TGSowy trailer

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez uci » So wrz 22, 07 00:34

Co więcej Johnny mówi że ma 10 lat doświadczenia, a 10 lat przed MGS4 działa się akcja na SH, gdzie Johnny był jednym z genetycznie ulepszonych zołnierzy posiadajacych doświadczenie tylko dzięki treningowi VR. A więc czy ten sam Johnny którego problemy żoładkowe prześladowały nas w MGS1 i 2 to Johnny z Fox Hound?
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666xx » So wrz 22, 07 01:09

No właśnie to jest te jego 10 lat doświadczenia. Spotykał wiele zagrożeń w pobliskich stołówkach i przeżywał tylko dlatego iż przesiedział w kiblu.

Anyway jeśli chodzi o loadingi. Zgodzę się z Bladym. Otóż przecież gdyby się postarali o tę ciągłość bez loadingów to wystarczyło dać mrugający napis zmiany lokacji jak to np. w GTA: SA jest. Pod tym względem spartolili, bo teraz bedzie można zmieniać lokacje i za tobą już przeciwnicy nie pobiegną.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » So wrz 22, 07 08:34

no ale w MGS2 też tak było i kończyło się na tym że uciekając z jednej lokacji do drugiej, może uciekaliśmy jednym żołnierzom, ale zaraz wpadaliśmy w łapki następnych z kolejnej lokacji. Jeżeli bowiem SOP działa tak jak u Fox Hound to wystarczy ze nas 1 żołnierz zobaczy zeby widzało o nas pół armii.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » So wrz 22, 07 08:52

Gac666 napisał(a):Pod tym względem spartolili, bo teraz bedzie można zmieniać lokacje i za tobą już przeciwnicy nie pobiegną.

Tak było tylko w MGS1 Gac. W kolejnych MGS'ach wchodząc do nowej lokacji nadal trwał normalnie alarm.
Co do ładowania - nie mówię, że mnie to nie denerwuje, ale przeboleję te loadingi jeżeli gierka będzie ok ;)

Po raz pierwszy muszę się z Bladym zgodzić co do skryptów.
Jak widać na "nowym" gameplay'u, gracz przechodzi przez te same lokacje, które oglądaliśmy podczas pokazu Kojimy.
Widać wyraźnie, że jest tutaj sporo skryptów, których być nie powinno.
Jak już mówiłem, jeżeli tak samo będzie w gierce, to Kojima znowu nie dotrzyma obietnic...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Lost » So wrz 22, 07 08:56

Blady napisał(a):To jest okropne, naprawdę paskudne, żałosne i śmieszne zarazem- pozbawioną loadingow dżunglę obiecano nam juz w MGS3, ale ok, PS2 nie dałoby rady, ale teraz? No ludzie kochani, całe Gears of War (1DVD) przechodzę nie widząc ani jednego loadingu, a tutaj miedzy każdą lokacja stary sprawdzony czarny ekran? No proszę państwa...

Na pocieszenie przypomnę, że Kojimie i jego ziomkom zostało jeszcze z jakieś pół roku do pozbycia się tego typu mankamentów.

Edot: Ups! Dobra, udajmy, że tego postu nie było, ok? ;)
Ostatnio edytowano So wrz 22, 07 10:01 przez Lost, łącznie edytowano 1 raz
Lost
Zanzibar

Postprzez ColonelAI » So wrz 22, 07 09:45

Skryptów jest bardzo wiele. Rozumie, że skrypty są potrzebne aby zrobić filmową grę np. Call of Duty. Mogliby się bardziej postarać. Po ataku latających mechów jest skrypt. PMC podbiegają do wałów, a później w korytarzu przebiega żołnierz i zawsze tak samo ginie. Fakt, że bombowce niszczą akurat tylko jeden budynek pominę.

Co do podzielenia lokacji na części i ścigających żołnierzy. Pamiętam jak nieraz uciekałem z mostu do jednego z Core i myślałem, że dadzą mi spokój. Nie dali. Przeszukiwali pomieszczenia, zaglądali do szafek. Jeśli będzie tak samo w czwórce to nie będę narzekać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez komar737 » So wrz 22, 07 09:50

Kod: Zaznacz cały
Loadingi, tak jak w poprzednich czesciach

Ku.wa xD, moge umierac. Zegnam cie, serio MGS. Pedze ewoluowac wraz z normalnym rynkiem gier video, ciebie zostawiajac coraz bardziej za plecami...
Dzieki, Kojima.
Ostatnio edytowano So wrz 22, 07 09:53 przez komar737, łącznie edytowano 3 razy
komar737
banan

Postprzez Gac666xx » So wrz 22, 07 09:51

Bizon napisał(a):
Gac666 napisał(a):Pod tym względem spartolili, bo teraz bedzie można zmieniać lokacje i za tobą już przeciwnicy nie pobiegną.

Tak było tylko w MGS1 Gac. W kolejnych MGS'ach wchodząc do nowej lokacji nadal trwał normalnie alarm.
Co do ładowania - nie mówię, że mnie to nie denerwuje, ale przeboleję te loadingi jeżeli gierka będzie ok ;)

Po raz pierwszy muszę się z Bladym zgodzić co do skryptów.
Jak widać na "nowym" gameplay'u, gracz przechodzi przez te same lokacje, które oglądaliśmy podczas pokazu Kojimy.
Widać wyraźnie, że jest tutaj sporo skryptów, których być nie powinno.
Jak już mówiłem, jeżeli tak samo będzie w gierce, to Kojima znowu nie dotrzyma obietnic...

Bizon, chodzi mi o to, że skoro goni cię trzech chłopa, to na innej planszy niech goni cię ta sama trójka, a nie jakaś inna.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez komar737 » So wrz 22, 07 09:57

Czy czasem nasza Big Mama, nie wzięła w trailerze Solida za Big Bossa?
komar737
banan

Postprzez Mr_Zombie » So wrz 22, 07 11:48

Hmmm zabawne, że we flashback'u (podczas pierwszego spotkania z Meryl) użyte są fragmenty z MGS1 a nie remake'u, MGS:TTS.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez ColonelAI » So wrz 22, 07 12:06

Mr_Zombie napisał(a):Hmmm zabawne, że we flashback'u (podczas pierwszego spotkania z Meryl) użyte są fragmenty z MGS1 a nie remake'u, MGS:TTS.

Bardzo fajnie to wygląda. Podobne były w dwójce.

Voice acting nowych postaci jest bardzo dobry. Eva i Drebin mają bardzo dobrze podłożone głosy.

Ciekawe dlaczego Liquid mówi Outer Haven? Widać także, że Liquid wykorzystuje kobiety do własnych celów.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Mr_Zombie » So wrz 22, 07 12:59

Nie mówię, że to źle. Po prostu jestem ciekaw, czemu pomimo możliwości wykorzystania cut-scenek z TTS z lepszą grafiką Kojima trzyma się tych z MGS1.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Blady » So wrz 22, 07 13:09

Nie wiem, czy Nintendo chciałoby widzieć fragmenty SWOJEJ gry na PS3. Kojima to tylko osoba. Twórca dzieła, a nie jakiś Master Chief gier konsolowych. Silicon Knights zrobilo grę na gamecuba i tyle, nie wiem, jakim prawem Kojima Productions mieliby wykorzystać ten materiał w grze na PS3.

Tylko mi z "wizją artystyczna" nie wyjeżdżać, to biznes i tyle.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez MasterMGS » So wrz 22, 07 13:09

Mr_Zombie napisał(a):Nie mówię, że to źle. Po prostu jestem ciekaw, czemu pomimo możliwości wykorzystania cut-scenek z TTS z lepszą grafiką Kojima trzyma się tych z MGS1.

Dlatego że TTS był na NGC. :P

PS: Snake musi mieć bardzo szeroką kieszeń:
http://img392.imageshack.us/img392/8282 ... 704zt7.jpg
Obrazek
MasterMGS
Crying Wolf

Postprzez Nevar » So wrz 22, 07 13:33

Czy on to na pewno wyciągnął, a nie stało tam wcześniej? I w czym właściwie przeszkadzają te "loadingi"?
Nevar
banan

Postprzez Anik » So wrz 22, 07 13:38

MasterMGS napisał(a):PS: Snake musi mieć bardzo szeroką kieszeń:
http://img392.imageshack....54175704zt7.jpg

Na pewno trzyma swój arsenał w cześciach (taa jak puzle), gdy tylko chce ich użyć szybko je skleja taśma klejącą (oczywiście robi to tak że tego nie widzimy) :P

W tylu grach były kieszenie bez dna aż to dziwne że wciąż zwracacie na to uwagę
Anik
Crying Wolf

Postprzez kotlet_schabowy » So wrz 22, 07 13:43

Ja również się zgodzę, że loadingi to jakaś lipa. Od tego zespół ma taką mocną maszynę, żeby to jakoś załatwić. Nie jest to WIELKI problem dla przyjemności płynącej z gry w MGS 4, ale jednak wkurzająca sprawa i odbierająca trochę swobody, no i, jakby to powiedzieć, niekomfortowa (zwróćcie uwagę na walkę z The End, dla mnie bardzo negatywnie wpłynął brak "luzu" przy przemieszczaniu się między obszarami Sokrovenno). Skrypty to już mniejszy problem. Poza tym z tego co widzę, to nie pojawia się nazwa nowego miejsca, tylko logo MGS 4 i napis loading (co, swoją drogą, wygląda jeszcze gorzej). Fajnie, że można słuchać Otacona bez wpatrywania się tylo w codec.
Tak czy inaczej koleś nie za ciekawie "przechodzi" to demo.
Co do retrospekcji, to powoli spotkanie "nowej" grafiki ze starą staje się coraz bardziej "bolesne" (najpierw w MGS 2, teraz w MGS 4), ale cóż.

Jeszcze jedno : albo mi się wydaje, albo ruchy ust wreszcie pasują do wypowiedzi.
Ostatnio edytowano So wrz 22, 07 13:52 przez kotlet_schabowy, łącznie edytowano 3 razy
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gillian » So wrz 22, 07 13:43

Nevar napisał(a):I w czym właściwie przeszkadzają te "loadingi"?

Niszczą ciągłość rozgrywki, przerywają akcję. I resetują obchód po powrocie do poprzedniej lokacji.

I co do flashbacków. Chcę zauważyć, że są one chyba liczone na silniku gry. Nie doczytują się, a nawet jeśli to niezauważalnie, co dziwne, bo musiały by to być renderki, a one i tak potrzebowałyby czasu na doczytanie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » So wrz 22, 07 14:37

kotlet_schabowy napisał(a):Jeszcze jedno : albo mi się wydaje, albo ruchy ust wreszcie pasują do wypowiedzi.

Gdzieś chyba na głównej napisano, że ruchy ust będą oddzielnie synchronizowane w wersji Japońskiej i Angielskiej.
Jak dla mnie OGROMNY plus...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez SaladinAI » So wrz 22, 07 15:12

Bizon napisał(a):
kotlet_schabowy napisał(a):Jeszcze jedno : albo mi się wydaje, albo ruchy ust wreszcie pasują do wypowiedzi.

Gdzieś chyba na głównej napisano, że ruchy ust będą oddzielnie synchronizowane w wersji Japońskiej i Angielskiej.
Jak dla mnie OGROMNY plus...

Nie gdzieś, tylko tutaj:

http://www.metalgearsolid.us/news.php?readmore=417

- usta postaci będą zsynchronizowane z głosami anglojęzycznych aktorów

Kolejni redaktorzy którzy nie czytają tego co jest na głównej...
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Mr_Zombie » So wrz 22, 07 16:09

Nevar napisał(a):I w czym właściwie przeszkadzają te "loadingi"?

Na demku, które na poprzedniej stronie zapodał Wredny jest taki moment: do Snake strzela trzech czy czterech żołnierzy. W tej chwili gracz przechodzi do "następnej planszy" (jest loading) i w następnej planszy jest już spokojnie, nikt go nie atakuje, nikt nie goni, nic się nie dzieje.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Gillian » So wrz 22, 07 16:37

Ale technologicznie jest to rzecz poprostu karygodna! Poprostu cała gra jest podzielona na takie 'plansze'. Jest to ogromne ułatwienie dla twórców i właściwie totalne pójscie na skróty. Wszystkie te plansze żyją swoim własnym zyciem i nie trzeba się martwić o zależności między nimi. Niestety... była szansa, że seria ewoluuje, a widać, że pozostaje w tym samym miejscu, co 10 lat temu. Szkoda.

Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że MGS4 śmiga na tym samym silniku co MGS1, tyle że naturalnie ulepszonym.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » So wrz 22, 07 17:29

twilite_kid napisał(a):Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że MGS4 śmiga na tym samym silniku co MGS1, tyle że naturalnie ulepszonym.

Nie przesadzajmy. Na silniku MGS3. Wiem, że to co napisałeś było ironiczne, ale mam rację, że to wygląda jak MGS3. Podobne ruchy Snake'a, podział na lokacje, skrypty. Lubię elementy charakterystyczne dla MGS np. bezdenne kieszenie czy pudełka, ale Kojima zachowuje się jakby świat otaczających go gier nie obchodził go.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » So wrz 22, 07 19:14

no ale w MGS2 na easy jak się przeszło z pokoju do pokoju, to alarm gasł i wogole straznicy nic Kaman nie wiedzieli co się dzieje. A to co widze na tych demkach (7 żolnierzy i wóz pancerny) że oni tak strzelaja do SS jak do kaczki a jemu nic to nie robi, Rationy chyba też mial nieskończone, co ciagle mi się wydaje że te oficialne demko jest na poziomie easy - V.easy i ze wystarczy przejsć z planszy do planszy by wszystko zniklo.

A że realizm obrywa, cóz MGS4 to nie wymuskane Halo3, ta seria zawsze była inna niż otaczające ją gry i zawsze jakoś robiona raz raz dla fanów, raz całkiem odwrotnie, wiec w sumie to i tak tylko kwestia podejścia.

Z drugiej strony nie wiemy jakie będzie to miasto, liniowe jak dżungla czy podzielone na obszary z dowolną możliwością zwiedzania?

Co do flashbacków, kojima jakoś nigdy specjalnie nie interesował się TTS, a ponadto meryl i inne starsze postacie znamy przeciez z PSXowej wersji a nie z wersji TTS.
uci
Uber Big Boss

Postprzez PiotrB » So wrz 22, 07 19:14

Jeśli o mnie chodzi to dla mnie jest to najlepszy trailer MGS4 do tej pory. Nurtuje mnie jedna rzecz. Mianowice dlaczego Meryl w MGS:TTS ma brązowe oczy, a w MGS4 ma zielone? Czyżby kolejny błąd Kojimy?
PiotrB
The Fear

Postprzez Anik » So wrz 22, 07 19:18

Może zostawli podział planszy dlatego że, gdyby go zlikwidowali to musieli zrezygnować z czegoś innego? -_^
Anik
Crying Wolf

Postprzez Blady » So wrz 22, 07 19:47

2199zł= blu ray 50GB, Cel,l 256 MB Rambus XDR DRAM i ja mam tolerować jakieś cięcia kosztem loadingów? No ludzie kochani...w MGS3 miała być otwarta dżungla, w której każde ciało zostaje tam, gdzie je zostawiliśmy, ale tak nie było, bo sprzęt ograniczał, ok, grafika za to była niezła. Teraz zaś ani loadingow sie nie pozbyliśmy, a tekstury nadal paskudne. Modele postaci za to ok, choć wszyscy wrogowie wydają się być identyczni, co niezbyt pasuje do najemników, ale ok, to pewnie kosztem wielu dodatkowych kartek w czasopiśmie dla panów...
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez MasterMGS » So wrz 22, 07 19:50

Ktoś tam mówił że Drebin to może być Signit. Czy przypadkiem Signit to nie D.A.R.P.A chief z MGS1...
Ostatnio edytowano So wrz 22, 07 19:55 przez MasterMGS, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
MasterMGS
Crying Wolf

Postprzez uci » So wrz 22, 07 20:14

To że Sigint to Darpa chief jest plotką taką samą jak to ze może być Drebinem. Po prostu jednak oglądając obie postacie - do Drebina mu bliżej.

No ale jak jesteś najemnikiem, uzbrajanym, ulepszonym i żywionym przez bogate PSM, to chyba oczywiste że nie bedziesz wyglądał inaczej niż towarzysz z oddziału, bo obaj macie ten sam najlepszy sprzęt. PSM może zrzesza najemników, ale dziala jak armia. Wśród arabów już była większa róznica.
Ale z drugiej strony w jakiej strzelaninie/grze akcji niepowtarzali by się przeciwnicy? dziwne zeby komuś sie chciało tworzyć kilkaset rózniacych od siebie postaci?

W takim np. halo przeciwnicy też robieni byli na kilku modelach potem tylko klonowani i wysylani w bój.

Inaczej - to ze armia sklada się z najemników nie musi oznaczac że od razu będa się jedni od drugich różnili jak członkowie fox-hound.
uci
Uber Big Boss

Postprzez PiotrB » So wrz 22, 07 20:14

MasterMGS napisał(a):Ktoś tam mówił że Drebin to może być Signit. Czy przypadkiem Signit to nie D.A.R.P.A chief z MGS1...

Nie. Decoy Octopus udawał DARPA Chief'a w MGS1.
PiotrB
The Fear

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4