Nothing Important Happened Today cz.3
O
http://www.mgsaga.net/
Strona znana z ujawniania ciekawych informacji a właściwie z opowiadania kompletnych bzdur na temat serii, choć nie w całości. Dla przykładu w opisach postaci MGS 4 Snake występuje pod imieniem Jack, możemy tam znaleźć także tekst o rozróżnieniu Raidena cyborga oraz zwykłego Raidena, oprócz tego jest tam także napisane że została potwierdzona obecność dziecka Olgi podczas jednej z misji - no cóż ja nic o tym nie wiem. Ale najlepsza i tak jest obecność w MGS 4 postaci o imieniu Liquidon Snake!
The wild card, the chance of meeting a 4th Brother is one we would like to see, unlike his brothers he is a step brother born seperately from the Genes of Big Boss and The Boss in the late 60's in secret by the Patriots.
No cóż można stwierdzić że to tylko przemyślenia (choć nie wszystkie) to jednak jak można wypisywać takie bzdury i podawać że to oficjalne info? Choć na stronie znajdziemy także bardziej wiarygodne i ciekawe informacje np.
Kojarzycie ten znak? Był on na plakatach z E3, jest to rzekomo symbol używany przez wojskowe frakcje wykorzystujące czołgi lub inne opancerzone pojazdy.
O czymś nie związanym z serią (prawie)
Czyli o Zagubionych. Jednym z niewielu serialów który Mnie tak zauroczył i rozczarował jednocześnie. Nie będę się tutaj rozpisywał na jego temat, powiem tylko tyle że na początku Zagubieni uderzało całą tą otoczką tajemnicy, od razu dało się wyczuć że coś tu jest nie tak zaś później napięcie rosło poprzez ukazywanie sekretów wyspy oraz przez pokazywanie ciekawych profilów postaci w sumie podobnie jak w przypadku serii MGS. Jednak to co ostatnio się dzieje z serialem to tragedia - owszem jak napisałem na początku rosło napięcie jednak szlag je trafił w drugim sezonie gdzie zamiast jakiś solidnych zwrotów akcji otrzymywaliśmy wprawdzie odpowiedzi na wcześniejsze pytania ale za to pojawiało się coraz więcej nowych znaków zapytania i zero wyjaśnień, zaś fabuła skupiła się na zgłębianiu bohaterów serialu. Teraz zaś mamy trzeci sezon i póki co wieje nudą, prawie nic nowego nie pokazano i już widzę jak będą to ciągnąć przez kolejne kilka sezonów aż serial straci jakąkolwiek popularność podobnie jak Z archiwum X. Tak to jest jak producent postanowił zarobić na tym większą kasę poprzez rozszerzanie wątków, zupełnie jak w PO ale oberwiemy jak zwykle My. Mimo jednak tego całego narzekania mam nadzieję że dotrwam do końca, serial ma potencjał i być może nie skopią tego do końca. W końcu podobnie jak w przypadku emgieesów czekam na wyjaśnienie wszystkich tajemnic.
O blogach
Chyba się nigdy tego nie dowiem ale zastanawiam się dlaczego redaktorzy Zanzibaru tak mało piszą? Paradoksalnie najmniej udzielają się ludzie odpowiedzialni za artykuły czyli osoby które piszą najwięcej. Nikogo nie mam zamiaru zmuszać do prowadzenia blogów jednak to trochę dziwne. Ludzie piszcie blogi!
O A&B
Czyli zapowiadane zmienianie stron walki w MGS 4. Ludzie zastanawiali się jak to będzie wyglądać, wiemy że atakując A zyskamy szacunek B jednak czy nie będzie dało się później zaatakować B by wrócić do A? To by było nie logiczne. Dlatego też stawiam na to że zmiana stron będzie jednorazowa dla przykładu ratujemy jakiegoś Araba przed najemnikami zaś później jego ekipa udziela nam na przykład schronienia w momencie gdy najemnicy na nas polują. Trzeba przyznać że patent byłby przez to trochę ograniczony ale czy Kojima nie mówił że w grze będzie chodziło o wygranie bitwy? Wierzę że tereny w grze takie jak Bliski Wschód będą podzielone na kilka obszarów i na każdym z nich będziemy mogli do woli zmieniać grupy niezależni od poprzednich wyborów. Z pewnością wybór pomiędzy frakcjami będzie grał strategiczną rolę i będzie kluczem do zwycięstwa. Przy okazji Hideo na GO 3 dorzucił małą cegiełkę do sprawy. Otóż stwierdził że taka sytuacja na polu bitwy zdezorientuje gracza zarówno funkcjonalnie jak i moralnie. Co więcej może to wyglądać tak że w danej chwili nie każdy będzie wrogiem dla Snake'a co prowadzi do nowego napięcia w walce.
O Making of -The Patriots Production;)
Swego czasu spierałem się z whymasterem na temat istnienia Making of MGS 2 - płytki jaką mogli otrzymać europejczycy wraz z premierą MGS 2 w zamian za zwłokę z premierą gry na Starym Kontynencie. Bonusowa płyta zawierała artworki Shinkawy ułożone w "teledysk" z muzyką z kawałka "The World Needs Only One Big Boss" (tak to się chyba nazywa) w tle, trailery MGS oraz MGS 2 z produkcji i targów, trailery innych gier Konami, obszerny tutorial pochodzący jeśli się nie mylę z amerykańskiej instrukcji gry który narobił swego czasu trochę szumu a to z tego powodu że pokazywał postacie z gry wraz oczywiście z Raidenem - niezła kicha zaglądasz do instrukcji a tu zonk! Na płycie znajdziemy także opisy członków ekipy Kojimy, obszerny tekst który powstał podczas końcówki tworzenia gry czyli "The Final Hours of 'Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty" a którego tłumaczenie znajdziecie tutaj:
http://www.metalgearsolid.us/readarticl ... cle_id=120
Oraz co najważniejsze to film "Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty - Making of the Hollywood Game". Trwający blisko godzinę film traktujący o tworzeniu MGS 2, zawierający wywiady m.in z Kojimą, Shinkawą czy też z Harrym Gregson-Williamsem. Aha należy wspomnieć o kultowej już rozmowie między Hideo a Snejkiem w Codecu, po której zaliczyłem glebę:) I taki bonus to ja rozumiem, żadne tam dodatkowe kostiumy czy postacie do trybu online;) Szkoda tylko że takiej akcji Konami nie przeprowadziło przy MGS 3, z tym że za MGS 2 trzeba było wybulić 250 zeta jednak Ultima dawała wtedy koszulkę nawiązującą do MGS więc nie było tak źle. Film znajdziecie tutaj:
http://www.gamespot.com/pages/tags/inde ... o&tags=mgs
O dziennikarzach i Kojimie
Który do wybrał się do Australii na tamtejsze GO 3. Wiecie już że nic nowego się tam nie dowiedzieliśmy, nie pokazano nowego trailera i naprawdę nie wiem kiedy to zrobią. Przecież do premiery nie zostało tak wiele - to wciąż ma być 2007 rok. Mogli by chociaż pokazać jakieś zdjęcia, puścić info o postaciach, fabule, jakiś nowych mechanizmach gry, cokolwiek. Ale nie. Ciągle jesteśmy karmieni starym infem pochodzącym już chyba z zeszłego roku a tymczasem mamy już kwiecień. Może to wina dziennikarzy którzy przeprowadzają wywiady? Już wcale nie pytają się o cokolwiek nowego, a przecież jest tyle pytań, za to w każdym w wywiadzie jest powtarzane ciągle to samo. Ale może to wina Hideo. Przecież on sam nie chcę niczego wyjawiać przez co już chyba każdego potrafi doprowadzić do depresji, zwłaszcza gdy nawet o informacjach o nowym sprzęcie w grze zasłania się twierdząc że niby zdradzało by to zbyt wiele na temat scenariusza. Litości! Nie przeprowadzajcie z nim wywiadów. To naprawdę się robi nudne. Ale za to Kojima pokazał trochę dystansu do stworzonych przez siebie gier. Na konferencji nawiązywał w dość zabawny sposób do krytyki m.in wielkości dżungli w MGS 3. Powiedział że bardziej przypomina wasze podwórko niż dżungle. Przewijając rozmowy w MGS 2 rzekł "Ale nudne prawda"? I nie zapominajmy o Koali! Przynajmniej za to można go ostatnio lubić.
Przy okazji w ostatnim wywiadzie na Kotaku Hideo powiedział że dalsze losy serii zależą od fanów i jeśli będą oni chcieli otrzymywać dalsze części MGS to zapewne one powstaną. Kojima przy tym zaznaczył że ograniczyłby się do roli producenta przy kolejnych grach.