A dlaczego gówniania? Oceny ma dobre.
To nie jest kwestia ocen. Po prostu zmienili nieco aby zrobić z tego bardziej przenośną grę i to były nie do końca dobre wybory... Np. wyrzucili rysowane cutscenki, graficznie jest gorzej i czas rozgrywki... Wątpię czy przez sto ileś (albo mniej) godzin byś chciał patrzeć w ten maleńki ekranik PSP. Co poza tym... Eksploracja przekształciła się w point and click, ciąg dnia zmieniono (brakuje dwóch faz). MC może nosić tylko miecze (a przy podziale obrażeń fizycznych na 3 rodzaje to ma znaczenie) System walk tak samo (odsyłam do tematu SMT gdzie go opisałem), oraz dodano wydawanie poleceń drużynie. Spokojnie, w P3:FES sztuczna inteligencja jest solidna i praktycznie nigdy nie zawodzi.
Poza tym, byś przepłacił nieco, bo fizycznie PAL to była tylko kolekcjonerka (A z PSNu się mało opłaca, jak możesz zagrać na PS2)
EDIT: Wait, no. Nieoznaczone spoilery w tamtym temacie są.
Jeżeli chodzi o Tartarusa, to dalej nie mogę się przyzwyczaić - zmieniły się zasady wykorzystywania słabości wrogów na te z P4. Co utrudnia nabijanie doświadczenia, gdy nie ma się przy sobie reszty drużyny. Jest chyba jakiś bug, bo jedyną postacią jaką się męczy jest FeMC/MC. Zejście na parter już nie przywraca HP/SP. AI postaci wyposażonych w czary z serii "Dia" się nieco poprawiło - teraz jak puści się lud samopas to nawet same się uzdrawiają. Ogólnie walki można porównać do "tych z P4, z postaciami z P3 oraz solidną dawką amfetaminy", bo wydaje się, że wszystko dzieje się szybciej.