Dwie wersje zakończenia w MGS.

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Dwie wersje zakończenia w MGS.

Postprzez MYSZa7_PL » So maja 30, 09 17:40

W oryginalny MGS-ie na PSone i PC zakończenie wygląda tak,że Meryl ginie(?) i uciekamy z bazy z Otaconem.Natomiast w remaku MGS-a z pod tytułem Twin Snakes przy końcu gry z bazy uciekamy z Meryl a w bazie zostaje Otacon.Czy te dwa zakończenia mogą w jakiś sposób wprowadzić błąd w fabule przy następnych częściach?
MYSZa7_PL
Inkarnacja VR

Postprzez Bizon » So maja 30, 09 17:50

W obydwu grach masz dwa zakończenia zależne od tego czy przetrwasz tortury, czy się poddasz.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Xello » N cze 21, 09 16:07

Na wstępie witam, mój pierwszy post ;)

Zamiast tworzyć nowy temat, uznałem że napiszę w tym.

Zakopńczenia MGS były dwa - jedno - ginie Meryl, Snake z Otaconem odchodzi, drugie - Meryl żyje, Otacon pozostaje w niszczonej bazie, poświęca życie by otworzyć Snake'owi i Meryl drogę ucieczki.

MGS2 potwierdził jednoznacznie - Otacon żyje, Meryl nie została wspomniana, ale jedynka wątpliwości nie pozostawiała. Jak jest w czwórce? Hideo nagle wymyślił trzecie zakończenie, czy jest to jakoś logicznie uzasadnione?

W MGS4 jak wynika z pytania jeszcze nie grałem (w październiku przyjdzie czas na zakup sprzętu odpowiedniego ;) ), więc jeśli odpowiedź miała by zdradzać jakieś większe niespodzianki fabularne z MGS4, to powiedzcie mi tylko, że wszystko się wyjaśni i tyle ;)
Popularność MGSów: MGS2 - 7 mln, MGS4 - 5 mln MGS3 - 4 mln. Zapamiętać i nie opowiadać głupot!
Xello
Black Viper

Postprzez Hal » N cze 21, 09 16:12

Cześć

Otacon myśli, że poświęca życie za tę dwójkę, ale nalot, jaki miał być przeprowadzony na bazę w Shadow Moses w ostateczności zostaje odwołany. Do akcji wkracza prezydent Sears (znany z MGS2), zapobiegając użyciu broni nuklernej. W konsekwencji Jim Housman zostaje aresztowany.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Xello » N cze 21, 09 16:56

To by się niby zgadzało, choć pierwsze wybuchy z całą pewnością były, nalot jeśli dobrze pamiętam został przerwany po jakimś czasie i scenariusz mocno wskazywał na śmierć Hala (odświeżam sobie właśnie MGS1, więc jeszcze się upewnię ;) ). Chociaż nie wyobrażam sobie jak Otacon miałby uciec z wyspy pełnej wrogich żołnierzy (nawet z stealth camo), po czym spotkać się gdzieś/kiedyś z Wężem (wybitnie mało towarzyski typ), olać Meryl i ruszyć na polowanie na Metal Geary.... Wersja martwej Meryl wydaje się tu mi dużo bardziej sensowna i logiczna... Imo z nią zostaje kompletny brak motywacji do dalszego działania dla Snejka.
Xello
Black Viper

Postprzez Hal » N cze 21, 09 17:53

Nalot w ogóle się nie rozpoczął. Ta seria wybuchów, o której wspominasz to eksplozje w hangarze Rexa.

Scenariusz absolutnie nie wskazuje na śmierć Hala. Jest nawet rozmowa, w której Snake prosi Campbella by wykorzystując swoje wpływy załatwił doktorowi bezpieczne wydostanie się z bazy.

Biorąc pod uwagę MGS4, to wersja przedstawiona w zakończeniu z Solidem i Meryl jest tą kanoniczną.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Powrót do Metal Gear Solid