MGS - Die Hard rozmyślania nad tym co łączy oba tytuły.
Nie chodzi tu jednak o grę "Die Hard" która wyszła na konsole parę lat temu, a o film "Die Hard" ("Szklana Pułapka). Nie ukrywam że to mój ulubiony film akcji. Mogę go oglądać codziennie :wink:.
Sam film miał premierę w roku 1988, (czyli rok po wydaniu pierwszego MG), ale mi chodzi raczej o to, jak film łączy się z Metal Gear Solid. Oczywiście oprócz tego że mamy tutaj jednego bohatera, przeciwko bandzie złych, można sie tutaj dopatrzeć bardziej wyszukanych rzeczy

.
Chodzenie po szybach wentylacyjnych - jest w "Die Hard" scena w której John porusza się w szybach wentylacyjnych. Możemy zobaczyć że szyby podobnie jak w MGS przechodzą czasami po sufitem i w jednej ze scen główny bohater właśnie w takim siedzi i obserwuje co się dzieje przez kratkę (pokazane jest to z podobnego ujęcia jak w naszej ukochanej grze).
Scena na dachu - McClane wybiega na dach budynku, gdy nagle wylatuje śmigłowiec (pamiętacie co się działo na dachu pierwszej wieży w MGS?). Co robi nasz heros? Podbiega do skrzynki z wężem strażackim, przepasa się nim i skacze z wieżowca! Różnica polega tylko na tym że w Snake używa normalnej liny, a John węża :wink:.
Nieumarły wróg - Zapewne każdy przechodząc po raz pierwszy MGS pomyślał że Liquid umarł po upadku z rexa, ale oczywiście przeżył. Na sam koniec wyszedł na przeciw nie bezbronnego snake'a i... został zabity przez Fox Die. W "Die Hard" było bardzo podobnie. Wydawało nam się że McClane zabił Karla (chyba tak mu było), bo przecież widzieliśmy sami jak zawisnął na łańcuchach, a tu nagle na sam koniec filmu, gdy wszyscy już z odprężeniem oglądają szczęśliwe zakończenie, pojawia się Karl ze Steyr'em w łapach. Znowu podobna sytuacja jak w MGS, John stoi jak wryty, a ostateczny cios wymierza jego kolega Al.
Film oglądałem wczoraj, więc piszę wszystko co pamiętam.
Myślę że Kojima wzorował się miejscami na "Die Hard". JAk by nie patrzeć jest to już legendarny film akcji i wg. wielu (w tym również mnie) NAJLEPSZY film akcji jaki kiedykolwiek powstał.
Na sam koniec życzę wszystkim
Wesołych Świąt!