blogaskowy temacik kula

Czyli powrót blogów na forum.

Moderatorzy: Wilczyca, Zanzibar

Postprzez uci » Pt cze 22, 07 23:40

IW ja mam Alucarda w avatarze tylko dlatego że dorwalem 3 OVAkę niedawno:P ja nic do ciebie nie mam i sie nie rpzejmuj tam tekstami innych;)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kul2 » Pn cze 25, 07 09:37

Blade Runner#2

Trailer - http://www.youtube.com/watch?v=J_hYs1jBy8Y
No i ciekawostka, w USA planuja puszczanie nowej wersji w kinach.

Wgrzesznicy

Obrazek

Kawal dobrej ksiazki. Ciekawa wizja spoleczenstwa najblizszej przyszlosci, bardziej spoleczenstwa niz poszczegolnych jednostek. Reklamuja to jako biblie cyberpunku, no i dalekie to od prawdy nie jest, aczkolwiek cos mi w tej ksiazce nie pasuje. Nie potrafie dojsc do tego co, cos tam jest nie tak. Powinno wyjsc przy drugim czytaniu.

Płyńcie łzy moje, rzekł policjant

Obrazek

Czyli Philip K. Dick i jego pokaz chorych zwiazkow miedzy kobieta a mezczyzna ;)
No prawie. Ciekawa opowiesc o czlowieku, ktory nagle traci tozsamosc, swiat w ktorym sie znajduje jest kierowany przez policje i wojsko, a on nagle z gwiazdy staj sie wyrzutkiem. Rozdzielenie fabuly na dwie czesci, sciganego i scigajacego. A po przeczytaniu chetnie przeczytalbym jeszcze historie trzeciej osoby.

Z tych dwoch ciezko wybrac ta ktora bardziej przypadla mi do gustu, ale prawdopodobnie sklonilbym sie w strone Wgrzesznikow, w ktorych cos jednak nie pasuje ;)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez barth » Pn cze 25, 07 09:51

trzeba Dickowi przyznać, że tytuły jego książek są oryginalne ;)
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez uci » Pn cze 25, 07 10:03

nom, tytuły to akurat ma świetne...
"teraz czekaj na zeszły rok" np. :]
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn cze 25, 07 13:43

aczkolwiek cos mi w tej ksiazce nie pasuje. Nie potrafie dojsc do tego co, cos tam jest nie tak. Powinno wyjsc przy drugim czytaniu

To może wina Dr Fisha? Mi się po prostu wydaje że w pewnych opisach technologii, wirusa czy tego typu rzeczy brakowało pewnej logiki (jak sobie przypomnę szczegóły to może coś napisze). Swoją drogą tutaj też w pojawiają się memy (tylko wzmianka ale jednak) oraz fragment wiersza T.S Eliota "The Hollow Men"! Kto by pomyślał?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kul2 » Cz cze 28, 07 16:23

Przez ciemne zwierciadlo

Obrazek

Przede wszystkim nalezy uswiadomic sobie ze Dick swego czasu ostro bawil sie z narkotykami i jest to poniekad ksiazka autobiograficzna. Warto o tym przeczytac na wikipedia, ja sie zaglebiac nie bede. Po prostu, przed podejsciem do tej ksiazki warto to wiedziec.

Cytat z Bibli z 1 listu do Koryntian, rozdzial 13:

Gdy byłem dzieckiem,
mówiłem jak dziecko,
czułem jak dziecko,
myślałem jak dziecko.
Kiedy zaś stałem się mężem,
wyzbyłem się tego, co dziecięce.
Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno;
wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz:
Teraz poznaję po części,
wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany.
Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy:
z nich zaś największa jest miłość.

Pewnie niektorzy zauwaza cos ciekawego ;)
Ponownie pojawia sie motyw policji obserwujacej ludzi.
Calkowite poswiecenie jednego czlowieka by dorwac kogos innego. Znieczulica wladz.
Zreszta sam motyw 'przewodni', narktotyk rozszczepiajacy mozg na dwie czesci, jest intrygujacy.

Wlasciwie to nawet rok temu wyszla adaptacja 'filmowa' z Reevesem w roli glownej. Ktos widzial?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez uci » Pt cze 29, 07 10:19

a ja juz myślałem ze mówimy o Ghost In the Shell (ten sam cytat)...

Co do filmu oglądałem i powiem że naprawde jest wart obejrzenia, przede wszytskim dialogi i zachowanie bohaterów pod wplywem, naprwde da się poczuć to co oni. Ale powiem że zaskocozny byłem tym filmem, jakoś malo reklamowany i wogole z plejadą gwiazd. Animacja także robila ogromne wrazenie, zmieniajace wygląda suity, sam ten styl sprawiajacy że naprawde dało się wczuć w to wszytsko. No i jak dla mnie kilka kultoych elementów...

Jak wrócili do domu i znaleźli cieplego blanta w popielniczce czy jak jeden z pobocznych bohaterów popełnial samobójstwo.
uci
Uber Big Boss

Postprzez solidus grabczas » So cze 30, 07 23:32

no ja akurat jestem świeżo po obejrzeniu Gitsa i powiem szczerze że film rozbroił mnie zupełnie jak MGS2 swego czasu i chyba coraz lepiej czaję motyw memów nadal mi ciężko ogarnąć myśli po tym szoku jakiego doznałem i wiem jedno książki pana Dicka nie mogą mi być dłużej obce ;)
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez uci » N lip 01, 07 01:48

no to jak już widzialeś GITSa, polecam jeszcze 2gą część. Batou i ten jego świat...

BTW. Kul która ksiązka Dicka najbardziej cię wciągneła?
Mnie chyba w kolejności - Teraz czekaj na zeszły rok - ubik i to jedno opowiadanie i podrózy na góre co tytulu niepamiętam.
uci
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » N lip 01, 07 08:39

Hmm...
Blade Runner = Ubik -> Druciarz Galatyki = Deus Irae = Przez ciemne zwierciadlo = Wyznania Lgarza -> Trzy stygmaty Palmera Eldritcha = Czlowiek z wysokiego zamku -> Plyncie lzy moje, rzekl policjant

Tak to bym widzial na dzien dzisiejszy.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez uci » N lip 01, 07 09:39

no ciekawie, widze kilka tytułow ktore bym musial dorwać...
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » N lip 01, 07 17:16

Właśnie czytam 'Trzy stygmaty...'. Pierwsza moja książka Dicka i powiem na razie tyle, że masakra :). Widać, że autor miał dośc poważny romans z psychedelikami :p.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » N lip 01, 07 18:15

No mial, ale dopiero po tej ksiazce.
Warto poczytac o nim na wiki - http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_K._Dick
Wlasnie z powodu tych problemow tak czesto jego postacie w ksiazkach maja klopoty z wlasna glowa.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Cz lip 12, 07 11:25

Rozpoznanie wzorca

Obrazek

Zajebista ksiazka. Tak jak napisal Gainman 'pokazuje swiat ktory znamy, w taki sposob, ze odkrywamy cos nowego'. Cale to zgromadzenie fanow MF wyglada jak kazde zgromadzenie fanow w sieci. Oczekiwanie na nowa czesc, jest jak nasze oczekiwanie na trailer, podobne przemyslenia.
A to nie jest glowna czesc fabuly, podroz po europie, niezwykle dobrze przemyslana intryga. Miod.

E3

Nie rozumiem tego calego narzekania ze trailer krotki i malo pokazali. Oni maja do zagospodarowania 4 pokazy w ciagu 2 miesiecy i na kazdym beda pokazywac cos nowego. Logiczne, ze nie dadza za pierwszym razem trailera trwajacego 15 minut. Poza tym, seria staje sie coraz bardziej nastawiona na Japonie. Moge sie zalozyc, ze najwiecej pokaza wlasnie tam.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Pt lip 13, 07 10:20

Kojima niezadowolony z E3

Obrazek

Chyba wszyscy widzielismy niezadowolona mine Kojimy na poczatku konferencji, ale jaka była tego przyczyna?
Otoz Hideo mial sie na targach nie pojawiac, poniewaz stracily one na waznosci, do tego namawiali go jego przyjaciele. Jednakze w koncu przyjechal, gdyz poznal tam mnostwo fajnych ludzi i uwaza, ze E3 to miedzynarodowy festiwal gier.
Wszystko to mowil na konferencji Konami, a na zakonczenie stwierdzil, ze targi mu sie nie podobaja, dalo sie odczuc, ze przyjechal tylko dlatego zeby byc milym, nie dlatego ze podoba mu sie nowa formula targow.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Pt lip 27, 07 22:03

Ksiazki

Wszystkie boze dzieci tancza

Obrazek

Bardzo ciekawy zbiorek opowiadan. Krotkie fabuly, interesujace postacie, jeden punkt wspolny, ktory sie nie narzuca, to jednak jest odczuwalny. Przyjemnie sie to czytalo. Murakami ma taki przyjazny lekki styl, z latwoscia kreuje swiat, ludzi, ich problemy, pokazuje rzeczywistosc tak z innego punktu widzenia. Kilka motywow naprawde fajnych, mam nadzieje, ze kiedys blizej zaznajomie sie z dzielami tego autora.

Koralina

Obrazek

Gainman powoli staje sie moim drugim ulubionym, zyjacym, pisarzem angielskim. Historia troche taka juz wyeksploatowana, ale zaprezentowana w bardzo interesujacy sposob. Mogl ta opowiastke troche bardziej rozbudowac, ale i tak nie jest zle. Ba, jest dobrze, tylko ze krotko. Takie historie zasluguja na troche wiecej tla, ale styl w jakim pisze jest tak plastyczny i tak przyjemny w odbiorze, ze mozna mu to podarowac.

Impostor - Testy na czlowieczenstwo

http://www.proszynski.pl/ksiazki/images ... postor.jpg

Kolejny zbior opowiadan. Tym razem z okresu poczatkow tworczosci pana Dicka. Coz...Stylowo to on sie tutaj jeszcze nie wyrobil ;) Zreszta w takich opowiadaniach, nigdy nie chodzi o styl, tu chodzi o koncepty. O to, co zostanie pozniej wykorzystane. A pomysly to Dick mial, oj mial. Na podstawie tytulowego opowiadania nakrecono film, ale jest tu jeszcze kilka opowiadan, ktore zasluguja na ekranizacje. Czy to 'Przypominamy to panu hurtowo' - wprost genialne opowiadanie, koniec przewidywalny, ale wrecz boski [EDIT Szlag, przeciez to Pamiec Absolutna]. 'Miasteczko' - jedno z pierwszych opowiadan w ktorych skupia sie na ludzkiej psychice, a raczej na jej sile i oddzialywaniu na innych. Czy wreszcie smutne 'Zwiadowcy' pelne obaw przed przyszloscia calej naszej ludzkosci. Zreszta sposob w jaki zaprezentowal Ziemian jako Marsjan, ktorzy zniszczyli dwie planety na dwa rozne sposoby jest dla mnie czyms niesamowitym. Bylem i jestem pod ogromnym wrazeniem talentu tego czlowieka. Jego pomysly sa czyms niezwyklym.
Ostatnio edytowano So lip 28, 07 09:22 przez kul2, łącznie edytowano 1 raz
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Infernal Warrior » Pt lip 27, 07 22:12

Ogladalem ten film - "Impostor: Test na człowieczeństwo".
Niestety było to dość dawno (2002 r.), młodszy byłem i niewiele rozumialem. Warto by go sobie odświerzyć.
Pamietam jedynie ze fabula to mnie zatkala na maksa...
Nie mialem pojecia ze to adaptacja opowiadania Dicka.
Prosze, prosze... Najpierw Blade Runner, teraz to ;) ciekawe co jeszcze ogladalem :D

Kto pierwszy uzna mnie za wazeliniarza tym razem?! Są chętni?
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez uci » Pt lip 27, 07 23:51

no przeciez jeszcze są Pamięć Absolutna, Raport mniejszości, Paycheck i chyba coś jeszcze z opowiadan Dicka które zekranizowano.
uci
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » So lip 28, 07 09:25

http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_K._Dick#Films tu macie ;)

Ja tam nie umiem odzalowac, ze nikt nie pokusil sie o ekranizacje Ubika.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » So lip 28, 07 11:37

Ale za to była gra. Ponoć żałosna do granic wytrzymałości.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So lip 28, 07 12:04

twilite_kid napisał(a):

Ale za to była gra. Ponoć żałosna do granic wytrzymałości.

A ponoć na odwrót, grałem to wiem. Świetna.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » So lip 28, 07 16:20

Może gadamy o czymś innym. Mi chodzi o starą, kilkuletnią grę na PSX.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So lip 28, 07 18:37

no, ale znów z ksiązek Dicka filmują to co można zmienić w sensacyjny S-f.
Za wyjatkiem chyba impostora i scaner darkly.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So lip 28, 07 19:44

twilite_kid napisał(a):Może gadamy o czymś innym. Mi chodzi o starą, kilkuletnią grę na PSX.

Mnie zaś chodzi o te samiuśką wersję tylko na PC.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » N lip 29, 07 16:16

no, ale znów z ksiązek Dicka filmują to co można zmienić w sensacyjny S-f.

Bo gdyby nic z tych ksiazek nie zmieniano, glownie postaci, to budzet filmu nigdy by sie nie zwrocil.
Dick swietnie opisuje ludzka psychike, wchodzi w glowy ludzi i daje nam swoje wyobrazenie tego jakimi oni sa. W filmie o wiele latwiej jest zmienic to na szybka sekwencje biegnij -> strzal -> biegnij szybciej.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez uci » N lip 29, 07 20:09

oczywiscie dodając do tego na końcu (to jednak to było tak, a ja myślałem że odwrotnie).

Ale znów A scaner Darkly nie jest filmem sensacyjnym, tylko chyba ? dramatem s-f.
No i tez widać że twrcy poszli na opisywanie psychiki ludzkiej.

Obrazek

jak dla mnie najlepsza scena z filmu
uci
Uber Big Boss

Postprzez kul2 » Pn sie 13, 07 21:14

Prawda

Obrazek
18

Jakis czas temu mialem okazje czytac w oryginale, wiec polskie wydanie jest tylko do kolekcji.
Ostatnia ksiazke Pratchetta troszke skrytykowalem, ale ta pochwale i to bardzo, swietnie sie przy czytaniu usmialem. Kawal dobrego ...onego tekstu.
To chyba zasluga nowych postaci, humor taki odswiezony. Naprawde bylo milo.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Cz sie 16, 07 13:06

Krótki, szczęśliwy żowt brązowego oxforda

Obrazek

Zbior zawierajacy pierwsze publikowane opowiadania Dicka.
Jezeli przy Imposter mowilem ze stylowo nie byl jeszcze wyrobiony, tak nie wiem co mam pisac tutaj ;) Ale mlodziutki byl to mu daruje.
Lekki styl, jeszcze bez tak widocznych fobii, ale juz uprzedzajacy nas przed tym co sie moze wydarzyc za kilkadziesiat lat.
Jest tu kilka niezlych opowiadan, vide pierwsze sprzedane - Roog. Podloze tworczosci Dicka to proba przedstawienia sytuacji oczami kogos zupelnie innego, tutaj mu sie udalo doskonale. Wypada pochwalic sposob w jaki przedstawil pozornie smieszna historie, to jest wlasnie niezwykle.

Czlowiek, ktory byl zmienna powinien zostac sflimowany, bo ostrzega nas przed nadmierna specjalizacja, utrata instynktu i kilkoma innymi rzeczami, ale takze dlatego, ze sama koncepcja zdarzen jest pomyslowa.

Kolonia, tak jak to opisal w poslowiu 'Maksymalna paranoja nie polaga na przekonaniu, ze wszyscy sa przeciwko tobie, lecz ze wszystko jest przeciwko tobie. Zamiast mowic "Moj szef spiskuje przeciwko mnie", mowisz wtedy "Telefon mego szefa spiskuje przeciwko mnie."
Rzadko kiedy cos jest tym na co wyglada ;)

Wielki K, czesc tego opowiadania wykorzystano w Deus Irae, ktore bylo swietne, tak samo jak i ten tekst.

Kobziarz wsrod drzew, sam nie wiem czemu to opowiadanie przypadlo mi do gustu. Cos w nim jest, taki milutki klimacik zachecajcy czlowieka do polozenia sie na sloncu i nie robieniu absolutnie niczego.

Reszta jest labem, smutna satyra na rozwoj ludzkosci. Podrozujemy w kosmos, rozwijemy sie wewnetrznie, a gdy przychodzi co do czego, nie potrafimy pozbyc sie przyzwyczajen i...dobrze na tym nie wychodzimy.

Obroncy, oto do czego doprowadzi nas uzaleznienie od robotow. Skonczymy pod ziemia, podczas gdy one beda przygotowywac ziemie dla lepszych czasow.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Pn sie 20, 07 11:35

Ostatni Hidechan

Wlasciwie to tylko wzmianka.
Hideo dostal list od swojego znajomego, w ktorym napisal ze na liscie rzeczy do zrobienia zostalo juz tylko zagrac w Policenautst. Bylo mu bardzo wstyd ze nigdy nie zagraj w ta slawna gre.
Kojima byl szalenie zaskoczony nazwaniem tej gry 'Slawna'. Oczywiscie byl takze zadowolony ze ktos jednak chce w ta gre grac.
A angielska wersja zbliza sie wielkimi krokami wiec Hideo powinien byc naprawde szczesliwy.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kul2 » Pt sie 24, 07 15:47

Komentarze Kojimy z MGS2

Discovery

Każdy szczegół w sekwencji otwierającej zostały opisane i wykonane celowo, nic nie jest przypadkowe. Każda kropla deszczu na płaszczu Snake’a jest zaplanowana. Tak samo umieszczenie mgły, fale na wodzie, wszystko zostało szczegółowo opisane.

Uehara (Kazunobu, szef zespołu progamistów) powiedział mi, że programowanie tych wszystkich efektów wizualnych może być trudne, ale koniec końców udało im się.

Sekwencja początkowa jest praktycznie taka sama jak w trailerze pokazanym na E3 w 2000 roku.

Bardzo chciałem by MGS2 zadebiutowało na E3, ponieważ to właśnie tam w 1997 zadebiutował MGS1 i został świetnie przyjęty. W ten sposób chciałem niejako pokazać swoją wdzięczność.

Sam nagrałem i edytowałem trailer. Celowo nie pokazywałem Raidena.
Akcje SI nie były zaprogramowane pod trailer. Były takie jak w grze. Musieliśmy wykonać pewne akcje by oszukać SI żołnierzy, co wywoływało takie a nie inne reakcje. To zajęło najwięcej czasu. Wyszło na to, że mnóstwo sekwencji były efektem przypadku i szczęścia.
W końcu zdaliśmy sobie sprawę, że szybciej będzie jeżeli napiszemy SI specjalnie pod trailer, żeby żołnierze robili to co chcemy.

Gdy Shinkawa (Yoji, projektant) zobaczył trailer, powiedział ‘WOW!’ wiedziałem, że mamy coś dobrego.
Kiedy powiedzieliśmy Konami of America, że trailer trwa dziewięć minut, bali się, że jest trochę za długi.
Sami też się trochę baliśmy. Wtedy nie wiedzieliśmy nad czym pracuje konkurencja. A sam bałem się, bo podjąłem decyzje o skupieniu się bardziej na procesach niż na grafice środowiska, oraz na SI zamiast na liczbie poligonów. Baliśmy się o to jak będzie wyglądać nowy Biohazard (Rewident Emil) czy Final Fantasty.
Obawialiśmy się, że kierunek jaki obraliśmy nie zostanie dobrze przyjęty.

Wkrótce wiecej na Z.
kul2
Niewidzialna Armia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przemyślenia Redaktorów