Mass Effect

Moderator: GM

Postprzez Faja » Wt mar 13, 12 11:35

Dosyć fajna teoria na temat zakończeń Mass Effect 3. Tylko dla tych co ukończyli grę ze wszystkimi zakończeniami, albo dla tych co mają w dupie spoilery, a spoilerów jest od groma, także tylko i wyłącznie własna odpowiedzialność:

[spoiler]http://www.youtube.com/watch?v=ynYgr1rqEec&feature=colike[/spoiler]
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Śr mar 14, 12 21:22

IMO - albo tam serio jest taka głębia, albo fani próbują ratować zakończenie
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » N mar 18, 12 01:19

Rewelacja jak na razie... Mam z 15h i gdyby nie inne obowiązki pewnie już bym skończył.
Fabuła w końcu jest tak zrobiona, że popycha cały czas grę do przodu (konstrukcja bliższa jedynce niż dwójce), ale jednocześnie ciężko dostrzec róznicę pomiędzy subquestami, a normalnymi questami - owszem są jakieś tam drobnostki na zasadzie "coś mi przynieś", ale większe misje niby poboczne wydają się mieć ogromne znaczenie dla głównego wątku.

Broniłem kiedyś dwójki, jednak ostatnio przeszedłem ją sobie jeszcze raz i popatrzyłem na nią mniej przychylnie (mimo że skupienie się w fabule na członkach drużyny i budowaniu relacji między nimi mi się podobało). Teraz ME2 wydaje mi się jeszcze słabsza...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Śr kwi 04, 12 21:32

Skończyłem ME3, obejrzałem inne zakończenia na yt.

Spoiler:
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz kwi 05, 12 09:25

[spoiler] chyba chodziło bardziej nie o mega rozpierduche i walkę z ultra bossem ( a dokopanie osobite szefowi reaperów było by jednak miłe) to bardziej o to że niczym w Force Unleashed 2 zakończenie zależne jest przyciśnięcia guzika po ostatnim dialogu, wszystkie wybory, dokonania etc. biorą w łeb bo wystarczy ostatecznie pójść w lewo lub w prawo lub w prost i obejrzeć finalny filmik w jednej z 3 wersji kolorystycznych. Bo jednak shepard ratuje wszechświat, ratuje wszechświat lub ratuje wszechświat (to samo co bolało w zakończeniu DA:O).
A w DX - 2 z 4 zakończeń są opcjonalne i nie pojawiają się jeżeli tego nie chcemy, co więcej wybór ostatniego przekazu wybieramy widząc "wydarzenia" gry i ustalamy co będzie lepsze dla ludzkości, a nie że dostajemy wybór 4 opcji ratowania ludzkości z tym samym skutkiem. [/spoiler]
uci
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz kwi 05, 12 17:16

rozmowa chyba nieaktualna bo powstaje "real ending DLC" na wakacje
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Cz kwi 05, 12 18:51

To jest troche smutne kiedy odbiorcy wymuszaja na tworcy zmiane jego dziela.
Tu tez rodzi sie pytanie gdzie jest granica miedzy komercyjnym produktem a autorskim dzielem.

Gdyby dzis wychodzil MGS2 rage graczy bylby tak ogromny ze Kojima pewnie musialby zrobic kilka DLC ze Snejem w roli glownej...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz kwi 05, 12 19:47

jak wyszedł MGS4 też był straszny rage i jakoś DLC z real endingiem nie pojawiło sie.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » Cz kwi 05, 12 21:34

W kulki lecą. Takie zakończenie było i koniec. Kombinują za dużo.
(Jakby co, to nie grałem, nie czytałem spoilerów i nie wiem JAKIE jest to zakończenie. Nie ukrywam, że może poprę takie zdanie).
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Cz kwi 05, 12 23:44

uci, czworka byla 4 lata temu. Wtedy jeszcze nie bylo takiego szalu z DLC.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pt kwi 06, 12 04:24

Szał na DLC trwa jak tylko zaczęła się ta generacja.
Po prostu teraz pierwszy dostaniemy DLC bo orginał się nie podobał (a nie że go wcześniej wycięto).

Co do MGS2 to wszystkich wkurzał Raiden a nie zakończenie
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pt kwi 06, 12 11:34

A o czym ja napisalem wyzej jak nie o Raidenie?

Edit:
Co ja gadam! Przeciez bylo DLC do MGS2 dla zaplakanych fanow tyle ze wydane jako Snake Tales w Substance...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » Pt kwi 06, 12 12:19

twilite kid napisał(a):Co ja gadam! Przeciez bylo DLC do MGS2 dla zaplakanych fanow tyle ze wydane jako Snake Tales w Substance...

No właśnie! Już wtedy wpływ fanów na wydawców był ogromny, a w dobie DLC nikt przed nim nie umknie.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pt kwi 06, 12 13:35

No nic, ja rozumiem ze zakonczenie moglo sie nie podobac. Jest kontrowersyjne. Ale caly ten rage jest nieproporcjonalny do skali sprawy. Z tego co czytam nadchodzace DLC ma byc darmowe i po prostu dodac wiecej elementow ktore mialyby pomoc graczom zrozumiec zakonczenie (wpisy w kodeksie, wiecej filmikow czy jakos tak). Sama zmiana zakonczenia, dodawanie elementow gameplayu itp, nie wchodzi imo w gre, co sie stalo to sie nie odstanie. Przyznam, ze mozna by jakos lepiej gracza przygotowac na koncowke, ale nie chcialbym zeby po ewentualnym DLC gra zostala obdarta z tajemnicy i niejednoznacznosci. Bo to jest fajne, kiedy jakis twor zyje jeszcze dlugo w glowie gracza po jego ukonczeniu i jest przedmiotem dyskusji spolecznosci. Akurat my powinnismy to rozumiec, skoro lubimy MGSy :)

[spoiler] na przyklad nie chcialbym zeby po czerwonym zakonczeniu Shepard sie wybudzil, a Anderson prosto z mostu powiedzialby mu ze byl indoktrynowany, ze walka dalej trwa, ze hurra strzelamy z Tygla na lewo i prawo do Zniwiarzy... [/spoiler]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Cz kwi 12, 12 19:50

Pytanie do osób po całej trylogii:
Czy misje "zbierackie" z ME1 (surowce, pisma Asari itp.) mają jakieś swoje konsekwencje w kolejnych częściach?

No i kilka pytań w sprawie samego ME2:
1) Czy obecne edycje na PC zawierają już DLC? Jak nie, to z jakiego źródła je dossać?
2) Czy nadal są takie jaja z polską kinową wersją gry (że trzeba pliki gry edytować) i istnieje limit ilości zainstalowań?
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Cz kwi 12, 12 23:38

ArecaS napisał(a):Czy misje "zbierackie" z ME1 (surowce, pisma Asari itp.) mają jakieś swoje konsekwencje w kolejnych częściach?
Takie bzdurki raczej nie.

ArecaS napisał(a):Czy obecne edycje na PC zawierają już DLC? Jak nie, to z jakiego źródła je dossać?
Nie było żadnej edycji GOTY. A DLC można kupic tu: http://social.bioware.com/page/me2-dlc

ArecaS napisał(a):Czy nadal są takie jaja z polską kinową wersją gry (że trzeba pliki gry edytować) i istnieje limit ilości zainstalowań?
Jaja sa jak chcesz grać z ang dubbingiem i polskimi napisami. O limitach nie słyszałem...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Pt kwi 13, 12 08:51

Vielen dank za odpowiedzi. Właśnie o granie z napisami mi chodziło. Grunt, że się da w ogóle. Z resztą jakoś sobie poradzę. A co do DLC, to są któreś szczególnie warte uwagi?
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » Pt kwi 13, 12 12:25

ArecaS napisał(a): A co do DLC, to są któreś szczególnie warte uwagi?

Mam podobną wątpliwość zwłaszcza co do Kasumi Goto i Protheana w drużynie ?
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Pt kwi 13, 12 16:38

SAL, ja bym poddal w watpliwosc w ogole granie w ME na PS3. Teraz jak mam porownanie to ta saga musi bez jedynki duuuuzo tracic. Zwlaszcza ze jedynka jest lepsza od 2 i 3.

A co do DLC. Z dwojki jedynie mi sie Overlord bardziej podobal. W Arrival nie gralem a on jest akurat najistotniejszy dla fabuly. Choc kazde DLC ma jakis tam mniejszy czy wiekszy wplyw na trojke.
Proteanina nie mialem okazji sprawdzic.

No i SAL, na PS3 przy kupnie dwojki tylko Arrival nie bedziesz mial.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt kwi 13, 12 18:01

Dla Mass Effect'ów (i Wiedźmina o ile akurat nie wyjdzie na PS3) mam zamiar kupić XO tylko że z zasady jestem negatywnie nastawiony na DLC które powinno sie w grze znajdować od początku dlatego pytam czy warto się w nie bawić.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » So kwi 14, 12 00:55

Jak nie grasz na PC to X360 wręcz trzeba kupić.

Odpowiadając na pytanie odnośnie DLC to właściwie Arrival jeśli już, bo wyjaśnia pewną lukę między 2 a 3. DLC z jedynki to pomyłka.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » So kwi 14, 12 10:31

Na szczęście Bring Down the Sky na PC jest zwykle w standardzie. No i na tle pozostałych zadań pobocznych wypada nad wyraz interesująco. :)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » So kwi 14, 12 11:24

Na X360 jest w pudelku z wersja Classic. Ale i tak jest do kupienia za 80MSP wiec lepiej poszukać EK ME1 i dokupic na XBL dodatek.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Pn kwi 23, 12 23:51

Rany, jestem nieogarnięty. Dopiero zauważyłem tę dyskusję :D.

Mogę coś dopowiedzieć, bo też rozpykałem wszystkie Mass Effecty na PC.
Generalnie do ME jakoś mnie nie ciągnęło, ale akurat miałem zajawkę na podróże kosmiczne (chyba wtedy czytałem "2001: Odyseja kosmiczna", nie pamiętam), więc sobie sprawiłem. No oczarowała mnie :D! Nawet te sekcje jeżdżone, tak bardzo znienawidzone, cholernie mi się podobały. Czułem się jak prawdziwy astronauta 22 wieku :D.

No ale recenzować po kolei nie będę, to tylko wstępem było - zakochałem się i tyle :)

Wrócę do pytania o misje i surowce zdobyte w ME1 - w ME2 ma to takie znaczenie, że dostajesz więcej pieniędzy na start i nie jesteś skazany na godzinne skanowanie planet przed pójściem do sklepu.
Małe misje też mają znaczenie, nawet przypadkowe spotkanko z Konradem na cytadeli ma przecież jakieś konsekwencje w obu kontynuacjach. Ba, co więcej, jeśli darujesz/uratujesz życie postaci z zupełnie innej misji/wątku (za cholerę nie pamiętam jakiej, wywnioskowałem z dialogu, że Shepard kojarzy postać, ale ja nie - słaba pamięć ;p), to będzie miało to znaczenie w innym wątku, który też jest kontynuacją! Uff.... Genialnie zrobione :).

Co do DLC, jeśli nie szkoda kasy, to można brać, ale nie wydaje mi się, by jakikolwiek był proporcjonalny do ceny.
Arrival to jedyny jaki kupiłem, jako rozgrzewka i powrocik do "dwójki" przed premierą ME3. Szczerze mówiąc nic z niego nie pamiętam poza faktem, że "Żniwiarze prawie zaatakowali". Nie wiem jak by sytuacją wyglądała w ME3, gdybym nie zagrał w niego. Może Żniwiarzom by się udało i doszłoby do inwazji? Ojej przecież tak się zaczyna ME3 ;P.

Fajnie jednak zrobili to, że nawet jeśli nie graliśmy w dlc, to nie jest usunięty z uniwersum. Na przykład, w ME3 spotkałem człowieka, który opowiadał mi o projekcie Overlord (dlc z ME2). Przynajmniej dowiedziałem się o co chodzi. Słyszałem też w dyskusji redaktorów gamespot, jak jednemu z nich Kasumi (kolejny dlc) pomogła w trudnej decyzji, żegnając ciężki dylemat (podpowiem, że chodzi o wątek z planetą Hanarów).

EDIT:
W temacie dodatków i DLC (jedynego) w ME3. Mam kolekcjonerkę, to skomentuję :D. Z jednej strony dodatkowa postać Javika (proteanin). W zasadzie ucięcie tego wątku było jawną podłością ze strony twórców, bo nie wyobrażam sobie gry bez niego. To dzięki niemu wiemy, jak wyglądały ostatnie dni imperium Protean i jak się to odnosi do aktualnej sytuacji galaktyki. Wnosi to naprawdę ciekawy kontrast, a rozmowy z nim to osobna perełka scenopisarska.
Z drugiej strony, pozostałe dodatki to robo-pies, który siedzi w garażu i bluza, której nie założyłem, bo cholera jasna jestem komandor Shepard, a nie jakiś kibol N7! Podobno do dodatków należy jakieś wyposażenie N7... które można kupić. Tak jak zbroję Smoka, którą już miałem w dwójce jako posiadacz Dragon Age - teraz w sklepie po cenie bez promocji!
Ostatnio edytowano Wt kwi 24, 12 00:29 przez Solidny, łącznie edytowano 1 raz
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Wt kwi 24, 12 00:11

Solidny, cerberus network, czyli DLC do ME2 z Normandia, Zaeedem i Hammerheadem byly w kazdym pudelku z nowa gra, nie tylko w EK.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Wt kwi 24, 12 00:24

I'll be damned...
No to pół biedy, jak za darmo było to, co powinno być integralną częścią gry. No ale za zbroję i tak trzeba płacić w ME3 ;p. A więc to zrobiono z wyposażeniem Sheparda? Sprzedano na bazarze, gdzie może sobie odkupić? ;)
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Wt kwi 24, 12 08:00

No skonfiskowano mu :)

Btw zwracam na to uwage wlasnie dlatego, ze Javik tez powinien byl sie znalezc normalnie w pudelku z kazda gra, a nie tylko EK. Ja olalem kolekcjonerke i dodatku nie mialem. Przy drugim przejsciu za rok to nadrobie pewnie...
Gillian
Uber Big Boss

Re: Mass Effect

Postprzez uci » Pt kwi 27, 12 15:48

to dziwne bo w ME2 spokojnie można było eksplorowac uniwersum po skończeniu gry (choć w sumie nic nie zostawało)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pt kwi 27, 12 16:46

Ale co dziwne? W ME3 tez mozna
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So kwi 28, 12 13:21

problemy mam jeszcze z nowym layotem, wbiła mi się odpowiedź do jakiegoś starego postu
uci
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole