Kolekcjonerzy

Dział dla kolekcjonerów.

Moderator: GM

Kolekcjonerzy

Postprzez SALADYN » Wt gru 30, 08 12:00

Tak mnie zawsze ciekawiło czy są jeszcze na tym świecie ludzie poza mną , kul'em , Butcherem z PE czy naszym ostatnim kolegą z strony głównej o nicku "solidcinu" którzy zbierają przeróżne gadżety związane z serią MGS.
No i jak się okazuje na świecie jest ich dość sporo , oto strony niektórych z tych osób gdzie prezentują swoje kolekcje :
http://www.deadcellhq.net/collection.html
http://metalgearcollection.zoneoftheenders.org/
http://sites.estvideo.net/arsenal-gear/
http://micster.co.nr/
http://www.liquidocelot.com/main.html
http://www.frozen-sky.net/collection/index.php?collection
http://jonathanpthomas.com/shadowmoses/
http://jonathanpthomas.com/shadowmoses/

Niektóre z tych przedmiotów z chęcią widziałbym u siebie , część z nich już u mnie jest ale zbieranie niektórych według mnie mija się z celem , np. każdy magazyn w którym ukazał się artykuł o serii czy każda możliwa ulotka , kubek , długopis , reklamówka itp.

Nie rozumiem też trzymania tych gadżetów zamkniętych fabrycznie w folii , co kojarzy mi się z cwaniactwem ("kupię teraz pochwalę się trochę po czym sprzedam z zyskiem gdy już nie będzie tego na rynku") w końcu takie rzeczy powinno się kupować dla własnej satysfakcji a nie przyszłych zysków.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Re: Kolekcjonerzy

Postprzez Raven » Pt lut 13, 09 08:06

SALADYN napisał(a):Tak mnie zawsze ciekawiło czy są jeszcze na tym świecie ludzie poza mną , kul'em , Butcherem z PE czy naszym ostatnim kolegą z strony głównej o nicku "solidcinu" którzy zbierają przeróżne gadżety związane z serią MGS.

Zapomniałeś o mnie, swego czasu razem z kulem chyba mieliśmy największą kolekcję gadżetów z MGS'a. To były czasy zakupy u toniego opiewające na kilkanaście pozycji...

SALADYN napisał(a):zbieranie niektórych według mnie mija się z celem , np. każdy magazyn w którym ukazał się artykuł o serii czy każda możliwa ulotka , kubek , długopis , reklamówka itp.

Musisz wiedzieć, że to nie przedmioty wyznaczają krąg zainteresowań kolekcjonerów tylko dostępny budżet...

SALADYN napisał(a):Nie rozumiem też trzymania tych gadżetów zamkniętych fabrycznie w folii , co kojarzy mi się z cwaniactwem ("kupię teraz pochwalę się trochę po czym sprzedam z zyskiem gdy już nie będzie tego na rynku") w końcu takie rzeczy powinno się kupować dla własnej satysfakcji a nie przyszłych zysków.

Trzymanie w folii podnosi wartość przedmiotu - zgodzę się, ale powoduje też jego czysty nienaruszony stan "kolekcjonerski" brak zarysowań, zadrapań, pęknięć czy choćby kurzu - to tylko niektóre zalety trzymania gadżetów w opakowaniach i oryginalnej folii
Chodź, chodź do tatusia - chodź do tatusia Cie porusza!
Raven
Ciamciarak

Postprzez SALADYN » Pt lut 13, 09 11:14

Zapomniałeś o mnie, swego czasu razem z kulem chyba mieliśmy największą kolekcję gadżetów z MGS'a. To były czasy zakupy u toniego opiewające na kilkanaście pozycji...

Nie zapomniałem o tobie tylko że dopiero od jakiegoś czasu znowu sie na forum udzielasz a nie chciałem ci się narzucać.

Musisz wiedzieć, że to nie przedmioty wyznaczają krąg zainteresowań kolekcjonerów tylko dostępny budżet...

Zgadzam się z tym stwierdzeniem sam nieraz miałem krucho z forsą a tu jakiś gadżecik pojawił się na allegro ale mimo to nie chwaliłbym się każdym numerem PE czy NEO PLUS tylko dlatego że pojawił się tam jakiś artykuł czy news o serii (byłyby to prawie wszystkie numery poprzedzające premierę czwartej części np.)

Trzymanie w folii podnosi wartość przedmiotu - zgodzę się, ale powoduje też jego czysty nienaruszony stan "kolekcjonerski" brak zarysowań, zadrapań, pęknięć czy choćby kurzu - to tylko niektóre zalety trzymania gadżetów w opakowaniach i oryginalnej folii

Mimo to wciąż uważam że takie rzeczy kupuje dla siebie i raczej żaden przyszły gadżet nie pozostanie u mnie w folii (można przecież rozpakować , pomacać sobie i włożyć z powrotem do pudełka) z wyjątkiem płyt które przecież po zakupie mogę zassać z sieci w mp3.
SALADYN

Postprzez bucky » Pt lut 13, 09 12:08

przy okazji podepnę się pod temacik: na adres redakcji wysłałem moją kolekcję do dodania na stronę ;)

może dużo tego nie ma ale zawsze coś ;)
bucky
Fire Trooper

Postprzez kul2 » Pt lut 13, 09 12:17

Zdjeeeeeeeeecia.

Odnosnie folii.
Violentsnake ( http://liquidocelot.com/main.html ) ma najwieksza kolekcje zafoliowanych itemkow. Stara sie kupowac tylko w folii, bo ladniej sie prezentuja na wystawce. Oczywiscie otwarte tez ma, ale zamkniete pokazuje. Co jest bardzo fajny rozwiazaniem, tylko nie kazdy moze sobie na cos takiego pozwolic.

SALADYN, mowisz ze Ci sie to kojarzy z cwaniactwem, ale chyba nieslusznie. Owszem, sporo osob kupuje wlasnie po to, by potem odsprzedac z zyskiem, ale przeciez to nie sa kolekcjonerzy, a handlarze ;)

Raven, sam wiesz, ze niektorzy kupuja tylko muzyke, inni tylko wersje promocyjne, inni tylko wszystko co jest w folii, a jeszcze inni wszystko jak leci ;) Rzeczy z MGSow jest na tyle, ze mozna sie spokojnie w czyms wyspecjalizowac.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez bucky » Pt lut 13, 09 15:02

drogi Kulu do 18 jestem w pracy więc wieczorem spodziewaj się fotek ;)
bucky
Fire Trooper

Postprzez kul2 » Pt lut 13, 09 16:31

Szanowny bucky, to dodam jutro dopiero.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez bucky » Pt lut 13, 09 16:39

ok nie ma problemu ;)

przy okazji jak będę wysyłać fotki dodam jeszcze inne pozycje o których sobie dopiero przypomniałem ;)
bucky
Fire Trooper

Postprzez SALADYN » So lut 14, 09 14:01

Rzeczy z MGSow jest na tyle, ze mozna sie spokojnie w czyms wyspecjalizowac.

No właśnie ja poza grami mam zamiar kupować tylko poradniki (przez ciebie kul zaraziłeś mnie tym ;)) , OST i figurki , wszystko inne może kiedyś tam też się załapie na mój portfel.

SALADYN, mowisz ze Ci sie to kojarzy z cwaniactwem, ale chyba nieslusznie. Owszem, sporo osob kupuje wlasnie po to, by potem odsprzedac z zyskiem, ale przeciez to nie sa kolekcjonerzy, a handlarze ;)

Nigdy nie patrzyłem na to od tej strony ale masz rację muszę rozdzielać handlarzy od kolekcjonerów , w każdym razie każdy gadżet który do mnie trafi zostanie rozpakowany a swego czasu odpowiednio wyeksponowany.
SALADYN

Postprzez SALADYN » N lis 29, 09 11:06

Raven kiedy sie pochwalisz tym co posiadasz ???
Te płytki to są niesamowite wręcz.
SALADYN

Postprzez Raven » N lis 29, 09 13:29

Dlatego że dużo moich fantów "must have" dawno już opchnąłem i mi trochu wstyd...
Raven
Ciamciarak

Postprzez SALADYN » N lis 29, 09 22:39

Daj spokój nie ma się czego wstydzić , tymi fantami które mi wczoraj pokazałeś spokojnie możesz sie pochwalić na bank nie ma ich żaden kolekcjoner na świecie i żaden raczej nie będzie miał.
SALADYN

Postprzez Infernal Warrior » N lis 29, 09 22:51

No wez pokaz, bo SALADYN swoim postem wzbudzil nawet moja ciekawosc ;]
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Raven » N lis 29, 09 23:22

Zdaję sobie z tego sprawę, ale są jeszcze lepsze fanty jak baner z Targów E3 z logiem MGS3 Subsistance (8-metrowy) którego zakupił ostatnio ViolentSnake...
Raven
Ciamciarak

Postprzez SALADYN » N lis 29, 09 23:30

Raven napisał(a):baner z Targów E3 z logiem MGS3 Subsistance (8-metrowy)

Nieźle , fajnie by było posiadać takie coś , choć nie miałbym tego jak eksponować.
SALADYN

Powrót do MGSowe kolekcje