Big Boss jak ten zły.

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Big Boss jak ten zły.

Postprzez maloduzomowny » Cz lut 05, 15 15:28

Witajcie,

Analizując trailery Phantom Pain oraz wracając do wątków wcześniejszych (serii MGS) historii Big Bossa, ostatnio dużo myślałem o jego reputacji/ poglądach.
Wiadomo że Big Boss jako człowiek , który wiele przeżył ( zabicie The Boss, Pogodzenie się z tytułem Big Bossa czy zniechęcenia swoim życiem), w Peace Walkerze raczej był pobożnym barankiem, który zgadzał się z przekonaniami wielu osób i jakbym nie miał problemu z tym, że mu ktoś rozkazuje.

Jeszcze Ground Zeroes pokazuje jako tako neutralność Snake'a( Big Boss'a) , znanego nam z MGS 3 SE czy PW.
Na bieżąco śledzę temat Phantom Pain, i uświadamiam sobie, że Big Boss ma już tego wszystkiego dość, widać sprzeczność z osobami które zna od lat (Kaz, Huey itp.). Tutaj stopniowo zaczynają nienawidzić osoby mu przyjazne ale i też sam chce walczy o swoją sprawiedliwość, niezależność. Miller w po Phantom Pain oraz w MG 2, dozgonnie nienawidził Big Bossa. W sumie Miller w Phantom Pain, robi się co raz bardziej kapryśny, co raz bardziej taki na wzór sierotki Marysi, która boleje, często upada ( Ogólnie Kojima nieźle podkręcił stan dramatyzmu postaci w tej nadchodzącej, ostatniej części).
Wracając do Big Boss'a, chciałbym aby właśnie w tej części był nacisk na jego złowieszczość i oddalenie się: ,,Od tego bohatera który wszystkim się poświęca".
Na zakończenie sam trailer Phantom Pain, dziewięcio minutowy z dosyć brutalnym scenkami, także nie stawia Big Boss'a w pozytywnym świetle.

Co o tym uważacie?
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Gram: Metal Gear
Czytam: Spojlery o MGS V

Re: Big Boss jak ten zły.

Postprzez Zielakpl » Cz lut 05, 15 15:53

no takie jest założenie całej gry żeby właśnie pokazać jego przemianę z super-mana w lex luthora
Zielakpl
Psycho Mantis

Postprzez uci » Cz lut 05, 15 17:14

o ile on tak naprawde staje się tym złym - ja tutaj coraz bardziej widze po prostu konflikt interesów który sprawia że BB staje idealnym kandydatem na super-złego dla Kaza, Zero i innych.
On ma swoją wizję, inni mają swoją i dla każdego ten drugi jest tym wcieleniem zła.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez maloduzomowny » Cz lut 05, 15 17:42

Zakładając że jego idee niby służyły dobru, a tak na prawdę były kolejnymi powodami do konfliktu. Jego wizerunek, zmieniły także kłamstwa innych ludzi którzy specjalnie chcieli go zrujnować ,,z bohatera do super złoczyńcy" ( BB jest okropny, jaki zły, co on dziwnego dokonał).

Prawda leży gdzieś po środku.

Mam nadzieję, że Phantom Pain w końcu nasyci każdego, jego osobą jak i historią w około niego.
Najpoważniejszą historią co do serii MGS.
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez ArecaS » Cz lut 05, 15 17:43

uci napisał(a):o ile on tak naprawde staje się tym złym - ja tutaj coraz bardziej widze po prostu konflikt interesów który sprawia że BB staje idealnym kandydatem na super-złego dla Kaza, Zero i innych.
On ma swoją wizję, inni mają swoją i dla każdego ten drugi jest tym wcieleniem zła.

Czyli po prostu chcą zrobić z Big Bossa antybohatera. W sumie czego innego się spodziewać po mainstreamowej grze? Gdyby w końcu zrobili z niego bad guya i zakończyli transformację (co swoją drogą miało następować rzekomo w każdym kolejnym prequelu), to nie byłoby furtki dla kolejnej części. Na antybohaterze kasę można doić w nieskończoność.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez maloduzomowny » Cz lut 05, 15 17:56

Czytaj słynny róg Big Bossa. Coś w tym jest.

Jakby Big Boss dla mnie, będzie się dalej mi kojarzył ogromnie z Naked Snakem lub po prostu Snakem (neutralnym) . Pasował mi wizerunek z 3 i PW , a nawet i pod koniec 4-ki gdy starość go zmądrzała (ocknął się ,dopiero gdy, tak na prawdę umierał) . W Snake Eater był najbardziej człowieczym gościem, z pośród tych wszystkich części związanych z nim.

A z tymi nazwami Venom Snake, Punished Snake itp, szczerze już się gubię, jak i z jego wizerunkiem, typu: bioniczna dłoń, blizny na twarzy, których nie miał, diamenty jako róg :O (być może jak to powiedzieliście Uci, Zielakpl, ArceaS, ma podkreślić jego badassową naturę)
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez PSKING » Cz lut 05, 15 18:44

Bardzo ciekawi mnie jak przekażą nam to w PP,ale przypomnijcie sobie jak to było patrzeć na Solid Snake'a z perspektywy Raidena.Więc my tak widzieliśmy stale BB.
PSKING
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Cz lut 05, 15 19:14

Ogólnie cała historia Big Bossa jest kierowana do jego antagonistycznej przyszłości w klasycznych Metal Gear'ach ale też trzeba pamiętać że tamte gry ze względu na swój wiek, rozwój rzemiosła Kojimy i całej serii nawet nie powinny być brane pod uwagę w timeline poza ogólnikowym biegiem wydarzeń. Krótko mówiąc historie Koji będzie musiał pisać na nowo.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez maloduzomowny » Cz lut 05, 15 19:31

Racja, Kojima namieszał dosyć w dwóch pierwszych częściach Metal Gear'a z Big Bossem.Tam to zupełnie BB był feee i jeszcze nienawiść Solid Snake , podsycana przez Millera. Kurczę, też trudno ocenić Phantom Pain i Big Bossa po tych trailerach i gameplayach. Co do ciebie PSKING, Raiden w SS widział bohatera i wzorzec. Solid Snake dla mnie jest jednym z normalniejszych bohaterów, trzeźwo myślących i pragnących ucieczki od konfliktów.
W przeciwieństwie Big Boss uważał że bez wojny nie ma żołnierzy więc konflikty muszą trwać.

A tak po za Big Bossem. Orientujecie się kiedy Phantom Pain się ukaże ?
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez SALADYN » Cz lut 05, 15 19:38

No właśnie nie namieszał bo te części w porównaniu z kolejnymi mają najprościej przekazaną fabułę, można rzec że wręcz łopatologicznie. Ta prostota z czasem zaczęła się gryźć z resztą kanonu i Kojima zaczął ten kanon łatać, koniec końców możemy być pewni że z czasem powstaną remake'i scalające cała serię.

Daty wydania Phantom Pain nie zna nawet sam Kojima, trzeba być cierpliwym.
SALADYN

Postprzez uci » Cz lut 05, 15 19:38

samo poszatkowanie BB w końcówce GZ pokazuje juz mocne zmiany w kanonie
uci
Uber Big Boss

Postprzez maloduzomowny » Cz lut 05, 15 19:55

Z datą wydania to trochę cyrk na kółkach, bo ciągle wychodzą gamplaye i inne materiały ( Metal Gear Solid : Online!!!) a gra wygląda na ukończoną. Kojima za pewne zna datę, ale czeka aż opadnie hype Grand Theft Auto V oraz napędza zaciekawienie, te ciągłe czekanie aby temat PP nie ucichł . W sumie nie ma co się spieszyć z ostatnią częścią tej odsłony, ważnej w sumie i dla Kojimy.

Dla PP nadaje to napięcia z którym i zły a raczej zdeterminowany BB właśnie szuka siebie. Kim jest. Co według niego jest słuszne. Psychicznie jego stan po zajściu w tym szpitalu oraz po, na pewno jest obciążeniem dla niego. Cholera 10 lat w śnie. Też bym miał rozdwojenie jaźni i nie pewny widok na to co się zmieniło i na to co trzeba przystać :P
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez uci » Cz lut 05, 15 19:57

ja bym się wstrzymał z tą ostatnia częścią - on robi ostatnie części juz chyba od 10 lat
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Cz lut 05, 15 20:00

Tru, Koji swoje a zarząd Konami swoje. W sumie to dobra sytuacja z tą data premiery bo nie będzie zawodu gdy nagle ją przesuną, takie będzie kiedy będzie.
SALADYN

Postprzez Bizon » Cz lut 05, 15 20:05

ArecaS napisał(a):
uci napisał(a):o ile on tak naprawde staje się tym złym - ja tutaj coraz bardziej widze po prostu konflikt interesów który sprawia że BB staje idealnym kandydatem na super-złego dla Kaza, Zero i innych.

Czyli po prostu chcą zrobić z Big Bossa antybohatera. W sumie czego innego się spodziewać po mainstreamowej grze? Gdyby w końcu zrobili z niego bad guya i zakończyli transformację (co swoją drogą miało następować rzekomo w każdym kolejnym prequelu), to nie byłoby furtki dla kolejnej części. Na antybohaterze kasę można doić w nieskończoność.

Akio Otsuka wspominał w którymś wywiadzie, ze Bossu wcale nie staje się w Phantom Pain "zły". On po prostu wyrabia sobie własne poczucie sprawiedliwości.

Teraz popatrzmy na Peace Walker i ciągłe nawiązania do Che - wydaje mi się, że Kojima nie bez powodu umieścił grę w Ameryce Centralnej i starał się na każdym kroku pokazywać, że wszyscy mają Snejka za Guevarę.
Jak ostatecznie Che zapisał się w historii? Jako rewolucjonista i zbrodniarz wojenny - rzeźnik z La Cabany.
Kojima zapewne chce podobne poprowadzić postać Big Bossa - dla wielu po wydarzeniach z Phantom Pain pozostanie bohaterem, ale w historii zostanie zapisany jako tyran i zbrodniarz wojenny. Z resztą, jego mentorka też padła ofiarą "czasów", więc poczekajmy z tym antybohaterem do premiery ;).
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez maloduzomowny » Cz lut 05, 15 20:08

Mega pomysłem było by rozwinięcie tytułu z innymi bohaterami także w świecie MGS, np. po wydarzeniach z MGR.

On 4-ką był podobno zmęczony i w sumie to widać (Peace Walker po 4 był bardzo dobry), bo te długie filmiki oraz mała ilość rozgrywki bardziej z MGS'a robiły dobry film akcji./
Dla mnie, raczej podsumuje tą piątą część, a jeżeli chciałby uprzeć się temu wszystkiemu i coś wypuścić pod szyldem MGS'a , to niech to będzie historia odmienna od tego co widzieliśmy z BB czy SS.
Robienie pierdyliard części, to tak jak z Assassinem Creed'em. Na początku fajnie ale potem jest już tego zbyt wiele, że nie zaczyna ci imponować a przechodzi w odgrzany kotlet.
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez maloduzomowny » Cz lut 05, 15 20:09

Bizon, przypomniałeś mi sytuację z The Boss :) i tym całym zajściem , o tym czy była prawdziwą bohaterką czy też nie. A tak przy okazji, subskrybuje wasz kanał i świetnie poruszacie temat MGS V PP z Bladym :)
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez Bizon » Cz lut 05, 15 22:11

maloduzomowny napisał(a):Bizon, przypomniałeś mi sytuację z The Boss :) i tym całym zajściem , o tym czy była prawdziwą bohaterką czy też nie. A tak przy okazji, subskrybuje wasz kanał i świetnie poruszacie temat MGS V PP z Bladym :)

Miło mi to słyszeć :). W temacie Big Bossa i jego przemian - przyszykuj się, bo planujemy wkrótce nagrać z Bladym analizę fabularną Peace Walkera i zamierzamy pogadać szczegółowo o tych porównaniach do Che itp.
Ok, prywata stop ;).
Bizon

Postprzez maloduzomowny » Cz lut 05, 15 22:40

Co do Peace Walkera, myśląc o tej części przypomina mi się przesłuchiwanie Big Boss'a przez Strangelove ,której wręcz na początku nienawidziłem.

Odczuwam, że w PW, Big Boss jest strasznie ,,głaskany" przez osoby które spotyka na drodze. Dopiero po tym jak Galvez, Coldman i Paz tak na prawdę go wykorzystali, myślę że sama scena wielbienia go, jak porównałeś to z Che ,nie jest już dla niego komfortowa. Swoją drogą , dalej jestem ciekaw po obejrzeniu zwiastunu o Phantom Pain , o co pokłócił się Big Boss z Huey'em ( ZEKE w PW został zniszczony)
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Postprzez Bizon » Cz lut 05, 15 23:23

maloduzomowny napisał(a):Co do Peace Walkera, myśląc o tej części przypomina mi się przesłuchiwanie Big Boss'a przez Strangelove ,której wręcz na początku nienawidziłem.

Odczuwam, że w PW, Big Boss jest strasznie ,,głaskany" przez osoby które spotyka na drodze. Dopiero po tym jak Galvez, Coldman i Paz tak na prawdę go wykorzystali, myślę że sama scena wielbienia go, jak porównałeś to z Che ,nie jest już dla niego komfortowa. Swoją drogą , dalej jestem ciekaw po obejrzeniu zwiastunu o Phantom Pain , o co pokłócił się Big Boss z Huey'em ( ZEKE w PW został zniszczony)

A grał ty w GZ? Bo tam masz raczej na tacy podane dlaczego BB ma konflikt z Hueyem:
Spoiler:
Bizon

Postprzez SALADYN » Pt lut 06, 15 00:27

I w kasecie i w dialogu po napisach :P
SALADYN

Postprzez maloduzomowny » Pt lut 06, 15 00:27

Mam na PC ale z powodu braku czasu zgubiłem ten wątek ;). Teraz mam okazję tak mocno wszystko sobie ogarnąć i stąd ta niewiedza.
Obrazek
maloduzomowny
Ultra Box

Powrót do Metal Gear Solid V