Powstanie film Metal Gear Solid

Newsy o wszystkich wydarzeniach z Metal Gear Solid - Zanzibar

Powstanie film Metal Gear Solid

Postprzez SaladinAI » Cz sie 30, 12 08:59

Projekt przeniesienia na srebrny ekran adaptacji Metal Gear Solid od lat męczy fanów. W tej sprawie powiedziano wiele i nigdy w zasadzie nie doszło do zrealizowania pomysłu. Do teraz. Podczas imprezy Metal Gear 25th Anniversary Hideo Kojima zdradził iż projekt filmu startuje od zera. Odpowiedzialność za produkcję przejmuje Columbia Pictures a filmowi towarzyszyć będzie nazwisko Avi Arada – producenta komiksowych adaptacji Marvela, ostatnio chociażby nowej wersji przygód Spider-Mana. Arad zapowiada iż zamierza przenieść grę na ekran z wszystkimi szczegółami więc może być ciekawie. Znając jednak niedawne postępy w pracy nad adaptacją, poczekałbym na pierwsze materiały z filmu.

http://mgs.gram.pl/wordpress/2012/08/30 ... ear-solid/
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Re: Powstanie film Metal Gear Solid

Postprzez uci » Cz sie 30, 12 11:31

Pajęczak nowy nie był zły, ale pewien reżyser też przy silent hillu miał przenieść całą mitologię a powstało co powstało.

Nie mniej trzymam kciuki, filmy na podstawie gier już osiągnęły dno, więc gorzej być chyba nie może.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Solidny » Cz sie 30, 12 11:35

Amazing Spidermana jeszcze nie widziałem, więc nie wiem czego się spodziewać. Po trylogii Sama Raimiego zgaduję, że akcja, humor i patos zbliżają do siebie te produkcje (Spidey i MGS).

A Książę Persji nie był taki najgorszy. Przyjemny filmaszek przygodowy.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Tidus93x » Cz sie 30, 12 12:45

Książę Persji mi się w kosmi podobał.

Co do samego filmu, byleby go nie spieprzyli jak większość growych adaptacji...
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Cz sie 30, 12 12:51

Martwi mnie ta chęć oddania każdego szczegółu na ekranie, oj martwi... takie rzeczy nie wychodzą.
Solidny
Zanzibar

Postprzez uci » Cz sie 30, 12 12:59

książe był po prostu dobry, wycięto by z filmu sztylet i w sumie mogło to by być dowolnie nazwane kino przygodowe.
Ja tam mam jedną prostą propozycję, po ekranizacjach 300, watchmenów czy Sincity niech po prostu wezmą komiks MGS i zrobią film dokładnie pod jego scenariusz. Wtedy wyjdzie idealnie taki jaki ma być.

Albo całkowity spinoff jak filmowe residenty (tj. pierwszy bo był bardzo dobry)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Cz sie 30, 12 15:41

Nie czytałem komiksu... Poziom Watchmenów to by było coś.
Solidny
Zanzibar

Postprzez uci » Cz sie 30, 12 15:47

komiks jest skrótem całościowym gry i cutscenek z bardzo pomysłowymi sposobami na wszystkie backtrackingi z gry jak i inne patenty (walka z mantisem czy ninją) więc wystarczy by kadr po kadrze wrzucili to na ekran a nie znów film będący "adaptacją"
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz sie 30, 12 16:06

Pomysł z komiksem nie jest zły zwłaszcza że Ashley Wood nie bał się wrzucić do komiksów coś od siebie co nie kłóciło się z odbiorem całości, o film się jednak martwię solidny słusznie zauważył że przerośnięte ambicje reżyserów czy chęć zadowolenia wszystkich (fanów przede wszystkim) położyły już nie jedną ekranizacje.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Solidny » Cz sie 30, 12 16:16

W sumie Watchmen, 300 i Sin City udowodniły, że da się kopiować kadr po kadrze, no ale to zupełnie inne media, nie da się tego zrobić z grą tak jak z komiksem. Mam tylko ogromną nadzieję, że za źródło nie wezmą nowelizacji XD.
Solidny
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Cz sie 30, 12 16:21

Solidny napisał(a):Mam tylko ogromną nadzieję, że za źródło nie wezmą nowelizacji XD.

Mazel tov motzno, na stos z tym.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Cz sie 30, 12 16:40

Pomyliłem się z tym szczegółami, chodziło mi o wierne oddanie ale w sumie chodzi o zachowanie ducha serii. Czyli chyba bardziej swobodna adaptacja.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Solidny » Cz sie 30, 12 16:42

Uff :D. Waż słowa XD
Solidny
Zanzibar

Postprzez Infernal Warrior » Cz sie 30, 12 17:52

To co, powracamy do obstawiania kto zagra jaką rolę? ;d
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez uci » Cz sie 30, 12 18:13

swobodna interpretacja...

już widzę residenty, maxa payna, księcia persji, Dooma, Mortala, Street Fightera.

Wedle Hollywoodu swobodna interpretacja polega na wzięciu scenariusza ( w tym wypadku na film szpiegowski) dopisaniu tytułu gry i podpisaniu bohaterom imion bohaterów gry i jazda...

Królem swobodnych interpretacji jest ekranizacja Mangi Dragonball i Priest :)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Pt sie 31, 12 00:08

uci napisał(a):swobodna interpretacja...

już widzę residenty, maxa payna, księcia persji, Dooma, Mortala, Street Fightera.

Wedle Hollywoodu swobodna interpretacja polega na wzięciu scenariusza ( w tym wypadku na film szpiegowski) dopisaniu tytułu gry i podpisaniu bohaterom imion bohaterów gry i jazda...

Królem swobodnych interpretacji jest ekranizacja Mangi Dragonball i Priest :)

A kysz z tymi przykładami :P. Nie dodałeś najswobodniejszej interpretacji wszechczasów, czyli Super Mario Bros. :D <WIN> :pottytrain2:

No dobra, ale wyobrażasz sobie ekranizację (czyli skopiowanie; interpretacja jest już adaptacją - tak dla ścisłości, żeby była wspólna wersja ;)) takiego Street Fightera? Albo o zgrozo pierwszego RE? Te dialogi! To by był poziom Eda Wooda!
Te filmy nie padły przez swobodne interpretowanie, tylko brak jakiegoś rzemiosła, skok na kasę. Z Księciem jakoś wyszło, pierwszy RE niczego sobie, drugi nawet zabawny. Silent Hill nawet mi się podobał (nie tylko mi zresztą i nie chodzi o fanów serii), tylko dialogi trochę słabe. Z Dragonballem nie byłoby tak źle, gdyby zajął się tym Steven Chow (Kung Fu Hustle! rewelka!) ze scenariuszem, który napisał (odrzucono go i został tylko producentem; reżyserem został jakiś typ od filmu z Jetem Li... słabego).

Tymi filmami po prostu nikt ambitny się nie zajął, a jak chciał, to nie dostawał zgody (Hayter miał scenariusz MGSa :)). Chyba tylko Christopher Gans naprawdę chciał zrobić dobry film (Silent Hill) i wydaje mi się, że nie poszło mu źle (moja opinia).

Ten cały Avi, patrząc na jego dorobek, ma szansę zrobić coś przyzwoitego. Nic dorównującego oryginałowi, nawet nie bardzo dobrego, ale dla fanów uśmiech, a dla reszty dobry film na piątkowy wieczór w kinie. Akcja, intryga, humor, trochę patosu i antywojenne przesłanie. Na nic więcej nie liczę. O adaptacji w stylu Watchmen albo Mroczny rycerz nawet nie marzę.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Faja » Pt sie 31, 12 06:20

Niech nie robią z komiksu kadr po kadrze po akurat 300 nie wyszło to na dobre. Poza tym nie przesadzajcie Watchmani nie byli aż tak wiernie z kart komiksu przeniesieni. Jedynie Sin City dawało radę, ale też nie do końca była to wierna adaptacja.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Pt sie 31, 12 07:29

300 cierpi tylko na to że dostał za dużo niż było w komiksie (np. mutanty) zaś watchmen żeby wiernie odwzorować komiks musiałby być serialem, ale to tylko 2 przykłady że da się bardzo dobrze przenieść konkretny komiks na ekran, zaś Avengers czy Batman pokazują że da się na komiksie zrobić film ambitny/widowiskowy i to bez kiczu.

co do ekranizacji street fightera poczekajmy na ten nowy internetowy serial, reboot mortala jako sieciowego serialu też sie dobrze zapowiadał, niestety wyszło pół dobrze. Ale są już przykłady że da się jeśli się chce
uci
Uber Big Boss

Postprzez shalashaska » Pt sie 31, 12 18:22

Jakoś nie wierzę by w filmie były walki z bossami jak to miało w grze. Ogólnie jak przenoszą gry czy komiksy na ekran nie robi to na mnie wrażenia a Hitmana moim zdaniem zjebali.
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Powrót do Wieści z Zanzibaru