[spoilery!] Trailer E3 2014 - Metal Gear Solid V: TPP

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: [spoilery!] Trailer E3 2014 - Metal Gear Solid V: TPP

Postprzez Aszyn » Śr cze 11, 14 11:58

Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy Kaz i Ocelot spotkali się już kiedyś wcześniej niż w PP ? Chodzi mi o to jaki jest ich stosunek względem siebie - może się nie lubią i każdy osobno próbuje wpłynąć na BB, a może to właśnie ich współpraca w czasie śpiączki Bossa zaowocowała czymś wielkim?
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez uci » Śr cze 11, 14 12:00

blizny w okolicy jego wbicia mogą tez być efektem samego wypadku jak mu się wbił.

Róg może sie też zmniejszać ukazując nie tylko upływ czasu ale może też zmiany w BB?
W sumie byłby to dobry patent na ogarnęcię timelinu w trailerach i rozpracowac kiedy toczy się akcja w danym kraju.

A BB nie spotkał Wolf już w czasach jak "pogodził" się z Zero i wrócił do USA zająć się Foxhound?

Kaz i Ocelot mogli sie poznać w czasie śpiączki, ale dla pewności to pewnie dowiemy się w TPP

A co do pseudonimów - Punished snake był tylko opisem BB w trailerze, nie koniecznie nową ksywą. Albo właśnie będą się one zmieniać w trakcie gry.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Śr cze 11, 14 12:20

Obrazek

REXo coś w zbliżeniu.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Tidus93x » Śr cze 11, 14 14:20

Na bank ZEKE, albo przemodelowane ZEKEcośtam. Ta kula z prawej wygląda jak głowa Peace Walkera.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez gnysek » Śr cze 11, 14 15:34

Teraz mi jeszcze jedna rzecz przychodzi do głowy - a dlaczego BB ma rękę jak Zadornov? Przecież proteza mogła mieć każdy inny dowolny kolor.
Obrazek
gnysek
Black Viper

Postprzez uci » Śr cze 11, 14 18:38

pewnie sie okaze ze wykorzystali wlasnie ta od zadronova
uci
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr cze 11, 14 18:57

Ta, a operacja była przeprowadzona we francuskim Lyon ;)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Śr cze 11, 14 19:28

Mi się wydaje, że ten odłamek to po prostu kwestia perspektywy. Jeśli wystaje do przodu to wiadomo, że jak widzimy twarz Snake'a od dołu (jak krzyczy) to mamy pełną długość, ale już na wprost wydaje się mały, bo obraz nie jest w 3D.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Aszyn » Śr cze 11, 14 19:40

Solidny napisał(a):Mi się wydaje, że ten odłamek to po prostu kwestia perspektywy. Jeśli wystaje do przodu to wiadomo, że jak widzimy twarz Snake'a od dołu (jak krzyczy) to mamy pełną długość, ale już na wprost wydaje się mały, bo obraz nie jest w 3D.

Też już o tym myślałem, ale mnie się wydaje, że ten odłamek w ogóle inaczej wygląda. W wiosce odłamek wydaje się być wysoki, długi i wąski, bardziej przypomina taką cienką płytkę, która mu się wbiła tym ostrym kantem.
Później, odłamek wygląda jakby był mniejszy, bardziej przysadzisty, o kształcie rombu na przekroju. Ciężko powiedzieć. Do tego to są odłamki, nawet nie jeden a więcej. Ten mniejszy z przodu też wygląda jakby nie był ciągle taki sam.
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez shalashaska » Śr cze 11, 14 20:46

Rzecz oczywista że nie bez powodu pokazano nam BB z ciałem obcym, ja sam nie wiem po co. Chociaż przychodzi mi na myśl że to on może być przyczyną śpiączki?
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez SALADYN » Śr cze 11, 14 20:55

Odłamek w czaszce pojawia się po śpiączce.
SALADYN

Postprzez Metyl » Śr cze 11, 14 20:57

Kurczę, człowiek pójdzie do roboty i od razu takie zaległości...

Snake ma zawał serca z asystolią, a oni go defibrylują - tak się nie robi ;p

może NFZ nie chciał zrefundować innego zabiegu ? :D a poważnie - mógłbyś wyjaśnić dlaczego tak się nie robi ? Bo jeśli skutkiem takiej akcji może być np. zapadnięcie w śpiączkę to można podejrzewać celowe działanie...

Good wszystko się udało - Kaz nie ma ręki i nogi, ale powoli wraca do siebie

no właśnie - kiedy Kaz stracił rękę i nogę ? podczas kolizji helikopterów (jeśli rzeczywiście doszło do zderzenia...) czy może później, np. w Afganistanie ?...

2. Ma go bo coś kręcił w Afryce - być może coś związanego z tymi dzieciakami/diamentami, a może był tam jakiś konflikt. Stąd spalona wioska (przez naszego pseudo-Volgina?). Wtedy nabył to dziwne wyrośle. Na koniec miał wyrzuty sumienia i poczuł się do uratowania tych młodocianych. Pamiętał o nich później po odbudowaniu bazy i ich ściągnął.
3. A może Kaz tam coś kręcił przez te 9 lat, pomagał mu Ocelot, który pojechał po Snake'a, a wtedy ktoś zaatakował Kaza, porwał go i wyciął w pień wiochę.

wg mnie scena ze spaloną wiochą ma miejsce dużo później. Tzn. kolejność jest taka, że po opuszczeniu szpitala Ocelot wysyła BB do Afganistanu po Kaza - i to będzie pierwsza misja (nie licząc akcji w szpitalu, jeśli jest interaktywna - a sądząc po trailerach to pewnie jest), a dopiero jest cała reszta. Róg wg mnie w jakiś sposób symbolizuje "demonizowanie się" BB (tzn. że Wąż staje się coraz bardziej evil), więc może z czasem robi się coraz dłuższy ? Ktoś się przyglądał na trailerach ?... mnie się wydaje, że w szpitalu już go ma (bandaż na głowie jest w tym miejscu ciemniejszy). Zwróćcie też uwagę na sceny z prześwietleń w trailerze z zeszłorocznego E3, szczególnie 08:21 - są dwa i wg mnie to nie odłamki tylko diamenty. W 08:11 są jeszcze jakieś śmieci w klatce piersiowej...

Lecimy dalej. Kaz uratowany. Od teraz akcja dzieje się już raczej w Afganistanie i na ich Mother Base, która nie wiadomo gdzie jest. Wychodzi na to, że jest dużo ludzi do pochowania - czy to są osoby, które zmarły w wiosce? Być może. Ale to oznacza, że Mother Base już stało, że Kaz się już podleczył. Raczej nie są to prochy Paz. Może Chico?

imho po uratowaniu Kaza akcja dzieje się na całym (albo prawie całym;) świecie i do Afgana już raczej nie będziemy często wracać, albo to będzie jedno z wielu miejsc. Co do prochów - urn jest wiele i chyba nie są podpisane. Raczej chodzi o "zwykłych", bezimiennych żołnierzy. Ale czy to ludzie polegli podczas ataku na Mother Base, czy we wiosce (wątpię, tam raczej stało się coś znacznie gorszego), czy jeszcze gdzie indziej - ciężko stwierdzić

Ja zaczynam mieć wątpliwości do 9 lat śpiączki, ale z drugiej strony MB ładnie się rozbudowała, nie zrobili by tego w 3 tygodnie

Zniszczenie Mother Base na pewno ma miejsce w 1975 roku, a do Afganistanu Rosjanie weszli w grudniu 1979 - zatem Wąż przybił gwoździa na co najmniej cztery lata...;) pytanie kto i po co go przewiózł z Ameryki Środkowej na Cypr - bo wg mnie szpital, w którym Wąż "odpadł" i w którym się obudził to dwa różne miejsca. Ciekawe też, dlaczego przewieziono go akurat do angielskiej placówki... jakiś związek z Liquidem ?...

Teraz mi jeszcze jedna rzecz przychodzi do głowy - a dlaczego BB ma rękę jak Zadornov? Przecież proteza mogła mieć każdy inny dowolny kolor.

Imho łatwo to wytłumaczyć: spotykając Ocelota po "wyjściu" ze szpitala BB ma jeszcze "chwytak", idąc po Kaza w Afganistanie ma już "rękę". Czyli musiał ją nabyć w międzyczasie => zapewne Ocelot przywiózł mu ją z ZSRR... może nie jest to akurat ręka Zadornova, ale model ten sam. Wszak i Zadornov i Ocelot pochodzą z kraju producenta;) nie wykluczam też, że oprócz protezy Adamska przywiózł z Sojuza Psycho-Mantisa (w końcu też się w tej scenie spod szpitala pojawia...)
Metyl
Black Viper

Postprzez shalashaska » Śr cze 11, 14 20:57

No nie wiedziałem :p
shalashaska
Crying Wolf

Postprzez Aszyn » Śr cze 11, 14 21:01

shalashaska napisał(a):Rzecz oczywista że nie bez powodu pokazano nam BB z ciałem obcym, ja sam nie wiem po co. Chociaż przychodzi mi na myśl że to on może być przyczyną śpiączki?

Przyczyną śpiączki nie jest odłamek, którego w szpitalu jeszcze nie miał, a "cardiac arrest" o którym mówią na trailerze. Swoją drogą tematy medyczne zostały potraktowane po macoszemu. O militaria zawsze się w MGSach dbało, a jeśli chodzi o medycynę, to Snake miał "zawał serca"... na monitorze asystolia - zdefibrylowano go mimo, że się tego nie robi. Do tego nawet jeden cykl 30:2 (uciśniecia:oddechy) się nie odbył, a oni stwierdzili, że jest niedotleniony i wpadł w śpiączkę. WTF? Pewnie procedury resuscytacji były inne w '84 - podejrzewam, że wtedy się asystolię defibrylowało, ale jeśli chodzi o to niedotlenienie? Po to się robi masaż serca (wtedy już wiedziano po co się go robi), żeby utlenowana (jeszcze) krew w organizmie krążyła. Spokojnie przez kilka minut tlenu jeszcze starcza dla mózgu. Do tego, żeby zdiagnozować śpiączkę to też nie wystarczy powiedzieć "He's in a coma", tylko to musi potrwać, trzeba zrobić EEG, pacjent musi się nie wybudzić przez pewien czas, źrenice muszę reagować w odpowiedni sposób. Uwierzę, że obudził się po 9 latach. Cuda się zdarzają.
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Pabian01 » Śr cze 11, 14 21:10

Masaż serca był również kiepski w MGS4 :/
Odnośnie cyklu 30:2 to chyba jeszcze nigdy go nie widziałem w żadnym filmie/serialu.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Śr cze 11, 14 21:12

A co to się działo w PW !
SALADYN

Postprzez Aszyn » Śr cze 11, 14 21:15

Metyl napisał(a):może NFZ nie chciał zrefundować innego zabiegu ? :D a poważnie - mógłbyś wyjaśnić dlaczego tak się nie robi ? Bo jeśli skutkiem takiej akcji może być np. zapadnięcie w śpiączkę to można podejrzewać celowe działanie...

Do zatrzymania prawidłowej funkcji serca może dojść na kilka sposobów. Najważniejsze dwa to migotanie komór (bardzo szybko nieskoordynowany skurcz komórek mięśniowych serca) i asystolia (brak aktywności elektrycznej w komórkach serca).
Defibrylacja to zabieg medyczny, który polega na przepuszczeniu prądu o wysokiej energii 150-360 J przez serce w celu jego ogłuszenia (resetu) i ponownego rozpoczęcia skoordynowanej pracy. Działa tylko w wypadku migotania.
W przypadku asystolii nie ma akcji elektrycznej i jej powrót może się pojawić jedynie spontanicznie, stąd podaje się adrenalinę i amiodaron w odpowiednich odstępach czasu, plus uciska się klatke, by leki mogły dopłynąć do serca. Asystolia to najpoważniejszy stan, najczęściej śmiertelny i defibrylacja pogorszyć go nie może, a na pewno nie jest winowajcą śpiączki. Winowajcą może być niedotlenienie o którym mówią, ale wg mnie do niego nie doszło (ale to nie jest teoria spiskowa, tylko moja opinia o tym, że tematy medyczne są traktowane po macoszemu. Nie ma to związku z fabułą)

no właśnie - kiedy Kaz stracił rękę i nogę ? podczas kolizji helikopterów (jeśli rzeczywiście doszło do zderzenia...) czy może później, np. w Afganistanie ?...

Gdzieś w Afganistanie, bo jak go Snake znajduje, to jest bez nogi i ręki, a raczej 9 lat nie chodził taki poturbowany

Imho łatwo to wytłumaczyć: spotykając Ocelota po "wyjściu" ze szpitala BB ma jeszcze "chwytak", idąc po Kaza w Afganistanie ma już "rękę". Czyli musiał ją nabyć w międzyczasie

Dziennikarze, którzy widzieli już grę napisali, że po wyjściu ze szpitala Snake dość szybko jedzie ratować Kaza. Dni? Tygodnie? Nie wiemy...
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Aszyn » Śr cze 11, 14 21:16

Pabian01 napisał(a):Masaż serca był również kiepski w MGS4 :/
Odnośnie cyklu 30:2 to chyba jeszcze nigdy go nie widziałem w żadnym filmie/serialu.

Zginanie rąk w łokciach teoretycznie jest gigantycznym błędem, praktycznie - da się tak robic masaż, ale szybko się męczą mięśnie rąk i jest zbyt płynnie - przeważnie klatka nie wraca do końca do pozycji wyjściowej.
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez uci » Cz cze 12, 14 00:25

no jak wszyscy mają doświadczenie jak z PW to nic dziwnego że po takim masażu Snake od razu wpadł w śpiączkę;)

Kaz traci rękę/nogę w bazie sowietów, a przynajmniej tak wnioskuje po zakrwawionych ubraniach.
Wątpię też żeby prochy żołnierzy to byli ci sami z GZ - 9 lat by ich trzymali żeby spalić w 84?
Albo to są ci kolesie-zombie z końcówki zwiastuna (może psychokontrola mantisa?)
Albo mamy jeszcze inne ataki na ludzi BB.

Wydaje mi się też że Diamond Dogs powstaje przed uratowaniem Kaza

A osoba topiona w kontenerze to chyba Quiet?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Cz cze 12, 14 00:41

uci napisał(a):Wydaje mi się też że Diamond Dogs powstaje przed uratowaniem Kaza

A osoba topiona w kontenerze to chyba Quiet?

Na pewno powstaje przed, bo Snake jak jedzie na koniu uratować Kaza to ma już naszywkę na lewym mechanicznym ramieniu.

Co do osoby topionej, to Quiet - a topi ją pewnie przedek Sasakiego.
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez uci » Cz cze 12, 14 06:28

w tym wypadku musiałby to być jego ojciec ;)
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt cze 13, 14 16:14

Kojima potwierdza: gra wychodzi w 1984 roku. Time Paradox!
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez shalashaska » Pt cze 13, 14 16:28

SaladinAI napisał(a):Kojima potwierdza: gra wychodzi w 1984 roku. Time Paradox!

Jak niby może coś wyjść jak ten czas już dawno minął :D
shalashaska
Crying Wolf

Postprzez Tidus93x » Pt cze 13, 14 17:27

To jest jakaś zagadka, no wiecie, coś w stylu:

1+9+8+4 = 22 -> wyjdzie w 2022, trochę słabo

Jak to Kojima XD
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez shalashaska » Pt cze 13, 14 18:22

19,08,14 :P yyy za daleko :scratch:
shalashaska
Crying Wolf

Postprzez Solidny » Pt cze 13, 14 19:21

No to albo 19 sierpnia tego roku, albo 14 sierpnia za 5 lat :D

EDIT
BTW, trailer 720p 60 klatek :). Nie wiem czy było, bo ostatnio tu gęsto.
http://www.eurogamer.net/articles/digit ... r-at-60fps

Niestety z obciętą końcówką :(
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Pt cze 13, 14 22:46

Wyjdzie w roku 1Q84
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pt cze 13, 14 23:55

albo po prostu chcą nam uświadomić że akcja toczy się w 1984 a to nie koniecznie musi być prawda.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » So cze 14, 14 00:14

Mam jeszcze pytanko. W tym teaserze https://www.youtube.com/watch?v=3iwuKbNSHq4 który jest dostępny za kod w ground zeroes jest hasło "Decieved and left for dead"

Rozumiem, że chodzi o Emmericha?
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez uci » So cze 14, 14 00:21

no napewno
uci
Uber Big Boss