Nie wiem czy słyszeliście coś o tej grze oraz o towarzyszących jej opiniach, ale spróbujmy.
Chciałbym byście przeczytali w wolnej chwili dwa teksty.
Tekst nr 1
Tekst nr 2
Co myślicie na ten temat? Zgadzacie się z tym ogólnym sprzeciwem odnośnie produkcji? Czy może uważacie, że przesadzają?
Ja sądzę, że mamy tu do czynienia z hipokryzją i obłudą. Cześć ludzi może starać się zrobić dym, wokół sprawy bo to jest szansa by zaistnieli przez 5 minut w mediach, inni ich popierają, bo tak zrobił sąsiad kolegi (choć nie wiedzą pewnie zbytnio o co się rozchodzi).
Ja osobiście uważam, że zarzut jest bezpodstawny. Nikogo nie boli Wietnam w grach, II Wojna Światowa czy żaden inny konflikt militarny na świecie, a tu nagle się oburzyli. Argument, że tamto było pół wieku temu a to się dzieje obecnie do mnie kompletnie nie przemawia. Dla mnie każda wojna była brutalna i wyrządziła sporo krzywd, ale to nie przeszkadza mi popierać pomysłu wydawania gier na ich podstawach. I na pewno mile przywitał bym produkcję dojrzałą, oparta na rzeczywistym konflikcie niż kolejne wymyślone na potrzeby gier scenariusze.