GT Event (Sezon 3) - 24.02.2013 (Madrid City Course)

Moderator: Hal

GT Event (Sezon 3) - 24.02.2013 (Madrid City Course)

Postprzez Kalten » N lut 24, 13 22:15

Przepraszam, że się dziś nie pojawiłem w wyścigu, ale moja półroczna chrześnica trafiła do szpitala i byliśmy trochę z nią posiedzieć.
Poza ty trochę odeszła mi ochota na te wyścigi. Zasady są dla mnie chyba zbyt trudne i zamiast czerpać przyjemność z jazdy tylko się wkurzam bo ciągle wylatuję z toru. Może nie umiem się przestawić bo przejeździłem sporo wyścigów z włączonym ABS'em na 1 i TCS na 5, albo po prostu jestem zbyt cienki ;)
Obrazek
Kalten
Arnold

Gram: Gran Turismo 6

Re: GT5 Event

Postprzez Hal » N lut 24, 13 22:54

@ Kalten – przykro słyszeć, że Twój entuzjazm do Eventu osłabł. Tym bardziej teraz, gdy z niepokojem obserwujemy jak kolejni kierowcy wykruszają się ze wspólnej zabawy. Nie sądzę byś był, jak to określiłeś, za cienki na Event. Zbyt małą ilość wyścigów wspólnie przejechaliśmy. Sam doskonale wiesz na ile Cię stać na torze i ile jeszcze możesz poprawić się z czasem w tych specyficznych warunkach jazdy. Na pewno jesteś nam potrzebny, by wbogacić dalszą rywalizację. Ty oraz kilka innych osób, których zainteresowanie Eventem z czasem przygasło, a z pomocą których udałoby się dograć godnie cały sezon do końca. Z przyzwoitą frekwencją.

Mam nadzieje, że z chrześnicą wszystko w porządku. Pozdrawiam.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez bigbudyn500 » Śr lut 27, 13 18:15

Miało być pięknie a wyszło jak zwykle. :)
Start z drugiej pozycji , szybki manewr na podejściu do nawrotu .. i już jestem pierwszy........
To by było na tyle z poprawnej jazdy w moim wykonaniu :) potem było już tylko gorzej , obijałem auto o bandy jak kotleta na obiad i co rusz meldowałem się w boksie na naprawę uszkodzeń . w pewnym momencie udało mi się nawet zamykać stawkę niedzielnych ścigantów :) Suma sumarum udało mi się zająć ostatnie miejsce na podium i powinienem uznać to za sukces jednak trzecia pozycja to zawsze drugi przegrany więc.....czas odnaleźć swoje wewnętrzne CZI :) , wziąć się w garść i liczyć na lepszy występ podczas następnego wyścigu
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Hal » Pt mar 01, 13 04:06

Wyniki wyścigu (La Festa Cavallino, Ferrari SP1 '08, Madrid City Course, wyścig trwał około 1h i 14min.):

1. Tar – najlepsze okrążenie: 1:31,434

2. Hany – strata: + 1:32,450; najlepsze okrążenie: 1:32,433

3. Budyń – strata: + 2:24,677; najlepsze okrążenie: 1:32,456

4. PRZESTEPCA – strata: ponad 3 min; najlepsze okrążenie: 1:32,601

5. Luqat – strata: - 1 okr.; najlepsze okrązenie: 1:35,539

6. Adolf – DSQ

Kary:

- Budyń vs. Tar. 3. okrążenie. Na dohamowaniu do drugiego zakrętu toru, Budyń nie ogranicza wystarczająco prędkości swojego pojazdu i uderza w jadące przed nim Ferrari Tara. Oba pojazdy doznają usterek koła. Kara za spowodowanie lekkich uszkodzeń w samochodzie rywala wynosi wg regulaminu trzy punkty. Kary: Budyń -3 pkt

Klasyfikacja Puchar Miejski (po 2/4)

1. Tar – 50 pkt

2. Budyń – 33 pkt

3. PRZESTEPCA – 29 pkt

4. Luqat – 22 pkt

5. Hany – 20 pkt

6. Plazi & Simon – 10 pkt

8. Smoke – 6 pkt

Klasyfikacja La Festa Cavallino (po 2/6)

1. Tar – 50 pkt

2. Budyń – 33 pkt

3. PRZESTEPCA – 29 pkt

4. Luqat – 22 pkt

5. Hany – 20 pkt

6. Plazi & Simon – 10 pkt

8. Smoke – 6 pkt

Klasyfikacja generalna (po 5/20)

1. Tar – 110 pkt

2. Budyń – 89 pkt

3. Luqat – 70 pkt

4. Hany – 40 pkt

5. PRZESTEPCA – 29 pkt

6. Kalten – 24 pkt

7. Simon – 20 pkt

8. Plazi – 10 pkt

9. Sebek – 8 pkt

10. Smoke – 6 pkt

Niedziela 3.03 – Zawody GT500 (3/11)

Ustawienia samochodów na Zawody GT500:

- tuning zabroniony

Można: zmienić olej, zmodyfikować balans hamulców, ustawić dyferencjał w samochodach z napędem 4WD, przywrócić sztywność zawieszenia oraz wyremontować silnik, przemalować karoserię i zmienić felgi

Nie można: Cała reszta

- wszystkie wspomagacze wyłączone

- opony wyścigowe twarde

- moc pojazdów ograniczona do 500 koni mechanicznych

- w poszczególnych wyścigach cyklu startować może każdy z dopuszczonych do zawodów pojazdów. Pomiędzy kolejnymi wyścigami istnieje możliwość zmiany używanego modelu dowolną ilość razy.

- Tor: Cape Ring

- Ilość okrążeń: 28 (UWAGA: pierwsze okrążenie ma charakter formujący).

[TIP] Podobnie jak na każdym innym fragmencie toru, tak i na charakterystycznym Ślimaku Cape Ring obwowiązuje ograniczenie toru poprzez ciągłą białą linię.

SAFETY CAR

Adolf, który jest już zniechęcony kontynuowaniem dalszej rywalizacji w Evencie, podrzucił pewien pomysł, którego realizacje sam niegdyś rozważałem, a któremu uważam, że warto dać szansę. Chodzi o ubarwienie zabawy i wprowadzenie do rozgrywki Samochodu Bezpieczeństwa. Bo głębszej refleksji i konsultacji z Adim oraz Infernalem (zagorzałym sympatykiem F1), wyklarowało mi się w głowie kilka podstawowych zasad, które wszyscy będziemy musieli przestrzegać, by pomysłowi nadać bezpieczne ramy. Oto więc przed Wami główne pryncypia jazdy z Safety Carem:

- okrążenie formujące staje się od tej chwili nieodłączną częścią wyścigu głównego (z wyjątkiem absencji kierowcy SC w Evencie).

- kierowca Safety Cara nie bierze udziału w kwalifikacjach odbywających się w Jeździe Próbnej, toteż na starcie wyścigu głównego zajmuje ostatnią lokatę na gridzie.

- po zielonym sygnale startowym, w tym przypadku oznaczającym początek okrążenia formującego, kierowcy biorący udział w rywalizacji oczekują aż prowadzący Samochód Bezpieczeństwa wyminie ich wszystkich i zajmie czołową lokatę.

- z chwilą, gdy Safety Car obejmie prowadzenie, poszczególni kierowcy podążają za nim, zachowując przy tym kolejność, jaką wyznaczyły ich czasy uzyskane w Jeździe Próbnej.

- w trakcie okrążenia formującego obowiązuje bezwzględny zakaz wyprzedzania (oraz jazdy tuż obok). Pojazdy powinny poruszać się gęsiego, zachowując bezpieczny dystans pomiędzy sobą oraz Safety Carem.

- pojazdy jadące za Samochodem Bezpieczeństwa winny dostosować swoją prędkość do prędkości Safety Cara. Ponadto obwiązują identyczne zasady jazdy, do tych obejmujących zwykły wyścig (zakaz ścinania, wyjazdów poza tor, kolizji).

- jedynie kierowca prowadzący Safety Car wyznacza tempo jazdy na okrążenie formujące, nie powinno ono być jednak zbyt wysokie, tak by nie narażać siebie oraz uczestników wyścigu na zbytnie niebezpieczeństwo.

- po tym, jak cała stawka zbliży się do końca pierwszego okrążenia, kierowca prowadzący Samochód Bezpieczeństwa ogranicza prędkość swej jazdy do 60 km/h i rozpoczyna manewr zjazdu do pit stopu. Tymczasowe prowadzenie w wyścigu obejmuje zwycięzca kwalifikacji.

- od tej chwili, przez jeszcze krótki czas, aż do momentu wydania komendy startowej, pozostali kierowcy dostosowują prędkość pojazdów do szybkości jazdy lidera.

- znajdujący się już w boksie kierowca Safety Cara wydaje komendę startową przy użyciu czatu tekstowego. Komenda powinna brzmieć: START (zapisane wielką czczionką). Wygłoszenie komendy startowej nie powinno być zbytnio przeciągnięte od chwili wjazdu Safety Cara do boksu.

- z chwilą, gdy komenda startowa wyświetli się w oknie czatu, rozpoczyna się główna część wyścigu. Odtąd każdy kierowca zdany jest już wyłącznie na siebie.

- kierowca Safety Cara, spełniwszy swe zadanie, albo pozostaje na czas wyścigu w pit stopie, albo opuszcza pokój.

- jeśli w trakcie okrążenia formującego dojdzie do kolizji pomiędzy kierowcami, wypadku z udziałem jednego zawodnika, bądź innego rodzaju wykroczenia, wyścig nie ulega przerwaniu, zaś winowajców obejmuje standardowy poziom upomnień.

- jeśli kwalfikacje w Jeździe Próbnej odbywały się na torze ze zmiennymi warunkami atmosferycznymi, ustawienie kierowców na gridzie w czasie startu wyścigu będzie przypadkowe. Niezbędne okaże się więc właściwe rozlokowanie pojazdów na prostej startowej, lub w trakcie pierwszych metrów okrążenia formującego, zanim jeszcze podążą one w uporządkowanym szyku za Samochodem Bezpieczeństwa.

- Samochodem Bezpieczeństwa na GT Event będzie Nissan Gran Turismo Skyline GT-R (PaceCar) '01 prowadzony przez Adolfa.
Ostatnio edytowano Pt mar 01, 13 16:52 przez Hal, łącznie edytowano 1 raz
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez Simon » Pt mar 01, 13 08:45

Napisales wszedzie 'Safty' (prócz nagłówka). Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem jaki to ma sens...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Kalten » Pt mar 01, 13 09:16

Fajny pomysł :)
Obrazek
Kalten
Arnold

Postprzez Frost » N mar 03, 13 16:17

Simon napisał(a): Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem jaki to ma sens...

tez nie kumam tego :O :book: jak adolfa co tydzien nie bedzie to co z safety car ?
polskie literki i gramatyke Buka zjadla

Obrazek
Frost
Machinegun Kid

Postprzez Hal » N mar 03, 13 17:00

Jeśli zdarzy się, że któregoś razu Adolf się nie pojawi, to, o ile nie będzie innego ochotnika na poprowadzenie Safety Cara, powrócimy w takim wypadku do starego sposobu. Czyli brak okrążenia formującego, albo, jeżeli kwalifikacje w Jeździe Próbnej odbywały się na torze ze zmiennymi warunkami atmosferycznymi, jednookrążeniowy wyścig formujący.
Hal
Zanzibar

Powrót do Gran Turismo Club