W MGS3 HD po przejściu gry w menu kamuflaży dostajemy dostęp do kilku nowych maskowań które w wersji na PS2 można było zdobyć tylko poprzez ściągnięcie ich z sieci lub wgranie np. z soundtracku.
Tylko 2 zawierają specjalne zdolności, reszta to różne ciekawe wariacje kolorystyczne o tych samych statystykach, co Tiger Strip. Tam gdzie znalazłem dopisałem jakieś info od siebie i dodałem zdjęcia kamuflaży z rzeczywistości.
ANUBIS – Pomarańczowo brązowe moro nawiązujące do stroju pilota Anubisa z ZOE
BARRAKUDA – Zielony kamuflaż stworzony przez firmę Szwedzką firmę Barrakuda – działającą pod firmą SaaB. Powstał w latach 70.
URBAN TIGER – Szara wersja kolorystyczna Tiger Strip. Uzywana jest przez Armię amerykańską. Nie znam daty powstania ale był ten kamuflaż używany już w czasach wojny w Wietnamie.
CHAMELEON – Pomarańczowo – brązowy kamuflaż nawiązujący do kameleona, charakteryzuje się „pikselowym wzorem” udającym łuski.
DODODO – Jasne i ciemne brązowe łaty - nie znalazłem rzeczywistej wersji tego kamuflarzu.
EAST GERMANY – kamuflaż nawiązujący do umundurowania wschodnich Niemiec zza czasów zimnej wojny.
FESTIVAL – zielono-szary kamuflaż pokryty wzorkiem w zielone rybki
FLOWER – różowo-biały kamuflaż na wzór płatków kwiatów
GRENADE – kamuflaż w którym jesteśmy obwieszeni granatami – daje nam nieskończone granaty
KLMK – skrót pochodzi od Kamuflirovannyi Letnyi Maskirovochnyi Kombinezon, kamuflażu stworzonego w 1960 do unikania wykrycia przez noktowizory – stworzone w tym czasie na zachodzie. Moro w odcieniach zieleni. Jest też doskonały na pory wiosenne i letnie na terenach leśnych.
MUMMY – kamuflaż w mumię, chroni nas przed poważnymi ranami.
NIGHT DESERT – Nocny kamuflaż na tereny pustynne, stworzony przez armię amerykańską w czasie wojny w zatoce perskiej.
RAINBOW – kamuflaż we wszystkich kolorach tęczy.
ROCK – kamuflaż o kolorze i wzorze kamieni. Stworzony dla oddziałów specjalnych w czasie wojny w Wietnamie.
.
SANTA – świąteczny kamuflaż na Mikołaja
SWAMP – kamuflaż na tereny bagienne.
SOVIET WOODLAND – kamuflaż służący do ukrycia się w lasach na porastających tereny
związku radzieckiego – brązowo – rdzawy. Stworzony w 1937 – różne jego wariacje były używane przez inne kraje byłego związku Radzieckiego.
ST.VALENTINE – kamuflaż walentynkowy w serduszka
WEST GERMANY – zachodni mundur armii Niemieckiej z czasów zimnej wojny. Oliwkowy z niemiecka flaga na ramieniu.
- mężczyzna po prawej
WATER SNAKE – zielono-niebieski kamuflaż do terenów wodnych i podmokłych.