Wrażenia z dema Metal Gear Solid V

Newsy o wszystkich wydarzeniach z Metal Gear Solid - Zanzibar

Wrażenia z dema Metal Gear Solid V

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 06, 13 14:54

To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Re: Wrażenia z dema Metal Gear Solid V

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 06, 13 16:34

SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pt wrz 06, 13 18:39

Jakoś tak średnio widzą mi się te ułatwiacze pokroju tagowania wrogów i widzenia przez ściany. Mam nadzieję, że będzie można to wyłączyć, bo inaczej może kusić korzystanie z tego a - co gorsza - gra może być tak zaprojektowana, z myślą o tym by z tego korzystać...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pt wrz 06, 13 18:45

I poszedł w pieruny razem z resztą. Czy nowoczesny gameplay musi znaczyć tyle co banalny gameplay? Też mam nadzieję że będzie możliwość wyłączenia tych ułatwień. European Extreme ani czegoś podobnego pewnie też nie uświadczymy. A nawet jeśli to gracze napiszą petycję o patch zmniejszający poziom trudności najtrudniejszego poziomu trudności. Tak jak było z GoW Ascension.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 06, 13 18:49

Generalnie oni ciągnęli to na łatwiejszych ustawieniach, wyżej może się zmienia. I to też jest skradanka bardziej nietypowa, z otwartym terenem, gdzie łatwiej wyłowić gracza gdy ten znajduje się ciągle na widoku - to tłumaczy ułatwiacze.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Szada Farkas » Pt wrz 06, 13 18:49

Też jestem za możlwiością wyłączenia tego. Nawet mogliby to wyłączyć na wyższych poziomach trudności.
Wiadomo, że muszą wprowadzić jakieś ułatwienia, by gra się dobrze sprzedała casualom.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez kALWa888 » Pt wrz 06, 13 19:40

Bo casuale są dzisiaj większością ;) Niestety.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SaladinAI » Pt wrz 06, 13 19:49

Nie ma się czego czepiać. W otwartej przestrzeni chowanie się nie jest takie proste. Tagowanie oponentów, śledzenie ich pozycji, egzekucje slow-mo redukują czynnik frustracji wynikając z konieczności popełniania błędów i chronią przed powtarzaniem sekcji, kiedy nie ma miejsc, w których można przeczekać alarm i jesteśmy skazani na bezpośredni konflikt. Szafek na pustyni nie stawiają.

Ktoś zauważył, że te spowolnienia pojawiły się w ostatnim trailerze, gdy Snake zabiera broń ruskowi. Nie jest takie złe i tragedii nie ma.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Szada Farkas » Pt wrz 06, 13 20:06

Mnie samego najbardziej martwią właśnie te spowolnienia. Chyba, że zostanie to odpowiednio ograniczone i będziemy mogli z tego korzystać tylko w określonej sytuacji. Narazie nie ma co prorokować, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce na odpowiednich poziomach.
Chętnie widziałbym podobny tryb do trybu stalkera z Metro: Last Light, czyli po prostu wszelki hud znika i wtedy nie można byłoby zaznaczać strażników i tym podobne sprawy. Zwiększyło by to też immersję.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez kALWa888 » Pt wrz 06, 13 20:17

Zobaczymy jak to będzie wyglądać w praniu. Takie spowolnienie to nie jest złe jeszcze, ale nie jest znów pewnie takie potrzebne. W czwórce był octocamo i to też potrafiło sporo ułatwić. Żołnierze niejednokrotnie przechodzili obok Snake'a kiedy ten leżal na ziemi. Przejście na najtrudniejszym poziomie nie sprawiało jakichś problemów za pierwszym razem tak jak w MGS2 czy MGS3.

Wciąż nie podoba mi się tagowanie przeciwników i potem widzenie takiego przeciwnika przez ściany. Gracz sam powinien oceniać gdzie ten żołnierz jest. Przecież jak ja grałem w MGS3 pierwszy raz i nie miałem pojęcia o tym gdzie dany strażnik się znajduje to zdarzyło mi się nawet dosłownie wpaść na niego, bo go nie widziałem. Dopiero przy kolejnych podejściach wiedziało się już gdzie ten strażnik jest. Druga sprawa, że teraz może ich pozycje będą w jakiś sposób generowane losowo, to już trochę byłoby co innego, ale bardziej by to chyba funkcjonowało na zasadzie różnych layoutów jak w Tenchu - strażnik jakoś musi się sensownie przechadzać chyba że ich AI będzie na odpowiednim poziomie, do tego stopnia że nie trzeba by było ustalać ich ścieżki po której się poruszają. Zobaczy się jak to wygląda dopiero w grywalnym demie albo pełnej wersji.

ArhibaldWest napisał(a):Mnie samego najbardziej martwią właśnie te spowolnienia. Chyba, że zostanie to odpowiednio ograniczone i będziemy mogli z tego korzystać tylko w określonej sytuacji. Narazie nie ma co prorokować, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce na odpowiednich poziomach.

Załóżmy, że to slowmo by się jakoś regenerowało z czasem i w pewnym momencie nie będzie jak go użyć. Coś jak piaski czasu czy to co miało swój początek w Most Wanted (tym na PS2).

Co mi się jeszcze nie podoba to to regenerowanie HP po tym jak znajdziemy osłonę. Od jakiegoś czasu pojawia się to w FPSach. Pierwszą grą jaką zauważyłem że to posiada to Call of Duty 3 na PS2. Moim zdaniem bolączka większości dzisiejszych gier. Znajdować apteczki a nie odczekać. Toż nawet w RE5 trzeba było coś znaleźć. BB też mógłby jajka znajdować albo polować na zwierzynę. Taki survival. Oczywiście to pod warunkiem że zapasy jakie zabrał ze swojej bazy się skończyły. Coś takiego bardziej bym polubił.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Wombat » Pt wrz 06, 13 20:24

kALWa888 napisał(a):Wciąż nie podoba mi się tagowanie przeciwników i potem widzenie takiego przeciwnika przez ściany. Gracz sam powinien oceniać gdzie ten żołnierz jest. Przecież jak ja grałem w MGS3 pierwszy raz i nie miałem pojęcia o tym gdzie dany strażnik się znajduje to zdarzyło mi się nawet dosłownie wpaść na niego, bo go nie widziałem. Dopiero przy kolejnych podejściach wiedziało się już gdzie ten strażnik jest. Druga sprawa, że teraz może ich pozycje będą w jakiś sposób generowane losowo, to już trochę byłoby co innego, ale bardziej by to chyba funkcjonowało na zasadzie różnych layoutów jak w Tenchu - strażnik jakoś musi się sensownie przechadzać chyba że ich AI będzie na odpowiednim poziomie, do tego stopnia że nie trzeba by było ustalać ich ścieżki po której się poruszają. Zobaczy się jak to wygląda dopiero w grywalnym demie albo pełnej wersji.

Widzenie przez ściany dobre było w Batmanach, ale w takiej skradance jak MGS to będzie pójście na łatwiznę. Podany przykład przez Ciebie z MGS3 jest bardzo dobry, kolorystyka żołnierzy i teren skutecznie utrudniały wyczajenie przeciwnika, niemalże się te kolory zlewały i ciężko było "gołym okiem" obczaić gdzie taki skurczybyk może być. Co mi po tym, że raz kliknę przycisk i będę wiedział gdzie jest każdy przeciwnik ?
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez Solidny » So wrz 07, 13 00:12

Wombat napisał(a):Co mi po tym, że raz kliknę przycisk i będę wiedział gdzie jest każdy przeciwnik ?

Chyba, że go nie zobaczysz ;)

Tagowanie jest o tyle sensowne, że taki super-żołnierz jak Big Boss odruchowo powinien jedną półkulę mózgową przeznaczać na projekcję tras przeciwników. Oczywiście po warunkiem, że obserwuje ich trochę dłużej, a nie klik i już. Jakiś pasek "badania" by się przydał, powiedzmy 5-15 sek. (zależnie od poziomu trudności) obserwacji bez przerwy. Wątpię by tak było, ale jednak Sneju to twardziel również umysłowy, tagować powinien instynktownie. Wyznaczać ilość przeciwników na podstawie smrodu w bazie też ;)

Pamiętajcie, że ci ludzie testują tę grę każdego dnia, więc do pewnego stopnia wiedzą co robią. Zresztą to Metal Gear, do czasu premiery nic poza dziwnym scenariuszem nie jest pewne.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kALWa888 » So wrz 07, 13 00:42

Testują każdego dnia, ale też pod względem przystępności dla jak największej ilości graczy dlatego będzie łatwiej niż powinno, jak podejrzewam. No i z tym "badaniem" terenu byłoby lepiej. Ja wiem że BB to super żołnierz genialny na polu bitwy, ale wcześniej to było pokazywane inaczej. Teraz sobie tagujemy i tyle. Zresztą, poczekam do ostatecznej opinii.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » So wrz 07, 13 06:34

oj troche takie marudzenie na wyrost - w MGS4 jak odpalilismy NV to widzieliśmy wrogów z kilometra świecących się choinki na tle ciemnego otoczenia, co prawda NV przez ściany nie przenikało, ale i tak można było całą grę z NV przejść i dzięki temu 99% zaskoczeń ominąć (ukrte w śniegu gekko).
Nie powiem że podobnie było w MGS3 - termo wizja i zero problemów z niewidocznymi w tle żołnierzami.

A co do innych bajerów - regeneracja życia była w MGS3 z pomocą staminy, ale jak wywalą rationki całkiem, to walki z bossami mogą się okazać ciekawe jak w czasie walki okaże się ze nie ma gdzie się schować i wyregenerować.
A co do Mark & kill - byłem tego wrogiem aż nie zagrałem w Blacklist i nie zobaczyłem tego systemu w praniu, jak nie będzie jakiś przesadzony to jestem za. A slow-mo w zwiastunie wyglądał wporządku - wystarczy żeby był na ładowanie jak M&K w SC i będzie dobrze.

A co do poziomów trudności to na forum mamy "5 osób" na krzyż które przejdą grę na poziomach pokroju The Boss extreme/european extreme wiec nie wiem po co spinka o poziom.

seria stoi w miejscu źle - ewoluuje w stronę jednej z najlepszych skradanek current-gen - dalej źle..
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Simon » So wrz 07, 13 09:08

Splinter + MGS = Da best stealth game eva.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SaladinAI » So wrz 07, 13 09:13

Gracz sam powinien oceniać gdzie ten żołnierz jest.

Ale ktoś Ci tego zabrania? Nie tagujesz i już, idziesz na czuja. Slow-mo jest zupełnie opcjonalne, nie trzeba dusić lewego spustu za każdym razem jak wpadniesz na gościa. Niemniej mi się coś takiego podoba bo uwzględnia więcej ruchów i za każdym razem nie muszę dawać nura w krzaczory bo coś nie wyszło.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So wrz 07, 13 09:28

Spinacie się a nikt nie wspomniał że tagowanie było już w Peace Walkerze i było sensownie rozwiązane, żołnierz nie był widoczny jak na dłoni a znaczek znikał po jakimś czasie zwłaszcza jak polazła taka łajza gdzieś za róg, no i wygodnie się dzięki temu wskazywało cele do ostrzału w walkach z Zeke'iem i Gear Rex'em.
Ogólnie są to takie nowości z recyklingu, zrzucić strażnika z krawędzi też było można w PW a zdrowie się regenerowało już przy okazji MGS3 a nawet MGS2 jeśli podpiąć pod to tamowanie krwawienia. I broń boże żadnego więcej survivalu, pomysł był ciekawy i fajnie się dzięki temu MGS3 wyróżnia na tle innych części ale jednak takie zabawy z czasem mogą zacząć irytować. Niech MGSV znajdzie własny pomysł na urozmaicenie gameplayu, choć stawiam na to że otwartość świata i tak będzie na tyle odczuwalna w serii że żadne dodatkowe bajerki już nie będą potrzebne.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Faja » So wrz 07, 13 10:30

Gra ma dać wam możliwości. Czy będziecie korzystać to zależy od Was. I to jest pozytwyna cecha, a nie negatywna.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Tidus93x » So wrz 07, 13 11:02

Faja dobrze podsumował. Istnieje taka możliwość, a nie wymóg. Ja tam najpierw spróbowałbym i sam ocenił, czy to tagowanie to zbytnie ułatwienie, zanim ponarzekam.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » So wrz 07, 13 18:32

Koniec będzie taki, że faktycznym ułatwieniem stanie się kampowanie ze wzgórza w cele znajdujące się kilkaset metrów dalej bez wdawania się w bezpośrednie starcia i bezszelestne podchody. Zmiana podejścia może być warunkowana samą formą a nie mechanizmami rozgrywki.

Tagowanie jest o tyle sensowne, że taki super-żołnierz jak Big Boss odruchowo powinien jedną półkulę mózgową przeznaczać na projekcję tras przeciwników.

Projekcje - a co jeśli wynikają z urządzenia zamontowanego pod opaską? Przerabialiśmy to już a teraz mamy praktyczny materiał, mianowicie rentgen jako funkcja implantu.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So wrz 07, 13 18:49

Skradanie się w Peace Walkerze było banalne zwłaszcza z Sneaking Suit a przecież tam działaliśmy na zamkniętych planszach, zabawę w MGSV będzie trzeba nawet utrudnić skoro żołnierza widocznego z daleka będzie można ominąć szerokim łukiem.

Faja napisał(a):Gra ma dać wam możliwości. Czy będziecie korzystać to zależy od Was.

Tidus93x napisał(a):Faja dobrze podsumował. Istnieje taka możliwość, a nie wymóg.

Takie octocamo w MGS4 na przykład, znam ludzi którzy grając w ogóle z tego nie korzystali ale to jest jak kupowanie samochodu żeby nim nie jeździć albo bliżej gier nie używanie bloku bo to tylko możliwość, wszystko zależy od tego czy w Phantom Pain tagowanie i tym podobne elementy nie będą wymagane do wykonania jakiegoś zadania.
Ostatnio edytowano So wrz 07, 13 18:57 przez SALADYN, łącznie edytowano 1 raz
SALADYN

Postprzez SaladinAI » So wrz 07, 13 18:53

Czyli wpadałeś na patrol bo musiałeś, ale teraz ściągniesz ich z daleka - różnica rozległego otoczenia względem ściśniętych korytarzy. Z daleka nikt Cię nie usłyszy a to łatwiejsze niż fatygowanie się z CQC na każdej jednostce.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So wrz 07, 13 19:03

W otwartym terenie najbardziej widoczny jest ruch i to po nim można kogoś znaleźć w lesie czy na takim afgańskim pustkowiu, strażnicy mogą więc dynamicznie reagować i zmieniać swoje ścieżki patrolowe gdy Snake znajdzie się w zasięgu wzroku który tym razem może będzie bardziej realistyczny. Choć scena z koniem nie napawa optymizmem bo Snake wymija dwóch przeciwników z łatwością a normalnie przecież powinni się zainteresować że wyminął ich osiodłany koń.
SALADYN

Postprzez uci » So wrz 07, 13 19:53

Liczę tez na to że misję w MGSV będą dłuższą wersją tych z MPW - jak fail to cała misja od zera, a nowe ruchy (slow-mo) pomogą nam w sytuacjach frustrujących. Zresztą jak rentgeny mają być od jakiś gadżetów (bateria?) to dla mnie nie jest to jakieś ułatwienie tylko po prostu kolejny item do misji.

Ale jak zauważył SAL to co tutaj mamy to jest recykling starych pomysłów z uwzględnieniem innych gier (Splinter)
Tagowanie było, regen był, wykrywanie żołnierzy na odległość było, nawet CQC w PW było tak przepowerowane że kosiliśmy 9 kolesi w jednej serii.

A co do poziomów trudności - mam nadzieje że wrócą i to w najlepszej formie (MGS2 - dodatkowi strażnicy, zmiana ułożenia punktów w misji etc.)

SAL - strażnicy się nie zainteresowali bo jakby się mieli tak nas czepiać jako gracza to 3 metrów BB by tą pustynią nie przeszedł.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So wrz 07, 13 20:08

uci napisał(a):SAL - strażnicy się nie zainteresowali bo jakby się mieli tak nas czepiać jako gracza to 3 metrów BB by tą pustynią nie przeszedł.

Nie twierdzę że mają wzywać ostrzał artyleryjski bo zobaczyli konia ale mogliby przystanąć i się mu przez chwilę przyglądać po czym iść dalej jeśli gracz nagle się w siodle nie podniósł. Gdy Snake np stałby na wzgórzu a w dole znajdował się wrogi obóz to co za problem żeby istniała procentowa szansa że wartownik zauważy ludzką sylwetkę i wyślą patrol żeby to sprawdzić, na razie to wygląda tak że póki nie znajdujesz się parę metrów od wroga to możesz hasać na koniu i biegać sprintem metr od murów bazy nie będąc przez nikogo niepokojonym.
To byłyby istotne zmiany w skradaniu gdyby wprowadzono tu trochę realizmu opartego o prosty algorytm a nie jakieś tam tagowanie.
SALADYN

Postprzez uci » So wrz 07, 13 20:20

wiesz, pełnej gry jeszcze nie mamy a tam był zwiastun w którym wszystko musiało iść tak jak było z góry ustalone
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So wrz 07, 13 20:25

Fakt ale jaką mamy gwarancje że w pełnej wersji będzie inaczej ?
SALADYN

Postprzez uci » So wrz 07, 13 20:49

gwarancji nie ma, ale cudów bym się nie spodziewał

wiadomo to MGS strażnicy mogą sobie zrobić przerwę na drugie śniadanie i zjeść kanapkę, ale tez olać fakt że jego kompan lezy w kałuży krwi poza zasięgiem jego algorytmu wzroku :)
uci
Uber Big Boss

Powrót do Wieści z Zanzibaru