Xbox 360...ale który?!

Moderator: GM

Xbox 360...ale który?!

Postprzez SaladinAI » Cz sty 24, 08 12:50

Wprawdzie jeszcze nie mam zamiaru kupienia konsoli zwłaszcza że jak na razie z kasą cienko ale gdy patrze na ostatnie zapowiedzi GTA IV....Enyłej, jeśli już miałbym się zdecydować na zakup to pewnie wybrałbym konsolę Microsoftu i rzecz jasna w tym przypadku to cena jest czynnikiem decydującym. Problemem jest jednak tutaj to którą konsolę wybrać - Xbox 360 Arcade czy wersje Premium?

Ta pierwsza jest tańsza, może trzy stówy to nie aż tak wiele ale gdy dojdziemy do kupna gier trzeba doliczyć dodatkowe dwie i w przypadku wersji Premium płacę jakieś 1500 zł. Jeśli chodzi o Arcade byłoby to ok 1200. Jednak Premium posiada twardy dysk i tu powstaje problem - czy mając Arcade w przyszłości musiałbym go zakupić z tych względów że musiałbym się spotkać z ograniczeniami w przypadku bardziej rozwiniętych gier (loadingi)? Słyszałem że już Rockstar ma z tym problemy w przypadku GTA 4 ale chyba się z tym uporali.

Z drugiej strony jeśli nie twardziel to zostaje memorka - 256 mb. Nie wiem czy to dużo ponieważ nie wiem ile sejwy z gier na X 360 zajmują miejsca.

No to jest jeszcze kwestia pada - teraz w obydwu wersjach jest on bez przewodowy. Ale o ile się nie mylę wymaga to baterii/akumulatorów. Osobiście mi to przeszkadza gdyż nie mam zamiaru ładować ich co drugi-trzeci dzień by sobie pograć a poza tym w moim przypadku wymagałoby to kupna ładowarki więc to jakieś 50-70 dych w plecy.

Zostaje jeszcze wersja Core ale jej chyba już nie sprzedają, a tam pad by mi pasował idealnie. Nie mówiąc już że cena 700 stów także kusi.

Nie wiem jak też jest z kwestią awaryjności konsoli - nie ma zamiaru kupić sprzętu który po krótkim czasie chodiz gorzej niż radzieckie tv po 20 latach użytkowania ;)

Więc jak drodzy forumowicze Mi doradzą? Którą wersję lepiej kupić? Czy brak twardziela robi jakąkolwiek różnice?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Cz sty 24, 08 14:14

Saladin01 napisał(a):Zostaje jeszcze wersja Core ale jej chyba już nie sprzedają, a tam pad by mi pasował idealnie. Nie mówiąc już że cena 700 stów także kusi.

Sprzedają czasami w marketach resztki nawet po 500zł. Ale tej wersji się nie opłaca totalnie kupowac. Jest to konsola ze starej serii, które to były najbardziej awaryjne.

Teraz trzeba kupować tylko te nowsze z HDMI - zmodyfikowane chłodzenie i technologia 65nm. Przez co konsole się mniej grzeją, ponoć są cichsze i mniej awaryjne.

Sam planuję zakup X360. I pewnie zdecyduję się na wersję Premium HDMI (lub, jeśli stanieje, wersja Halo3 lub Elite). Dysk dużo daje - właściwie bez dysku XBLive nie ma sensu. Kwestia cenu - owszem jest drożej, ale jest dysk, jest headset, normalny kabel AV. Bo do arcade trzeba dokupić jakiś component/hdmi, żeby pograć przy normalnej jakości obrazu (kompozytowe kable to kpina juz od czasów PSX). A X360 Premium z 4 grami na allegro można już kupić za 1350. A to nie jest dużo. Poza tym szukuje się spora obniżka (mówią nawet o 49$) przy premierze GTA IV, więc grę wtedy dostaniemy praktycznie za darmo. Warto poczekac.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Cz sty 24, 08 14:41

Czy Premium jest już robine w technologii 65nm? Bo Arcade było chyba pierwszym X360 w tej technologii, przez co na pewno jest mniej awaryjna.

Co do dysku, do gier raczej nie będzie on używany (jak na razie to chyba tylko dwie, trzy gry go wykorzystują). W razie czego zawsze można dokupić - chociaż jest cholernie drogi, ok 400zł za 20gb (nie wiem dokładnie, ale do X360 można dołączyć tylko i wyłącznie oficjalne dyski od Microsoftu, żadnych innych się nie da).
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Gillian » Cz sty 24, 08 14:54

Mr_Zombie napisał(a):Czy Premium jest już robine w technologii 65nm?

Nowe Premium z HDMI tak.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Blady » Cz sty 24, 08 15:08

Z tego co zasłyszałem to Borderlands, zapowiadana "rewolucja dla FPSów" będzie wymagał HDD. EDIT- plotkę zdementowano, Xbox będzie pod tym względem dalej ssał i pozwalał, aby konsola Nex gen nie wymagała dysku twardego...

Wersja Arcade to Xbox dla ludzi znudzonych Wii, a nie szukających porządnej konsoli. Bardziej opłaca się odłożyć te pare setek i kupić Premium HDMI, który będzie SŁUŻYŁ, nie się kurzył. Co do padów- możesz kupić Play n Charge kit, nie jest to aż tak drogie jak mogłoby się wydawać, a zapewnia komfort duszy- zero polowania na baterie po wszystkich pilotach.

Bierz Premium, chyba, że nie masz ochoty grać przez Live, ściągać dem, filmów, magazynować muzyki, podziwiać grafiki HD przez kabel component...twoja decyzja.
Ostatnio edytowano Pn mar 10, 08 16:09 przez Blady, łącznie edytowano 1 raz
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz sty 24, 08 15:08

Ja proponuję PlayStation 3. Mimo wszystko warto tą konsolę kupić. Na razie nie ma gier, ale jak się rozkręci to już na dobre. PS2 też miało trudny początek. PS3 to także kombajn multimedialny. Ciągłe aktualizacje coraz bardziej poszerzają możliwości tej konsoli. Blu-ray wygrywa na rynku, Sony Polska... Chyba, że planujesz kupno PS3 w późniejszym terminie, a jak nie to pozbieraj pieniądze. Takie jest moje skromne zdanie.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Bizon » Cz sty 24, 08 15:10

ColonelAI napisał(a):Ja proponuję PlayStation 3.

Ja powiedział sam Saladin na początku tematu, chce kupić X'a, więc nie gadaj mu tutaj o PS3.
Na tym forum temat next-genów i opłacalności ich kupna był poruszany wielokrotnie, więc nie rób tutaj offtopa.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez kul2 » Cz sty 24, 08 16:00

ColonelAI co ja Ci powiedzialem?
Ostrzezenie.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez SaladinAI » Cz sty 24, 08 16:50

Generalnie i tak nie mam zamiaru korzystać z netu w przypadku konsoli więc widzę że dysk do nie wielu rzeczy by się mi przydał.

Bo do arcade trzeba dokupić jakiś component/hdmi, żeby pograć przy normalnej jakości obrazu

Tzn. normalnie bez tego jakość obrazu jest powiedzmy tak jak na PS 2? W sumie mi takie rzeczy specjalnie nie przeszkadzały po prostu kwestii związanych z obrazem praktycznie nigdy nie potrafiłem wychwycić więc nie wiem czy by mi to zrobiło jakąś różnicę. No chyba że ta na prawdę jest spora. Nie wiem też jak to się ma do zwykłych tv.

Poza tym szukuje się spora obniżka (mówią nawet o 49$) przy premierze GTA IV

Też o tym słyszałem ale jak na razie dopiero w kategorii plotki, aczkolwiek gdyby tak było to faktycznie wersja Premium by się bardziej opłaciła. Zaletą Premium jest też to że chociażby w Ultimie zakupimy konsolę oraz GOW wraz Perfect Dark za jakieś 1300zł.

Co do padów- możesz kupić Play n Charge kit

To i tak stówa w plecy czyli problem nie zostanie rozwiązany. Z tanią ładowarką musiałbym czekać i z dzień żeby sobie pograć, ehh..

Ja proponuję PlayStation 3

PS 3 odpada ze względu na cenę. Sorry ale z MGS 4 to byłby zakup o wartości blisko ok 1800 zł a to oznaczałoby że muszę zabulić tyleż samo co za PS 2 siedem lat temu. Tutaj już tylko sprowadzenie sprzętu z USA może by się opłacało.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pn sty 28, 08 11:40

http://www.ultima.pl/Xbox_360_Premium_n ... na_/i5549/

Cena bardzo interesująca. Ale obawiam się, że to ten stary model (nikt nie wspomina, że jest inaczej) i poprostu pozbywają się niesprzedanych konsol. Zwłaszcza że jest oprócz tego dostępny też Premium HDMI...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn mar 10, 08 13:27

Tymczasem wg niemieckiego Financial Times Microsoft ma już dzisiaj ogłosić spadek cen dla wszystkich wersji X0:

The Xbox 360 Arcade will be slashed 80 Euros to 199.99 (£150!) and the Core console will be reduced to 299.99 Euros (£230), reports the FT.

Byłoby miło.

EDIT: Nie czekając na ogłoszenie cięć Amazon podaje już nowe ceny:

The Arcade pack on Amazon is now under £150, at £149.99. The retailer is selling the Premium pack for £189.99 and the Elite for £249.99.

Ciekawe jak w Polsce będzie to wyglądać.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez barth » Pn mar 10, 08 13:39

ta, pewnie inaczej niż w reszcie świata.

btw. sprzedaje nowego newsa - nowa wersja 360'tki z 60gb dyskiem ma się niedługo pojawić, istnieć obok wersji Premium(20gb), a po pewnym czasie całkiem ją wypchnąć z rynku. Tyle.
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Gillian » Pn mar 10, 08 16:40

btw. sprzedaje nowego newsa - nowa wersja 360'tki z 60gb dyskiem ma się niedługo pojawić, istnieć obok wersji Premium(20gb), a po pewnym czasie całkiem ją wypchnąć z rynku. Tyle.

Niedługo, tzn kiedy? Bo byłbym zainteresowany : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn mar 10, 08 17:37

To na razie jest plotka.

Enyłej, obniżka X'a stała się faktem. Jednocześnie Sony oraz Nintendo w najbliższym czasie nie mają zamiarów obniżyć ceny swoich konsol.

A w międzyczasie:

http://www.sklep.psxextreme.pl/product_ ... ts_id=3748

849 zł dla Arcade czyli wyszło 150 obniżki. Starczy na prawie jedną grę ;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pn mar 10, 08 17:59

Microsoft podał ceny, jakie będą obowiązywać w Polsce.
Za Elite zapłacimy 1399zł, Premium 1049zł, a Arcade 777zł.

No to są ceny już naprawdę przyzwoite.

Saladin01 napisał(a):849 zł dla Arcade czyli wyszło 150 obniżki.

No jednak ponad 220zł : ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn mar 10, 08 20:00

Całkiem miła cena. Nawet i by sie na Arcade'a skusił.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn mar 10, 08 20:41

777 zł? Lepiej niż myślałem, czyli z samym GTA 4 płacimy nie więcej niż 1000 zł a za taką cenę to ja rozumiem.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pn mar 10, 08 22:02

Ale ale... nie wiadomo, czy GTA nie będzie wymagało dysku twrdego do pewnych rzeczy. Ja tam bym się w wakacje najwcześniej brał za Premium (może już będzie ta rzekoma wersja 60GB) albo, jeśli fundusze pozwolą, za Elite (spooory dysk, HDMI w standardzie i czarny kolor ;D) a obniżka ceny mi na to pozwala, gdyż Elite kosztuje teraz niewiele więcej niż tyle, na ile nastawiałem się, planując zakup Premium.
Ale najpierw chcę nadrobić peesdwójkowe zaległości : ). A pod koniec wakacji ląduje u mnie X360 + GTA IV + Mass Effect + Orange Box : ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt mar 11, 08 13:25

Ale ale... nie wiadomo, czy GTA nie będzie wymagało dysku twrdego do pewnych rzeczy.

Dlatego też poczekam na wczesne recenzje ale jak na razie o czymkolwiek w tym stylu nie było mowy więc śpię spokojnie.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Wt mar 11, 08 14:41

No na pewno dysk się przyda, kiedy pojawią się nowe epizody do ściągnięcia.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt mar 11, 08 17:14

Niby tak ale to tylko w przypadku korzystania z online, za co zabierać się nie mam zamiaru. Cóż wystarczy mi zwykły single.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Solid Snake 1989 » Wt mar 11, 08 19:48

Ja jak bym miał kupować X360 to albo Premiuma po bardzo okazyjnej cenie, albo Elite, innych opcji nie brałbym pod uwagę.
You got to live your life.
You got to find your own way.
Find your own flavour
Solid Snake 1989
Pyro Bison

Postprzez SaladinAI » Wt mar 11, 08 20:45

Uzasadnienie?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez barth » Wt mar 11, 08 23:09

Dysk twardy, zero srania się z kartą pamięci, można ściągać filmiki, dema, dodatki, itd.
Apropos kurde, musze pójść i poczyścić dysk, bo zostało mi tylko 400mb :/
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Gillian » Śr mar 12, 08 00:33

Ale nowe epizody nie będą do grania online. To zwyczajne rozwinięcie scenariusza (jak mówią...)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez barth » Śr mar 12, 08 00:41

No tak, ale na coś ściągnąć będzie je trzeba.
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Gillian » Śr mar 12, 08 01:01

No ja to mówię jako argument za posiadaniem HDD : ). Saladin twierdzi, że nie będzie grał online, a ja mu zwracam uwagę, że dysk nie tylko do multi jest przydatny.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr mar 12, 08 13:48

Saladin twierdzi, że nie będzie grał online, a ja mu zwracam uwagę, że dysk nie tylko do multi jest przydatny.

Przecież ja to rozumiem ;) Jednak nie rozumiem dlaczego ludzie traktują z takim dystansem Arcade - ktoś kto nie ma zamiaru bawić się w pecetowaca jeno będzie czerpać czystą przyjemność z grania to nic mu po twardzielu.

Przy okazji to czy tylko za granie się płaci czy też także za ściąganie różnych rzeczy np. patchów?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Blady » Śr mar 12, 08 20:53

Taki np. Burnout Paradise wymaga dysku twardego, żeby grać online. ALE JA NIE BĘDĘ GRAŁ ONLINE!!- krzykniesz. Cóż, też tak mówiłem. Potem jednak odpaliłem Rainbow Six Vegas na darmowym trialu i ubawiłem się jak dziki. Kupują Premium nie tylko masz więcej Xboxa w Xboxie, ale też patrzysz w przyszłość, którą (chcesz tego czy nie) są gry online.

Płacisz tylko i wyłącznie za granie, którego masz 3 miesiące free. Wszystkie patche- a te wychodzą dość często- ściągają się automatycznie i mają miłą w dotyku fakturę.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr mar 12, 08 21:00

Tu chodzi też raczej o zasobność funduszy - niespecjalnie stać mnie na Premium a cena 777 zł za Arcade jest idealna. Online też kosztuje.
SaladinAI
Cipher watches all

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole