Teoria Pięciu Słońc

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Teoria Pięciu Słońc

Postprzez SaladinAI » N lis 29, 09 12:55

Jak doskonale wiemy, MGS 4 zostało podzielone na pięć aktów (nie licząc epilogów ale to nie ma znaczenia). Nazwy aktów są dobrze znane ale lepiej je przypomnieć:

Act 1 – Liquid Sun
Act 2 – Solid Sun
Act 3 – Third Sun
Act 4 – Twin Suns
Act 5 – Old Sun

Co oznaczają te nazwy? To oczywiste - są to nawiązania do imion synów Big Boss, zresztą samo słowo sun wypowiada się jak son. Nie będę drążyć tego dalej i abstrahując od kontekstu gry, sam zadaje sobie pytanie czy można doszukiwać się tu innej interpretacji?

Sięgając do azteckiej mitologii, znajdziemy w niej klasyczny mit stworzenia - jest to mit Pięciu Słońc opowiadający o tym jak w danym okresie czasu bogowie służyli za nasze słońce.

Pierwszym słońcem był Tezcatlipoca, lecz walczył ze swoim bratem Quetzalcoatlem i został zrzucony z nieba.

Drugim słońcem został sam Quetzalcoatl, lecz jego brat Tezcatlipoca zamienił wszystkich ludzi w małpy. Quetzalcoatl zniszczył małpy za pomocą huraganu i zszedł z nieba by stworzyć nowych ludzi.

Trzecim słońcem został bóg deszczu - Tlaloc, lecz Tezcatlipoca porwał jego żonę więc deszcze ustały. Ludzie prosili go o wodę lecz on spuścił na nich deszcz ognia niszcząc tym samym Ziemię.

Chalchiuhtlicue została czwartym słońcem i bardzo ukochała ludzi. Tezcatlipoca oskarżył ją jednak o to że była samolubna więc zaczęła płakać powodując potop zabijający wszystkich na Ziemi.

Ostatni i zarazem obecnym słońcem został Huitzilopochtli, który walczy codziennie przeciwko bogini księżyca, Coyolxauhqui. Aztecy wierzyli że i to słońce zniknie jeżeli nie będą wspierać Huitzilopochtli poprzez zabijanie ludzi.

Tak to się mnie więcej przedstawia. Mówić szczerze to nie mam argumentów na to że Hideo wzorował się akurat tym mitem przy nadawaniu nazw Aktom. Są jednak pewne podobieństwa. Akcja gry toczy się w Południowej Ameryce, a najnowsza część z serii pokazuje nam zagadkową aztecką piramidę. Kto wie?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N lis 29, 09 15:20

dla mnie te tytuły zawsze nawiązywały do tego co się bedzie działo w danym rozdziale, stąd tytuły:

Liquid Sun - mamy pojawienie się Liquida
Solid Sun - Snake dowiaduje się o foxdie i rozpoczyna pościg za liquidem
Thirs Sun - I mamy pojawienie się trzeciego brata
Twin Sun - Powrót na Shadow Moses ( The Twin Snake's)
Naked Sun - pojawia się BB
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » N lis 29, 09 21:40

uci napisał(a):Naked Sun - pojawia się BB
BB pojawił się w epilogu na dobrą sprawę.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Pn lis 30, 09 02:04

Skąd ci się uci wzięło Naked Sun?!?
:P
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez uci » Pn lis 30, 09 06:23

tytuł epilogu - choć na moim crt nigdy nie wiem czy tam pisze sun czy sin ;d
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Pabian01 » Wt gru 01, 09 09:49

Też jestem za teroią Uciego, zapomniał dopisać tylko 5. Old Sun - mamy starego Snake`a (nie tylko zresztą jego).
Poza tym ładnie też jajka Sunny mówią nam o nazwach aktów
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Powrót do Metal Gear Solid 4