Najlepsze anime (nienajlepsze też)

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez Osvelot » Cz sie 12, 10 11:29

No to co powiecie na taką mieszankę:

Di Gi Charat, Kintaro (Golden Boy), Neon Genesis Evangelion, Great Teacher Onizuka, oraz pełnometrażówka "Vexille".

Plus oczywiście DragonBallZ, w ramach czystej rozrywki.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Coldman » Cz sie 12, 10 11:56

To Ci powiem, że czuć dużą dawkę nostalgii, oczywiście na poziomie, bo i "Neon..." i "DBZ" to w swoich klasach po prostu kult, także dla mnie. "Vexille" to troszkę takie "nowe klimaty dla mas", natomiast "Golden Boy" to już nie mój target niestety. Jeśli lubisz pomyśleć, a jednocześnie świetnie się przy anime rozerwać, to polecam Ci tytuły wcześniej tu przeze mnie "refundowane".
"All those moments will lost in time like tears in the rain..."
Coldman
banan

Postprzez Osvelot » Cz sie 12, 10 13:25

Liczyłem najbardziej na słowo komenta w kwestii GTO - najwięcej rozkminy i ogaru miałem przy tym anime. Wydawałoby się, że lekkie i śmieszne, ale dużo mówi o życiu, daje nowe spojrzenie. To samo zresztą z Golden Boyem, jeśli nie widziałeś, a sugerowałeś się recenzjami czy coś, to polecam się jednak przełamać. W każdym z nas jest trochę takiego wędrującego głupka, nie tylko sami dumni samuraje.

Co nie zmienia faktu, że się przychylę do "refundowanych", jak będę miał ku temu możności - czyli po powrocie na ląd ojczysty. <salut>
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Snake_VR5 » Cz sie 12, 10 15:23

ArecaS napisał(a):Polecam także zaliczyć jeden z aktorskich filmów, gdzie grał David Hayter. ;P

Oglądałem dawno temu oba, również polecam

Ocwelot napisał(a):Vexille

Nie porwało jak pierwszy GITS, ale oglądało się ok jak Appleseed
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Coldman » Cz sie 12, 10 15:35

Raiden, to Ty w ogóle chcesz porównywać "Vexille" do obu "GitS"?! Mam nadzieję, że to tak tylko wyglądało ;) "Appleseed" skończyłem po śmierci tego ziomka w ciele cyborga - scenariusz, aktorstwo = dno. Dla mnie to jedno z najsłabszych merytorycznie anime jakie widziałem. Wizualnie jednak świetnie.
Coldman
banan

Postprzez Snake_VR5 » Cz sie 12, 10 16:01

Żyjemy w świecie gdzie nie dla wszystkich GITS to dzieło kultowe, nie zaszkodzi czasem pobawić się w porównania przecież ;) (choć tu nie miało oczywiście to miejsca) Fanem DragonBalla raczej nigdy nie byłem i nie będę, fabularnie to nie dla mnie acz oglądając walki (widowiskowe zresztą) można się rozerwać lekko. Cóż wymienił bym jeszcze całkiem niezłe anime Metropolis i Grand Prix gdzie jednym z bohaterów był Niki Lauda mistrz F1
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Cz sie 12, 10 19:07

Ookami napisał(a):Highschool Of The Dead

Również polecam , kiedyś sobie pomyślałem że przydałoby się jakieś anime którego akcja będzie miała miejsce w czasie klasycznego horrowego motywu czyli "zombie apocalypse" no i proszę mówisz masz , prawdziwa świeżynka wśród anime.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Coldman » Cz sie 12, 10 20:07

Nie polecam tego komedio-horroru tylko osobom, których odrzucają baardzo duże... kobiece piersi ;)
Coldman
banan

Postprzez Osvelot » Cz sie 12, 10 20:28

Dragon Ball... fabularnie - pełen fenomen. Dla młodego człowieka, fabuła i dialogi są niesamowicie klimatyczne i wciągające. Dla człowieka tego samego, tak z dziesięć lat później - niesamowita polewka ze względu na dystans do tych zawiłości i "błyskotliwych inaczej" dialogów. To coś więcej, niż "wyrastanie", moim zdaniem to jest zjawisko wywołane przez rzemiosło na poziomie geniuszu. O Pokemonach (nie wspominajmy ani razu więcej, miało być o dobrych anime), mogę teraz tylko i wyłącznie powiedzieć, że max obciach. DBZ mogę spokojnie obejrzeć z piwkiem w łapie, z kumplami albo sam - i jest beczQa, świetnie się nadal ogląda, chociaż bez przyklejania twarzy do telewizora jak za młodu.

Porównywanie Gitsa, Appleseeda i Vexille? No Raiden ma rację, mówiąc o świecie, gdzie nie dla każdego GITS to kult :D (Przypominają mi się moje wydziwiania nad The Best Is Yet To Come) - ale nie wiem, czy da się je w ogóle porównywać. Zresztą nie wizualne fajerwerki, czy jakaś tam niesamowita fabuła (widać było, że mają cholernie dużo dobrych pomysłów i lepiej by wyszli na zrobieniu choćby krótkiej, ale serii), w klimat mnie wbiła ścieżka dźwiękowa, której słucham do dziś.

A w tym temacie chyba będę już w każdym poście reklamował "Great Teacher Onizuka", bo jest naprawdę najbardziej zaskakującym anime ze wszystkich - spodziewasz się zwykłej "japońsko-szkolnej" polewki, a tam... no właśnie :]
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » Pt sie 13, 10 08:01

Coldman napisał(a):Nie polecam tego komedio-horroru tylko osobom, których odrzucają baardzo duże... kobiece piersi ;)

Jedna z głównych cech tego gatunku animacji ;)
Oglądając drugi odcinek pomyślałem sobie że wśród bohaterów brakuje jeszcze opanowanej laluni z mieczem i ślamazarnej pielęgniarki z największym wśród bohaterek biustem i znowu mówisz masz.

Anime można obejrzeć tutaj a mange przeczytać tutaj.
SALADYN

Postprzez Coldman » So sie 14, 10 18:13

SAL, jak lubisz horrorowe klimaty anime z odrobiną humoru, ale też z małą nutą dekadencji, to polecam Ci serię OVA "Hellsing Ultimate" (nie mylić z serią TV "Hellsing", choć to na podstawie tej samej mangi, to nie ma do OVA startu).
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » So sie 14, 10 22:40

Soul Reaver to dla mnie synonim wampirzego klimatu i za Hellsing'iem zwyczajnie nie przepadam (nie bijcie tylko) , za to zombie to dla mnie wręcz smak dzieciństwa dzięki serii Resident Evil choćby więc nawet strasznie przesadzony fanserwis w HOTD mi nie przeszkadza i chłonę mangę już od drugi raz czekając na każdy nowy odcinek anime , no i ten boski opening dla którego kupię oficjalny singiel z tym kawałkiem.
SALADYN

Postprzez box » Pn sie 16, 10 11:12

kiedyś ktoś wrzucił trailer a tera anime z tego zrobili chyba :)

http://www.anime44.com/cat-shit-one-episode-1/2
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez SALADYN » Wt sie 31, 10 20:13

Fullmetal Alchemist Brotherhood od wczoraj jest emitowany na Hyperze jednak ja odradzam oglądanie ze względu na dość kiepskie tłumaczenie które wychwyci każdy fan.
Swoją drogą to owe anime jako pierwsze w Polsce jest emitowanie w pełni legalnie na youtube z polskimi napisami , co wy na taki sposób dystrybucji ???
SALADYN

Postprzez Coldman » Wt sie 31, 10 20:17

Ja od dziś zaciągam "Full Metal Panic!". Jest śmiesznie i klimatycznie
Naorimashita
Ostatnio edytowano N paź 03, 10 00:09 przez Coldman, łącznie edytowano 1 raz
Coldman
banan

Postprzez ArecaS » Wt sie 31, 10 20:30

SALADYN napisał(a):Swoją drogą to owe anime jako pierwsze w Polsce jest emitowanie w pełni legalnie na youtube z polskimi napisami , co wy na taki sposób dystrybucji ???

Jestem za oczywiście, bo oglądanie anime w TV raz, że jest niewygodne, dwa, tłumaczenia zabijają. :P A wolno spytać czy ktoś nie wie na jakiej to zasadzie na YT jest w pełni legalnie niby? Chodzi mi raczej o "zasadę działania" niż jakieś podstawy prawne. :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Wt sie 31, 10 20:41

Pewno twórca ma zysk z reklam które przy okazji się pokazują podczas seansu.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Śr wrz 01, 10 12:34

SALADYN napisał(a):Swoją drogą to owe anime jako pierwsze w Polsce jest emitowanie w pełni legalnie na youtube z polskimi napisami , co wy na taki sposób dystrybucji ???

Dla mnie taka forma dystrybucji jest formą odznaczającą dystrybutora jako człowieka współczesnego, ogarniętego z technologicznymi realiami. O ile on coś "dystrybuuje" w ten sposób. Bo jasne, metoda jest wygodna dla klienta, pytanie tylko, czy oni coś z tego mają.

PS. Z drugiej strony zawijanie pod telewizor o określonej godzinie też miało swój klimaciQ.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » Śr wrz 01, 10 13:28

Ocwelot napisał(a):pytanie tylko, czy oni coś z tego mają.

Niektóre kraje gdzie to anime ma już wydawcę na DVD mają już zablokowaną możliwość oglądania więc sprawa jest prosta , ktoś z pewnością płaci za to żeby denerwowały nas te okienka od google wyskakujące przy każdym filmiku a lepiej mieć jakiś zysk niż żaden.
SALADYN

Postprzez Pablo Querte » N wrz 26, 10 13:04

BTW wydany u nas Evangelion 1.11 miażdży jakością, tłumaczenie też dobre, toteż warto się zainteresować. Teraz tylko czekać na drugi film.
Pablo Querte
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » N wrz 26, 10 23:06

Ponoć synchronizacja napisów nawala w paru miejscach , no i ta limitka jest kiepska , ponoć.
SALADYN

Postprzez Pablo Querte » Pn wrz 27, 10 17:57

Mam kolekcjonerkę i rzeczywiście idealna to ona nie jest, bo moja figurka Asuki była brudna w paru miejscach i miała kilka białych plam na biuście. A z napisami to jest tak, że w scenach gdzie dużo mówią (komunikaty w centrum dowodzenia) pojawiają się ciut wcześniej, żeby człowiek nadążył. Jeszcze w scenie gdy Gendo mówi do Shinjiego, że albo pilotuje Evę albo niech wraca do domu to brakuje tej drugiej części zdania co jest raczej dziwne. Tak czy inaczej kasy nie żałuję, bo co Evangelion to Evangelion i jeśli się sprzeda to będzie wydany serial na co bardzo liczę.
Pablo Querte
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Pn wrz 27, 10 23:44

Figurka to najsłabszy element zestawu bo to jest najzwyczajniejszy bootleg jakich pełno w europie , no i sam jej dobór jest nie najlepszy bo lepiej w zestawie pasowałaby jakaś malutka chociaż dioramka z Evą lub figurka np. Sachiela zamiast tej gotyckiej Asuki.
Nie mniej film to klasa sama w sobie i chętnie sobie sprawię kopię ale podstawową , na serie telewizyjna również bym miał chrapkę.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Wt wrz 28, 10 00:09

Pablo Querte napisał(a):moja figurka Asuki była brudna w paru miejscach i miała kilka białych plam na biuście.

Eeeee.... yyyy... nie, nic nie mówię. ;x

Rozumiem, że tak czy owak, mówimy o tej nowej cudownej odświeżonej pełnometrażówce Evangeliona, która nie jest taką pełnometrażówką jak poprzednie (Death/Rebirth i End) tylko pełnometrażówką streszczającą serię TV, right? Jak tak, to mogę tylko powiedzieć, że wielce godna produkcja, widziałem eee... u znajomych.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SALADYN » Wt wrz 28, 10 00:12

Ocwelot napisał(a):
Pablo Querte napisał(a):moja figurka Asuki była brudna w paru miejscach i miała kilka białych plam na biuście.

Eeeee.... yyyy... nie, nic nie mówię. ;x

Mało klawiatury nie pogryzłem XD
SALADYN

Postprzez Coldman » Pt paź 01, 10 15:26

Ostatnio odhaczone:

- Full Metal Panic! (wszystkie trzy sezony plus OVA) - świetny mariaż komedii z militariami;
- Wolf's Rain (serial, 30 odcinków) - stylowy "postkatastroficzny" miszmasz;
- Sin: The Movie (OVA, 50 min.) - brutalnie i staroszkolnie, klimat jak w Resident Evil 2;

- Batman: Rycerz Gotham (interquel, 75 min.) - ma 6 epizodów, prócz I wszystkie są co najmniej dobre. Kreska jest w każdym inna, i prócz I epizodu, naprawdę kozacka. Muzyka za to super.
Coldman
banan

Postprzez SALADYN » Pt paź 22, 10 12:22

Wakfu

Francuski serial animowany który powstał na dość popularnej w europie grze MMO pt. "Dofus".
Jak dla mnie kolejny dowód na to że zachód wyprzedził Japończyków w ich doskonalonej przez lata dziedzinie , po grach przyszła kolej na animacje.

W serialu urzekła mnie przede wszystkim budowa świata rodem z gry MMO , jest kilka ras , magiczna kraina i tajemnicza energia życiowa tytułowe Wakfu , historia kręci się wokół kilku postaci choć na pierwszy plan wysuwa się młody Yugo który w czasie trwania opowieści okazuje się że ma niezwykłe umiejętności które mają źródło w fakcie że jest ostatnim przedstawicielem swojej rasy ludzi smoków Eliatropów.
Przyznacie że taki zarys fabuły trąci MMO na kilometr ale to jest największa zaleta tej kreskówki , poza tym mamy świetny design postaci i świata , komputerową animacje i bardzo dobrą fabułę , do tego genialny czarny charakter Nox czy postać komiczna Ruel do spółki z Persidalem i jestem kupiony.
Serial możecie obejrzeć na kanale ZigZap o nieregularnych porach lub pomoże wam wujek internet , polski dubbing jest świetny choć mogli bardziej sie postarać przy synchronizacji słów z postaciami.

http://www.youtube.com/watch?v=hF-kuFwJdLQ
http://www.youtube.com/watch?v=EYsdsCg5mYQ
http://www.youtube.com/watch?v=efFiahD1zPU&feature=related

Trailery ostatnich odcinków pierwszej serii
http://www.youtube.com/watch?v=EQThQhGHw08
http://www.youtube.com/watch?v=OZYytbdt8d0&feature=related

Uci czekam na twoje zdanie ;)
SALADYN

Postprzez uci » Pt paź 22, 10 12:52

W tym przypadku zaczynam uważać że zachód zaczął w końcu dorównywać Jap. w dziedzinie tworzenia seriali animowanych i pochodnych w stylu do Anime.
Ale serial wciąga, niezła fabuła, przyjemna kreska i starcia które czasem są godne samego dragonballa (pojedynek Nox'a z Grougaloragran'em cos pieknego po prostu).
http://www.youtube.com/watch?v=oxlwDTQPsXs

Kolejny z "nowych" seriali po Avatarze Aangu który przyssał mnie do TV. Byle robili takich więcej.

Swoja droga chodza plotki o sequelu do Avatara Legendy Aanga.
Przecieki wskazują na historie nowego avatara, a akcja miała by się dziac 70 lat po pierwszym serialu w czasach gdy 4 krainy wchodzą w erę steampunku.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Pt paź 22, 10 14:15

uci napisał(a):W tym przypadku zaczynam uważać że zachód zaczął w końcu dorównywać Jap. w dziedzinie tworzenia seriali animowanych i pochodnych w stylu do Anime.

Nie zgodzę się , Japończycy cierpią na niemoc twórczą , najlepszym tego przykładem seria Naruto której odcinki oparte na mandze trzymają poziom a fillery to dno totalne , w ogóle każde lepsze anime jest opierane na mandze które najczęściej zaczynają jako prywatne inicjatywy w jakiś magazynach.
Zachód nauczył sie od Japończyków że animacja nie musi być głupią kreskówką dla kilkulatków bez fabuły czy jakiejś głębi ale dalej rozwija się sam , tymczasem Japonia tkwi w schematycznych i przegadanych historiach o zniewieściałych wybrańcach wciąż posiłkując się takimi samymi motywami.

uci napisał(a):Swoja droga chodza plotki o sequelu do Avatara Legendy Aanga.
Przecieki wskazują na historie nowego avatara, a akcja miała by się dziac 70 lat po pierwszym serialu w czasach gdy 4 krainy wchodzą w erę steampunku.

To raczej fanaberie fanów którzy wciąż myślą że powstaje czwarta księga "Powietrze" , naród ognia był dość steampunk'owy jak na cały serial i lepiej na tym wyjdą jak stworzą coś nowego.

Zapomniałem dodać że aktualnie powstaje druga seria Wakfu , zapowiedziano też film kinowy.
SALADYN

Postprzez uci » Pt paź 22, 10 19:32

wiem że to fanaberie fanów, ale cóż z przeczytanych plotek stworzył sie dość ciekawy zalążek fabułowy - dziewczyna Korra z plemienia wody szukająca maga powietrza - syna Aanga. A cała akcja toczyła by sie w mieście zbudowanym u podnóża świątyni powietrza gdzie za czasów Aanga już budowano "steampunkowe" technologie, a które teraz się rozwijają. Główna osią znów ma być rebelia antymagowa, ludzi bez mocy którzy chcą pokonać magów technologia.

Jedyne co jest pewne to że w maju Nick zarejestrował tytuł który potem wyciekł do sieci i że nad całym projektem siedzi ta sama ekipa co nad Aangiem.

Obrazek

Wracając do jap. Anime, one od zawsze były robione w oparciu o mangi, czasem serial był lepszy, często jednak to manga trzyma prym. jako przykład rzucę też Kuroshitsuji które jako Manga było świetne, ale gdy w Anime zaczęli robić własne odcinki to poziom poleciał w dół.

Z drugiej strony filler to filler, to jakaś krótka fabułka robiona na szybko bo serial zaczyna doganiać mangę, stąd często ich nijaki poziom.

Ale racja w tym że na zachodzie kreskówki znów zaczynają odbijać się od dna, w latach 80-90 powstawały klasyki animacji, teraz zaczynają robić ich remake'i lub nowe serię trzymające poziom starych dobrych kreskówek.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik