God Of War ]|[

Moderator: GM

Postprzez uci » Pt wrz 12, 08 17:19

no szczególnie że DMC4 poprzeczki wysoko nie postawił, a jak narazie większej konkurencji dla GoW3 na PS3 nie widać, HS znów brakuje tej zywotności.
Mam nadzieje ze Capcom po GoWie się obudzi i przejdzie na nextgeny, a tym czasem jak nic, zapowiada się naładniejszy masher guzików na PS3.
No i ten chaos
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Shinigami » Pt wrz 12, 08 21:37

uci napisał(a):Mam nadzieje ze Capcom po GoWie się obudzi i przejdzie na nextgeny

Rozwiń to zdanie, bo jakoś nie rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć.
.: http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/ :.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 12, 08 22:03

Ja moge rozwinąć. Chodzi mu o to, żeby capcom zobaczył GoW'a, porównał do swojego DMC4 i przekonał się, że tak na prawde to nic nie zrobili oprócz grafiki i że nie wskoczyli w next gen całym ciałem a tylko zanużyli stopy.

Grałem w DMC 3 i DMC 4 na PC i stwierdzam, że niestety obie gry to klony, nic nowego DMC 4 praktycznie nie wnosi. Dalej ten sam badziewny gameplay, który mnie nuży po 10 minutach. Wpadasz do pomieszczenia i nawalasz... zmieniasz pomieszczenie i znów nawalasz, woot. W GoW przynajmniej zróżnicowanie było, co chwila jakaś przeszkoda czy element zręcznościowy.GoW posiada znacznie wiecej kombosów przez co walka się nie nudzi tak szybko. Fakt, że DMC mają różne style walki, ale to i tak mało w porównaniu do Kratosa. GoW'a 1 i 2 przechodziłem z zapartym tchem, był wyzywający ale nie wkurzający. Zaś DMC jest wkurzający, a potem dopiero wyzywający.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Shinigami » Pt wrz 12, 08 22:43

Gac666 napisał(a):Ja moge rozwinąć. Chodzi mu o to, żeby capcom zobaczył GoW'a, porównał do swojego DMC4 i przekonał się, że tak na prawde to nic nie zrobili oprócz grafiki i że nie wskoczyli w next gen całym ciałem a tylko zanużyli stopy.

Fani więcej nie oczekiwali. Zresztą, do czego mają porównać, do trójki, która jeszcze nie wyszła?

Capcom nic nie musi z przygód Kratosa czerpać, bo to zupełnie inna liga. DMC jest techniczny i stawia graczowi wyzwanie, GoW rzuca na Ciebie przeciwników i każe nawalać w kwadrat i czasami trójkąt by nie zanudzić się na śmierć. Gra z Kratosem ma fajny klimat, fajna z niej przygodówka, ale slashera gdzie chodzi o umiejętności nie uświadczysz. DMC i NG nie mają czego czerpać z GoW.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gillian » Pt wrz 12, 08 23:18

Shinigami napisał(a):GoW rzuca na Ciebie przeciwników i każe nawalać w kwadrat i czasami trójkąt by nie zanudzić się na śmierć.

Myślę, że to "nawalanie" ma nieco więcej głębi. Choć mimo wszystko w pewnym sensie muszę przyznać rację, bo GoW to gra, która polega głównie na nawalaniu po czym się da. Jakkolwiek gameplay i system walki jest nieźle rozbudowany (mówię o jedynce, z dwójką jeszcze nie miałem przyjemności).

Shinigami napisał(a):Gra z Kratosem ma fajny klimat, fajna z niej przygodówka

Hę? Chyba bardziej "gra akcji", może właśnie "slasher", ale gdzie przygodówka?

Shinigami napisał(a):Fani więcej nie oczekiwali.

Co nie znaczy, że autorzy mają spocząć na laurach. Są fani i są fani. Jedni bardziej, inni mniej wymagający. Nie możesz powiedzieć, że "fani tak chcieli". Spójrz chociażby na całe to zamieszanie wokół Fallouta 3. Gdyby Bethesda kierowała się opinią fanów, dostalibyśmy po prostu F2 w nowej oprawie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Shinigami » Pt wrz 12, 08 23:23

twilite kid napisał(a):

Hę? Chyba bardziej "gra akcji", może właśnie "slasher", ale gdzie przygodówka?

Nie nazywam GoWa slasherem, bo go za takiego nie uważam ;) A z przygodówką chodziło mi o elementy platformowe (bo przygodówkami już od dawna nie nazywa się tylko gier pint n click).
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gillian » Pt wrz 12, 08 23:26

Shinigami napisał(a):A z przygodówką chodziło mi o elementy platformowe

Elementy platformowe = platformówka.
A przygodówka, nawet jeżeli nie jest typu P'n'C, to wciąż ma jakieś cechy przygodówki. W GoW chyba żadnej z nich nie dostrzegam ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Shinigami » Pt wrz 12, 08 23:37

A dupa tam, racji nie masz :P W takim razie jak nazwałbyś Jak 2 albo 3? Na miano platformówki per se nie zasługują ;)

Pamiętaj, że przygodówka, to action/adventure, a w takich grach elementy platformowe są na porządku dziennym.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666xx » So wrz 13, 08 00:09

E tam, przygodą były dwie panny na statku i w basenie :>.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » So wrz 13, 08 08:11

Mnie tam zastanawia co Sony ma zamiar zrobić z serią GoW gdy już trójka wyjdzie , mam nadzieje na godne i mocne zakończenie serii , takie z przytupem ale definitywne.
Bo w końcu może się okazać że ewentualne następne części stoją w miejscu i jadą na sławie poprzedniczek a to mnie nie bardzo by ucieszyło.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » So wrz 13, 08 08:36

nie wiem czego fani oczekiwali, ale ja mialem nadzieje ze w DMC4 będzie skok o poziom jaki był między takim DMC2 a 3, w 4ce poczułem nawet lekki regres i tyle.
Nie mówie że gra była zła (60 h na liczniku mówi samo za siebie) tylko że po DMC3 (a szczególnie SE) poczułem że troche mało.
Wiem tez że GoW i DMC to nie do końca te sam typ gierek, ale jednak nawiązują do siebie i że capcom po GoW zobaczy jak wygladaja next genowe gierki i DMC5 będzie krokiem w przód.

a wracajac do tematu, ja tam GoWa zawsze uważałem za H'n'S w 3d z zagadkami
uci
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » So wrz 13, 08 09:39

Shinigami napisał(a):DMC jest techniczny i stawia graczowi wyzwanie, GoW rzuca na Ciebie przeciwników i każe nawalać w kwadrat i czasami trójkąt by nie zanudzić się na śmierć.

A pogryźć cię za to? ;)

Gameplay w God of War (co wie każdy, kto pograł chociaż godzinkę) jest bardzo taktyczny i staję się coraz bardziej finezyjny z kolejnymi pozomami ostrzy chaosu/Ateny.
Przepraszam za wyrażenie, ale Dante w DMC napier***a wrogów, a Kratos wręcz tańczy między nimi.
Nigdy bezsensownie nie nawalam w kwadrat, czy w trójkąt, bo na poziomie God (czy też w GoW II poziomie Titan) z taką taktyką giniesz po pięciu sekundach.

Nie grałem za długo w DMC, więc nie mam zamiaru po nim jakkolwiek jechać, czy porównywać do GoW'a, ale proszę mi nie mówić, że GoW to nawalanie w kwadrat czy trójkąt.

Dziękuję i przepraszam.

PS Nie mogę się doczekać trójki!
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gillian » So wrz 13, 08 09:55

Ja się tylko obiawiam, że GoW III to będzie taka kompilacja I i II z kilkoma nowymi pomysłami i w rewelacyjnej oprawie graficznej. Bo nie wiem w sumie, ile jeszcze można z Kratosa wyciągnąć. Były w sumie trzy gry. Czy czwarta jeszcze czymś zaskoczy?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » So wrz 13, 08 11:15

twilite kid napisał(a):Czy czwarta jeszcze czymś zaskoczy?

Mi wystarczy taki skok "miodnościowy" jaki był między GoW, a GoW2.
Nie potrzebuję żadnego zaskoczenia. Mogę dostać nawet odgrzewany kotlet, byle bym czerpał z niego tyle radochy co z poprzednich części ;).
Bizon

Postprzez uci » So wrz 13, 08 11:24

no w sumie DMC to też nie bezmyślne nawalanie w kwadrat i trójkąt, może tak jest na poziomach easy, medium, ale już na poziomach son of spadra czy dante must die też trzeba zacząć działać taktycznie.
Tylko że u kratosa mamy te 2 bronie i czary, u Dantego/nero jest tyh broni wiecej wiec taktyki są troche inne.

problem w tym że miedzy gow 1 a 2 był skok miodnościowy, a miedzy DMc3 a 4 już takiego skoku nie było.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » So wrz 13, 08 12:19

uci napisał(a):no szczególnie że DMC4 poprzeczki wysoko nie postawił

Ustawił. To bardzo dobra i bardzo ładna gra. Przeciętniak , go nie przebije.

Gac666 napisał(a):Chodzi mu o to, żeby capcom zobaczył GoW'a, porównał do swojego DMC4 i przekonał się, że tak na prawde to nic nie zrobili oprócz grafiki i że nie wskoczyli w next gen całym ciałem a tylko zanużyli stopy.

Ludzie wszędzie się dopatrują przełomu w mechanice a po co zmieniać coś znakomitego? A oprawa się starzeje.

Shinigami napisał(a):DMC jest techniczny i stawia graczowi wyzwanie, GoW rzuca na Ciebie przeciwników i każe nawalać w kwadrat i czasami trójkąt by nie zanudzić się na śmierć.

Tak, jak sie gra tylko na "normal" to się tak pisze. Ja ukończyłem GoW2 na titani jakbym "nawalał []//" ot tak , to tyle co bym pierwszy rozdział przeszedł.

Przygodowa gra , tz. "przygodówka" to Syberia, czy Grim Fandango a ni GoW....

SALADYN napisał(a):Mnie tam zastanawia co Sony ma zamiar zrobić z serią GoW gdy już trójka wyjdzie , mam nadzieje na godne i mocne zakończenie serii , takie z przytupem ale definitywne.

Nic z tego. Tak jak nie skończyli -jako trylogii- Onimushy twórcy , tak i chyba nikt nie sądzi,że GoW skończy sie na trzeciej odsłonie.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Snake 0001 » So wrz 13, 08 13:10

Jak Wy możecie wogóle porównywać DMC do GoW? Przecież przygody Kratosa to "klon" DMC. Capcom jako pierwszy wszedł na rynek z DMC i to właśnie ten developer jest na pozycji lidera w gatunku slasherów. GoW to "masherka" przycisków, z kolei DMC jest jak najbardziej techniczny i rzadko kiedy wybacza potknięcia. Zresztą ludzie z Santa Monica tworząc GoW napewno podpatrzyli wiele rzeczy z DMC, które to już wtedy królowało w najlepsze.

Gac666 napisał(a):GoW posiada znacznie wiecej kombosów przez co walka się nie nudzi tak szybko. Fakt, że DMC mają różne style walki, ale to i tak mało w porównaniu do Kratosa.

Gac, Ty chyba sobie żartujesz. Uważasz, że Kratos potrafi więcej niż Dante? Przecież syn Spardy potrafi tyle, że głowa boli. Kratos przy nim to pikuś. Dante ma kilka broni, różne style walki no i wszystko to w połączeniu daje niesamowite pole do popisu.

Shinigami napisał(a):Capcom nic nie musi z przygód Kratosa czerpać, bo to zupełnie inna liga.

Całkowicie się z Tobą zgadzam Shinigami. To Capcom ze swoim DMC tu ustawia poprzeczkę, a nie GoW. Zresztą jak mają czerpać coś z "klona" sowojej gry? To tak jakby ludzie z Rockstar próbowali coś podpatrzeć u tych od Saint's Row. Jednym słowem - bezsensu.

Sylvan Wielki napisał(a):Ludzie wszędzie się dopatrują przełomu w mechanice a po co zmieniać coś znakomitego? A oprawa się starzeje.

Tutaj także się zgadzam. DMC ma rewelacyjny gameplay i bije GoW na głowę.
"Name means nothing on the battlefield."
Snake 0001
Ultra Box

Postprzez Bizon » So wrz 13, 08 13:26

Snake 0001 napisał(a):Jak Wy możecie wogóle porównywać DMC do GoW? Przecież przygody Kratosa to "klon" DMC.

No tak, mamy przecież identyczne sterowanie, możliwości, wrogów...
To, że gry mają dość podobne założenia nie znaczy, że jedna jest klonem drugiej. Przecież Splinter Cell wyszedł po MGS i nikt mu nie zarzucał tego, że jest klonem przygód Snake'a. Dlaczego? Bo to zupełnie inna gra, choć zalicza się do skradanek.

Snake 0001 napisał(a):GoW to "masherka" przycisków

Pisałem już o tym. Włącz na wyższym poziomie trudności i "mashuj". Zobaczymy gdzie zajdziesz...

Snake 0001 napisał(a):DMC ma rewelacyjny gameplay i bije GoW na głowę.

Opinia bardzo subiektywna, a cały twój post bije nieco fanboyem...
Bizon

Postprzez Gac666xx » So wrz 13, 08 13:28

No, bo oczywiście Kratos ma tylko jedną broń, a do tych pozostałych 4ech nie ma kombosów w ogóle =='.

http://www.gamefaqs.com/console/ps2/file/932295/47625

Kombosy z dwójki.

Nie mówie, że Dante ma mało, ale jak porównać to:

http://www.gamefaqs.com/console/ps2/file/930014/40790

Jestem pewien, że Kratos ma więcej. Ktoś policzy?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » So wrz 13, 08 13:56

Jak Wy możecie wogóle porównywać DMC do GoW? Przecież przygody Kratosa to "klon" DMC.

A wiesz jakiej gry klonem jest DMC?
Poza tym , cóz to za teoria, że niby kalka (nawet jeśli) nie może być lepsza niz protoplasta?
Spójrz na Doom. "Wolf" był wcześniej, ale to gry nazywano ongiś "doomopodobnymi".

Snake 0001 napisał(a):Dante ma kilka broni, różne style walki

A Kratos ma tylko "Blade of Chaos" niby?

Snake 0001 napisał(a):Całkowicie się z Tobą zgadzam Shinigami. To Capcom ze swoim DMC tu ustawia poprzeczkę, a nie GoW. Zresztą jak mają czerpać coś z "klona" sowojej gry? To tak jakby ludzie z Rockstar próbowali coś podpatrzeć u tych od Saint's Row. Jednym słowem - bezsensu.

Shini jako fan boy DMC broni go rękami i nogami, jednak tu należy rzetelnie ocenić całość . Zobacz na średnią serii GoW a DMC. To raz. Dwa sądzisz na prawdę , że nawet jeśli ktoś już stworzy hit, to nie czerpie z pomniejszych pozycji pomysłów?

Snake 0001 napisał(a):Tutaj także się zgadzam. DMC ma rewelacyjny gameplay i bije GoW na głowę.

Nie napisałem, że DMC bije GoW na głowę.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Shinigami » So wrz 13, 08 14:11

To ja Wam tylko powiem byście poczytali wypowiedzi Jaffe'a. Szczególnie te, gdzie mówi, że swoją grą nawet nie chciał robić konkurencji dla DMC.
Shini jako fan boy DMC broni go rękami i nogami, jednak tu należy rzetelnie ocenić całość .

Odezwał się ten, co nie walczy z całym internetem o supremację Kratosa.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez kul2 » So wrz 13, 08 14:36

Shini, Sylvan ja Was bardzo prosze przestancie sobie dogryzac.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sylvan Wielki » So wrz 13, 08 15:03

Kul, tu nie ma żadnego dogryzania. Jeśli ktoś napisze że woli Ninja Gaiden od GoW2 , to ma do tego pełne prawo. Nawet może GoW 2 dać 4/10 za grywalność. Ale jak już ta osoba napisz, że graficznie NG>GoW2 , to coś z nią jest nie tak.

Jak na razie , średnia serii DMC to ok 83.3 % a GoW - 92.3%.

Oczywiście Shini może gloryfikować serię DMC a GoW negować kompletnie, ale subiektywnie. Pisanie ,że GoW to przygodówka a DMC prawowity slasher też błędne jest.

Ja bardzo cenię serię DMC, przy każdej odsłonie , od DMC-DMC4 wspaniale się bawiłem, jednak GoW nie jest w cieniu serii Capcom na pewno.

DMC4 został bardzo dobrze przyjęty. Podobnie jak trzecia odsłona. Czyli lepiej niz DMC2 ale słabiej niż DMC.

GoW zawsze ma wspaniałą formę. Od zawsze lepszą niż DMC (tu broni się tylko pierwsza część) . Taka jest prawda.

Zresztą zobaczymy po GoW III . Oczywiście ludzie dalej będą mogli sobie DMC, czy NG bronić, ale jestem przekonany , że GoW III zniszczy naszą jaźń i wyznaczy nowe standardy.

Czemu? To gra z cyklu Diablo/GTA , marka wyraźnie wyrobiona. Najwyższa półka.
Poza tym od kiedy to wyznacznikiem jakości gier act/adv ( bo do tego gatunku Shini zarówno GoW jak i DMC się zalicza) , jest to że bohater ma kilka stylów czy więcej broni?

DMC w serii miał ich najmniej i jest najlepszą odsłona serii.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez MrPayne » So wrz 13, 08 18:44

To są dwie szkoły slasherów, na litość boską, tylko ludzie kochający flame'y je porównują, tak jak Final Fantasy i Fallouta. Niby RPG, ale to bezsens je porównywać.

Sam kocham obie serie i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy wywyższać jedną nad drugą... Mają dwie różne szkoły tworzenia gatunku i oba dają wiele radości.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez uci » So wrz 13, 08 21:15

ale ja tylko powiedziałem ze DMC4 jakimś przeskokiem w porównaniu do DMC3 nie był, dantemu odkroili kilka ciosów, większość broni, a dodali nero z jego devil arm.
Ja wiem że DMC3 ustanowil już wysoki poziom, ale jednak po DMC4 spodziewałem się czegoś jeszcze wiecej, a tak naprawde dostaliśmy tylko next genową grafikę.
Rozumiem że Dantego nie można już chyba bardziej dopakować, ale jednak arsenał z DMC3 był lepszy, znów Nero jakoś tak bidnie przy nim wypadał.
Ja po prostu jako fan DMC poczułem się troche...oszukany, moze 5tka pokaże co capcom potrafi zrobić z serią

W przyapdku GoWa to przy zmianie między jedynką a dwójką postarano się o zmiane nie tylko ografiki, ulepszono gameplay, dodano wiecej jakos wszytskiego (pegaz, fatale nawet rage tytanów). Licze że kratos ]I[ bedzie kick ass
uci
Uber Big Boss

Postprzez Shinigami » So wrz 13, 08 21:40

uci napisał(a):W przyapdku GoWa to przy zmianie między jedynką a dwójką postarano się o zmiane nie tylko ografiki, ulepszono gameplay, dodano wiecej jakos wszytskiego (pegaz, fatale nawet rage tytanów). Licze że kratos ]I[ bedzie kick ass

Dziwnie tu porównujesz, bo najpierw DMC4 do 3, a później nagle GoW1 do 2. Już lepiej byś zrobił pisząc o pierwszych dwóch Devilach albo jedynce i trójce :P
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez uci » So wrz 13, 08 22:30

To inaczej, widząc jaki jest przeskok między DMC1 a 3, skok jest równy miedzy GoWem 1 a 2.
A między 3 a 4ką? juz tego skoku brak, tylko graficzny.
Choc to moze ja liczyłem na więcej, własnie na ten skok jak między 1 a 3, albo chociaż rozdzielny scenariusz między nero a dante. Się troche zawiodłem i wole ciągle DMC3:SE

ok, kończmy ten odskok na DMC bo wyjdzie ze wole Kratosa od Dantego, a jestem fanem obu serii
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » N wrz 14, 08 00:29

MrPayne napisał(a):Sam kocham obie serie i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy wywyższać jedną nad drugą... Mają dwie różne szkoły tworzenia gatunku i oba dają wiele radości.

Również je lubię (ale kocham Mamę a nie grę) .

uci napisał(a):ale ja tylko powiedziałem ze DMC4 jakimś przeskokiem w porównaniu do DMC3 nie był

I tak raczej będzie. Niby po co dobrą formułę zmieniać ? Z drugiej strony wiemy co się stało po latach z RE.

uci napisał(a):W przyapdku GoWa to przy zmianie między jedynką a dwójką postarano się o zmiane nie tylko ografiki, ulepszono gameplay, dodano wiecej jakos wszytskiego (pegaz, fatale nawet rage tytanów).

I poprawiono jedyny przeciętny punkt pierwszej części - liczbę bossów.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez SALADYN » Cz wrz 18, 08 23:00

http://gry.interia.pl/news/god-of-war-plagiatem,1180455
Ciekawe czy to prawda czy znowu ktoś chce się podpiąć do cudzego sukcesu ?
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Sylvan Wielki » Cz wrz 18, 08 23:50

I teraz się zorientowali ?
Może niech wszystkich pozwą, co w ogóle coś tam z mitologi czerpią - "Ej, pół byk jako boss? Płać tantiem !".
Obrazek
Sylvan Wielki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole