Po pierwsze odnośnie grafiki: sam komentator to wyjaśnia tzn. demo jest z ps4 a nie z PC jak wcześniej (trailer z zeszłego roku). Niestety konsole "najnowszej" generacji odstają od PC znacząco i mamy tu kolejne potwierdzenie.
Widzę, że fulton wielu się nie podoba. W sumie mnie też, ale w czym przeszkoda po prostu używać go w stopniu minimalnym jaki będzie wymagany? Podobnie rzecz się miała z broniami, amunicją w mgs4. Ludzie narzekali, że gra za łatwa, że można obkupić się sprzętem jak rambo. To ja się pytam czemu jak to przeszkadza, używać tego?
Zgodzę się z SaladinAI'em, że i tak nasz odbiór gry będzie zależał od scenariusza. Gameplay jest na tyle dobry, że nie powinna się wkraść monotonność podczas podróży przez afganistan jeżeli będziemy umierać z ciekawości co dalej się stanie z fabułą.
Cały motyw mother base mi się podoba. Mam jedynie nadzieje, że te całe ataki będą na tyle bezproblemowe, że przynajmniej w późniejszym etapie nasi elitarni żołnierze obronią się bez pomocy Bossa.
Podsumowując całe demo potwierdziło jak dla mnie to co zobaczyłem z gameplayem w ground zeroes. Dodano parę mniej/bardziej ważnych zmian (z których pewnie wiele zniknie/pojawią się inne w finalnym produkcie) ale ogół już jakoś GZ zarysował.
Dajcie mi date premiery i phantom cigar