Trofea/Achievmenty

Moderator: GM

Trofea/Achievmenty

Postprzez SALADYN » Pn cze 06, 11 16:09

No tak, jak to jest u was z trofeami i aczikami ?

Z jednej strony jest to sztuczne wydłużanie gry ale z drugiej rzadko kiedy po przejściu gry nie staram się zdobyć calaka, jest to swego rodzaju prestiż kiedy pokażesz innym że z danej gry wycisnąłeś 100%, kiedyś za takie osiągnięcie dostawało się w grze jakiś ekstra strój lub filmik a teraz twórcy nawet nie muszą dbać o tego typu nagrody skoro liczy się procent w statystyce.

Ja jestem jak najbardziej za takimi zabawami, oczywiście nie każda gra jest w stanie mnie przyciągnąć na dłużej niż dwa przejścia ale są wyjątki, takiego Dead Space sobie odpuściłem (przynajmniej na jakiś czas) bo musiałbym grę zaliczyć jeszcze co najmniej dwa razy a ona już za pierwszym razem pokazała wszystko co miała, inna sprawa z takim Prototype gdzie po przejściu można po dokańczać wszystkie misje poboczne itp.

BTW uci

uci napisał(a):Jak uda ci się eventy zaliczyć wszystkie na Pt to przybywam do ciebie na nauki i zaczynam nazywać Jedi Master.

Daj znać kiedy masz wolne terminy żebym ci mógł jakiś grafik ułożyć mój młody padawanie.

Co do innych gier to mogę się pochwalić platynami z pierwszego i drugiego God of War, przy trzecim odpuściłem w jednym challenge'u gdzie trzeba było się dać zamienić w kamień dziesięć razy ale ani razu zabić, poza tym w tej grze mam komplet.
Uncharted 2 brakuje mi dwóch trofeów które wymagają zagrania dwóch meczy online co raczej nie nastręczy mi trudności, podobnie pierwsza część w której zdobyłem wszystkie medale ale jak się okazuje po zassaniu patcha z pucharami muszę wszystko zrobić jeszcze raz co poczeka na premierę trzeciej części.
Cała reszta to standardowa połowa którą zdobywa się niejako przy okazji.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » Pn cze 06, 11 16:23

ja tam lubię cały ten bajer z trofeami, lubię dłubać przy jednym tytule ile jest to tylko możliwe o ile w końcu nie zawiedzie mnie mój graczowy skill ( Eventy w prototypie na PT a szczególnie time traile to przegięcie)

U mnie najbliższa platyna zapowiada się w Mass Effect 2 na Insanie
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Pn cze 06, 11 16:26

uci napisał(a):( Eventy w prototypie na PT a szczególnie time traile to przegięcie)

Da sie wierz mi, wystarczy trochę samozaparcia, mistrzowskie opanowanie poruszania się Alexem i okazjonalnie pomoc z You Tube bo jak się okazywało nie raz o zdobyciu platynowego wyniku decydowało wylądowanie na innym budynku niż to oczywiste a czasami gdy odstawiłem jakiś event na później to po przy ponownej próbie pękał od razu.
SALADYN

Postprzez Operator » Pn cze 06, 11 17:32

Jako osobie, która Achievmenty zna tylko ze Steam'a to mogę powiedzieć tylko tyle, że nie za bardzo się nimi przejmowałem. Czasami dla jajec polowałem na jakiegoś określonego, ale to tylko była kwestia wyposażenia, które się odblokowywało tylko po zdobyciu kilku dla klasy (Team Fortress 2). Jak grałem w Portala na przykład, albo Lefta, to się nad nimi w ogóle nie zastanawiałem. Próby zdobycia niektórych, kosztowały czasami czas, ale z drugiej strony teraz nie sądzę, że bym mógł uskuteczniać tego typu "zbieractwo".
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez SaladinAI » Pn cze 06, 11 17:37

Problem z Osiągnięciami jest na chwilę obecną taki że, paradoksalnie, ich osiągnięcie nie jest wymagające. Rzadko trafia się Achiv, który wymagałby myślenia, bardziej złożonego podejścia do jego zdobycia. Reszta jest robiona na odwal się, bez pomysłu, bo co to za osiągnięcia, które zdobywa się wraz z naturalnym postępem w grze, po przejściu misji? Dla tych masochistycznym także nie widzę sensu - zdobądź wszystkie przedmioty to wymaganie iście pozbawione wyobraźni autora. Inne, pokroju przejdź tytuł na najwyższym poziomie trudności, to też standard który wraz achivami zyskał tylko oficjalną pieczątkę.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pn cze 06, 11 18:13

Operator, no ten system na steamie jest jakis taki, że ja też się nimi nie przejmuję. Są bo są... Na Xie jakoś inaczej do tego podchodzę. Są punkciki, pewnie dlatego. Czuję, że kokszę, dostaje expa i się cieszę jak wpadnie więcej GS :D. Wtedy jakoś mi się bardziej chce.
Takie New Vegas na Steamie coś mi się zbugowało pod koniec i osiągnięć nie liczyło. A akurat przeszedłem grę z włączonym hardcore mode. Jakbym grał na konsoli to bym się wkurzył, a tu się nic nie przejąłem...

Osiągnięcia ogólnie są spoko, choć i tak często mi się nie chce. Cośtam czasem zrobię tylko po to, żeby dostać aczika, ale nie jest to dla mnie mus. Może dlatego, że nie mam tyle czasu na granie co kiedyś, a i gier jakoś więcej, bo fundusze nie trzymają jak kiedyś. Gdyby taki patent był na PSX/PS2 to bym miał większość calaków - wtedy jedna gra na miesiąc/dwa to było święto, bo i jedna platforma pod tv. Nie to co teraz kilka w miesiącu wpada...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt cze 07, 11 12:14

Twilite a Mass Effect zcalakowany ?
SALADYN

Postprzez Gillian » Wt cze 07, 11 14:35

Pfff... widzisz, moja ulubiona seria tej generacji, a tylko jedynke na razie miałem czas skończyć 2 razy : ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Wt cze 07, 11 17:57

Saladin01 napisał(a):Problem z Osiągnięciami jest na chwilę obecną taki że, paradoksalnie, ich osiągnięcie nie jest wymagające. Rzadko trafia się Achiv, który wymagałby myślenia, bardziej złożonego podejścia do jego zdobycia. Reszta jest robiona na odwal się, bez pomysłu, bo co to za osiągnięcia, które zdobywa się wraz z naturalnym postępem w grze, po przejściu misji? Dla tych masochistycznym także nie widzę sensu - zdobądź wszystkie przedmioty to wymaganie iście pozbawione wyobraźni autora. Inne, pokroju przejdź tytuł na najwyższym poziomie trudności, to też standard który wraz achivami zyskał tylko oficjalną pieczątkę.

A widziałeś ty niektóre (ukryte) trofea do Heavy Rain i GOd of War 3 na przykład?
Zrób sobie Kamikadze w HR bez pomocy YT.
Albo skąd byś wiedział, że trzeba przejść cały labirynt bez straty życia w GoW3?
Trochę tutaj, Sal, nie masz racji.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez uci » Wt cze 07, 11 22:47

no takie trofea z TFU2 bym nie znalazł gdyby nie przypadek i mordercze zabawy z stormtrooperem -
Poor Bob - bierzemy kolesia gripem, przebijamy mieczem, razimy prądem i rzucamy w coś co jeszcze można rozwalić ;]
do masochistycznych zaliczyłbym Challenge.

Ulubione trofeum - 59 tysięcy ubitych zainfekowanych w Prototype :]
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt cze 07, 11 23:30

53,696 uci, nadal to męczę, sic !
SALADYN

Postprzez uci » Śr cze 08, 11 06:40

jest jeden event na ubicie jakieś tam sporej ilości zainfekowanych tym najpotężniejszym czołgiem - powtarzać do skutku ;]
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr cze 08, 11 12:12

Tak uci, męczę to tym czołgiem ale to strasznie nudne trofeum takie jechanie na wstecznym i trzymanie R1 i R2, dobrze że już jestem blisko.
SALADYN

Postprzez Sylvan Wielki » Cz cze 16, 11 01:02

Jakoś szczególnie nie jestem nastawiony na zbieractwo - mania mnie nie dopadła, poza tym nie mam zamiaru wykonywać czegoś wielokrotnie tylko po to by coś tam zdobyć.
Oczywiście są wyjątki od reguły. Przykładowo Dead Space. Gra świetna, poziom "niemożliwy" to wyzwanie, stąd 100% wpadło niejako samo przez się.

Poziom mam całkiem wysoki (lv 18), ale to głównie dlatego, iż moja kolekcja gier na PS3 jest nader pokaźna - 104 pudełkowe tytuły, 40 z PSS. Platyn mam tylko/aż dwadzieścia, a chcąc nie chcąc poziom musiał być wywindowany, bowiem zaliczenie tych wszystkich pozycji rodziło kolejne skoki pomiędzy poszczególnymi poziomami.

Nie jestem trophy whore (nie gram w gry, które mi się nie podobają), ani też trophy hunter - mam gro gier, w których procent progresu wynosi kilka(naście) % raptem.

Najzwyczajniej w świecie kolejne zdobycze stanowią naturalną kolej rzeczy (wiele osiągnięć podczas gry musi wpaść).
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Faja » Cz cze 16, 11 08:06

Sylvan Wielki napisał(a):mam gro gier, w których procent progresu wynosi kilka(naście) % raptem.

to po cholere te 108 gier na półce leży?
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz cze 23, 11 23:46

Leżą, bo się prezentują i czekają na ewentualną nostalgię?

U mnie tak leży ponad 80 tytułów PCtowych, po niektóre sięgam częściej, po niektóre rzadziej, więc Sylvana rozumiem jak najbardziej.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt cze 24, 11 23:24

Uci miałeś jakieś problemy z platyną w Infamous ?
SALADYN

Postprzez uci » So cze 25, 11 10:29

trochę się naszukałem 2 lub 3 odłamków, reszta poszła prawie z automatu, powiedzmy że poziom trudności zdobycia platyny jak w goW3 tylko że niektóre są czasochłonne.

tak mi się przypomniało że HL2 miał 2 wyczesane achivementy - a dokładniej mi chodzi o Ep.1, jeden był za przejście gry z oddaniem tylko jednego strzału, a drugi za zgarnięcie gnoma ogrodowego gdzieś z początku gry, dotarcie z nim do końca i wystrzelenie rakietą w kosmos
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » So cze 25, 11 10:31

To w Ep.2 miałeś wystrzelenie gnoma. I jest to kurewsko trudne muszę dodać, samemu mi się prawie udało, ale tak sie na niego wkurzyłem, że jak go do rakiety wrzuciłem to zapomniałem zamknąć włazu >_<'... czyli 6h gry poszło się walić ;P.

Najlepsze zaś achievementy są w Team fortress 2 (btw. polecam, gra jest teraz za darmo do ściągnięcia na steamie). Masz ponad 350 achievementów, jeden z nich to osiągnąć 100,000 odwiedzin na twoim filmiku youtube...

http://steamcommunity.com/stats/TF2/achievements/
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » So cze 25, 11 17:38

Troszkę mnie te sztuczki wnerwiają, połowa wpadła sama nawet nie wiem jakim cudem ale jednego wciąż nie potrafię wykonać, trafienie wroga błyskawicą będąc w powietrzu po czym trzeba trafić tego samego gościa gromem.
Chyba to sobie na koniec zostawię.
SALADYN

Postprzez uci » So cze 25, 11 18:54

dość łatwo można to zrobić na kolesiu przy działku - nie rusza się za bardzo więc jest łatwym celem kiedy podczas skoku uderzasz piorunem a potem dobijasz gromem.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » N lip 03, 11 00:42

uci napisał(a):dość łatwo można to zrobić na kolesiu przy działku - nie rusza się za bardzo więc jest łatwym celem kiedy podczas skoku uderzasz piorunem a potem dobijasz gromem.

Jest lepszy sposób a mianowicie golem ze śmieci, po zaliczeniu gry dość spora ich liczba pojawia się na ulicach a że cel duży i raczej mało ruchawy to do tej sztuczki nadaje się idealnie, udało mi się ja wykonać przy pierwszej próbie.
SALADYN

Postprzez Sylvan Wielki » Pn lip 11, 11 12:37

Faja napisał(a):
Sylvan Wielki napisał(a):mam gro gier, w których procent progresu wynosi kilka(naście) % raptem.

to po cholere te 108 gier na półce leży?

1. ładnie to wygląda;
2. zawsze jak znajomi przychodzą, jest "o kur**, ile tu pieniędzy leży" xD

Mnie platyny coraz bardziej irytują. W Tiger Woods 11 (o czym wspominałem) zdobyłem wszytko, zostało mi 10k gamers point tylko. Mam 9999 xD Zatem jeszcze troszkę..... Troszkę dostałem i nic O_o Kolejne troszkę i dalej nic 0___0 Az dobiłem do niemal 12k i nie wpadło X_X

Podobnie z 100% w Trine miałem. Zebrałem wszytko, a konsola tego nie zaliczyła.

Walczę z platyną w Dragon Age II, ciekawe czy nierówna to walka będzie....

Taka ciekawostka, lista najcięższych platyn:

- Battle Fantasia (mordobicie);
- Gran Turismo 5;
- Killzone 2;
- Ninja Gaiden Sigma II;
- Blaz Blue : Continuum Shift (mordobicie);
- nowy S.O.C.O.M (!);
- Battlefield pierwszy;
- Star Ocean 4: The Last Hope (jRPG);
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez SALADYN » Pn lip 11, 11 12:42

Killzone 2 i platyna to porażka na całej linii bo zmusza ona do aktywnego udziału w potyczkach multi co przy tych cyborgach po drugiej stronie kabla (tudzież Koreańczyków :D) staje sie prawie niemożliwe, odpuściłem sobie już na wstępie gdy tylko zobaczyłem co trzeba zrobić do zdobycia kompletu.

Za to w końcu wziąłem się za trofea w pierwszym Uncharted, szkoda tylko że wszystko muszę od nowa zrobić.
SALADYN

Postprzez uci » Pn lip 11, 11 16:55

szkoda tez że najwyższy poziom trudności trzeba najpierw odblokować...
uci
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pn lip 11, 11 16:59

uci napisał(a):szkoda tez że najwyższy poziom trudności trzeba najpierw odblokować...

co nie jest wcale takie głupie, jakby na to spojrzeć. Pierwsze przejście na najwyższym możliwym poziomie, jak dasz radę to możesz się brać za ten maksymalny, jak nie dajesz rady to nie jesteś godzien nawet próbować :iconbiggrin:
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Pn lip 11, 11 17:02

o ile szlag nie trafi sejvów gdzie hardcora miałem już w 52% a teraz musiałbym grac od nowa by w ogóle go odblokować
uci
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pn paź 03, 11 11:19

Faja napisał(a):
uci napisał(a):szkoda tez że najwyższy poziom trudności trzeba najpierw odblokować...

co nie jest wcale takie głupie, jakby na to spojrzeć. Pierwsze przejście na najwyższym możliwym poziomie, jak dasz radę to możesz się brać za ten maksymalny, jak nie dajesz rady to nie jesteś godzien nawet próbować :iconbiggrin:

A jak ktoś jest za dobry, marnuje swój czas.

Mnie ostatnio wpadło 100% m.in. w BlazBlue: Calamity Trigger.

Niezbyt łatwa sprawa, choć dla wprawnego manualnie gracza obeznanego z mechanika gry nic szczególnie wymagającego. Dałbym z czystym sumieniem 6/10.

69% wpada w kilka godzin (100% w niespełna 40 godz.). Problem pojawia się przy zdobyciu 30 lv. Za przegraną walkę jest całe 10 exp, a na trzydziesty poziom trzeba ich setki tysięcy (jakoś tak), a przy ok 30 lv zaczynają się schody.
Udało się jednak w ciągu kilkudziesięciu walk on line to zdobyć. 100 i 200 walk rankingowych było kwestią czasu (sporo godzin grania). Tryb "score" też banałem nie jest. Ogólnie dwuwymiarowe mordobicia są nieporównywalnie cięższe na najwyższym poziomie trudności niż odpowiedniki trzy de.
Najwyższy poziom w BlazBlue to "hell", a score to takie piekło na sterydach, dodatkowo kilka postaci to unlimited ver. czyli maja znacznie dłuższy pasek życia, ich krecha odpowiedzialna za specjalne ataki ładuje się szybciej a DF (odpowiednik SC - przyp. SW), potrafi zeżreć 3/4 naszej energii. A, no i nie można użyć kontynuacji. Dość napisać, że wiele osób ten półgodzinny tryb wałkuje w kilka godzin.
Mnie udało się w ok 40 min. na szczęście.

Kolejna platyna to Red Faction: Armagedon. Także wystawiłbym 6/10. Poziom "niemożliwy" jest wymagający w kilku miejscach, niemniej, kto poradził sobie z odpowiednikiem w Dead Space, ten i z tym da sobie radę. Kilka godzin należy na on line poświęcić (notabene bardzo dobre są zmagania przez sieć w tymże tytule). Kłopotem może być przetrwać dana liczbę fal wrogów tak by nikt z kompanów - czy też my sami - nie poległ. Kto grę przeszedł an "niemożliwym" poziomie da jednak sobie radę.

Ostatnia platyna, to Sly pierwszy. 100% to banał, nie ukrywam, niemniej.... ta gra jest trudna. No dobrze, doświadczony gracz poradzi sobie z nią prędzej, czy później, ale zginie i tak dziesiątki razy.
Jest staro-szkolnie. Raz czegoś dotkniemy/coś nas dotknie i powtarzamy dany fragment - chyba, że zbierzemy wystarczająco dużo monet na podkowy, co wydłuża czas do zgonu o raz (srebrna), bądź dwa błędy więcej (złota podkowa).

Niemniej walki z bossami są kilkufazowe i trwają dobrych kilka min. Zanim się gracz połapie co i jak najczęściej w czerep dostanie. Oczywiście zgon podczas trzeciej fazy degraduje nas do pierwszej, co szczególnie irytuje podczas finałowej walki.

Jak dla mnie Sly 1 > Demon's Souls jeśli brać pod uwagę poziom trudności. I piszę tu w zupełności poważnie.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez SALADYN » Wt paź 11, 11 19:00

Nowa platynka do kolekcji wpadła mi dziś z Deus Ex przy okazji drugiego zaliczenia gry, w sumie to mozna zdobyć komplet już za pierwszym razem jednak trzeba wiedzieć co robić i kiedy robić save'y (niektóre trofea sie wykluczają) bo sporo rzeczy unika, w przypadku książek wspomagałem się poradnikiem a cała reszta wymagała tylko rzutu oka na jakąś sieciową listę.

Teraz tylko czekam na Missing Link.
SALADYN

Postprzez SALADYN » Pt paź 14, 11 22:35

Trofea w Dead Island co poniektórych mogą irytować bo praktycznie wszystkie są typu "zabij pięciu zarażonych po rząd jednym ciosem" czy "zabij ileś tam zombie danym typem broni lub w dany sposób".
Do tego lista jest nieścisła, trofeum "Emsi Hammer" wymaga zabicia piętnastu zombie młotkiem bez utraty energii podczas walki jednak zapomnieli wspomnieć że trzeba wykonać tą czynność pod rząd, jeśli jakiś zdechlak was drapnie to trzeba zaczynać od nowa.
Pochwalić za to można za wewnętrzny system powiadamiana o aktualnym stanie danego osiągnięcia więc co jakiś czas jestem informowany że brakuje mi jeszcze pięć trupów do ubicia, można też sobie w menu sprawdzić ile ofiar nam brakuje do danego pucharku a po zdobyciu jakiegoś odznaczenia najpierw informuje nas o tym sama gra a dopiero później system.
SALADYN

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole