Internetowa agresja.

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Internetowa agresja.

Postprzez Askel » Wt sie 11, 09 20:00

Wiecie, przeczytałem właśnie artykuł w Newsweeku pt. Wirtualny lincz. Nie jestem na bieżąco jeśli chodzi o wiadomości sportowe i dotyczące życia osób publicznych.
Dowiedziałem się dopiero z pisma, że Dorota Świeniewicz, jedna z najlepszych polskich siatkarek i najlepsza siatkara całej Europy roku 2005 zrezygnowała ze swojej kariery pod wpływem...komenatarzy napływających właśnie z Internetu. Niemczyk powiedział, że to ogromna szkoda, bo Świeniewicz wracała do formy, że żałuje chwili, w którym Dorota otworzyła laptopa.

W artykule tym były opisane również inne przypadki, np. kiedy zmarł ojciec Wojciecha Maziarskiego, redaktora naczelnego polskiego wydania Newsweeka, w sieci pojawiły się komentarze, które sugerowały, że tak naprawdę umrzeć powinien syn, a nie ojciec.
Pod wypowiedzią warszawskiego filozofa, Zbiegniewa Mikołejki, który tłumaczył fenomen Radia Maryja i ojca Rydzyka pisano, że najlepiej by było, gdyby umarł, bo nie wyrządzałby by wtedy szkód Kościołowi.

Bardzo mnie to uderzyło i zastanowiło w sumie. Skąd u ludzi tyle jadu, agresji i zwyczajnej przemocy, dlaczego jakiś człowiek uruchomił program działający w internecie sprawiający, że po wpisaniu w google słowa kutas pierwszy wynikiem była oficjalna strona prezydenta, dlaczego tak łatwo przychodzi ludziom pisanie o dziennikarzach, osobach publiczych, popularnych, np. że ktoś jest zapijaczonym, brudnym grubasem, który powinien się ruszać zamiast pisać, bo tłuszcz wlewa mu się do mózgu.

Nie wiem jak Was. Mnie to boli.
Pojawia się pytanie - czy można zrobić cokolwiek, żeby te zjawisko...ukrócić?
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez SaladinAI » Wt sie 11, 09 20:06

Słyszałem opinię psychologa że takie zachowania służą wyrażeniu swoich emocji. Nie możesz się wykrzyczeć i pozbyć swoich frustracji? Internet jest miejscem dla ciebie. Oczywiście można to tłumaczyć tez zwykłym prymitywizmem, głupotą czy brakiem szacunku dla innych - coś co w Polsce można dostrzec na każdym kroku.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Askel » Wt sie 11, 09 20:14

No tak, ale wiesz, jest masa innych sposobów na rozładowanie agresji, wystarczy iść w jakieś odludne miejsce i tam się wydrzeć, co sił w płucach (sprawdzony sposób, heh..), zamiast obrażać ludzi, którzy żyją, czują, są wrażliwi. To bzdura, że takie komentarze nie robią na nikim wrażenie, bo robią, dowodem Świeniewicz właśnie.

A gdyby obrazić tych ludzi, albo rodziców, rodzinę tych ludzi też poczuliby się dotknięci...
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez SaladinAI » Wt sie 11, 09 20:36

Może tak: to wina serwisów. Częśto takie strony jak Onet twierdzą iż nie mają możliwości kontroli nad tym co wypisują komentujący. Bzdura. Mogliby zakazać komentarzy a sferę rozmów przenieść na dobrze zorganizowane forum jak tutaj, gdzie panuje konkretna moderacja. Oni tego nie zrobią ponieważ wiedzą że agresja podnosi zainteresowanie danym niusem - przecież tam może być nawet kilka tysięcy komentarzy, po co się ograniczać?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Wt sie 11, 09 20:45

przedewszystkim anonimowość, możesz wykrzyczeć co ci leży na sercu i to nawet konkretnej osobie, i nikt nie bedzie wiedział kim jesteś. To sprawia że ludzie zaczynają swoje żale i inne brudy wylewać w sieci.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez ColonelAI » Wt sie 11, 09 22:39

Najłatwiej jest siąść przed klawiaturą i zacząć tępić innych. To jest bardzo przykre zjawisko. Trudniej jest iść z kimś porozmawiać, iść pobiegać czy zrobić wiele innych zdrowszych rzeczy. Moim zdaniem tego nie da się ukrócić, Internet tworzą ludzie, ale ludzie się nie zmieniają.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Askel » Śr sie 12, 09 00:08

Wiesz, w Korei po tym, jak ichnia aktorka popełniła samobójstwo przez komentarze wprowadzili coś takiego, że trzeba przy rejestracji podać numer dowodu i ubezpieczenia. Kiedy ktoś hm...przesadza z agresją, to wtedy jest jakiś namiar na niego.

Jak czytam niektóre komentarze, to jestem za wprowadzeniem czegoś takiego u nas.
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Simon » Śr sie 12, 09 00:29

Bardzo dobry pomysł, przydałoby się to w Polsce - może chociaż część frustratów i dewiantów zastanowiłaby się nad tym co piszę zanim w ogóle coś napiszą.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Snake. » Śr sie 12, 09 09:21

Dowiedziałem się dopiero z pisma, że Dorota Świeniewicz, jedna z najlepszych polskich siatkarek i najlepsza siatkara całej Europy roku 2005 zrezygnowała ze swojej kariery pod wpływem...komenatarzy napływających właśnie z Internetu. Niemczyk powiedział, że to ogromna szkoda, bo Świeniewicz wracała do formy, że żałuje chwili, w którym Dorota otworzyła laptopa.

No niestety, tacy ludzie, co objechali ze wszystkich stron Świeniewicz, chyba nie zdawali sobie sprawy z tego, co ta siatkarka zrobiła dla naszej kadry.
Zgoda, jakby była początkująca, przyjęłaby takie komentarze. Ale po tym wszystkim co dla Nas zrobiła, po 2005 roku, wywody trolli ugodziły Ją dwa razy mocniej.
I nie chodzi tu o to, że miała zostać w kadrze, bo grała jakoś cudnie. Nie, Ona po prostu sobie na to nie zasłużyła.
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Crusher » Śr sie 12, 09 10:32

Askel napisał(a):Pojawia się pytanie - czy można zrobić cokolwiek, żeby te zjawisko...ukrócić?

Można zrobić dużo, ale jak zwykle nasz rząd nic nie zrobi, bo większość polityków nie wierzy w internet. Można byłoby wprowadzić system informacji osobowych w internecie(każdy user miałby swój ogólnie dostępny ID - ID oznaczałby danego człowieka), jeśli ktoś by nabroił dostałby bana na neta(czy też inną karę) i jakby zgwałcił prawo to już policja ma go na radarze.
Crusher
Vamp

Postprzez Snake. » Śr sie 12, 09 10:38

Można zrobić dużo, ale jak zwykle nasz rząd nic nie zrobi, bo większość polityków nie wierzy w internet.

Tym lepiej. Zgodzą się na ustawę. Co do tego nie mam wątpliwości.
każdy user miałby swój ogólnie dostępny ID

Tak trochę pachnie monitorowaniem. Jest monitorowanie mediów, będzie monitorowanie Internetu. Mi pasuje.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Gac666xx » Śr sie 12, 09 12:38

Żadnego monitorowania internetu! To jest jedyna ostoja wolnego słowa na całym świecie.

Zaczniesz monitorować internet, to zaczniesz go cenzurować!

Zaś ludzie, którzy słuchają komentarzy jakichś anonimowych 4chanowych idiotów też są debilami.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Śr sie 12, 09 12:59

Boruc puści szmatę. Furiaci internetowi dają znać. Kuszczak puści szmatę. Furiaci internetowi dają znać. W bolidzie Kubicy rozleci się skrzynia biegów. Furiaci internetowi dają znać. Itd.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » Śr sie 12, 09 13:53

Kontrola zawartości i dbanie o jej jakość i zgodność z określonym zasadami to nie jest jeszcze atak na wolność słowa. Chyba że jest się Kurtyką...
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Śr sie 12, 09 13:55

Jest to atak na wolność słowa.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr sie 12, 09 13:58

Argument? Jak kasujemy posty obrażające inne to jest to atak na wolność słowa?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake. » Śr sie 12, 09 13:59

Jest to atak na wolność słowa kompletnych idiotów.
Nie ma wyjścia, trolli trzeba zwalczyć.
[center]Nie pieprz,
[/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Gac666xx » Śr sie 12, 09 15:28

Punkt dla Ciebie.

Ale z drugiej strony, monitorowanie internetu to jak monitorowanie wszystkich ryb w oceanie, co do sztuki. Pointless.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kelen » Śr sie 12, 09 18:09

Generalnie zgadzam sie z tym co juz bylo powiedziane - ze taka agresja pochodzi z tego, ze ludzie albo wyzywaja sie emocjonalnie (bo w szkole/pracy to za malo), albo poczuli, ze moga pisac co chca, bo sa anonimowi, albo jedno i drugie.
Oczywiscie, zawsze mozna tez trafic na trolli, ktorych naturalnie nalezy tepic.
Zaś ludzie, którzy słuchają komentarzy jakichś anonimowych 4chanowych idiotów też są debilami.

Debilami moze nie nazwalbym wszystkich, ale musisz zrozumiec, ze niektorzy moga byc troche wrazliwi.
kelen
Predator

Re: Internetowa agresja.

Postprzez SALADYN » Śr sie 12, 09 19:43

Askel napisał(a):Nie wiem jak Was. Mnie to boli.
Pojawia się pytanie - czy można zrobić cokolwiek, żeby te zjawisko...ukrócić?

Ludzie są tylko ludźmi i trollami nie można sie przejmować bo ci to wejdzie na ambicje i nie da spokoju , ci którzy przejmują się komentarzem jakiegoś buca nie wiadomo skąd powinni sami nad sobą sie zastanowić bo skoro nieznana , anonimowa osoba może im tak zaszkodzić to co będzie jak jakiś znajomy powie coś przykrego.

Co do cenzurowania internetu mówię stanowczo NIE , problem takich wrednych komentarzy polega na tym że portale internetowe praktycznie tego nie moderują , powód jest prosty , wylewany jad użytkowników przyciąga w pizdu osób odwiedzających stronę artykułu i przy okazji główną (reklamy).
Dowodem niech będzie to że ostatnio na Interii (a właściwie od nie pamiętnych czasów) wciąż trafiam na komentarze dotyczące rządu Tuska w artykułach które w ogóle nie mają nic wspólnego z polityką nawet w dziale gry , każdy normalny serwis nie dopuszcza do publikacji takich bezsensownych bredni.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Simon » Śr sie 12, 09 20:26

SALADYN napisał(a):ci którzy przejmują się komentarzem jakiegoś buca nie wiadomo skąd powinni sami nad sobą sie zastanowić bo skoro nieznana , anonimowa osoba może im tak zaszkodzić to co będzie jak jakiś znajomy powie coś przykrego.

Słuszna uwaga. Aczkolwiek różni ludzie mają różną psychikę - jedni się bardziej przejmują jadem trolli a inni mniej bo każdy ma inną wrażliwość. Nie zmienia to jednak faktu, że KAŻDY komentarz w sieci powinien być moderowany. Nie jestem za kontrolą wolności słowa w necie a za kontrolą bzdur, które wypisuje wielu idiotów.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SALADYN » Śr sie 12, 09 20:47

SolidSimon napisał(a):
SALADYN napisał(a):ci którzy przejmują się komentarzem jakiegoś buca nie wiadomo skąd powinni sami nad sobą sie zastanowić bo skoro nieznana , anonimowa osoba może im tak zaszkodzić to co będzie jak jakiś znajomy powie coś przykrego.

Słuszna uwaga. Aczkolwiek różni ludzie mają różną psychikę - jedni się bardziej przejmują jadem trolli a inni mniej bo każdy ma inną wrażliwość.

Dlatego napisałem że ludzie są tylko ludźmi , każdy jest osobną indywidualnością.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Crusher » Śr sie 12, 09 21:16

SolidSimon napisał(a):Nie jestem za kontrolą wolności słowa w necie a za kontrolą bzdur, które wypisuje wielu idiotów.

Dokładnie tak powinno być. Bzdury powinny być usuwane.

SALADYN napisał(a):Ludzie są tylko ludźmi i trollami nie można sie przejmować bo ci to wejdzie na ambicje i nie da spokoju , ci którzy przejmują się komentarzem jakiegoś buca nie wiadomo skąd powinni sami nad sobą sie zastanowić bo skoro nieznana , anonimowa osoba może im tak zaszkodzić to co będzie jak jakiś znajomy powie coś przykrego.

Ludzie są ludźmi, ale takie istoty jak trolle nie powinny mieć w ogóle dostępu do neta, nie powinni obrażać innych ludzi. A anonimowość w internecie prędzej czy później i tak zniknie, ludzie będą mieli własne karty z chipami, własne ID, będą poustawiani w bazach danych, a dla hakerów będzie więcej zabawy...
Crusher
Vamp

Postprzez Gillian » Cz sie 13, 09 00:26

Ludzie. Jestesmy w EU. Że jedna próba przejęcia kontroli nad netem nie przeszła to nie znaczy, że w końcu do tego nie dojdzie. Kwestia czasu...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Operator » N sie 16, 09 12:00

Znając życie będzie jak z zabezpieczeniami antypirackimi - prędzej czy później i tak je obejdą...
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 19:38

Ludzie, czy Wyście powariowali?! Przecież ten artykuł to jawny atak na wolność słowa, której Internet jest ostatnią twierdzą! Pod pretekstem takich głupot będą ograniczać wolność wypowiedzi w ogóle. A zresztą co w tym takiego strasznego, że ktoś kogoś obraził w Internecie? Krzywda komuś się stała czy co?! A że ktoś jest "osobą publiczną" (co to za pojęcie w ogóle...), czy nawet prezydentem, to nagle nie można złego słowa o nim powiedzieć? No bez przesady...
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez Gillian » Pn wrz 28, 09 21:16

Wysłannik napisał(a):A że ktoś jest "osobą publiczną" (co to za pojęcie w ogóle...), czy nawet prezydentem, to nagle nie można złego słowa o nim powiedzieć?
Powiedzieć złe słowo a zbesztać to dwie różne sprawy. Za to samo, co w necie sobie możesz powiedzieć zasłaniając się wolnością słowa, na żywca dostałbyś w ryj - i bardzo dobrze.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 21:29

No może przesadziłem trochę, ale czy naprawdę nie widzicie, że ten artykuł demonizuje Wolność Słowa?
Wysłannik
Fire Trooper

Postprzez kul » Pn wrz 28, 09 22:31

Co rozumiesz pod pojeciem 'Wolność Słowa'?
I bought a ceiling fan the other day. Complete waste of money. He just stands there applauding and saying "Ooh, I love how smooth it is."
kul
Niewidzialna Armia

Gram: O kurde...
Czytam: ...

Postprzez Wysłannik » Pn wrz 28, 09 22:37

No właśnie choćby to, że można nazwać kogoś "zapijaczonym, brudnym grubasem".
Wysłannik
Fire Trooper

Następna strona

Powrót do Pierdolnik