... Trilogy [reedycje, remastery i remaki]

Moderator: GM

Re: ... Trilogy.

Postprzez Gillian » Śr sty 21, 15 20:31

Żadne tam remaki. Lepszy byłby już spinoff na 3DS w postaci staroszkolenej skradanki z widokiem z góry, nieprzekombinowaną zamkniętą historią i mocarnym klimatem. Może zrobiłoby to podobne wrażenie jak kiedyś MGS, przy okazji nie przeinaczając tamtej gry i nie złoszcząc fanów.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez shalashaska » Cz sty 22, 15 13:04

Mnie by nawet wystarczyło żeby w MGS1 zrobili kamerę 3d.
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez Gillian » Cz sty 22, 15 15:55

shalashaska napisał(a):Mnie by nawet wystarczyło żeby w MGS1 zrobili kamerę 3d.

To nie jest takie proste. Nagle okazałoby się, że gra jest niegrywalna albo za prosta. AI i mechaniki były właśnie tak projektowane pod taką a nie inną kamerę. I trzeba by zacząć coś optymalizować, zmieniać...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz sty 22, 15 16:28

urokiem MGS1 było własnie to że ona była nie do końca 3D a korzeniami jeszcze w 2D (w sumie MGS2 też jeszcze)

ja osobiście nie widzę silnika z GZ w MGS1, nie pasuje mi to jakoś do tych zamkniętych pomieszczeń i 3 lokacji na "krzyż"

zaś całkiem na nowo zrobiony, oddzielny, nawet spinoffowy MGS znów w jakieś bazie, magazynie, tankowcu itp. ogólnie zamkniętym środowisku, zeldowym bieganiem z kluczami/brońmi, zgrabą historią i bez tranq guna przywitałbym z chęcią
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez ArecaS » Cz sty 22, 15 16:38

I z PSXowym klimatem. To najważniejsze.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Cz sty 22, 15 16:53

zaś całkiem na nowo zrobiony, oddzielny, nawet spinoffowy MGS znów w jakieś bazie, magazynie, tankowcu itp. ogólnie zamkniętym środowisku, zeldowym bieganiem z kluczami/brońmi, zgrabą historią i bez tranq guna przywitałbym z chęcią

Grałbym jak szalony!

Zasypmy takimi prośbami skrzynkę Kojimy.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Zancudo » Cz sty 22, 15 16:58

Ostatnio edytowano Pt cze 26, 20 19:24 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez shalashaska » Cz sty 22, 15 17:17

Abe doczekał się reamke.
shalashaska
Crying Wolf

Postprzez Gillian » Cz sty 22, 15 17:32

shalashaska napisał(a):Abe doczekał się reamke.

To bardziej remaster niz remake. Upieknili gre, troche ulatwili. Gameplay pozostal bez zmian.

MGS to inna para kaloszy
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz sty 22, 15 18:35

w przypadku MGS1 to remaster nie bylby zlym pomyslem, tekstury, rozdzialka, bajery graficzne, troche animacji dodatkowych, ale kamery/gameplay itp. bez zmian, (czyli ladny ale silnik z MGS1 a nie 2) jestem ciekaw jakby to wygladalo, choc nie dam glowy czy bylby to hit.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez shalashaska » Pn lut 02, 15 16:44

shalashaska
Crying Wolf

Re: ... Trilogy [reedycje, remastery i remaki]

Postprzez SALADYN » Wt lut 03, 15 01:53

Ileż razy Koji to będzie powtarzał, to się już robi nudne.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez kALWa888 » Wt lut 03, 15 03:29

Ja tam TTS miło wspominam, nie pamiętam żeby podczas dwukrotnego ogrywania te kiczowate scenki szczególnie mi przeszkadzały. Fakt, gdyby całość była wierniejsza oryginałowi, byłoby lepiej, ale tragedii nie ma. Nie do końca to jednak pasuje do MGS.

Co do remake'u z gameplayem z GZ to jestem na nie i podpisuję sie pod tym co tu uci i twilite pisali. Nie wiem czy dobrze by się to sprawdziło w MG/MG2, podejrzewam że nie, bo konstrukcja MGS to niemal kopia tego co było w dwóch pierwszych odsłonach z MSX. Z drugiej jednak strony, trzon rozgrywki z MGS1/2 nie pasowałby nikomu (poza mną), a treści w grach jest na tyle mało (bardziej koncept, zarys), że spokojnie można pod to napisać dopasowany do uniwersum scenariusz.

Co do spin-offa (choćby) w zamkniętej bazie z tym co mieliśmy w jedynce... Mniam :). Ech, pamiętam że w MGS4 ten powrót na Shadow Moses zrobił na mnie kolosalne wrażenie i mimo wszystko chciałbym w takiej formie zobaczyć sobie całą bazę - nie traktowałbym tego raczej inaczej niż ciekawostki na którą się patrzy. Ale gdy myślę, że dostalibysmy tranq guna, tagowanie itp to przeciwnicy byliby jeszcze bardziej głupi niż w '98. Choć MGS2 na EExtreme sprawił mi sporo problemów, bo znów agentów było widać jak na otwartej dłoni.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SiwyDym » Wt lut 03, 15 22:16

Seria Onimusha też mogła by powrocić w odświeżonej wersji.W pierwsze trzy części grało mi się super i widac byo jak gra się rozwija jedynka może była trochę liniowa jeśli chodziło o rozgrywkę ale fabułowo nieźle to wyglądało,druga częśc też całkiem całkiem fajnie bo można było mieć 2różne zakonczenia jak dobrze pamiętam i można było dokonywac wyborów oraz wymieniać rzeczy z ekwipunku z innymi ludkami czyli kroki do przodu w ewolucji no i trzecia częśc która i rozgrywką i fabuła była świetna co do 4części dawn of dreams to już ma się inaczej wolę o tym zapomnieć i pozostaje mi czekać może ukaże się edycja HD trylogii
Team Jungle
SiwyDym
Machinegun Kid

Gram: MGS3 Subsistence

Postprzez kALWa888 » Cz lut 05, 15 23:45

Dla mnie pierwsza i czwarta część są najlepsze. Jedynka z uwagi na świetny klimat, którego zabrakło w późniejszych oraz fakt, iż swego czasu była powiewem świeżości - ogólnie bardzo miodna, wciągająca, po prostu prawie idealna. Czwórka z kolei - zawsze chciałem by któraś z części tak właśnie wyglądała. Cudna muzyka, fajny (aczkolwiek z perspektywy czasu niedoskonały) system walki, epicka fabuła i dłuuugi czas gry. Sama trójka też była długa (chyba 30h mi zajęło pierwsze ukończenie), ale tam znów przeszkadzały mi te przeskoki w czasie i nazbyt częste zmienianie postaci. Ogólnie strasznie mi się dłużyła. Mimo wszystko bardzo przyjemna, ale dla mnie najgorsza odsłona z całej czwórki. Jeśli w kolekcji HD nie pojawiłoby się Dawn of Dreams, to długo poczekałbym z zakupem. Samo powstanie takiej kolekcji i tak wydaje mi się wątpliwe.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Solidny » Pt lut 06, 15 02:09

No patrzcie, a dla mnie najlepsza była dwójka (chociaż to pewnie przez sesntyment, bo była pierwsza). Zaraz potem czwórka za rozbudowanie, które zmieniło ją w hybrydę slashera i erpega. Nie obraziłbym się za kwadrylogię. Nie wiem jak można pominąć Dawn of Dreams, które ostatecznie kończy główny wątek Oni.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez SiwyDym » So lut 07, 15 18:15

Jak widać każdego wciągnęła po części jakaś częśc onimush'y muszę pogrzebać w szafie i wyciągnąć dawn of dreams bo przypomniało mi się,że nie ukonczyłem tej gry własnie przez system walki o którym wspomniał kALWa888 a co tam pomęcze się
Team Jungle
SiwyDym
Machinegun Kid

Gram: MGS3 Subsistence

Re: Dishonored

Postprzez Gac666 » N maja 10, 15 22:57

Solidny napisał(a):
Gac666 napisał(a):Jak będzie to w formie patcha nawet za drobną opłatą to spoko, łyknę (bo jeszcze nie przeszedłem również), ale jak będę miał kupować od zera to mam to w dupie :D.

Ile znasz takich przypadków update'ów w przypadku PC? Serio pytam, nie kojarzę.

Deus EX: HR, Dark Souls 2, Trine (tu akurat darmowy :P), jeszcze pare by się znalazło.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Solidny » N maja 10, 15 22:59

A one miały jakieś remastery?
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kALWa888 » N maja 10, 15 23:09

W przypadku HR był tylko Director's Cut, ale remasterem pokroju TLOU, czy Borderlands bym tego nie nazwał - a na pewno nie jest to rzecz darmowa. Remastery są często traktowane jako nowa produkcja - z tym że w założeniu poprawia wiele aspektów pierwowzoru, bo pozwala na to lepszy sprzęt (PS4) czy nie wiem, większe doświadczenie twórców, lepszy budżet. Znów, jak zmieniają silnik to nie będzie to już remake? Choć Halo miało podobno takie remastery, że wyglądały jak remake'i, ale nie są tak traktowane, bo poza silnikiem graficznym zmian nie ma.

Poza tym, co to za zdziwienie? Przecież żyjemy w dobie remasterów. Gry sprzed roku (TLOU znów) są wydawane ponownie. Ludzie łykają to jak ciepłe bułeczki i to w cenach premierowych. A czy remastery faktycznie są celowane do osób które nie mogły zagrać? Nie powiedziałbym. PS3 wciąż ma wielu graczy, a Dishonored był ostatnio w Plusie. Czyli grać można normalnie, ale remaster oferuje więcej. Czysty marketing.

Ogólnie zmierzam do tego, że wątpię by upgrade był darmowy. Konsolowcy muszą kupić ten remaster, żadnego patcha, ani kodu na nowszą wersję nie dostają. Jeśli na PC jednak wygląda to inaczej, to cóż. Pogratulować konsolowcom lamerstwa. Ale z indykami przecież jest tak, że flashowa gra (Binding of Isaac) na PC jest za darmo (na stronie newgrounds), a na PS4 trzeba wyłożyć te 6 dyszek, więc хуй ich wi.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Dishonored

Postprzez Gillian » N maja 10, 15 23:30

Kalwa, PS3 wciaz ma wielu graczy owszem, ale jest masa graczy dla ktorych PS4 jest pierwsza konsola (od Sony / w ogole / w ciagu X ostatnich lat) i to glownie do nich kierowane sa te reedycje. Gdyby chcieli tak koniecznie zarobic po raz n-ty na tych samych graczach, to nie dawaliby gry do plusa, bo nawet byle kto z PS4 mogl sobie to dodac do kolejki i jakos ograc kombinujac z pozyczaniem konsoli za darmoszke. Ale komu sie chce... Sam bym wolal ograc w lepszej jakosci na nowej konsoli niz odpalajac na PS3 kolegi w marnej rozdzielczosci i przy tych 20 klatkach (na PS3 sie to wleklo...)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn maja 11, 15 01:26

Solidny napisał(a):A one miały jakieś remastery?

Zależy co masz na myśli poprzez remaster, bo nie widziałem żadnego "remasteru" który by miał coś więcej niż lekko podrasowaną grafikę i kilka drobnych rzeczy.
To samo będzie z Dishonored.

PS. Borderlands miał jakiś remaster? Przecież ta gra się nic nie zmieniła w stosunku do tego co jest na PC. DX:HR-DC już jest większym remasterem.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pn maja 11, 15 02:48

Już pomijając Dishonored, to wciąż myśląc o TLOU nie potrafię sobie wyobrazić, że serio jest tak wielu graczy którzy nie grali na PS3, że trzeba było to po roku wydać na PS4. Podobnie jak z Final Fantasy X HD - trudno myśleć o tym inaczej jak o zdzieraniu kasy. Tym bardziej, że są to remastery które niewiele zmieniają, bo te gry nie dość że borykają się z wieloma problemami, to skok jakościowy jakiś super nie jest. Z drugiej jednak strony, wydawanie tylko takich remasterów ma sens z biznesowego punktu widzenia, bo kogo interesują jakieś perełki z zamierzchłych czasów? Plus to, że jednak jest sporo (że tak powiem) fanatyków, co TLOU kupią po raz kolejny, aby zagrać w 60FPS. To jest jednak moje podejście. Myślę o sobie i nieco denerwuje mnie to, że na Xenosaga I-III HD nie mam co liczyć, bo #nikogo. No i należy tutaj dodać, że taki TLOU nie jest grą wybitną, no chyba że na tle innych ze swojej generacji.

A to o czym piszesz. Nie wiem czy Dishonored jest grą wartą takiego zachodu - na PS3 jest wiele wartościowych produkcji, które warto poznać i choćby z tego względu warto jest mieć tę konsolę, tym bardziej że nie wszystko dostanie swój remaster. Ludzie jednak wolą albo ją sprzedać (wtedy też kupić remaster gry za którą w jakiś sposób tęsknią) albo kupić sprzęt nowszy, czego totalnie nie pojmuję. No, ale przecież mówimy tutaj o graczach niedzielnych, którzy sugerują się reklamą, słowem kumpla itp. Pisałem wcześniej o Halo, teraz dodałbym do tego jeszcze takiego Wind Wakera HD czy jakiegoś Fable'a - o ile miałem styczność, to właśnie takie remastery jawią mi się jako wartościowe, w które włożono jakiś wysiłek. To co dostajemy na platformach Sony to wersje GOTY z jakimiś lekkimi usprawnieniami.

Gacu: Borderlands dostał remaster (Handsome Collection) i ponoć tekstury dalej doczytują się tak samo jak na PS3 xD. No i właśnie, remastery chyba charakteryzuje to że nie mają zmienionej zawartości - jeśli to prawda to DX: HR-DC już się nie liczy.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gac666 » Pn maja 11, 15 10:10

Gacu: Borderlands dostał remaster (Handsome Collection) i ponoć tekstury dalej doczytują się tak samo jak na PS3 xD. No i właśnie, remastery chyba charakteryzuje to że nie mają zmienionej zawartości - jeśli to prawda to DX: HR-DC już się nie liczy.

To nie jest remaster, bo ta sama kolekcja jest na PC. To bundle 2óch gier i jest to port z PC na PS4/Xone. Graficznie oraz gameplayowo nie ma żadnej rewolucji. Jak już mówiłem, DX:HR miał dużo większy remaster, Borderlands remasterem nie jest.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn maja 11, 15 10:23

Tru. Teraz każdy port na lepszą platformę nazywa się remasterem. Remastery w kinie czy muzyce polegają na wyciągnięciu lepszej jakości z oryginalnego materiału na np nowym nośniku. W grach jest podobnie. Podbicie rozdzielczości natywnej, użycie lepszych tekstur, poprawa oświetlenia - takie zabiegi można uznać za remaster. Np ostatni remaster REmake'a z GCN :). Portowanie gier na kolejne sprzęty to zabieg stary jak ta branża. Kiedyś wszyscy cieszyli się z konwersji na inne konsole, dzisiaj to jest skok na kasę ;]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pn maja 11, 15 14:33

No Gillian, ja z takich portów kojarzę serię Final Fantasy I-VI na PS One. W kilku przypadkach grafika była mocno ulepszona (ale wciaż 2D), dodano animacje na początek gry, jakieś galerie w menu itp. Druga rzecz że były to gry z NES/SNES i wydano je raczej po premierze FFVII który Europejczykom otworzył oczy na jRPG. I tego nie neguję. W momencie gdy FFI-VI pojawiły się na PS One, miały już kilkanaście lat na karku, a w swoich czasach były docenionymi mocno grami. A dzisiaj masz tak, że taki port wychodzi po roku. Nie lepiej byłoby poczekać i przypomnieć o tej grze za jakis czas? Plus, może gdyby te remastery/porty nie rzucały się w oczy tak bardzo (z braku gier na PS4), to nie byłoby aż takiego problemu, bo w sumie byłby wybór - w tym momencie dla mnie nic na PS4 nie ma (no dajmy na to, że Bloodborne, ale i tak reszta serii jeszcze przede mną). No i kolejna rzecz, że porty z PS2 (czy ogólnie tamtej generacji) coś się ostatnio nie pojawiają - choć ponoć Capcom chce wypuszczać ich więcej, może więc doczekamy się Onimusha HD, ale jest przecież wiele ciekawych gier które mogłyby dostać remaster - nie, lepiej TLOU co miał premierę rok temu.

Są gry wiekowe, niedostępne na dzisiejszych sprzętach (NGC był ogólnie mało popularny i remake RE mocno na tym ucierpiał) i takie gry warto portować. Ale nie cos czego przypominać w ogóle nie trzeba i do czego wciąż jest dostęp. Przekroczono tu pewną granicę (nawet już próg w którym dany produkt nazywany jest remasterem, a nie portem) i tyle. Mi się to nie podoba.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Pn maja 11, 15 14:50

Masz kiepską pamięć jeśli pamiętasz tylko FF... Przecież dawno regularnie gry przeskakiwały z platformy na platformę. Na przykład Residenty. RE2 z PSX na N64. Potem na DC, a potem na GCN. Co jeszcze... Raymany, Tomb Raidery, MGSy, THPSy... nic tylko przeglądać wikipedię i sypać tytułami.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pn maja 11, 15 15:54

Tych przykładów nie pamiętałem - a znów w przypadku Raymana 2 na N64 trudno mówić o wersji "lepszej", bo znów nie było tam dialogów. Poza tym, PS One i N64 to sprzęty z tej samej epoki. Z kolei różnica pomiędzy THPS3 na PS One, a wersją na PS2 są ogromne no i pojawiły się przecież w prawie tym samym czasie (2001 rok?) - czyli prawie jak zwykła multiplatforma albo gra cross genowa. Z RE się zgodzę, to seria która lądowała na wielu sprzętach (NGC dostał dzięki temu całą podstawową serię 1-4 i CV). A MGS? Wydaje mi się, że wersja na PC względem konsolowej jakoś późno się nie pojawiła, znów bardziej wygląda to na multiplatformę. Cóż, ogólnie jestem świadom że to coś co dzieje się dzisiaj, działo się od zawsze - czyli porty bardziej lub mniej usprawnione skakały sobie ze sprzętu na sprzęt, ale to było raczej obok tych wszystkich wielkich premier.Jak mówiłem wcześniej, gdyby nie ta posucha to te remastery nie byłyby "kolejnymi" premierami, a byłyby sobie gdzieś tam na boku. Nie jestem przeciwny remasterom (bo sam czekam na kilka, ale to gry z ery PS2), ale przez to że kilkuletnie gry je dostają coraz częściej, te starsze mają na to coraz mniej szans.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gac666 » Pn maja 11, 15 17:58

Remasterem będzie nowy Oddworld: New and Tasty, remasterem będzie też każdy tytuł, który przeniesie te samą grę sprzed kilku lat w nową epokę zostawiając tę samą formułę.
W przypadku takiego starusieńkiego Flashback mamy już do czynienia z Remakiem. Gra niby taka sama, ale jednak zmiany są na tyle poważne, że nie są to te same gry.

Jednakże wszystkie te przykłady, o których mowa wyżej i których można się spodziewać po dishonored to conajwyżej można mówić o porcie na nową konsolę lub update patchu, który notabene powinien być darmowy, a nie jak ostatnio nas próbują przyzwyczaić.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Dishonored

Postprzez Gillian » Pn maja 11, 15 19:23

Kalwa, mowie o grach ktore przeskoczyly generacje. Ray2 wyszedl tez na DC i PS2. THPS 1 i 2 byly na DC. Obydwie po jakims czasie. Analogicznie jak jest dzisiaj. Przyklady mozna mnozyc.

Gacu, Oddworld nie bedzie a jest juz remakiem. Gra przeskoczyla w 3D. Tyle wystarczy.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole