Batman Arkham Asylum

Moderator: GM

Postprzez ColonelAI » Wt sie 25, 09 15:40

W ógole demo jest strasznie pocięte. Ta dziwnie skacze z gameplayu do scenki.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez kelen » Śr sie 26, 09 12:20

Klik <- jesli ktos jest zainteresowany wersja na PC
kelen
Predator

Postprzez uci » Śr sie 26, 09 14:03

średnia 9.5
Batman rządzi ;]
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Blady » Cz sie 27, 09 18:09

Nie wyobrażacie sobie tortur, które rozrywają moje ciało, kiedy wiem, że paczka z grą czeka na mnie w domu, a mi przyjdzie ją dopiero otworzyć w sobotę wieczór...Czuję jednak, że to będzie dłuuugi wieczór.

BTW recenzja IGN wskazuje, że odnalezienie wszystkich znajdziek i ukończenie gry na poziomie normal zajmuje około 12 godzin. Nie wiem, co o tym myśleć. Z jednej strony to standard, ale z drugiej liczyłem na nieco więcej.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez kelen » Cz sie 27, 09 21:51

A zostalo w to tez wliczone przejscie challange roomow?
kelen
Predator

Postprzez Gac666 » Cz sie 27, 09 23:46

Oby nie.

Choć z drugiej strony 12 godzin to nie tak źle. Gra jest na tyle rozbudowana, że chyba miło będzie ją przejść jeszcze raz, bo mamy sporo możliwości pokonywania wrogów.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez kelen » Pt sie 28, 09 21:52

Coz, racja, ponowne przejscie gry bedzie raczej przyjemnoscia. Grajac w gre wlasnie mialem wrazenie, jak z graniem w MGSa, w ktorego bym mogl grac tez niezaleznie od tego, ze juz przeszedlem kilka razy. It's fun
EDIT
AA trafia do Ksiegi Rekordow Guinessa
kelen
Predator

Postprzez ColonelAI » So sie 29, 09 16:59

Ja zawsze uważałem, że lepsza jest gra krótsza, ale intensywna, która się nie przeciąga i masz ochotę zagrać jeszcze raz. Nie potrzebne mi 30h.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Blady » So sie 29, 09 19:00

Szybki raport

Jedynie trzy godzinki gry, więc mówię jak jest.

Miodzik. Grafika, klimat, napotykane postacie, pewna swoboda w eksploracji, voice acting - wszystko na niesamowicie wysokim poziomie. Co ciekawe, najwięcej frajdy mam z [spoiler]szykania niespodzianek zostawionych przez Riddlera. Jego komentarze są super. Dość umiejętnie dodano mroczny charakter tej postaci. Zapisy z jego rozmów z lekarzami są mroczne, a jednocześnie przezabawne.[/spoiler]

Poziom trudności jest dość nierówny. Najpierw mknąłem przez grę niemal nie tracąc jednego punktu zdrowia, natomiast później [spoiler]w czasie walki z Banem[/spoiler] przyszło mi zginąć kilka razy zanim zoorientowałem się, co powinienem robić. Ok, wyzwania są fajne, ale tutaj uderzono mnie nim w twarz w momencie, kiedy myślałem, że wybranie NORMALA to był błąd.

Jeśli jeszcze nie zamówiliście swojej kopii to na co czekać? Do sklepów, już już!!
Ostatnio edytowano So sie 29, 09 20:26 przez Blady, łącznie edytowano 1 raz
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So sie 29, 09 19:23

Wtrącę się. Spoilery oznaczajcie tagami po prostu [ spoiler ] o tak:
Kod: Zaznacz cały
[spoiler]spoiler[/spoiler]
efekt: [spoiler]spoiler[/spoiler]

Ukrytą wiadomość przeczyta każdy kto już wcześniej się w temacie wypowiedział, a może spoilera nie chce widzieć.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kelen » So sie 29, 09 21:53

Druga częsć mojej opinii o grze dla tych co juz czytali czesc pierwsza :)
kelen
Predator

Postprzez ColonelAI » So sie 29, 09 22:45

Blady na PS3 kupiłeś?
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » N sie 30, 09 12:12

no właśnie bo też mnie ciekawiło - Joker jest grywalny od razu, czy jest DLCkiem do zassania??
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N sie 30, 09 12:22

Z tego co słyszałem to DLC. Tak więc można się spodziewać, że na inne platformy prędzej czy później też wyjdzie.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » N sie 30, 09 12:34

bo myślę że wyjdzie, na Xa wersja kolekcjonerska posiadała jakieś dodatkowe challenge roomy dla batmana, a na PSS US widziałem właśnie Joker Challenge room i ciekawiło mnie czy jest to własnie grywalny Joker czy dodatki dla niego
uci
Uber Big Boss

Postprzez Blady » N sie 30, 09 13:03

Mam wersję na PS3 i dane mi już było śmigać Jokerem.

Powiem tak. Gdybym zapłacił za ten dodatek to poniekąd bym się zdenerwował. Bijatyka Jokerem wiele się nie różni od Batmana, ot, inne animacje. Są dość komiczne "finishery", ale nic poza tym. Do tego mamy pewne ułatwienia. Joker jest szybszy, dalej skacze. Jego atak oszałamiający ma większy zasięg, no i posiadanie one-shot pistoletu pomaga. Szczególnie, kiedy biegnie na ciebie Gordon.

Skradanie Jokerem to jednak inna para kaloszy. Wyzwanie jest o wiele większe, trudno się początkowo przyzwyczaić, że w razie czego nie mogę uciec na gargulca. Ogólnie skradanie panem J - wypas. No i oczywiście za free :)
Blady
Uber Big Boss

Postprzez uci » N sie 30, 09 14:56

te chalenge roomy dla Jokera też były free, i to mnie ciekawiło czy to tylko chalenge roomy czy samo granie Jokerem. No teraz już wszystko jasne ;]
uci
Uber Big Boss

Postprzez Blady » N sie 30, 09 17:06

Spoilerowania ciąg dalszy.

[spoiler]Wyśmienite w kosmos są sekwencje, kiedy to Batman jest pod wpływem koszmarotwórczych gazów. Przypominają nieco platformówki, w których to Batman musi dotrzeć do symbolu nietoperza, żeby nie oszaleć.

Niemal za głowę złapałem się, kiedy potwierdzono, że kanoniczne jest to, że Bane kiedyś złamał Batmanowi kręgosłup, ale ten "ozdrowiał i czuje się lepiej".

Miły jest ogrom odniesień do adwersarzy mrocznego rycerza - cela Mr. Freeza, parasolki Pingwina, ulotki Vote for Dent, rękawice Catwoman, ciało Ras Al Ghula w kostnicy, masa innych postaci, o których tylko fani komiksów mogą wiedzieć. Dziwi jednak, że nikt nie stara się wytłumaczyć, gdzie podziały się owe postacie- ot, mijasz celę Mr.Freeza. Pustą. Wiemy jednak, że bez stroju daleko by nie uciekł. Gdzie jest? Wiem, czepiam się...[/spoiler]

Na razie denerwuje mnie mała ilość "predator" momentów w stosunku do pojedynków na pięści, które pomału zaczynają mi wychodzić bokiem. Co jakiś czas walka urozmaicona jest tym, że na podłodze leży broń, którą oprychy starają się podnieść, a dzielny Batman zamiast ją wyrzucić albo zepsuć dzielnie patrzy, jak kolejni starają się wziąć go na cel.

Szukanie niespodzianek nadal sprawia mi najwięcej radości, a zagadki bywają wymagające. Oby gra zaskoczyła mnie czymś miłym, bo ostatnia godzina była już na średnim poziomie, a chcę, żeby gra utrzymała się wysoko, bo do tej pory na to zasługiwała.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez kelen » N sie 30, 09 18:36

[spoiler]Niemal za głowę złapałem się, kiedy potwierdzono, że kanoniczne jest to, że Bane kiedyś złamał Batmanowi kręgosłup, ale ten "ozdrowiał i czuje się lepiej".[/spoiler]

[spoiler]Woo, wiesz, ta historia od ponad 10 lat jest kanoniczna, nigdy nie byla poza kanonem. Co prawda Wayne wyzdrowial w dosyc prosty sposob, ale moglo byc gorzej. Jesli chcesz, to moge Ci podac streszczenie komiksu, w ktorym to sie odbywa[/spoiler]
[spoiler]ot, mijasz celę Mr.Freeza. Pustą. Wiemy jednak, że bez stroju daleko by nie uciekł. Gdzie jest? Wiem, czepiam się...[/spoiler]

[spoiler]Gdzies wyczytalem (ponoc pisze to w dzienniku dodawanym do kolekcjonerskiej lub w jego biosie w grze), ze Freeze po prostu uciekl z Arkham i dlatego go nie ma[/spoiler]
kelen
Predator

Postprzez Sylvan Wielki » N sie 30, 09 19:40

Tort z hitami powoli obnaża swe nadzienie. Teraz piękny i wyborny Batman, za jakiś czas równie śliczne i nie mniej grywalne,: Uncharted 2, Raczet i Klank nowy, MW2, oraz GT5.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Askel » Śr wrz 02, 09 01:15

Łoł. Dawno mię tu nie było.

Dziś dopiero dostałem Batmana, ale i tak nie mogłem długo grać, bo trza było z domu wyjść.
Ale teraz już trochę dłużej dane mi było pograć. I wiele już zostało napisane, więc nie wiem, czy jest coś nowego, o czym mógłbym napisać.
Strasznie mi się podoba. Etap ze Scarecrowem rzeczywiście niszczy. Póki co - w ogóle nie spada w "rankiingu" grywalności.
oh, and by the way? we're going to die.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Blady » N wrz 06, 09 02:05

Świeżo ukończyłem Arkham Asylum (cała fabuła + wszystkie Riddlers Riddles) i postanowiłem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami.

UWAGA, SPOILERY!!

Przez pierwsze godziny miałem wrażenie, że gram w najlepszą grę kiedykolwiek stworzoną. Urzekł mnie klimat, doskonały voice acting, klimat skradania się i atakowania z ukrycia, jak i pojedynki na pięści, w których czuć moc Batmana.

Podoba mi się także struktura gry, przypominająca Zeldę – zbieramy kolejne przedmioty, pozwalające nam dostać się do miejsc uprzednio niedostępnych. Niestety, wiąże się to z pewnym niedomówieniem, które spowodowało u mnie zagotowanie krwi. Skoro Batman miał cały czas w jaskini ulepszony hookshot, to czemu nie wziął go, kiedy pierwszy raz weszliśmy do pomieszczenia? Rozumiem, gdyby znajdował się on w jakiejś oddzielnej, zamkniętej części Batcave, ale nie, dopiero przy drugiej wizycie w grocie nasz Nocny Rycerz postanawia wyjąc ze schowka świetny i użyteczny gadżet. Denerwuje też fakt, że niemal do końca gry Batman zwlekał z wezwaniem Batwing. Co przeszkadzało mu, aby wezwać sobie go na pomoc wcześniej? Babol scenariuszowy jak nic.

Denerwowało mnie też nagromadzenie pojedynków na pięści. Zdecydowanie zbyt rzadko problemy możemy rozwiązać w sprytny i cichy sposób, w pewnym momencie pojedynki stają się nużące- nawet pokój dwudziestu oprychów nie jest dla Batmana wyzwaniem, a urozmaicenia walki brakuje. Skradanie się, które sprawiało mi w demie tyle radości ma niewiele nowości do zaoferowania w pełnej wersji. Ot, możemy linką przerzucić oprycha przez barierkę, lub zrobić pułapkę z wybuchowego żelu. Tylko raz w całej grze mamy naprawdę spore wyzwanie, jakim jest przerobienie przez Jokera gargulców, które do tej pory były najbezpieczniejszym miejscem w grze. Potem nie tylko dostają charakterystyczny biały make-up, ale i zbliżeniową minę czasową, która utrudnia zabawę w kotka i myszkę z oprychami.

W grze brakuje też ciekawych walk z bossami. Oprócz pojedynku z Banem (a potem z jego wieloma klonami), Poison Ivy i kilku wymian ciosów z Jokerem na koniec nie ma większych pojedynków z bossami. Tak, przyjdzie nam ukrywać się przed Killer Crockiem i walczyć z ochroniarzami Harley Quinn i walczyć z halucynacjami tworzonymi przez Scarecrowa, ale te wydarzenia toną w morzu zwykłych pojedynków na pięści.

Najwięcej frajdy czerpałem z tej gry głównie na początku, kiedy odkrywałem zdolności Batmana i poznawałem Arkham, oraz kiedy szukałem pierdolitek poukrywanych przez Riddlera. Szkoda jednak, że nie odważono się wprowadzić do gry prawdziwych zagadek Edawrda Nygmy, a jedynie musimy szukać poukrywanych przedmiotów i charakterystycznych obiektów. Dodam tylko od siebie, że o wiele większą frajdę miałem słuchając komentarzy Riddlera przez głośniki, niż kiedy po raz 20 gra odtwarzała tę samą wypowiedź Jokera.

Zakończenie trochę ratuję grę, bowiem jest pełne emocji, ciekawych zwrotów fabularnych i mamy okazję zobaczyć Jokera w fryzurze na irokeza.

Niemniej nie cierpiałem grając w Arkham Asylum, co więcej, podobało mi się poważne podejście do tematu Batmana. Mam nadzieję, że Rocksteady już szykuję drugą część. Tym razem w otwartym do eksploracji Gotham, gdzie Batmobilem jeździmy po mieście, rozbrajając bomby Jokera, zapobiegając napadom Two-Face’a i rozwiązują zagadki Riddlera :D Och, marzenia...

PS. Jeśli ktoś się nie zorientował, gra podobała mi się, widzę jednak mnóstwo miejsc, w których można by ją poprawić. Podobnie jak w przypadku Assassins Creed opłaca się nieco pocierpieć, bo założenie i idea gry jest lepsza niż podstawa gameplayu.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Askel » N wrz 06, 09 10:21

Blady,[spoiler] zakończenie wyglądało tak, jakby miała być druga część. Zwróć uwagę - Killer Croc chwycił skrzynkę z Titanem. A przysięgał Batmanowi zemstę. No i w mieście grasuje Two Face.[/spoiler]

Swoją drogą, ubiegłeś mnie. Bo wczoraj też skończyłem wątek fabularny + wszsytkie zagadki E.Nigmy(i opierając się o godzinę postu, to chyba szybciej troszkę.). W tym achievement The Greates Detective, czy jakoś tak. Swoją drogą, po odkryciu ostatniej zagadki liczyłem na coś więcej niż to, co się działo. ;C

A tak...nie pozostaje mi nic innego jak się tylko z Tobą zgodzić.
Ale ja chyba nieco mniej krytycznie podchodziłem. Bardzo mi się spodobała.

Dziś po powrocie z pracy zabieram się za challenges.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez uci » N wrz 06, 09 10:40

po tym jak sprzedała się jedynka raczej nie ma sie co martwić o dwójkę, dodałbym jeszcze że batman ma wielu innych wrogów którzy pouciekali z arkham ;]

Jokerowe chalenge roomy są juz w EU PSS;]
uci
Uber Big Boss

Postprzez kelen » N wrz 06, 09 11:17

Askel napisał(a):Blady,[spoiler] zakończenie wyglądało tak, jakby miała być druga część. Zwróć uwagę - Killer Croc chwycił skrzynkę z Titanem. A przysięgał Batmanowi zemstę. No i w mieście grasuje Two Face.[/spoiler]

[spoiler]Ten filmik po credistsach jest losowy, tj - raz skrzynie chwyta Bane, raz Scarecrow i raz Killer Croc. Chyba wiecej wariantow nie ma.[/spoiler]
kelen
Predator

Postprzez Askel » N wrz 06, 09 15:05

Ale to jest chyba przed creditsami. Zaraz po tym, jak Batman leci w stronę miasta. Ale jak to jest losowe, to trudno.
Askel
Olga Gurlkovich

Postprzez Pabian01 » Pt paź 02, 09 09:42

Nie wiem czemu, ale teraz zebrało mnie żeby wytkać parę błędów. Oczywiście na podstawie dema:
-System walki jest fajny, taki jak lubię, tylko dlaczego mogę stać w miejscu i mashować przycisk kontry i już wszystkich leje. Bez sensu, powini dać jakieś kary jak np. w Assassin's Creed.
-monitorki można raz potłuc i to zawsze tak samo...
-ogólnie kamera jakaś dziwna :/ nie mogła by być cały czas taka jak podczas biegu ?
-przeskoczenie przez barierke im nie wyszło, no chyba, że ja nie doszedłem jak to się robi.
-I dlaczego wszyscy wyglądają tak jakby codziennie 5 godzin na siłowni spędzali i mieli namdiar odżywek w sobie :/
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Pt paź 02, 09 16:22

A whoops :D nie wiem dlaczego myślałem, że to MGS:PW.

Na podstawie pełnej wersji i uwaga spoilery:

Hmm czy ekrany zawsze tak samo? U mnie wygląda to różnie, ale fakt, że zawsze jest to pęknięty ekran i śnieżenie. Czasem fajnie by było jakby sie kompletnie wyłączył czy co.

Co do walki. Jest miła i wymagająca jeśli chcesz robić duże kombosy, mój największy to bodajże 32. Zaś jeśli przyjdzie ci walczyć z nożownikiem i paralizatorem jednocześnie to potrafi być bardzo wymagająca (a jak ci jeszcze gaz rurką przez łeb przejadą :D?).

Przeskakiwanie barierek jest proste i wystarczy do niej podejść i wcisnąć odpowiedni przycisk (bieganie), jedynie nie działa jak kucasz. Batman także automatycznie przeskoczy jesli na barierke wbiegniesz.

Kamera jest świetna, kompletnie mi nie przeszkadza, na PC rozglądamy się myszką więc ograniczone widzenie nie przeszkadza, na konsolach na analogach faktycznie momentami moze przeszkadzać.

Co do pakerów. No tu sie fakt niepostarali, ale zauważ, że to są henchmani Jokera (miał ich ponad 150 z zakładu blackgate), kazał im pewnie pakować i brać sterydy, zresztą nie raz o takich rzeczach wspominają. Zauważ też, że każdy bardzo chętnie poddaje się Titanowi, więc są Jokerowi dozgonnie posłuszni.

Mnie za to kompletnie końcówka do gustu nie przypadła... Przegięli totalnie i to bez konsekwencji :/.

PS. Posty skasowałem by nie robić zamieszania.
Gac666
Big Boss

Postprzez Snake_VR5 » Pn wrz 20, 10 11:16

Batman: Arkham Asylum

+

Przede wszystkim podobał mi się pomysł umiejscowienia akcji gry w szpitalu psychiatrycznym, gdzie trafia większość przeciwników Batmana. Pojawiają się przedmioty należące do nich (możemy też zwiedzić ich cele). Fabularnie gra prezentuje się dobrze, Joker przejął władzę w Arkham Asylum i wszyscy tańczą jak on zagra. Tak swoją drogą to niezłe rozwiązano sprawę Riddlera, który komunikując się z nami. Prowadzi swoją chorą grę zagadek, co również wnosi wiele do fabuły. Ciekawie sprawa się system Upgrade, możemy z czasem rzucać jednocześnie 3 Batrangi na raz lub wykorzystywać kamienne gargulce by chwycić wroga. Naszych wrogów możemy eliminować szybko i cicho lub po prostu wparować w stojącą grupę zbirów. Dobre wrażenie sprawiają koszmary jakie nawiedzają Batmana gdy ten styka się z gazem strachu Scarecrowa.Gra właściwie skierowana jest nie tylko do fanów postaci Batmana, ale również do nowicjuszy. Dzięki taśmą i możliwości odkrywania biosów, można dowiedzieć się jeszcze więcej o przeciwnikach Batmana.

-

Przede wszystkim pomysł umiejscowienia na terenie Arkham Asylum czegoś w rodzaju zastępczego BatCave. Ok Batman na pewno brał pod uwagę takie sytuację, jednak jest to dość przesadzony motyw. Następnie przechodzimy do wyglądu postaci, tu na minus Bane, Scarecrow i Zsasz. Zwłasza jeśli chodzi o pojawienie się w grze tego ostatniego nieco się rozczarowałem, pamiętając zwłaszcza komiksową historie "The Last Arkham" Brak wielu postaci które jednak mogły by się pojawić w grze, ale się nie pojawiły. Gra jest moim zdaniem zbyt prosta i w pewnym momencie zbyt schematyczna. W końcówce twórcą najwyraźniej zabrakło pomysłu, szkoda wielka szkoda.
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Pn wrz 20, 10 15:53

Mnie osobiście Bane i Scarecrow się bardzo podobał, Zsasz był faktycznie nijaki. Jeśli chodzi o Batcave no cóż moim zdaniem czemu nie, taki mały shocker dla fanów, bo nie wiem czy pojawiło się to w komiksie (choć wydaje mi się, że tak, ponieważ gra jest oparta na jednym konkretnym komiksie, choć mocno zmieniona), bo nie jestem aż tak wielkim miłośnikiem batmana (zawsze byłem fanem Lobo i mam całą polską i 1/4 amerykańśkiej kolekcji komiksów:D) no ale osobiście mi się pomysł podobał.

Przyznaje się bez bicia końcówka jest do dupy, a szczególnie fakt, że potem Joker jest "cały i zdrowy", to było "bezsęsu", ale to mały szczegół.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole