SIX DAYS IN FALLUJAH

Moderator: GM

SIX DAYS IN FALLUJAH

Postprzez Kazuun » So maja 02, 09 12:52

Nie wiem czy słyszeliście coś o tej grze oraz o towarzyszących jej opiniach, ale spróbujmy.

Chciałbym byście przeczytali w wolnej chwili dwa teksty.

Tekst nr 1

Tekst nr 2

Co myślicie na ten temat? Zgadzacie się z tym ogólnym sprzeciwem odnośnie produkcji? Czy może uważacie, że przesadzają?

Ja sądzę, że mamy tu do czynienia z hipokryzją i obłudą. Cześć ludzi może starać się zrobić dym, wokół sprawy bo to jest szansa by zaistnieli przez 5 minut w mediach, inni ich popierają, bo tak zrobił sąsiad kolegi (choć nie wiedzą pewnie zbytnio o co się rozchodzi).

Ja osobiście uważam, że zarzut jest bezpodstawny. Nikogo nie boli Wietnam w grach, II Wojna Światowa czy żaden inny konflikt militarny na świecie, a tu nagle się oburzyli. Argument, że tamto było pół wieku temu a to się dzieje obecnie do mnie kompletnie nie przemawia. Dla mnie każda wojna była brutalna i wyrządziła sporo krzywd, ale to nie przeszkadza mi popierać pomysłu wydawania gier na ich podstawach. I na pewno mile przywitał bym produkcję dojrzałą, oparta na rzeczywistym konflikcie niż kolejne wymyślone na potrzeby gier scenariusze.
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez SALADYN » So maja 02, 09 15:25

Hipokryzja pełną gębą , takie same reakcje wyszły by gdyby tworzono grę FPS czy TPP w której sterowalibyśmy żołnierzem III rzeszy a to przecież żołnierz taki sam jak Polski czy Amerykański.
Poza tym "cywilom" wydaje się zawsze że wojna to taka bajeczka o walce dobra ze złem w którym ich kraj zawsze jest tym dobrym i sprawiedliwym , taki cywil nie dopuści do swojego ograniczonego umysłu że wojna polega na zabijaniu w imię polityki.

Cieszę że ta gra została skasowana bo gdyby Konami chciało ją ugrzecznić to dostalibyśmy kolejną historyjkę o dzielnych Amerykańskich Marines walczących z tyranią , uciskiem i tchórzliwymi terrorystami (widzieliście film "Amerykańscy Chłopcy" ??? Już sam tytuł mnie zniechęcił i sie nie pomyliłem)
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez MrPayne » So maja 02, 09 20:47

Jeszcze nie skasowana, dzięki Bogu. Oby znalazła wydawcę, a nie podzieliła losu Eternity Child - ambitnej, acz zarżniętej gry o holokauście.

Kazuun napisał(a):Ja sądzę, że mamy tu do czynienia z hipokryzją i obłudą.

I słusznie uważasz. Media znalazły kolejnego kozła ofiarnego - czyżby rozpaczliwa obrona branży filmowej, która zaczyna dostrzegać konsolowe zagrożenie? Pogoń za sensacją i oglądalnością/poczyt(al)nością - tak, jak choćby z mangami kontra Supernianią czy - obecnie - świńską grypą. Nadmuchany balon zagrany pod publiczkę... wstyd.

Kupiłbym taką grę. Szkoda, że w mediach nie mamy ambasadorów gier i musimy wysługiwać się Internetem. Ciągle w prostych ludziach widnieje obraz gier "głupich, bezmyślnych, pełnych przemocy i bez sensu".
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Wt maja 05, 09 11:24

SALADYN

Postprzez Kazuun » Wt maja 05, 09 11:32

Hmm, ciekawe... Trzymam kciuki za rozwój tego projektu.
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez SALADYN » Cz mar 04, 10 14:50

http://gry.interia.pl/ps3/news/six-days-in-fallujah-ukonczone-jednak-wyjdzie,1447587,4045

Mam nadzieję że obyło sie bez niepotrzebnych cięć i cenzury.
SALADYN

Powrót do Gry i Konsole