Granie w crapy jak leci vs starannie wyselekcjonowane pozycje

Moderator: GM

Granie w crapy jak leci vs starannie wyselekcjonowane pozycje

Postprzez uci » N gru 23, 12 09:36

xenoblade i pandora tower powinny opuścić wii i wyruszyć w świat a nie :/
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Re: Final Fantasy

Postprzez Gillian » N gru 23, 12 11:36

Wii za 250 mozna miec. Odpuscic pare sredniakow z PS360 i juz kasa sie znajdzie, a gierka prawdopodobnie wiecej warta niz 10 takich ORC czy Saboteur :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » N gru 23, 12 15:43

twilite kid napisał(a): wiecej warta niz 10 takich ORC czy Saboteur :D

Obrazek
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » N gru 23, 12 15:54

problem w tym że ja żadnych średniaków nie kupuje to i nie mogę ich odpuscić :]
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » N gru 23, 12 16:08

uci napisał(a):problem w tym że ja żadnych średniaków nie kupuje to i nie mogę ich odpuscić :]

taaaaaaaaaaa jaaaaaaaasneee
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » N gru 23, 12 16:31

uci napisał(a):problem w tym że ja żadnych średniaków nie kupuje to i nie mogę ich odpuscić :]

Gorzej, Ty platynujesz sredniaki :P. Jakies FF13 czy cus, kiedy na konkurencyjnych platformach masz 3 gry od Sakaguchiego i najlepszego jrpg generacji :D.

Chyba nigdy nie zrozumiem grania dla samego grania "z obowiazku". Chyba ze sie jest dzieckiem i ma kupe czasu. Ja juz tak nie mam i czas przeznaczam na same hity i gry w ktore koniecznie chce zagrac ze wszystkich platform. Jakbym sie mial kisic z jedna konsola to bym pewnie tez musial siekac w co leci :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn gru 24, 12 08:49

Twilite w moim przypadku żadna gra nie jest zła z założenia a gra średnia jest dla mnie lepsza od największego hitu bo w dzisiejszych czasach to średniactwo wynika najczęściej z braku odpowiedniego marketingu lub zwykłego buractwa większości graczy którzy krzywo patrzą na grę która zbiera oceny w granicach 7/8 i nie ma w tytule Call of Duty , jak dotąd żaden Modern Warfare nie potrafił mnie przyciągnąć do siebie bardziej od takiego średniego Saboteur czy całkowicie odmiennego klimatem Wolfenstein.
SALADYN

Postprzez Simon » Pn gru 24, 12 09:25

Akurat Modern Warfare musze obronic bo cala trylogia jest swietna fabulowo. Na Saboteur tez mam chrapke już od dluzszego czasu, podobnie jak z 'Wet'.
A ty twilite pieprzysz farmazony i to marna wymowka bo w 'hity' nie trzeba grac w dniu premiery a nikt ci nie kaze ogrywac pincet tytulow w miesiac.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SALADYN » Pn gru 24, 12 09:40

Simon napisał(a):Akurat Modern Warfare musze obronic bo cala trylogia jest swietna fabulowo.

Taaa zwłaszcza druga część która mnie w warstwie fabularnej przypomina GI Joe czy inną papkę dla nastoletnich hamburgerów.
SALADYN

Postprzez Simon » Pn gru 24, 12 09:46

Przeciez mowiles ze nie grales. Akurat dwojka ma fabule najlepsza wg mnie.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Pn gru 24, 12 10:05

Grałem tyle że nie na moim sprzęcie i to co widziałem wcale mi się nie podobało.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn gru 24, 12 11:08

Simon, luz. Wlasnie gram w hit sprzed 10 lat - Wind Waker. I ostatnio moje tempo to jedna, dwie gierki na miesiac. A wciaz nie gralem w najlepiej oceniane gry ostatnich 3 generacji. Z tym ze Okaryne juz mam, Metroid Prime do mnie leci a SMG mam ale dwojke i nadrobie to wszystko w ciagu kilku miesiecy. I wierz mi, nie mowie o hitach pokroju generic shooterow. Ogralem ostatnio Halo 3 - fajna gra, ale na 7. Gearsy 1 odpuscilem po pierwszym akcie i nie widze sensu tracic na to wiecej czasu, wiec odpuszczam, nie zmuszam sie, bo po co - to tylko giereczka.

Zgadzam sie, ze sa ciche hity, a sa i hity napompowane marketingiem - przeciez nie mam 7 lat i to rozumiem. Rzecz w tym, ze ja na miejscu SALa odpuscilbym gierke, jesli mi sie nie podoba po pierwszych godzinach. Tak robie z uberhitem - GeoW. Tak zrobilem z Dead Space 2, Castlevania i innymi hiciorami. Szkoda zycia, zwlaszcza kiedy czlowiek ma na wishliscie ciekawiej zapowiadajace sie tytuly. A przeciez - jak mowicie - hity nie uciekna. Moge wrocic do Gyrosow za kolejnych 5 lat.

Ja wiem, ze lubicie pobieznie leciec przez moje posty, bo "pewnie znowu zrzedzi", ale uwazam, ze w moich slowach jest sporo rozsadku, o ile popatrzy sie na pewne sprawy z dystansem :D.

Edit:
No a wlasnie ostatnio tak mialem, ze zagralbym w jakiegos platformera. Odpalilem Raczeta ToD, ktory mi sie kisil na polce. Pogralem 2h i stwierdzilem ze platformer z tego zaden, tylko marna strzelanka. Przyszla mysl: po cholere ja w to gram, wiec poszlo na allegro. Wiec szukam platformowek na PS360 - w Jaka 1 nie gralem, w Sly nie gralem, na X platformowek praktycznie brak poza grami Rare. W Kameo gralem, ten Banjo na Xa to ponoc kaszana. Jak 2 mi sie nie podobal, jedynka jest inna, wiec mysle ze moze sprawdze. Sly ma byc nowy na PS3, wiec tymczasem olewam kolekcje HD. I tak kombinuje, a tu nagle mysle ze dwie najlepiej oceniane gry tej gen to platformerki - oba SMG na Wii. Kolejny powod zeby kupic konsolke, wiec kupilem. Zamiast szukac na jednej konsoli moge szukac na kilku. Jak bede chcial zagrac w jRPG to nie bede tez kombinowal, tylko od razu przyceluje w Xenoblade. Miec wybor zawsze lepiej niz go nie miec lub miec slabszy wybor. I z tym tez pilem do uciego.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn gru 24, 12 18:05

Problem w tym że ja nie napisałem nigdzie że The Saboteur mi się nie podoba, ja tylko na szybko spisałem wrażenia z dwóch godzin grania podczas gdy na zaliczenie gry trzeba te 30+ godzin a sama gra mnie do siebie przyciągnęła i skoro za nią zapłaciłem to wypada skończyć, ba ostatnią grę która mi się w ogóle nie podobała (Matrix The Path of Neo na PS2) również skończyłem.

twilite kid napisał(a):ale uwazam, ze w moich slowach jest sporo rozsadku, o ile popatrzy sie na pewne sprawy z dystansem :D..

Fakt ale nadmiar rozsądku nie jest wskazany bo się wychodzi na zrzędę, dystans do gier mam i dlatego gram, kończę a nawet platynuje średniaki bo o ile gra mi dostarcza rozgrywki to jest tego warta o to zresztą chodzi w tym hobby.

Przenieście już te posty do jakiegoś bardziej odpowiedniego tematu.
SALADYN

Postprzez Coldman_9 » Wt gru 25, 12 14:43

Simon napisał(a):Przeciez mowiles ze nie grales. Akurat dwojka ma fabule najlepsza wg mnie.

Biorąc pod uwagę, że fabułę Heavy Rain też uważasz na bardzo dobrą, podejrzewam, że robisz sobie tutaj jaja i wszystko piszesz na opak :)

A co do tego, co napisali SALADYN i twilite - to każdy ma trochę racji. Prawda, obecnie "średniaki" to też super gry bez marketingu i lufy z pierwszej osoby, ale twilite'owi chodziło konkretnie o jRPGi, a tutaj współczesne FF-y to przy jRPG z Wii po prostu... średniaki.
Coldman_9
Vamp

Re: Granie w crapy jak leci vs starannie wyselekcjonowane po

Postprzez Gillian » Wt gru 25, 12 15:49

Ja może sprostuje. Chodzi mi o granie w "zamienniki" i kiszenie się na jednej konsoli, kiedy pełnoprawne super gierki w danym gatunku, stylistyce etc są na konkurencyjnych konsolkach. Na które owe osoby "nie mają czasu", ale mają czas grać w gorsze wersje gierek, które błyszczą na Wii/X360/PS3. Niekoniecznie piję do osób na tym forum, raczej ogólnie. I mówię, jak było w moim przypadku - miałem ciśnienie pograć w action adventure to w końcu kupiłem PS3 i ograłem Uncharted, zamiast szukać jakichś średnich Tomb Raiderów. Szukałem czegoś a'la zeldo-metroidvania i myślałem nad 3D Dot Game Heroes, nad Darksiders, ale po cholerę, jak można kupić Wii, brać Zeldę + Metroida i grać w gierki z najwyższej półki w danym gatunku.

Rozumiem też, że dla niektórych to nie ma tak naprawdę znaczenia i dobrze się bawią grając w owe zamienniki. Ale nie rozumiem gadania "nie mam czasu na inne konsole", a w profilu splatynowanych 30 gierek, z czego 1/3 to gierki, które są nie najwyższych lotów klonami hitów z innych konsol.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt gru 25, 12 15:52

a w profilu splatynowanych 30 gierek, z czego 1/3 to gierki, które są nie najwyższych lotów klonami hitów z innych konsol.

to akurat jest picie do wg mnie co najmniej dwóch osób z forum :D
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Tidus93x » Wt gru 25, 12 15:56

Dochodzi tu też sprawa funduszy, TK, niektórzy grają w te "zamienniki" bo ich najzwyczajniej w świecie nie stać na inne konsole.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Wt gru 25, 12 15:56

Ok, nie tylko do osób na tym forumingu :D

Tidus93x napisał(a):Dochodzi tu też sprawa funduszy, TK, niektórzy grają w te "zamienniki" bo ich najzwyczajniej w świecie nie stać na inne konsole.

Powiedziałem - można odżałować parę średniaków i kupić konsolę z gierką, która zerwie czapę z głowy. Mój przypadek: Wii + Super Mario Galaxy 2 wyszło mi za 250zł. Jedna z top gierek generacji wraz z konsolą w cenie półtorej gry.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Wt gru 25, 12 16:01

Ale takie Wii nie jest drogie przecież. No, problemem mogą być drogie gry na tą konsolę bo średnio kosztują 200zł, ale z kolei gier tego typu nie ma tak dużo. Mi na PS2 brakowało jRPG, kupiłem sobie DSa bo na tą platformę podobnych gier jest w cholerę, nawet jeśli miłabym się ograniczyć jedynie do tworów od Square Einx czy Level 5 (którzy często pracują razem). ALe tak czy siak, mam pełno FF-ów jakieś kilkanaście DQów. Gdzie na PS2 i PS3 jest ich razem może 5.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Simon » Wt gru 25, 12 16:35

Johan napisał(a):
Simon napisał(a):Przeciez mowiles ze nie grales. Akurat dwojka ma fabule najlepsza wg mnie.

Biorąc pod uwagę, że fabułę Heavy Rain też uważasz na bardzo dobrą, podejrzewam, że robisz sobie tutaj jaja i wszystko piszesz na opak :)

Wiem, że to was może dziwić ale MW2 ma naprawde dobra fabule a na pewno najlepsza z calej trylogii bo najbardziej...hmmm...emocjonalną. Nie pisze na opak.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Osvelot » Wt gru 25, 12 17:02

Nie wiem dlaczego, ale ta dyskusja przypomina mi komentowanie zawartości cudzego talerza przy wspólnym stole.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Gillian » Wt gru 25, 12 17:35

Jak ktos ma kiepskie zarcie na talerzu to zal i samemu jesc sie odechciewa, co nie?:D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Wt gru 25, 12 18:08

mylisz się TK w kwestki kasy, bo np. w moim przypadku kupno takiego Wii = ok. 7-9 grom. Nie doliczam do tego jeszcze cen gier.
A druga rzecz to przecież wszystko jest kwestia gustu, każda grę którą kupiłem uważam za starannie wyselekcjonowaną pozycję właśnie względem mojego własnego widzimisię.

Jest przecież tyle "wielkich" gier które człowiek powinien ograć i połowę z tej połowy osobiście uważam za tytuły które nie warte były skończenia (ME2, SotC) z drugiej strony dużo więcej frajdy miałem grają w gry uznawane za średniaki (warhammer czy brutal legend).

A platynowanie to po prostu moje osobiste podejście do grania gdzie po prostu lubie ograć gre na 100% i zobaczyć wszystko co oferuje, niż zaliczyć ją jak leci.

swoją droga Tk miesięcznie ogrywasz więcej gierek odemnie :)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Wt gru 25, 12 18:44

Uci, Ty masz wiecej platyn niz ja skonczylem gierek w tej generacji :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Wt gru 25, 12 18:58

to może spróbuj je czasem skończyć?

dużo gier naprawdę zyskuje po dłuższym graniu, czasem nawet dopiero przy NG+
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Wt gru 25, 12 19:18

No mialem na mysli skonczone gry z tej gen, przeciez tak pisalem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Wt gru 25, 12 19:27

mi chodzilo że spróbuj poprzechodzić te gry które zazwyczaj wywalasz po 2 h bo ci szkoda na nie czasu :)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Wt gru 25, 12 19:37

Moze za pare lat, mam inne priorytety ;). Czasem jest tak ze mnie gra odrzuca, ale mi sie chce drazyc dalej, a czasem juz po 2h domyslam sie, ze gra mi nic nowego nie zaoferuje. Wiec szkoda mi czasu, skoro polka sie ugina, a wishlista pelna.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Wt gru 25, 12 20:28

Hmmm... zacząłem pisać odpowiedź do tego tematu i się zagubiłem. Totalnie nie wiem do czego zmierza ta dyskusja - do stwierdzenia, że trzeba platynować crapy, czy stwierdzenia, że kupuję gry, patrzę co to jest i sprzedaję?
Ja podchodzę do grania podobnie jak Uci. Kupuję używki, rzadko nówki, gier które wg mnie są warte ogrania i przeważnie je platynuję, lub staram się je ograć dość porządnie. Jako przykład ogrywania crapów mogę podać gry z PS+. Lubię tą uslugę, bo conajmniej raz na 2 miesiace jest gra, którą warto splatynować itp. ale często trafiają się tam crapy, których nazwy mi nic nie mówią i gdy z ciekawosci sprawdze co to jest, to ręce załamuję. I teraz wchodzi tu definicja crapa. Dla mnie crapem jest duble dragon neon, gdyż w to nie gram, taki gataunek mnie totalnie nie interesuje, żadnej frajdy mi to nie sprawia i na pewno mnie nie wciągął. Będę jeszcze do niego robił podejście tylko dlatego, że na tym dysku sobie siedzi i serdecznie chcialbym się do niego przekonać. Ha, kolejny raz podam przykład, który TK się nie spodoba. Dishonored. Totalnie ta gra do mnie nie trafia, na PS3 jest brzydka i nie wiem jak to może podobać się bardziej niż Deus Ex (te gry wydają mi się podobne, stąd to porównanie). Kupiłem nówkę zachęcony opinią kilku forumowiczów i mam nadzieje, że kiedyś uda mi się ją skończyć i być może polubić. Żal mi ją sprzedawać za pół ceny, bo może osąd jest błędny. Dużo innych gier jest przed Dishonored w kolejce.

Co tu dużo mówić. Kolejny temat w którym dyskutujemy o gustach pod innym szyldem...
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Gillian » Wt gru 25, 12 21:29

Aszyn, temat powstal bo gdzies sie zrodzila dyskusja i zostala wydzielona ;). Jak nikt nie bedzie mial nic do powiedzenia to sie zamknie bo rzeczywiscie nigdzie to nie prowadzi.
Gillian
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole