąc uczy.
Dreadlock89
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » N lip 12, 09 14:37

Niestety Snake się tym ostrzem nie może posługiwać , a tak przy okazji miecz Raidena to nie wakizashi.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Dreadlock89 » N lip 12, 09 14:40

SALADYN napisał(a):Niestety Snake się tym ostrzem nie może posługiwać , a tak przy okazji miecz Raidena to nie wakizashi.

Też myślałem że się nie da ale na jednej ze stron dokopałem się informacji:
"Solidus Snake – High Frequency Blade Unlocked - Kill 50 people with knifes"
Źródło:http://boardsus.playstation.com/playstation/board/message?board.id=mgs&thread.id=473393&page=2
EDIT: Z tego wynika że chyba da się odblokować HF Blade.

Jeśli to nie wakizashi to jaki miecz?
Ucząc bawi,bawiąc uczy.
Dreadlock89
Inkarnacja VR

Postprzez Hal » N lip 12, 09 14:52

Knife to angielski odpowiednik polskiego noża:)
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez kul2 » N lip 12, 09 14:54

I actually made a list on possible trophy lists on another site a while ago, i'll post it here and see what you guys think.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SALADYN » N lip 12, 09 14:55

To z pewnością jest trofeum ,chociaż nawet nie wiem czy one już są dodane do MGS4.

Tymczasem Wakizashi to taki krótszy miecz którzy nosili ze sobą Samurajowie (Solidus takim walczył) , natomiast HF Blade to jak sam napisałeś High Frequency Blade czyli ostrze które jest wprawiane w drgania dzięki czemu tnie stal jak masło , gdzieś na Zanzibarze jest artykuł o tym chyba.
SALADYN

Postprzez Dreadlock89 » N lip 12, 09 15:03

Hal Emmerich napisał(a):Knife to angielski odpowiednik polskiego noża:)

Wiem ale co ma nóż do HF Blade? :)

SALADYN napisał(a):Tymczasem Wakizashi to taki krótszy miecz którzy nosili ze sobą Samurajowie (Solidus takim walczył)

Tak masz rację Samurajowie nosili dwa miecze Katanę i Wakizashi.
Katana była dłuższa (można było walczyć oburącz) i miała lekko zakrzywione ostrze. Zaś Wakizashi był krótszy i miał proste ostrze.
EDIT:Ewentualnie Tachi ale on też miał zakrzywione ostrze.

Taki właśnie miecz ma Raiden w grze nazywany jest HF Blade ale wyglądem odpowiada właśnie wakizashi.

Co do miecza Gray Foxa nie jestem pewien ale chyba wyglądał jak katana.
Tak czy owak szkoda że nie można go zdobyć. W MGS VR Missions była możliwość sterowania Cyber Ninją niestety tylko w misjach treningowych. Dobra ale krótka zabawa :P
Ucząc bawi,bawiąc uczy.
Dreadlock89
Inkarnacja VR

Postprzez kul2 » N lip 12, 09 15:07

'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SALADYN » N lip 12, 09 15:16

Obrazek

Ciężko to nazwać Kataną lub Wakizashi to po prostu miecz tylko że "nowoczesny".

Gray Fox to używał Ninja-To a Wakizashi to był prosty tylko wtedy kiedy Katana też była prosta (robione je razem w komplecie) , poczytaj trochę o japońskich mieczach bo nie obraź się ale trochę mieszasz.
SALADYN

Postprzez Dreadlock89 » N lip 12, 09 15:48

kul napisał(a):http://mgs.gram.pl/readarticle.php?article_id=282

Artykuł wydaje się bardzo wiarygodny. Jestem w stanie w niego uwierzyć pomimo małych wątpliwości. Tsuby mogą być różne ale ta akurat pasuje do tej z Ninja-to.
Na niektórych screenach Gray'a jego miecz wydaje się być jednak nieco dłuższy niż ww. i podchodzi pod wakizashi. Spierać się jednak nie chcę na 100% wie tylko Hideo.

SALADYN napisał(a):Ciężko to nazwać Kataną lub Wakizashi to po prostu miecz tylko że "nowoczesny".

Owszem bo w tym wypadku mamy właściwie tylko ostrze owinięte sznurem. Ale jakby nie patrzeć jest to "nowoczesne" nawiązanie do mieczy Japońskich.

Gray Fox to używał Ninja-To

Pisałem o tym wcześniej.
poczytaj trochę o japońskich mieczach bo nie obraź się ale trochę mieszasz.

Specjalistą nie jestem ale swojego czasu trochę się interesowałem. Jeśli jednak jesteś tak zorientowany w temacie za jakiego się uważasz z chęcią przyjmę konkretną wiedzę na ten temat.

[ Dodano: Nie Lip 12, 09 16:08 ]
Sory że post pod postem.

Po krótkim przemyśleniu uważam że mieliście racje i to chyba Ninja-to.
Dlaczego? Prosta sprawa... Gray wykreowany został na Cyber Ninje... a dlaczego Ninja miałby posługiwać się bronią samurajską. Skoro ta klasa miała właśnie swój miecz.

Teraz coś z zupełnie innej beczki.
Obrazek
Co o tym myślicie? Przypadek czy celowe nawiązanie?
Ucząc bawi,bawiąc uczy.
Dreadlock89
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » N lip 12, 09 16:40

Dlaczego? Prosta sprawa... Gray wykreowany został na Cyber Ninje... a dlaczego Ninja miałby posługiwać się bronią samurajską. Skoro ta klasa miała właśnie swój miecz.

W tym przypadku trzymasz sie schematu dlaczego Ninja nie mógł by używać Katany ???
Pokręcone to ale lepiej zostawić te domysły w spokoju.

Wiedzę możesz sobie przyjąć sam wystarczy trochę chęci i umiejętność googlowania.
Poza tym masz racje nie ma się co spierać bo dyskusja o samurajskich mieczach , ninja czy to że GF używał Ninja-To czy Katany albo spieranie sie o wygląd tsuby to temat rzeka.

O zdjęciu już było w odpowiedni temacie.
SALADYN

Postprzez Dreadlock89 » N lip 12, 09 16:46

SALADYN napisał(a):W tym przypadku trzymasz sie schematu dlaczego Ninja nie mógł by używać Katany ???

Nie schematu tylko logiki. Na upartego Ninja może używać Katany czemu nie. Ale pierwsza opcja wydaje się bardziej logiczna. Sam przyznasz. ;)

SALADYN napisał(a):Pokręcone to ale lepiej zostawić te domysły w spokoju.

Nie wiem czemu skróty myślowe Ninja-ninja-to i Samuraj-katana/wakizashi uważasz za pokręcone. Te pojęcia właśnie tak są kojarzone.

Ale tak jak mówisz zostawmy to w spokoju.

SALADYN napisał(a):Wiedzę możesz sobie przyjąć sam wystarczy trochę chęci i umiejętność googlowania.

Tak myślałem...
SALADYN napisał(a):Poza tym masz racje nie ma się co spierać bo dyskusja o samurajskich mieczach , ninja czy to że GF używał Ninja-To czy Katany albo spieranie sie o wygląd tsuby to temat rzeka.

Dokładnie.
SALADYN napisał(a):O zdjęciu już było w odpowiednim temacie.

Moja wina, nie wiedziałem.

BTW
Zrobiłeś dubelek ;)
Ucząc bawi,bawiąc uczy.
Dreadlock89
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » N lip 12, 09 22:13

Raiden i Gra fox uzywali Ninja-to. A to, że jest krótszy czy dłuższy to już tylko i wyłącznie zachcianka właściciela. Katany nie miały jednej długości ostrza potrafiły być 85cm aż po 1.20m, zależnie od wzrostu użytkownika. Wiadomo nie od dziś iż samurajowie zamawiali swoje miecze na swój wzrost, więc przeciętny japończyk z 1.65m wzrostu miał krótką, a taki Musashi miał katanę dłuższą (wraz z rękojeścią) od przeciętnego japończyka (oczywiście to żart, ale powiedzmy, że jego katany miały przewaznie 1.50m w przybliżeniu, a miał ich sporo).

Anyway Ninjato do HF blade ma sie ni jak, bo prawdziwe Ninjato tak na prawde to w średniowiecznej japonii był kawałkiem metalu zaostrzonym, była to broń wykuwana na szybko, na jedną misję, bo albo delikwent z niej nie wracał albo musiał się jej szybko pozbyć (np. wrzucic do bajora) by nie było dowodów, a jak wiadomo wiele Ninja było za dnia Samurajami.

Tak więc HF blade to katana, ale robiona na styl Ninjato, kwestia gustu.

Osobiście machałem treningowym Ninjato i muszę przyznać, że coś w tego rodzaju miecza jest w porównaniu do tradycyjnej katany.
Ostatnio edytowano Pn lip 13, 09 00:43 przez Gac666xx, łącznie edytowano 1 raz
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » N lip 12, 09 23:42

Gac666 napisał(a):oczywiście to żart, ale powiedzmy, że jego katany miały przewaznie 1.50cm w przybliżeniu, a miał ich sporo).

no to faktycznie gigantyczne, zapomniales napisac na koncu 'i tak powstaly pinezki';d

Anyway Ninjato do HF blade ma sie ni jak, bo prawdziwe Ninjato tak na prawde to w średniowiecznej japonii był kawałkiem metalu zaostrzonym, była to broń wykuwana na szybko, na jedną misję, bo albo delikwent z niej nie wracał albo musiał się jej szybko pozbyć (np. wrzucic do bajora) by nie było dowodów, a jak wiadomo wiele Ninja było za dnia Samurajami.

A tego nie kumam - czemu na jedna misje?
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Gac666xx » Pn lip 13, 09 00:14

No stary jak na broń półtora ręczną to 1.10m ostrze jest wystarczające duże, a w świecie mikrusów Musashi, który był mniej więcej twojego wzrostu był olbrzymem.

Zaś co do bycia jednorazową bronią. Bywało tak np:

Wtajemniczony Samuraj, który jest Ninją dostaje zlecenie zabicia lorda. W danym miejscu dostaje sprzęt (np. ukryty skrzynce w mule czy gdziekolwiek, nie można było łazić sobie od tak z przyrządami cechującymi ninja ;]). Przebierał się, dozbrajał i szedł na misję. Po zakończonej misji, jeśli oczywiście wrócił (mogli go zaciukać) wyrzucał swój sprzęt w bagno czy inny kał i starając się ukryć wracał do miasta/wioski.

Dlatego też Ninjato nigdy nie było mieczem kutym przez kilka miesięcy i dopieszczanym do granic możliwości ludzkiej ręki. Miecz ten robiło się w dzień lub kilka i tyle. Prosty miecz (dlatego, że nie hartowany stopniowo, więc ostrze naturalnie się nie wyginało), proste ostrzenie i wio.

Zresztą ninjato słuzyło tak na prawde tylko i wyłącznie do obrony/walki ze strażnikami jeśli była taka potrzeba, zwykle zatruwało się jedzenie lub używało się zatrutych strzał niźli szturmowało się z gołym mieczem niczym w Tenchu.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Wt lip 14, 09 07:51

Wydzielcie to sobie.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Dymek » Pt gru 25, 09 17:03

Ninjato to był zwykły mieczyk służący do walki i tylko do niej. Był prosty i był tani. Ninja byli szpiegami i dawanie im prawdziwej katany, było marnotrawstwem, gdyż katany były w końcu duszami wojowników i takie inne pierdoły.

Dla mnie Raiden nie używał ani jednego, ani drugiego. Po prostu dostał jakieś futurystyczne ostrze. Ani katana, ani wakizashi, a tym bardziej ninjato, nie mogło odbijać kul. W rzeczywistości te miecze służyły tylko do cięć, a blokowanie ataku mogło wyszczerbić ostrze. Można je porównywać do żyletki, która jest bardzo ostra, ale jednak delikatna.
Dymek
Uber Big Boss

Powrót do Metal Gear Solid 4