To nie jest blog dla starych ludzi czyli stary blog S01

W celach porządkowych.

Postprzez uci » Pn kwi 02, 07 15:47

mialo by to sens jakbysmy tylko grali w planta, ale naprawde tyle rozmów o samym rozbrajaniu bomb, co chwila dzwonienie itd. przy kolejnym przechodzeniu gry mozna bylo tego oszczedzić bo fabuly nic nie wnosilo.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Wt kwi 03, 07 16:39

Nothing Important Happened Today cz.3

O http://www.mgsaga.net/

Strona znana z ujawniania ciekawych informacji a właściwie z opowiadania kompletnych bzdur na temat serii, choć nie w całości. Dla przykładu w opisach postaci MGS 4 Snake występuje pod imieniem Jack, możemy tam znaleźć także tekst o rozróżnieniu Raidena cyborga oraz zwykłego Raidena, oprócz tego jest tam także napisane że została potwierdzona obecność dziecka Olgi podczas jednej z misji - no cóż ja nic o tym nie wiem. Ale najlepsza i tak jest obecność w MGS 4 postaci o imieniu Liquidon Snake!

The wild card, the chance of meeting a 4th Brother is one we would like to see, unlike his brothers he is a step brother born seperately from the Genes of Big Boss and The Boss in the late 60's in secret by the Patriots.

No cóż można stwierdzić że to tylko przemyślenia (choć nie wszystkie) to jednak jak można wypisywać takie bzdury i podawać że to oficjalne info? Choć na stronie znajdziemy także bardziej wiarygodne i ciekawe informacje np.

Obrazek

Kojarzycie ten znak? Był on na plakatach z E3, jest to rzekomo symbol używany przez wojskowe frakcje wykorzystujące czołgi lub inne opancerzone pojazdy.

O czymś nie związanym z serią (prawie)

Czyli o Zagubionych. Jednym z niewielu serialów który Mnie tak zauroczył i rozczarował jednocześnie. Nie będę się tutaj rozpisywał na jego temat, powiem tylko tyle że na początku Zagubieni uderzało całą tą otoczką tajemnicy, od razu dało się wyczuć że coś tu jest nie tak zaś później napięcie rosło poprzez ukazywanie sekretów wyspy oraz przez pokazywanie ciekawych profilów postaci w sumie podobnie jak w przypadku serii MGS. Jednak to co ostatnio się dzieje z serialem to tragedia - owszem jak napisałem na początku rosło napięcie jednak szlag je trafił w drugim sezonie gdzie zamiast jakiś solidnych zwrotów akcji otrzymywaliśmy wprawdzie odpowiedzi na wcześniejsze pytania ale za to pojawiało się coraz więcej nowych znaków zapytania i zero wyjaśnień, zaś fabuła skupiła się na zgłębianiu bohaterów serialu. Teraz zaś mamy trzeci sezon i póki co wieje nudą, prawie nic nowego nie pokazano i już widzę jak będą to ciągnąć przez kolejne kilka sezonów aż serial straci jakąkolwiek popularność podobnie jak Z archiwum X. Tak to jest jak producent postanowił zarobić na tym większą kasę poprzez rozszerzanie wątków, zupełnie jak w PO ale oberwiemy jak zwykle My. Mimo jednak tego całego narzekania mam nadzieję że dotrwam do końca, serial ma potencjał i być może nie skopią tego do końca. W końcu podobnie jak w przypadku emgieesów czekam na wyjaśnienie wszystkich tajemnic.

O blogach

Chyba się nigdy tego nie dowiem ale zastanawiam się dlaczego redaktorzy Zanzibaru tak mało piszą? Paradoksalnie najmniej udzielają się ludzie odpowiedzialni za artykuły czyli osoby które piszą najwięcej. Nikogo nie mam zamiaru zmuszać do prowadzenia blogów jednak to trochę dziwne. Ludzie piszcie blogi! ;)

O A&B

Czyli zapowiadane zmienianie stron walki w MGS 4. Ludzie zastanawiali się jak to będzie wyglądać, wiemy że atakując A zyskamy szacunek B jednak czy nie będzie dało się później zaatakować B by wrócić do A? To by było nie logiczne. Dlatego też stawiam na to że zmiana stron będzie jednorazowa dla przykładu ratujemy jakiegoś Araba przed najemnikami zaś później jego ekipa udziela nam na przykład schronienia w momencie gdy najemnicy na nas polują. Trzeba przyznać że patent byłby przez to trochę ograniczony ale czy Kojima nie mówił że w grze będzie chodziło o wygranie bitwy? Wierzę że tereny w grze takie jak Bliski Wschód będą podzielone na kilka obszarów i na każdym z nich będziemy mogli do woli zmieniać grupy niezależni od poprzednich wyborów. Z pewnością wybór pomiędzy frakcjami będzie grał strategiczną rolę i będzie kluczem do zwycięstwa. Przy okazji Hideo na GO 3 dorzucił małą cegiełkę do sprawy. Otóż stwierdził że taka sytuacja na polu bitwy zdezorientuje gracza zarówno funkcjonalnie jak i moralnie. Co więcej może to wyglądać tak że w danej chwili nie każdy będzie wrogiem dla Snake'a co prowadzi do nowego napięcia w walce.

O Making of -The Patriots Production;)

Swego czasu spierałem się z whymasterem na temat istnienia Making of MGS 2 - płytki jaką mogli otrzymać europejczycy wraz z premierą MGS 2 w zamian za zwłokę z premierą gry na Starym Kontynencie. Bonusowa płyta zawierała artworki Shinkawy ułożone w "teledysk" z muzyką z kawałka "The World Needs Only One Big Boss" (tak to się chyba nazywa) w tle, trailery MGS oraz MGS 2 z produkcji i targów, trailery innych gier Konami, obszerny tutorial pochodzący jeśli się nie mylę z amerykańskiej instrukcji gry który narobił swego czasu trochę szumu a to z tego powodu że pokazywał postacie z gry wraz oczywiście z Raidenem - niezła kicha zaglądasz do instrukcji a tu zonk! Na płycie znajdziemy także opisy członków ekipy Kojimy, obszerny tekst który powstał podczas końcówki tworzenia gry czyli "The Final Hours of 'Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty" a którego tłumaczenie znajdziecie tutaj:

http://www.metalgearsolid.us/readarticl ... cle_id=120

Oraz co najważniejsze to film "Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty - Making of the Hollywood Game". Trwający blisko godzinę film traktujący o tworzeniu MGS 2, zawierający wywiady m.in z Kojimą, Shinkawą czy też z Harrym Gregson-Williamsem. Aha należy wspomnieć o kultowej już rozmowie między Hideo a Snejkiem w Codecu, po której zaliczyłem glebę:) I taki bonus to ja rozumiem, żadne tam dodatkowe kostiumy czy postacie do trybu online;) Szkoda tylko że takiej akcji Konami nie przeprowadziło przy MGS 3, z tym że za MGS 2 trzeba było wybulić 250 zeta jednak Ultima dawała wtedy koszulkę nawiązującą do MGS więc nie było tak źle. Film znajdziecie tutaj:

http://www.gamespot.com/pages/tags/inde ... o&tags=mgs

O dziennikarzach i Kojimie

Który do wybrał się do Australii na tamtejsze GO 3. Wiecie już że nic nowego się tam nie dowiedzieliśmy, nie pokazano nowego trailera i naprawdę nie wiem kiedy to zrobią. Przecież do premiery nie zostało tak wiele - to wciąż ma być 2007 rok. Mogli by chociaż pokazać jakieś zdjęcia, puścić info o postaciach, fabule, jakiś nowych mechanizmach gry, cokolwiek. Ale nie. Ciągle jesteśmy karmieni starym infem pochodzącym już chyba z zeszłego roku a tymczasem mamy już kwiecień. Może to wina dziennikarzy którzy przeprowadzają wywiady? Już wcale nie pytają się o cokolwiek nowego, a przecież jest tyle pytań, za to w każdym w wywiadzie jest powtarzane ciągle to samo. Ale może to wina Hideo. Przecież on sam nie chcę niczego wyjawiać przez co już chyba każdego potrafi doprowadzić do depresji, zwłaszcza gdy nawet o informacjach o nowym sprzęcie w grze zasłania się twierdząc że niby zdradzało by to zbyt wiele na temat scenariusza. Litości! Nie przeprowadzajcie z nim wywiadów. To naprawdę się robi nudne. Ale za to Kojima pokazał trochę dystansu do stworzonych przez siebie gier. Na konferencji nawiązywał w dość zabawny sposób do krytyki m.in wielkości dżungli w MGS 3. Powiedział że bardziej przypomina wasze podwórko niż dżungle. Przewijając rozmowy w MGS 2 rzekł "Ale nudne prawda"? I nie zapominajmy o Koali! Przynajmniej za to można go ostatnio lubić.

Przy okazji w ostatnim wywiadzie na Kotaku Hideo powiedział że dalsze losy serii zależą od fanów i jeśli będą oni chcieli otrzymywać dalsze części MGS to zapewne one powstaną. Kojima przy tym zaznaczył że ograniczyłby się do roli producenta przy kolejnych grach.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Mr_Zombie » Wt kwi 03, 07 17:50

Saladin01 napisał(a):Przy okazji w ostatnim wywiadzie na Kotaku Hideo powiedział że dalsze losy serii zależą od fanów i jeśli będą oni chcieli otrzymywać dalsze części MGS to zapewne one powstaną. Kojima przy tym zaznaczył że ograniczyłby się do roli producenta przy kolejnych grach.

Czytaj: tak, robimy/będziemy robić kolejne sequele/prequele/spin-off'y ;]
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez uci » Wt kwi 03, 07 21:48

i więcej MGSów tym lepiej, aż w końcu seria skończy jak Losty czy X - files... akcja gdzies w 2100, Klony SS vs. klony BB vs. klony cyborgi raideny itd.

A teraz powazniej, z tego co słyszałem Losty mają się skończyć filmem pełnometrażowym, czyli inaczej - serial tak długo puki bedzie nabijac kasiorę, a potem kinówka która zakończy serie kiedy zrobi sie już nudna.

A co do A&B mnie ciekawią sytuacje pokroju - słyszymy kroki, straznik nas widzi i biegnie do nas, wyciągmy broń, a on...
Wyciaga magazynek i mówi że nam sie przyda po czym odchodzi i ginie zabity przez grupę B.
uci
Uber Big Boss

Postprzez kotlet_schabowy » Wt kwi 03, 07 22:17

Ja się tam cieszę, że mało wiadomo o MGS 4 i nie ukazują się trailery, a takie jak trailer z Games Convention praktycznie nic z fabuły nie pokazują. Wiem, że jakby ukazywały się kolejne, to by mnie "korciło" ściągnąć, oglądnąć, a w rezultacie zaspoilerować sobie coś (teraz wyobraźcie sobie sytuację, że praktycznie nic nie czytaliście i oglądaliście z MGS 3, kupiliście gierkę i dopiero z niej dowiadujecie się powoli, że to nie Solid Snake, albo gracie w MGS 4, pojawia się jakiś Ninja, nie wiecie o co chodzi, niszczy bez problemu kilkanaście Gekkou, a tu okazuje się, że to Raiden. Teraz nawet ja to wiem, a to dopiero dwa poważne trailery). I tak się będę powstrzymywał, choć jako redaktor Z pasowałoby być "w temacie".
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez FOX HUND » Wt kwi 03, 07 22:27

Również zgodze się z kolegą powyżej. Im mniej sie wie tym lepiej. Co to za przyjemność grać w gre, w której zna się wszystko przed jej wyjściem na światło dzienne. Lepiej poczekać aż wyjdzie i następnie czerpać wielką radość z odkrywania samemu jej walorów. Ja szczerze mówiąc, no niestety kupowałem każdą gazete w której był jakikolwiek opis MGS2/3 bo nie miałem ps2 i nie mogłem zasmakować wspaniałości tej gry :icon_smile: wiec chapałem wiadomości z gazet i radowałem się każdym zdjęciem. Tak wiec cierpliwość sie opłaca.
Tylko umarli znają koniec wojny......Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny.....
Sic vi pacem para bellum.
FOX HUND
The Patriot

Postprzez SaladinAI » Wt kwi 03, 07 22:35

No nie wiem. Oglądałem trochę trailerów z MGS 2 na których można było zobaczyć Vampa, walkę Snejka z Fortune, podobnie walkę z Harrierem, ostatnie sceny na Tankowcu a także zdjęcia z Solidusem a i tak nie dało się niczego przewidzieć z fabuły co każdy z resztą wie. Z reguły to co nam pokazują ta jakieś 5% gry, owszem pewne sceny mogą nas pozbawić pewnego elementu zaskoczenia ale to i tak jest mała część gry więc tak się nie martwię. Chociaż z drugiej strony najlepiej sobie darować przynajmniej informacje sprzed samej premiery wtedy gdy mamy już opisy postaci, spore informacje na temat scenariusza gry itd. jak w przypadku PO. Mimo wszystko dobrze sobie zostawić pewne elementy gry do własnego obczajenia.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez FOX HUND » Wt kwi 03, 07 22:46

Saladin01 napisał(a):...owszem pewne sceny mogą nas pozbawić pewnego elementu zaskoczenia ale to i tak jest mała część gry więc tak się nie martwię. Chociaż z drugiej strony najlepiej sobie darować przynajmniej informacje sprzed samej premiery wtedy gdy mamy już opisy postaci, spore informacje na temat scenariusza gry itd. jak w przypadku PO. Mimo wszystko dobrze sobie zostawić pewne elementy gry do własnego obczajenia.

Poniekąd o to mi chodziło. Ale zawsze wyłania się z nas znana nam od początków dziejów ludzkości, ludzka ciekawość :iconbiggrin: a jak do tego dojdzie pasja jaką darzymy w tym przypadku serię MGS to naprawdę ciężko się jest opanować i nie przeczytać artykułu dotyczącego gry.... :iconbiggrin:
Tylko umarli znają koniec wojny......Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny.....
Sic vi pacem para bellum.
FOX HUND
The Patriot

Postprzez SaladinAI » Pt kwi 06, 07 13:50

uci napisał(a):A co do A&B mnie ciekawią sytuacje pokroju - słyszymy kroki, straznik nas widzi i biegnie do nas, wyciągmy broń, a on...
Wyciaga magazynek i mówi że nam sie przyda po czym odchodzi i ginie zabity przez grupę B.

No tylko po co żołnierz na polu bitwy miałby nam oddawać zapasy swojej amunicji? Przy okazji przypomniało Mi się że Kojima mówił o psychologicznych starciach, zastanawiam się czy aby nie skończy się na akcjach typu Snejk biega z Stingerem i wszyscy przed nim uciekają. Zobaczymy.

O ostatnim raporcie

Wprawdzie wiele się nie dowiedzieliśmy ale Payton w tej ciekawej rozmowie dotyczącej podkładania głosu wspomniał że w MGS 4 zobaczymy na prawdę zwariowanych przeciwników. Ciekawe czy przebiją tych z MGS 3, bo tam już jazda była konkretna. Póki co możemy się cieszyć że Kojima dalej kontynuuje tradycyjne już dla serii elementy.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pt kwi 06, 07 21:04

no mam nadzieje że pobiją Cobry które dla mnie były wykrętami na maxa :]

A co do oddawania amunicji, to tylko przykład...
uci
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Pt kwi 06, 07 22:36

@kotlet_schabowy - o ile w innych grach trailery faktycznie mogą coś zespoilować, o tyle przy MGS'ach są one robione w taki sposób, by jeszcze bardziej namącić graczowi w głowie. Kto, oglądnąwszy trailery z MGS3 w ogóle by się domyślił, że to Ocelot pozbawił Snake'a oka, i to do tego przez przypadkowy wystrzał z pistoletu? Wszyscy byli pewni (bo trailer na to wskazywał), że to Boss wyłupała je Snake'owi...

Nie mówiąc już o tym, co napisał Saladin - w trailerach z MGS2 mieliśmy niemalże całe zakończenie z Tanker'a, a i tak nie było wiadomo, o co w ogóle chodzi.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez kotlet_schabowy » N kwi 08, 07 01:17

Nie wiedzieliśmy "o co chodzi", ale wiedzieliśmy, co się stanie z RAYem na tankowcu, a to już według mnie niezłe zdradzenie sytuacji. Ja opisuję sytuację (w dzisiejszych czasach wręcz niewyobrażalną) nieco skrajną, gdzie NIC nie wiesz o fabule, kupujesz kolejnego MGSa "w ciemno".
Za dużo było i jest pokazywane w trailerach serii MGS i tyle, powinny trwać maksimum trzy minuty, to by inaczej wyglądała sytuacja.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Pt kwi 27, 07 19:01

Zmiana wizerunku?

SPOJLERY MPO!!!

Nie lubimy tego, zawsze boimy się zmian ale wiemy że i tak muszą nadejść. Gdy coś popada w statyczność, gdy wszystko staje się schematyczne trzeba pójść inną drogą niż dotychczas. Tak było z serią RE gdzie wraz z czwartą odsłoną pożegnano się archaicznymi mechanizmami rozgrywki i tak wg Mnie powinno się stać z serią MGS. Choć w sumie to w samej rozgrywce nie są potrzebne jakieś rewolucyjne zmiany a to z tego względu że seria ewoluuje począwszy od całego Survival Viewer aż po rekrutacje żołnierzy w PO, a przecież przed nami MGS 4. Czy i tam coś się zmieni? Tego raczej możemy być pewni. W końcu teraz dostaniemy znacznie większe obszary do eksplorowania, możliwość zmiany stron na polu bitwy. Co by tu jeszcze dodać? Może by tak urozmaicić główną linię scenariusza poprzez dodanie dodatkowych pobocznych zadań jak w serii GTA? Przecież mamy olbrzymi (tak mi się wydaje) teren działania więc nie wierzę że będzie tylko jedna ścieżka do wyboru, można by było dodać wiele sposobów na zakończenie misji poprzez wykonywanie różnych misji. A skoro możemy zmieniać strony to powinno się to odbywać poprzez pomaganie danej frakcji np. przez wykonywanie określonych zadań powiedzmy Ty jako gracz pomożesz jakieś grupie w zlikwidowaniu składów amunicji konkurencji zaś później oni pomogą Tobie w sytuacji w której musisz zakraść się do jakiejś bazy zaś oni odwrócą uwagę strażników. Możliwość spędzenia czasu na wykonywaniu pobocznych misji poza główną osią scenariusza - tego właśnie oczekuje. Lecz rozgrywka to nie wszystko czy na podobne zmiany zasługuje fabuła? Jak najbardziej a to z tego względu że mamy tutaj do czynienia z masą schematów które wraz z kolejną częścią niestety się powtarzają. Weźmy dla przykładu PO, znowu mamy bohatera zmuszonego do wykonania misji w której to musimy nakopać grupie terrorystów którzy to do niedawna nimi nie byli, znowu musimy zinfiltrować jakiś teren na którym to jest jakaś tajemnicza broń która jak zwykle okazuje się nowym Metal Gearem, oczywiście wśród głównych złych okazuje się podwójny szpieg a najlepiej żeby był poczwórny;) Kurde można by tak wymieniać dalej, można nawet rzec niczym John McClane w "Die Hard 2" - "Oh man, I can't fucking believe this. Another basement, another elevator. How can the same thing happen to the same guy twice? " Chyba dałoby się w jakiś inny sposób przedstawić historię poza dotychczasowymi schematami. Powiedzmy w PO 2 Ocelot proponuje Big Bossowi wstąpienie w szeregi Patriotów, przy tym obiecuje mu nowy porządek świata w którym żołnierze nie będą już wykorzystywani przez Filozofów - nowy porządek będą w stanie zapewnić jedynie Patrioci lecz tylko po śmierci Filozofów. Oczywiście BB przystaje na ten układ realizując jakże szczytny cel jednocześnie motywując się możliwością zemsty za śmierć The Boss. I tutaj przynajmniej teraz nie ma żadnych Gearów oraz tego typu podobnych rzeczy - historię obserwujemy nie jako z perspektywy Big Bossa który eliminuje po kolei Filozofów lecz z czasem dochodzi do wniosku że znowu jest wykorzystywany, wszędzie widzi jedynie korupcję i dążenie do władzy, powoli zaczyna się zmieniać : tutaj zaś najlepiej byłoby zmienić bohatera niczym w MGS 2 i przedstawić Naked Snake'a z innej perspektywy, dalej zaś Big Boss działa na własną rękę z tym że dalej jest w szeregach Patriotów, widzimy jak zaczyna budować Outer Heaven, powstaje MG i jest to jedyny Gear w tej części. Trochę to poplątane ale zawsze to jakiś powiew świeżości od tego co do tej pory dane było nam zobaczyć. W sumie zmiany pewnie nastąpią przy MGS 4, w końcu Solid będzie podróżował po świecie w zupełnie innym środowisku więc chyba na powtórkę z rozrywki nie mamy co liczyć:) No ale przecież zostaje jeszcze MGS 5....
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Wt maja 01, 07 13:47

The Hudson River, two years ago... We had classified intelligence that a new type of Metal Gear was being transported. The whole thing stank...but our noses had been out in the cold too long.

Akcja na Big Shell miała miejsce w 29 kwietnia 2009 roku. Dokładnie dwa lata wcześniej na miejscu olbrzymiej platformy zatonął Tankowiec Discovery, czyli był to 30 kwietnia 2007. Wczoraj zaś mieliśmy 30 kwietnia czyli dzień w którym zakończyła się akcja MGS 2. Gdyby zakładając że Kojima opisywał prawdziwe wydarzenia dwa dni temu w Zatoce Nowego Yorku niedaleko mostu Verrazano powinien zatonąć Tankowiec. No i co? Spójrzcie na obrazek poniżej :

Obrazek

Zdziwieni? Jedyne różnice między wydarzeniami z MGS 2 to tylko to że statek "zatonął" 30 kwietnia. Pisze "zatonął" ponieważ jak się okazuje statek w cale nie szedł na dno a to z tego względu że był to statek półzanurzalny o którym możecie przeczytać tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Statek_p%C ... zanurzalny

Zaś całą akcję obejrzycie tutaj:

http://wcbstv.com/topstories/local_story_120111301.html

Z tym że nie wiadomo co ten statek akurat tam robił ale skaczących MG Rayów nikt nie stwierdził więc możemy spać spokojnie;) Ale musicie przyznać dziwny zbieg okoliczności?
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666x » Wt maja 01, 07 14:22

Hahaha nieźle! No wiadomo, nie kazdy statek tonie, a zwykle tylko sie przewracają, bo tak są zbudowane. Tanker w MGS2 miał kilka dziur w kadłubie (bomby, Ray) i dlatego się rozpadł, ale ogólnie wychodzi na to samo ^^. Moze ktoś na tym tankowcu był fanem i oddał hołd grze ;) ? Kto wie.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Infernal Warrior » Wt maja 01, 07 15:00

Ja tu czuje cos grubszego... pewien jestes Saladinie ze nie bylo tam Ray'a?? xD
Moze to ma jednak jakis zwiazek z grą...
Wkońcu dużo osob podziwia serię MGS...
Kto wie... ^^ Zobaczymy co tam będzie stało za 2 lata xD
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Bizon » Wt maja 01, 07 16:43

Hmm... niesamowicie ciekawa rzecz...
Saladin, czy ty nas nie robisz w konia?? :)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez SaladinAI » Wt maja 01, 07 17:41

Bizon napisał(a):Hmm... niesamowicie ciekawa rzecz...
Saladin, czy ty nas nie robisz w konia?? :)

Skąd! Toż to najprawdziwsza prawda! Mówiłem że Kojima się nami bawi, pewnie sam całą akcję zaplanował a My daliśmy się nabrać. Jak to powiedział Snake?

And we fell for it -- two more puppets in their show.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Infernal Warrior » Wt maja 01, 07 18:17

Ja wam mowie, za dwa lata bedzie tam stal jakis budynek. Rafineria ropy albo cos xD
Świetne wydarzenie, na prawde ;)
Gdzie to znalazles Saladinie?! :P

Sal: No przecież powyżej dałem link http://wcbstv.com/topstories/local_story_120111301.html
Ostatnio edytowano Wt maja 01, 07 18:22 przez Infernal Warrior, łącznie edytowano 1 raz
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Bizon » Wt maja 01, 07 18:36

Za blisko miasta by stawiać tam cokolwiek...

Więc nie ma nadziei na powstanie tam Big Shell :wink:
Bizon

Postprzez SaladinAI » So maja 12, 07 20:53

Prolog i czy jednak będzie młody Snake?

Zarówno druga jak i trzecia część MGS zawierała podział akcji na wstęp oraz grę właściwą. Czy i w MGS 4 spotka nas podobna sytuacja? A jeśli tak to czy na chwilę obecną z dostępnego materiału da się wyciągnąć takie wnioski? Wg Mnie tak. Może to już wynikać chociażby z tego że żeby zachować naturalną ciągłość fabuły należałoby najpierw przedstawić wydarzenia które odbyły się zaraz po incydencie na Manhattanie by potem uderzyć nas główną linią scenariusza. Jednak czy mamy coś co bardziej mogłoby świadczyć o podziale fabuły? Każdy chyba pamięta plakat wypuszczony z okazji E3 2005 na którym można było znaleźć bohaterów MGS 4. I właśnie pośród postaci znajdziemy dowód - mam tu na myśli wygląd Snake'a :

Obrazek

Hmm nie przypomina nam Snake'a znanego z trailerów, prawda? Jednak aż tak młody nie jest - widać że się starzeje jednak daleko mu jeszcze do wąsatego starca. Teraz pewnie ktoś powie że plakat został wypuszczony przed przed pierwszym trailerem MGS 4 i właściwie odzwierciedla pierwotny design postaci który powiedzmy później uległ zmianie jak to zresztą bywa z artworkami. Wg Mnie wcale tak nie jest, a to z tego powodu że na plakacie tak na prawdę znajdziemy dwie wersje Snake'a:

Obrazek

Widzicie różnice? Ten Snake jest pozbawiony brody natomiast posiada już wąsy no i wygląda znacznie starzej tak więc dokładnie pasuje do Old Snake'a znanego z trailerów. Poza tym Raiden posiada już egzoszkielet a Naomi jest ubrana w płaszcz z kapturem, i tutaj znowu potwierdza się zgodność arta z trailerami.

A skoro wspomnieliśmy Naomi to w trailerze z E3 mówi Snejkowi że pozostało mu 6 miesięcy życia oraz to że jego ciało powoli ulega rozpadowi. Dalej zaś w filmiku widzimy jak Snake się starzeje - jego twarz ulega zmianie. 6 miesięcy: nie wiemy kiedy Naomi wypowiada te słowa do Solida ale możliwe że ma to miejsce akurat wtedy kiedy Snake zaczyna się starzeć dalej zaś obserwujemy cały ten proces. Tutaj widzimy że akcja gry prawdopodobnie będzie rozłożona w czasie - z resztą Snake zwiedzi trochę rejonów świata a to nie odbędzie się w przeciągu kilku dni.

No cóż może to nie wiele ale wierzę że jednak młodego Snake'a w grze spotkamy i odbędzie się to pewnie w prologu na wzór ostatnich dwóch części serii.

Przy okazji jeśli chodzi o młodego Solida z końca ostatniego trailera to nie poruszałem tutaj tego tematu a to z tego względu że możemy mówić jedynie o masce która jedynie imituje jego młodą twarz, co przyda się zapewne w rozgrywce np. Snake chcąc zgubić pościg zakłada na siebie jakąś szmatę co by Octacamo zakryć, potem zmienia twarz i już ścigających mamy z głowy. Normalnie GTA. Tyle.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Solid Snake 1989 » N maja 13, 07 20:02

A ja słyszałem plotki że wydarzenia między MGS2 a MGS4 pokarze film.
You got to live your life.
You got to find your own way.
Find your own flavour
Solid Snake 1989
Pyro Bison

Postprzez Bizon » N maja 13, 07 20:04

Na pewno nie.
Zbyt dużo było by w tym filmie namieszane, wątek Patriotów, starzenia się Snake'a itp. (połapali by się tylko fani MGS)
Bizon

Postprzez SaladinAI » Pn maja 14, 07 16:44

Solid Snake 1989 napisał(a):A ja słyszałem plotki że wydarzenia między MGS2 a MGS4 pokarze film.

Um jeśli chodzi o Ci o kinową adaptację gry to nie, natomiast nie wiemy dokładnie jak wydarzenia między dwójką a czwórką zostaną ukazane w grze - możliwe że właśnie będzie to prolog czyli podział gry lub też zobaczymy to wszystko w retrospekcjach, z resztą sam Hideo powiedział że nie które wydarzenia zostaną opisane tylko w kilku linijkach dialogu.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Cz maja 24, 07 13:00

MGS 4 na X'a?

Przyznam się bez bicia że żadna z obecnych nowych konsol Mnie nie przekonuje. Pewnie dlatego że gry które się aktualnie na nie ukazują są zbyt mało next-genowe tj. nie widzę w nich zbyt dużego postępu względem gier z PS 2 czy Xboxa. Z czasem zapewne się to zmieni ale jeszcze musimy poczekać. Ale jeśli miałbym wybierać co bym kupił? Cóż X 360 jest o wiele tańszy od PS 3 lecz w kwestii gier pojawia się jeden problem - pierwsza z nich nie dostanie tytułu dla którego ten serwis został stworzony. Zarówno Konami jak i Kojima wciąż powtarzają że MGS 4 jest na wyłączność konsoli Sony więc wygląda na to że na Xboxie 360 w ten szpil nikt sobie nie zagra. Ale czy na pewno? Czy Konami w ogóle powinna wypuścić Guns of the Patriots na konsole Microsoftu? Jeśli chodzi o tą ostatnią kwestię to zobaczmy jak to wyglądało na przykładzie innej serii od japońskich twórców - Silent Hill. Ale najpierw ktoś zapyta że skoro MGS 3 nie wyszedł na X'a toteż MGS 4 tym bardziej nie powinien, prawda? Niekoniecznie, bo właśnie podobna sytuacja jest w kwestii Cichego Wzgórza - SH 1 nie wyszedł na X'a co nie jest dziwne zważywszy na to że ta konsola wtedy jeszcze nie istniała, jednak druga część SH już tak. Czy nie powinni wydać wpierw pierwszej części gry co by nieobeznanych graczy zapoznać z fabułą? Nie, SH 2 nie jest kontynuacją. Inaczej sprawa ma się do 3 części która swoimi wydarzeniami nawiązywała do 'jedynki' dlatego ukazała się tylko ponownie na konsole Sony, zaś 'czwórka' (która jeśli się nie mylę też miała coś wspólnego z SH 2) ukazała się na obydwu konsolach (przy okazji zaznaczam że w serie SH nie grałem i przytoczone info mam tylko z tego co sam wyczytałem na necie, więc jeśli się w czymś walnąłem to śmiało możecie Mnie zjechać jak szmatę ew. żywcem spalić). Chyba jasno widać związek - to MGS 4 jest bezpośrednią kontynuacją MGS 2, 'trójka' tylko lekko nawiązywała do drugiej części więc nie ma powodu żeby Guns of the Patriots nie wyszło na X'a. Skoro posiadacze tej konsoli zapoznali się z wydarzeniami Big Shell to chyba powinni poznać dalsze losy bohaterów, prawda? Gdyby Konami postąpiło inaczej to byłoby to jednoznaczne z powiedzeniem : "No cóż zrobiliśmy na was tylko dobry interes". Wracając zaś do tego czy jest szansa że jednak zagramy w 'czwórkę' na konsoli od Ms. No cóż ilość plotek w tym temacie jest olbrzymia co wskazuje na to że istnieje pewne prawdopodobieństwo, przytoczmy chociażby ostatnią:

Niejaki Shane Bettenhausen z EGM na EGM LIVE miał powiedzieć że MGS 4 na Xboxa 360 zostanie zapowiedziane w momencie premiery tej gry na PS 3. Co więcej mówi on że ów tytuł miałby się ukazać w mniej więcej w pół roku lub rok po premierzy gry na konsoli Sony.

Na ile są to czyste spekulacje? Nie wiemy. Ale to pokazuje jak bardzo ludzie chcą zagrać w kontynuacje MGS 2 na konkurencyjnej dla Sony konsoli, całkiem słusznie z resztą. Ale nie podniecajcie się zbytnio - jak zwykle istnieje druga strona medalu. Otóż Peter Moore w udzielonym kilka tygodni temu wywiadzie stwierdził że bardzo chciałby żeby na jego sprzęcie ukazały się FFXIII oraz MGS 4, jednak rozmowy w kwestii konwersji kończyły się na niepowodzeniu (coś w tym stylu). Więc jak wciąż widzicie kwestia tego czy Guns of the Patriots ukaże się na więcej niż jednej konsoli pozostaje wciąż otwarta, ale to i tak jeśli pozostajemy w kategorii wątpliwych plotek którym oficjalne źródła niestety przeczą. Zobaczymy.

A jeszcze dodam że najlepiej jak MGS 4 ukazałby się jeszcze na PS 2;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Mr_Zombie » Cz maja 24, 07 16:16

Co do SH... SH4 nie jest powiązany raczej z SH2, jedynie tylko postać, w około której wszystko się kręci w SH4 (Walter) był wspomniany w jednym z dokumentów w SH2 (+ jego nagrobek). To wszystko. Prócz tego jest tylko kilka smaczków (typu: właściciel apartamentów, w których mieszka główny bohater, jest ojcem bohatera z SH2 itp.).

Poza tym, na PC Silent Hill 1 również nigdy się nie ukazał (oficjalnie, pomijam nieoficjalną wersję, która była po prostu SH1 z PSX z wbudowanym emulatorem), a mimo to bezpośrednia kontynuacja tego tytułu, czyli SH3, wyszedł.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Gillian » Cz maja 24, 07 20:34

Wydaje mi się że te spekulacje nijak mają się do prawdziwych intencji autorów. A o tym, czy dana konwersja się ukaże, decyduje przede wszystkim KASA! Pieniążki! Bo akurat nie wydaje mi się żeby osobie wywalającej ciężką kasę w produkcję gry/konwersji zależało szczególnie na tym czy posiadacze danej konsoli będą mieli okazję zobaczyć kontynuację tej czy innej gry.

I mimo całego szacunku jakim darzy się w Konami Kojimę sądzę, że w małej części jest podobnie. Jakkolwiek wiadomo. że Kojima ma decydujący głos, bo to w końcu dobrze prosperująca maszynka do robienia pieniędzy i nikt mu raczej nic zdecydowanym słowem nie nakaże.

Z tą "kasą" głównie piję w stronę SH. Bo z MGSem jest inna sprawa - wiadomo. Ale jeśli Kojima powiedział, że nie będzie czwórki na X, to najprawdopodobniej nie będzie, chyba, że zmieni zdanie.

Poza tym moim zdaniem ten przytoczony zwiazek przyczynowo-skutkowy, jakoby kontynuacja dwójki miała się okazac na konsolach, na jakich ukazały się poprzednie części jest raczej bez sensu w założeniach. Bo X i X360 to 2 różne maszynki i osoba, która zagrywała się na Xie w MGS2 może/mogła przejśc na system Sony wraz z wejściem nextgenów, równie dobrze jak i miłośnik PS2 na X360.

Słowem - nie widzę związku. Teoria miałaby realną możliwość sprawdzenia się, gdyby MGS4 miał się okazać na PS2 i być może na Xboxa.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Cz maja 24, 07 22:22

Swoją drogą... zastanawialiście się kiedyś nad tym, że tak naprawdę ta seria, wbrew temu, co się mówi, wcale nie jest przypisana tylko do Sony? Jedynym MGS'em, który był faktycznie ekskluzywny na konsolę Sony, był MGS3 (no i teraz MGS:PO).
MGS1 był na PC (+ remake ekskluzywnie na NGC). MGS2 - PC i Xbox. Dodatkowo Ghost Babel wydany tylko na GBC (wiem, że gra nie należy do kanonu, ale jest fajna :D).

Zaś co do konwersji MGS4 na XO. Jak napisał twilite_kid, przede wszystkim chodzi o kasę. Jeżeli Konami zdecyduje, że kasa się przyda, to zrobią konwersję (Capcom w podobny sposób potraktowało Mikamiego, który obiecywał, że RE4 wyjdzie tylko i wyłącznie na NGC; zarząd jednak zdecydował co innego).
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez SaladinAI » Cz maja 24, 07 23:22

twilite_kid napisał(a):Poza tym moim zdaniem ten przytoczony zwiazek przyczynowo-skutkowy, jakoby kontynuacja dwójki miała się okazac na konsolach, na jakich ukazały się poprzednie części jest raczej bez sensu w założeniach. Bo X i X360 to 2 różne maszynki i osoba, która zagrywała się na Xie w MGS2 może/mogła przejśc na system Sony wraz z wejściem nextgenów, równie dobrze jak i miłośnik PS2 na X360.

Słowem - nie widzę związku. Teoria miałaby realną możliwość sprawdzenia się, gdyby MGS4 miał się okazać na PS2 i być może na Xboxa.

No cóż mimo wszystko uważam że kontynuacja MGS 2 powinna lecz nie musi się ukazać na konsoli od Microsoftu, zaś nie rozumiem stwierdzenia że X i X360 to dwie różne maszynki itd. Równie dobrze można by argumentować że kolejne części Halo, PGR czy innej serii kojarzonej z tą konsolą mogłyby się ukazywać na sprzęcie od Sony bo X360 to już inna konsola i gracze przerzucili się na konkurencyjny sprzęt. No i w sumie wg Ciebie MGS 4 też nie powinno się ukazać na PS 3 bo to inny sprzęt i jak pokazał Mr_Zombie ta seria oprócz jednego przypadku prawie nie była ekskluzywna na konsole Sony.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pt maja 25, 07 12:21

Nie o to chodzi. Mówię tylko że Twoje argumenty mogłyby być trafne gdyby MGS4 ukazywał się na konsole starej generacji. Czyli rzeczywiście kontynuacja mogłaby się ukazać na tej samej konsoli [czyli Xbox] co poprzednik. Jednak nowa gra ukazuje sie na kolejnej generacji konsol. Fan MGS2 posiadający dotychczas Xboxa chcący zagrać w 4 równie dobrze może sobie sprawić PS3. Są to kolejne genralcje, a użytkownicy sie przesiadają.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ARCHIWUM