Ocelot - który najciekawszy?

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Wybierz swojego Ocelota

Adamska z MGS 3
16
48%
Revolver Ocelot z MGS
6
18%
Ocelot z MGS 2
5
15%
Liquid Ocelot z MGS 4
6
18%

Liczba głosów : 33

Postprzez Xello » Pn lis 23, 09 19:56

uci napisał(a):ale jak widać wszyscy wolą wielojaźniowego ocelota.

Chyba raczej widać, że fani wielojaźniowego Ocelota nie są w stanie zaakceptować zdania większości i przyjąć do wiadomości, że wersja dwa w jednym ssie ;)
Popularność MGSów: MGS2 - 7 mln, MGS4 - 5 mln MGS3 - 4 mln. Zapamiętać i nie opowiadać głupot!
Xello
Black Viper

Postprzez uci » Pn lis 23, 09 20:08

i ty mówisz w imienu wszystkich co się mylą, jak widać są tu ludzie którzy wolą 2jaźniowego badassowego ocelota z 2/4 niż irytującego szczeniaka z 3jki, więc czemu im to wypominać. Też wolę kolesia o 2 jaźniach z charakterem niż 1dnego bez charakteru.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez nobodylikeyou » Pn lis 23, 09 20:08

twilite kid napisał(a):No pasują, ale to jest tez kwestia indywidualnego odbioru. Po prostu - te motywy z trójki, o które sie rozbija, są po prostu źle zagrane, wg mnie właśnie ze strony voice actingu.

Ok, łapie twój punkt widzenia. Rozumiem że pisząc zdanie: "Problem jest taki, że akurat Ocelot był jedną z najlepszych postaci i ratuje honor tej gry." - też miałeś na myśli tylko kwestie voice actingu ? :P
twilite kid napisał(a):A w 4. tak samo niedorzeczny jak nie przymierzając większość fabuły ; )

No cóż, mimo trochę innego podejścia ostatecznie sam opowiedziałem się za Revolverem z "jedynki", tylko jakby spojrzeć na te kwestię szerzej ... Pytanie do ogółu:

Mielibyście/Macie lepszy sposób na wytłumaczenie jego "podwójnej osobowości" niż to co dostaliśmy w "czwórce" ?
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Xello » Pn lis 23, 09 20:16

uci napisał(a):i ty mówisz w imienu wszystkich co się mylą, jak widać są tu ludzie którzy wolą 2jaźniowego badassowego ocelota z 2/4 niż irytującego szczeniaka z 3jki, więc czemu im to wypominać. Też wolę kolesia o 2 jaźniach z charakterem niż 1dnego bez charakteru.
Ja jak w kółko powtarzam nawiązuje do wyników ankiety, tej na forum i tej na stronie głównej. co z przedziwnym uporem ignorujesz. Te wyniki to fakt, przykro mi, że nie pasują do Twojej teorii, ale to nie znaczy że należy w każdym poście je ignorować i udawać, że ich nie ma, zwłaszcza gdy tak wyraźnie piszę, że do nich nawiązuje.

Kurde, kończę z tym wątkiem, bo zaczynam zmieniać się w trolla ;) Niby dalej wszystko na temat, ale dyskusja jakaś taka nieprzyjemna się robi :)

nobodylikeyou napisał(a):Mielibyście/Macie lepszy sposób na wytłumaczenie jego "podwójnej osobowości" niż to co dostaliśmy w "czwórce" ?

Może i nie, ale to nie znaczy, że taki pomysł w fabule w ogóle powinien powstać - wręcz przeciwnie, gdyby go nie było, seria tylko by zyskała.
Ostatnio edytowano Pn lis 23, 09 20:18 przez Xello, łącznie edytowano 1 raz
Popularność MGSów: MGS2 - 7 mln, MGS4 - 5 mln MGS3 - 4 mln. Zapamiętać i nie opowiadać głupot!
Xello
Black Viper

Postprzez nobodylikeyou » Pn lis 23, 09 20:18

twilite kid napisał(a):No pasują, ale to jest tez kwestia indywidualnego odbioru. Po prostu - te motywy z trójki, o które się rozbija, są po prostu źle zagrane, wg mnie właśnie ze strony voice actingu.

Ok, łapie twój punkt widzenia. Rozumiem również że pisząc zdanie: "Problem jest taki, że akurat Ocelot był jedną z najlepszych postaci i ratuje honor tej gry." - też miałeś na myśli tylko kwestie voice actingu ? :P
twilite kid napisał(a):A w 4. tak samo niedorzeczny jak nie przymierzając większość fabuły ; )

No cóż, mimo trochę innego podejścia ostatecznie sam opowiedziałem się za Revolverem z "jedynki", tylko jakby spojrzeć na te kwestię szerzej ... Pytanie do ogółu:

Mielibyście/Macie lepszy sposób na wytłumaczenie jego "podwójnej osobowości" niż to co dostaliśmy w "czwórce" ?[/quote]
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Gillian » Pn lis 23, 09 20:19

nobodylikeyou napisał(a):Mielibyście/Macie lepszy sposób na wytłumaczenie jego "podwójnej osobowości" niż to co dostaliśmy w "czwórce" ?
Podwójna osobowość z czwórki to inna podwójna osobowość niż ta w dwójce.

nobodylikeyou napisał(a):Rozumiem że pisząc zdanie: "Problem jest taki, że akurat Ocelot był jedną z najlepszych postaci i ratuje honor tej gry." - też miałeś na myśli tylko kwestie voice actingu ?
A jak jedno ma się do drugiego? Ja tam lubię bardzo młodego Ocelota. Pisałem że po tym z jedynki jest na drugim miejscu. A fakt że aktor zepsuł jeden motyw rzutuje przede wszystkim na odbiór sceny.
A jesli pytasz tylko o VA - moim zdaniem młody Ocelot to też pod tym względem jedna z najlepszych postaci w serii.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez nobodylikeyou » Pn lis 23, 09 21:49

twilite kid napisał(a):A jak jedno ma się do drugiego? (...)A fakt że aktor zepsuł jeden motyw rzutuje przede wszystkim na odbiór sceny.

Wiesz, jeżeli piszesz że sam akt "miuaczenia" (Nie VA) pasuje do konwencji MGS3, a gdzie indziej krytykujesz np. płyciznę biograficzną pozostałych bossów (- co również wpisuje się w ten "Flaming'owski kanon") - moje złośliwe pytanie nie powinno dziwić ;)
Xello napisał(a):Może i nie, ale to nie znaczy, że taki pomysł w fabule w ogóle powinien powstać - wręcz przeciwnie, gdyby go nie było, seria tylko by zyskała.

twilite kid napisał(a):Podwójna osobowość z czwórki to inna podwójna osobowość niż ta w dwójce.

Moim skromnym zdaniem najlepiej gdyby ostatecznie okazało się iż cały ten watęk z drugą osobowością był od początku picem. Za "jaźń" odpowiadała by hipnoterapia, a za głos zza światów modulator głosu. "Wilk byłby syty a i owca cała" - A tak mamy tu niezły burdel. he he he
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Gillian » Pn lis 23, 09 23:31

Z głosem chyba to było tak, że tak naprawdę Ocelot z dwójki wciąż mówił swoim głosem. Głos Clarke'a miał być wskazówką i ukłonem w strone gracza. Chyba że coś pokręciłem.

Wiesz, jeżeli piszesz że sam akt "miuaczenia" (Nie VA) pasuje do konwencji MGS3, a gdzie indziej krytykujesz np. płyciznę biograficzną pozostałych bossów (- co również wpisuje się w ten "Flaming'owski kanon") - moje złośliwe pytanie nie powinno dziwić
Tak. Skoro pewne elementy wg mnie pasują do "bondowej" koncepcji, to automatycznie wszystko ma mi tak pasować? No litości...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez nobodylikeyou » Śr lis 25, 09 02:14

twilite kid napisał(a):Tak. Skoro pewne elementy wg mnie pasują do "bondowej" koncepcji, to automatycznie wszystko ma mi tak pasować? No litości...

Dokładnie tak ! :D A tak śmiertelnie poważnie: - Zarzucanie postaciom "z trójki" nijakości, np. z powodu braku ich zaplecza biograficznego (co "tutaj" stanowi raczej wkład w narzuconą konwencję), odbieram tak jak ty odebrałbyś uwagi rzędu:
1. "Ja szanuję i akceptuję konwencję SOL, ale fabuła powinna być przejrzystsza a postacie wyglądać normalniej !"
Albo jeszcze lepszy przykład:
2. "Nie mam nic przeciwko osiedlaniu się u nas cudzoziemców, ale moim zdaniem Polska powinna być tylko dla Polaków !"
"No litości..." ;)
twilite kid napisał(a):Z głosem chyba to było tak, że tak naprawdę Ocelot z dwójki wciąż mówił swoim głosem. Głos Clarke'a miał być wskazówką i ukłonem w strone gracza. Chyba że coś pokręciłem.

Pokręciłeś ;) IMO to niestety było na "serio" i zapewne miało być tym najbardziej "przejaskrawionym" aspektem konwencji Sons Of liberty.
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Gillian » Śr lis 25, 09 12:01

nobodylikeyou napisał(a):Pokręciłeś
No nie wiem, gdzieś czytałem taką teorię. Może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć? Saladin01?

Zarzucanie postaciom "z trójki" nijakości, np. z powodu braku ich zaplecza biograficznego (co "tutaj" stanowi raczej wkład w narzuconą konwencję), odbieram tak jak ty odebrałbyś uwagi rzędu: (...)

No ale te postacie były nijakie. No ale jesli uważasz, że Kojima celowo zrobił nam płyciznę bo chciał być jak Ian Fleming, to ja wymiękam... On te postaci upłycił, bo Snake Eater to była gra dla ludu, ludu, który nie był w stanie pojąć SOL i który chciał prostej fabularnie gry. I to akurat (niestety) się udało.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr lis 25, 09 16:13

twilite kid napisał(a):nobodylikeyou napisał/a:
Pokręciłeś

No nie wiem, gdzieś czytałem taką teorię. Może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć? Saladin01?

Sorki Sal, że zabieram Ci głos.
Tak była o tym dyskusja, że to Snake słyszy tylko głos Liquida, a reszta normalnie
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Śr lis 25, 09 19:06

Ja nic takiego nie słyszałem...
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666 » Cz lis 26, 09 00:09

Potwierdzam, była taka teoria.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Bizon » Cz lis 26, 09 00:29

Gac666 napisał(a):Potwierdzam, była taka teoria.

Yup, ja też pamiętam coś takiego.
I miało by to sens biorąc pod uwagę rozwiązanie tej kwestii w MGS4.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Simon » Cz lis 26, 09 14:35

Pabian napisał(a):
twilite kid napisał(a):nobodylikeyou napisał/a:
Pokręciłeś

Sorki Sal, że zabieram Ci głos.
Tak była o tym dyskusja, że to Snake słyszy tylko głos Liquida, a reszta normalnie

Gac666 napisał(a):Potwierdzam, była taka teoria.

Bizon napisał(a):Yup, ja też pamiętam coś takiego.

Teorie to sobie możecie wsadzić...było jakieś oświadczenie Hideo lub kogoś innego z KP w tej sprawie? Pokażcie jakiś dowód...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez nobodylikeyou » Cz lis 26, 09 19:32

twilite kid napisał(a):No ale te postacie były nijakie. No ale jesli uważasz, że Kojima celowo zrobił nam płyciznę bo chciał być jak Ian Fleming, to ja wymiękam... On te postaci upłycił, bo Snake Eater to była gra dla ludu, ludu, który nie był w stanie pojąć SOL i który chciał prostej fabularnie gry.

Pain, Fear, Fury, The End płytcy fabularnie ? Tu się zgodzę, ale nie powiesz chyba że kwartet: The Boss, Adamska, Sorrow i Volgin miałby w czymkolwiek ustępować trójce Dead Cell i Solidusowi ? :> Tak SE po częsci był właśnie dla ludu (tudzież plebsu), nie zmienia to jednak faktu że świadome wykorzystanie propagandowej (słowo-klucz) formuły adaptacji 007 posłużyło tu czemuś znacznie bardziej przewrotnemu.
Btw szykuje na ten temat odpowiedni Temat, więc jeśli jesteś zainteresowany to chetnie go spróbuje obronić ;)
twilite kid napisał(a):Z głosem chyba to było tak, że tak naprawdę Ocelot z dwójki wciąż mówił swoim głosem. Głos Clarke'a miał być wskazówką i ukłonem w strone gracza.

1. Sugerujesz że całe zachowanie Adamski było jedynie "auto sugestią" - powodowaną świadomością obecności ręki Liquida ?
2. Auto sugestią która udzielała się także Snejkowi oraz Solidusowi ?
3. Auto sugestią którą udzieliła by się postaci tak charyzmatycznej i silnej psychicznie jak Ocelot ?

Szczerze wątpie, tym bardziej po powtórnym zapoznaniem z tymi dialogami:
http://www.youtube.com/watch?v=c7V7Rl8stpc
(trzeba odczekać 8 minut)
http://www.youtube.com/watch?v=-qF8Ti76tDU&NR=1
(pierwsza minuta)
Bizon napisał(a):I miało by to sens biorąc pod uwagę rozwiązanie tej kwestii w MGS4.

Ale przecież proteza nie wzięła się u niego znikąd. Ocelot pozbył się "oryginału"- który coraz bardziej zaczął przejmować nad nim kontrolę. Hipnoterapia i nanomaszyny dopełniły reszty. Patrioci zostali oszukani.
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Hal » Cz lis 26, 09 20:04

Mądrze prawisz, ale widzisz... ich i tak nie przekonasz:)
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez nobodylikeyou » Pt lis 27, 09 20:18

Na dzień dzisiejszy, twoje poparcie w pełni mnie satysfakcjonuje ;)
"Chcę iść do piekła nie do nieba. W piekle cieszyć się będę towarzystwem papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie"
Niccolò Machiavelli
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez Snake_VR5 » So kwi 24, 10 16:35

zzzz
Ostatnio edytowano Pn lis 14, 11 23:50 przez Snake_VR5, łącznie edytowano 1 raz
Snake_VR5
Jack the Ripper

Postprzez box » Pn maja 03, 10 18:50

mi się bardzo spodobała postać Adamska z mgs3 :)za te jego spojrzenia i to jak dostał od The Boss.
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Poprzednia strona

Powrót do Metal Gear Solid 4