Wywiady z redaktorami

http://www.metalgearsolid.pl - pytania, opinie i cokolwiek co przyszloby Wam do glowy

Moderatorzy: Lost, Ann, GM

Wywiady z redaktorami

Postprzez Nevar » N maja 25, 08 09:57

Wywiad z kulem:

Od kiedy grasz w MGS?

Nie gram.

Który MGS jest Twoim ulubionym?

Wszystkie części lubie tak bardzo, no bo w żadną nie grałem.

Gdybyś miał zadać Kojimie jedno pytanie, jak by ono brzmiało?

Czy golisz sie pod pachami?

Czego oczekujesz od MGS4?

Niczego, bo już grałem.

Co Ci się najbardziej podobało w MGS4?

Ciężko powiedzieć, nie mam porównania do innych części, ale powiedziałbym, że nagły powrót Big Bossa i scena miłosna Solida z Eva. nie nagły a nagi, przepraszam

Co zyskaliście, łącząc się z gram.pl?

Dwadzieścia tysięcy złotych na koncie redakcyjnym. Nowych polskich złotych. A ja dostaje miesięcznie 1500 na rękę.

Jak skomentujesz pogłoski, że po przetłumaczeniu dialogów z MGS4 miałbyś odejść z redakcji?

No comment.

Czy możesz powiedzieć coś o czasopismie "Zanzibar", które zamierzacie wydawać?

Będzie zajebiste.

Jak powstało OH?

Przyszedł Skerbi i zrobił.

Wywiad z Johnym:

Od kiedy grasz w MGS?

w maju 2000 kupilem PSOne, niedlugo potem (na poczatku wakacji) od sasiada kupilem MGS i tak sie zaczelo

Ciezko powiedziec, bo kazdy dal mi niezapomniane chwile, ale patrzac z perspektywy czasu mysle, ze najwiecej dal mi MGS na PSX, ktory byl dla mnie na tyle cudowna gra i ktora tak bylem zachwycony i poruszony przez nia, ze pozniej kiedy kupilem PS2 i zagralem w MGS2 nawet moj dziadek pytal 'czy na ta nowa konsole tez mam Snake'a':)

Czemu osoba o tak szerokich choryzontach tak bardzo popada w schemty przy kolejnych mgsach i mydli graczom oczy easter eggami, nawiazaniami i powoduje paradoxy i niedorzecznosci nie z tej ziemii w kwestii fabuly

MGS4 ma byc zwienczeniem serii. Nie wazne, ze MGS3 jest prequelem MG i MG2. Pomijam juz fakt jezdzenia po starych dobrych rzeczach vide bossowie, co wg mnie jest zbrodnia, ale czesci ludzi napewno sie spodobaly rozwiazania w stylu Screaming Mantis z kukielkami Mantisa i Sorrow. MGS1 dal mi milosc od 1 wejrzenia, ktora pozniej podzielil jeden z bohaterow, MGS2 dal mi sile w trudnych zyciowych momentach pokazujac taka a nie inna historie Raidena, MGS3 dal mi wiare w to, ze zle rzeczy, ktore spotykaja mnie w zyciu moga miec pozytywne strony i kiedys mgoe nie wyobrazac sobie bez nich zycia mimo, ze w chwili obecnej jest mi ciezko od MGS4 oczekuje wszystkich tych rzeczy w 1 grze

Co, z tego co widziałeś z MGS4, najbardziej Ci się podoba?

Naomi, tuz po niej Meryl ;) a tak poza tym duze wrazenie wywarlo na mnie Shadow Moses i stojace naprzeciwko siebie Rex oraz Ray

Co możesz powiedzieć o czasopismie "Zanzibar", które zamierzacie wydawać?

Szczerze mowiac nie wiem zbyt wiele na ten temat, ale jestem pewny, ze wydawca kula bedzie zlodziejem:)

Co wolisz - oryginalny MGS czy TTS?

nie gralem w TTS, ale widzialem sporo i powiem tak - nie ciagnie mnie do tej gry nic poza gameplayem (dog tagi + strzelanie w FPP) i Sniper Wolf w ladniejszej oprawie

Czy pracujesz nad skryptem do quizu z wiedzy o MGS na stronę?

grzebalem troche na zaliecznie Technik Informatycznych, ale nie poszlo mi to zbyt dobrze a aktualnie nie mam czasu. Mysle, ze za jakis miesiac go zrobie.

Ostatnie pytanie: czy będziesz na tegorocznym zlocie?

Chcialbym byc, ale nie wiem co z tego wyjdzie. Jest mi ciezko powiedziec, i nie chodzi mi teraz nawet o kwestie finansowe, a bardziej osobiste.

Wywiad z Halem:

Od kiedy grasz w MGS?

Od roku 1998, kiedy to w OPMie ukazało sie demo MGS1.

Każdy bez wyjątku. Nie wyróżnię jednego.

Co mogłoby sprawic, że nie czułby sie Pan samotnym czlowiekiem?

Niczego, przeszedłem już.

Co Ci się najbardziej podobało w MGS4?

Pisałem - że jest krótki i przez to nie meczył mnie długo.

A co Ci się nie podobało?

To, że całkowicie rozmyli legendę Solida i że zrobili z serii komedię. Powrót The Enda to przesada.

Czy uważasz, że MGS4 dobrze kończy serię?

Nie. Daleki jestem by stawiać MGS4 obok dotychczasowych gier serii. Nie zasłużył na to.

Co robi się z selem i enocą?

Sypie to kosza i wyciąga nocą by podawać kretom wyprowadzanym na smyczy.

Czy możesz powiedzieć coś o czasopismie "Zanzibar", które zamierzacie wydawać?

Mogę, czasopismo będzie dwutogodnikiem, a jego objętość wyniesie 200 stron.

Co wolisz - oryginalny MGS czy TTS?

Nie grałem w TTS, ale wnioskując po cutscenkach nie zestawiałbym go z oryginalnym MGS1. Tego nic nie pobije.

Czy planujecie kolejny "występ" po Asuconie, Ecchiconie i Magnificonie? Jeśli tak, to co konkretnie?

Myślelismy żeby na kolejnym panelu skupić się juz na jednej postaci i dokonać jej charakterologii czy coś w tym stylu.

Z którą z postaci z serii najbardziej się identyfikujesz?

Chyba nadal z Halem, bo przypomina mnie fizycznie i niekiedy psychicznie, chociaż wiele postaci jest mi bliskich.

Czy zamierzasz zbierać punkty Drebina na Tanegashima?

Nie zamierzam grać w MGS4 przez najbliższy rok.

Czy chciałbyś, by powstało MGS5?

Chciałbym żeby KP zapoczątkowało zupełnie nową serię, ale w podobnych klimatach.

Czy będziesz na tegorocznym zlocie?

Na 90% zjawię się na zlocie. Nie chciałbym przegapić takiej okazji.
Nevar
banan

Postprzez Snake. » N maja 25, 08 10:05

Ale był też wywiad z Halem, nieprawdaż?
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Nevar » N maja 25, 08 10:09

Jest.

[ Dodano: Nie Maj 25, 08 12:27 ]
Czy dacie te wywiady na stronę?
Nevar
banan

Postprzez SzymonS » N maja 25, 08 14:25

Jak kul mógł nie grać w żadne części MGS'a skoro zrobił do nich te świetne tłumaczenia dialogów ??
SzymonS
Fire Trooper

Postprzez Sage » N maja 25, 08 14:51

widzisz, wciaz jeszcze jestes mlody.

nikt w redakcji nie gral w zadne mgsy.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez kul2 » N maja 25, 08 14:53

To jest jedna z tych rzeczy ktore sie po prostu dzieja.
Jak gubienie sie jednej skarpetki, czy redaktorzy spozniajacy sie z tekstami. Nikt tego do konca nie rozumie, ale to sie jednak dzieje.

Wyraze sie tak po mlodziezowemu. Gamefaqs FTW!
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SzymonS » N maja 25, 08 15:17

No patrz, trzy miesiące jestem na tym forum i dopiero teraz się dowiedziałem ;)
----------------------------
Kul, jak długo w takim razie będzie trzeba czekać na dialogi ? Miesiąc, dwa ??
SzymonS
Fire Trooper

Postprzez kul2 » N maja 25, 08 15:20

Zalezy na jakie.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SzymonS » N maja 25, 08 15:25

kul napisał(a):Zalezy na jakie.

No MGS 4
SzymonS
Fire Trooper

Postprzez Sage » N maja 25, 08 15:30

powiem tak.
czekaj wytrwale : d.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez kul2 » N maja 25, 08 15:30

To zalezy od momentu pojawienia sie wersji angielskiej i objetosci skryptu. Ma byc wiekszy od tego z MGS2, wiec dosc spory. Bardziej nastawialbym sie na 2-3 miesiace. Moze nawet dluzej. Aczkolwiek moze zrobie podobnie jak w przypadku bloga Kojimy czyli bede publikowal na biezaco.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Nevar » N maja 25, 08 15:38

Kto robił te wywiady na OH?
Nevar
banan

Postprzez kul2 » N maja 25, 08 15:42

Ja i Raven.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Nevar » N maja 25, 08 16:00

W następną sobotę będą kolejne wywiady.
Nevar
banan

Postprzez Drax » Wt cze 10, 08 23:26

Ej jak to możliwe, że graliście w MGS4?? To są żarty itp. na pewno ;).
Wy nigdy nie mówicie prawdy i robicie sieczkę z mózgu nam... Formowiczom.
I'm no hero. Never was. Never will be.

http://ja.gram.pl/draxo0s
Drax
Vamp

Postprzez kul2 » Śr cze 11, 08 07:54

Tak, to prawda. Nigdy nie mowie prawdy.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Johny Sasaki » Śr cze 11, 08 08:56

Drax, wiesz, ze czasem odbywaja sie zamkniete pokazy dla prasy itd?
Inna sprawa, ze zamiast wydawac kase na bilet to ja bym na ich miejscu PS3 sobie kupil i pogral w domu. Chociaz taka wycieczka do francji tez nie jest zla chyba.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Solidny » Śr cze 11, 08 23:38

Ta opinia jest równie wiarygodna co 200-stronicowy dwutygodnik "Zanzibar" :P

...ale to dlatego, że jestem optymistą ;)
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kul2 » Cz cze 12, 08 07:46

Wlasciwie to ostatnio myslelismy o wydawaniu ~100 stron co tydzien.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez MrPayne » Cz cze 12, 08 18:53

A dodacie bonusy typu plastikowe zabawki? Proponuję "Ocelot - zrób go sam! UWAGA - ręka może nie pasować do zestawu! Zabawka nie nadaje się do użytku przez dzieci do lat 3 z powodu częstego wbijania noża w plecy.".
Ehhh, kupiłbym to. :) Będą jeszcze w najbliższym czasie kolejne wywiady?
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez kul2 » Cz cze 12, 08 19:32

W pierwszym numerze dodamy tabletki przeciwdzialajace Chronic Backstabbing Disorder (Moga powodowac mdlosci, oraz wymioty. W przypadku przedawkowania moga wystapic zaparcia).

Czy beda kolejne? Pewnie tak, w okolicach 3 soboty miesiaca, o ile oczywiscie ktos przygotuje pytania. Nevar sie tym nie zajmie z powodu swojej czatowo-forumowo-stronnej banicji.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Shinigami » Cz cze 12, 08 19:36

kul napisał(a):W pierwszym numerze dodamy tabletki przeciwdzialajace Chronic Backstabbing Disorder (Moga powodowac mdlosci, oraz wymioty. W przypadku przedawkowania moga wystapic zaparcia).

W sumie lepiej inhalator. Na dłużej i łatwiej użyć.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Bizon » N cze 29, 08 14:32

Dzisiaj na nieoficjalnym chatcie Nevar przeprowadził ze mną wywiad.
Niestety jako, że ma bana, muszę wkleić go ja. Oto i on:

Wywiad z Bizonem, przeprowadzony przez Navara

Witaj, Bizon, czy przeszedłeś już MGS4?
Odp: Nie, niestety nie mam na czym pograć. Korzystając z dobrodziejstw niektórych użytkowników YouTube udało mi się tylko obejrzeć wszystkie cut-scenki.

Co sądzisz o tym, co widziałeś? Jak oceniasz fabułę MGS4?
Odp: Trudno mi oceniać grę, po obejrzeniu marnej jakości filmików. Na dzień dzisiejszy MGS4 wydaje mi się nieco nie godnym zakończeniem serii, ale może to się zmieni po zagraniu...

Tzn. uważasz zakończenie MGS4 za niegodne?
Odp:Tutaj chodzi raczej o całokształt fabularny. Spodziewałem się czegoś innego... mocniejszego i lepszego :).

Czy byłeś zaskoczony niektórymi powrotami?
Odp: Tak, zaskoczyły mnie co najmniej dwa powroty. Moim zdaniem były one dość naciągane, ale skoro Kojima tak to sobie ułożył, to mu to wybaczę. Przynajmniej wszystkie niedopowiedziane historie mają swój koniec w MGS4...

Która część serii jest teraz Twoją ulubioną?
Odp: Trudno mi wybierać. MGS1 wszystko zaczął i pochłonął mnie na chyba 2 lata. MGS2 przedstawiło w genialny sposób Solida. MGS3 to opowieść o poświęceniu i miłości. O MGS4 nie będę się jeszcze wypowiadał. Bądź, co bądź. Największym jak dal mnie zawsze pozostanie pierwszy "Metal Gear Solid" :)

Co sądzisz o następnych częściach MGS?
Odp: Jak dla mnie MGS powinien się skończyć, gdy Arsenal Gear wbił się w Manhattan. Hideo miał tu skończyć i mi by to odpowiadało. Wiele nie dopowiedzeń. Ludzie zastanawiający się nad istnieniem Patriotów... Ale przyszedł MGS4, a z nim rozwiązanie wszystkiego. Kolejne MGS'y? Niech sobie będą, ale niech zabiorą z tytułu "Solid".

Jaki filmik Ci się najbardziej podobał w MGS4?
SPOILER
Odp: Scena w której Liquid "strzela z palców". Geniusz :)

Kiedy pierwszy raz zagrałeś w MGS?
Odp: To był rok bodajże 1999. Moja kuzynka miała prenumeratę PSM. Na jednej z płyt było demko MGS Secial Missions. To był PIERWSZY raz :). W pełną wersję zagrałem po raz pierwszy na początku 2002 roku chyba...

Czy Kojima powinien Twoim zdaniem zrobić remake'i MG lub MG2?
Odp: Z całą pewnością nie. Powodów jest wiele. MG2 to NIESAMOWITA gra biorąc pod uwagę czasy w jakich powstała. Zrobienie remake'u tej części było by po prostu nabijaniem kasy. Drugi powód jest prosty: remake = zmiany fabularne. Znam trochę Kojimę i wiem, że ostro by nam namieszał. Zostawmy te części w spokoju...

Czy BPS ma w planach jakiś film o MGS?
Odp: Hahaha! Dobre pytanie :D. Moja ekipa nigdy nie zachwycała się MGS'em tak jak ja. Prawdę mówiąc, to namówienie ich na swoistą parodię MGS jaką były filmy o Wonszu, było ciężkie :). Teraz patrząc na to jak się rozwijamy, marzy mi się nakręcenie filmu o prawdziwym Solid Snake'u, ale wiem, że było by to CHOLERNIE trudne, więc raczej się nie podejmę :).

Co wiesz o czasopiśmie "Zanzibar"?
Odp: Nie wiem, czy mogę tak głośno o tym mówić. Ale ok. Więc zaczęło się od tego, że kul wysłał Ryanowi pierwszy odcinek "Kronik Ryana" przetłumaczony na angielski. Ryanowi bardzo się spodobał, więc zaprosił nas do współpracy z Kojima Pro. Stąd pomysł kula na wydanie czasopisma "Zanzibar" w Polsce i Japonii. Podobno wiązało by się to z zamknięciem strony na czas nie określony, dlatego ciągle się zastanawiamy...

Na czym polega Twoja praca na Z?
Odp: Zacząłem jako człowiek od "Fan Works". Ktoś przysyłał opowiadanie, czy rysunek, a ja go wpychałem na stronę. I tak wyszło na to, że ludzie wysyłali wszystko to do kula, więc musiałem znaleźć sobie zajęcie. Jako, ze znam się na wszystkim po torchę, to robię wszystko. Saladin ma urlop? Jestem newsmanem. Kulowi popsuł się komputer? Dodaję artykuły! (teraz robi to Infek). Czasem też skrobnę artykuł. Niedawno sprawdzałem min. nasz poradnik do żabek w MGS3 i wprowadzałem poprawki...

Podobno kul po przetłumaczeniu dialogów z MGS4 ma odejść z redakcji...
Odp: Nic mi o tym nie wiadomo. Dodatkowo nie mamy jeszcze godnego zastępcy kula. Infernal Warrior się stara, ale to jeszcze za mało by być kulem... Odejdzie kul, upadnie Zanzibar...

Na koniec: co wiadomo o Pojedynku Forum z Redakcją, kiedy się odbędzie, czy będą pytania z MGS4?
Odp. Ostatnio nikt się nie kwapi, by cokolwiek zorganizować. Jedyny quiz o jakim wiem, że się odbędzie, to quiz na Zlocie ZL.
Co do pytań z MGS4: Chyba jeszcze za mało znamy tą część, by robić z niej pytania do oficjalnego quizu.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Johny Sasaki » Wt lip 01, 08 09:45

Bizon napisał(a):Drugi powód jest prosty: remake = zmiany fabularne

No nie bardzo. Jesli bylby to remake taki jak TTS (nawet z idiotycznymi flmikami) to byloby ok. A nawet jesli bylyby zmiany fabularne, to z pewnoscia wyszlyby one na dobre dla calosci serii.

Bizon napisał(a):Odejdzie kul, upadnie Zanzibar...

A myslalem, ze MGSy ucza, zeby kontynuowac idee innych ludzi, jesli maja cos do przekazania.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Bizon » Wt lip 01, 08 10:17

Johny Sasaki napisał(a):A myslalem, ze MGSy ucza, zeby kontynuowac idee innych ludzi, jesli maja cos do przekazania.

A słyszałeś, że są ludzie niezastąpieni? ;P
Dodatkowo, to była wypowiedź raczej humorystyczna ;)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez kul2 » Wt lip 01, 08 10:18

Nie ma ludzi niezastapionych.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez MrPayne » Śr lip 02, 08 19:51

Ale są ludzie, których zastąpić niezwykle ciężko...
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

MrPayne
Zanzibar

Postprzez kul2 » Śr lip 02, 08 19:56

Tylko co z tego skoro zastapic ich jednak mozna?
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez MrPayne » Śr lip 02, 08 20:51

Można zastąpić każdego świetnego w swojej roli, ale trzeba pamiętać o jego następcy. Niezwykle długo zabierze mu budowanie zaufania, przywiązania i wizerunku równego poprzednikowi... A jeśli jest jeszcze słaby, to pójdą ku niemu gromy (tak jak zastąpienie Kędziora Witoldem Odrobiną w Bisce - mam ochotę go posiekać czasami :/ ).

MrPayne
Zanzibar

Postprzez Nevar » Pn lip 07, 08 15:54

Może ktoś dać wywiad z Infernalem?
Nevar
banan

Następna strona

Powrót do Zanzibar