Wrażenia z MGS 4 (SPOILERY) tych którzy grali

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez kingOFspirit » Śr lip 16, 08 17:13

Pabian napisał(a):http://img210.imageshack.us/img210/3285/21db1.jpg << link do mojego rezultatu przejscia gry za pierwsyzm razem ;) Sorki za jakosc

Kiepściutko ;) chodź też uzyskałem "Engle" za 1 razem.
Obrazek

http://darkwarez.pl/?ap=39944 będę wdzięczny za rejestracje
kingOFspirit
Arnold

Postprzez Crusher » Śr lip 16, 08 17:51

Pabian napisał(a):
RyuEX napisał(a):Przypominalo mi to wiele scen z Draagon Balla ale to jest MGS!!!

no mi chyba zadna scena serii nigdy DB nie przypomniala :P

no mi tez nie az do tego momentu kiedy zobaczylem ta scene...

Pabian napisał(a):
RyuEX napisał(a):Scena kiedy Old Snake Meryl i Akiba leca z katapulty na Outer Haven tez byla dziwna, kolega obok oglodajcy ten filmik pytal sie"Co oni samobojstwo popelniaja?! Juz powinni nie zyc <smiech>!!!" ahhh ale moze takie sceny dodaja tej grze uroku, ale mnie sie to i tak, nie podoba!

Przed premiera jak byla mowa o tym sprzecie w newsie Blady dal link bodajze do wikipedia gdzie byla opisywana ta "katapulta". Tak wiec to nie jest nic wymyslonego "ot tak"

ahaa no mozliwe jestem na zanzibarze od niedawna wiec moglem tego nie zauwazyc ;)
ale to ze taka katapulta istnieje to nie znaczy ze czlowiek z niej wystrzelony moze to przezyc zwlaszcza z takich wysokosci/odleglosci :P

ogolnie moje wrazenia z MGS4 sa takie jak innych co ta gre przeszedli po prostu poezja i tyle, no moze oprocz tych dwoch scen co mi sie nie podobaly a tak to czzysta poezja :D heh
Crusher
Vamp

Postprzez Drax » Śr lip 30, 08 19:41

Nie chcę nabijać w różnych tematach więc tutaj poruszę moje wszystkie domysły itp.

Wrażenia: Gra bardzo mi się spodobała.
Akt I: Był całkiem w porządku. Pokazana była tam wojna słabo uzbrojonych "Talibów" z dobrze uzbrojonymi i przeważającymi technologią PMC.
Akt II: Był podobny do I. Pierwsza walka z bossem itp.
Akt III: Według mnie najgorszy ale też ciekawy akt w którym głównie polegało się na skradaniu. Potem spotkanie z Big Mamą i ta jazda na motorku przypominała MGS3. :)
Akt IV: Mój ulubiony. Aż łezka się w oku kręci. Te wspomnienia i muzyka...
Od razu przy pomniał mi się MGS oraz MGS2. Jak to Snake sprawny i młody, a teraz stary z problemami zdrowotnymi.
Akt V: I tu tak nijako. Świetne otoczenie itp. Jako, że nie grałem w MG. to nie mam zbyt dużo wspomnień. Jednakże nie pasuje mi jedna rzecz. "
W końcu forteca przestała istnieć, Outer Heaven upadło. Niezniszczalna forteca stworzona na bazie najlepszej wojskowej technologii, dla której pracowali najlepsi najemnicy, spłonęła w płomieniach.
Solid Snake został sam...
"

Skoro Outer Heaven przestało istnieć to czemu jest w MGS4. Możliwe, że czegoś nie doczytałem w cutscenkach.

Co do Shadow Moses to brakowało mi przejścia na poziom B1 gdzie była walka z Mantisem.
Podobało mi się zaś otoczenie Wieży komunikacyjnych. Gdzie miejscem, w którym Meryl oberwała od Sniper Wolf było zasypane. Aaaa i te zgliszcza HinDa. Szkoda, żę nie można było wejść do wież, ale mniejsza o to. I jeszcze powinna być możliwość zjechania winadmi towarowymi do chłodni, a nie jakąś windą która nawet nie istniała w odlewni w MGS.
TO za bardzo mi się nie spodobało.

Snake vs Liquid/Ocelot.

Najlepsza walka. Tu było piękne te zmiany muzyki i paski życia można było sobie przypomnieć wszystkie części z serii MGS.

Co do pytań czekam na odpowiedź. Bardzo bym prosił o oświecenie. To tyle.
I'm no hero. Never was. Never will be.

http://ja.gram.pl/draxo0s
Drax
Vamp

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Śr lip 30, 08 20:20

Drax napisał(a):Skoro Outer Heaven przestało istnieć to czemu jest w MGS4. Możliwe, że czegoś nie doczytałem w cutscenkach.

W MGS4 nie ma Outer Heaven. Jest Outer Haven.
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Drax » Śr lip 30, 08 22:14

Czyli to niby nie to samo??

Drax
Vamp

Postprzez Johny Sasaki » Śr lip 30, 08 22:35

Outer Heaven rozpieprzyl Solidny Waz w 95
Outer Haven to lodz z MGS4

Jest roznica miedzy hEAven i hAven.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Drax » Cz lip 31, 08 03:07

No ja w ogóle nie zauważyłem tego, że jest a, a nie ea.
To już wyjaśnione.

A czy było coś mówione o tej windzie w odlewni??
Której oczywiście nie było w mgs.

Drax
Vamp

Postprzez Crusher » Cz lip 31, 08 06:37

Drax napisał(a):No ja w ogóle nie zauważyłem tego, że jest a, a nie ea.
To już wyjaśnione.

A czy było coś mówione o tej windzie w odlewni??
Której oczywiście nie było w mgs.

No ja tam nie wiem, chyba nie. W ogóle trochę uprościli ten Akt w sensie miejscówek, myślałem że będe mógł trochę pochodzić na KAŻDYM areału w MGS, a tu pfff.... Tylko kilka pierwszych scenerii, potem szybkie przejście na teren walki Crying Wolf, dalej tak samo, odlewnia potem szybka winda i do Rexa... ehhh
Crusher
Vamp

Postprzez Blady » Cz lip 31, 08 18:55

Co do katapulty- tak, jest to opatentowana maszyna, stworzona przez twórcę Segaweya. Problem w tym, że Kojima wyraźnie nie zrozumiał, jak miałoby działać to urzędzenie- w założeniu wystrzelony członek SWAT wytracałby prędkość w czasie lotu i miękko lądował na dachu budynku. To, co zrobili bohaterowie w 5 akcie jest po prostu głupie i karkołomne. Pomyśleć, że nie raz przy mnie wyśmiewano pokazówki z TTS zarzucając im brak realizmu, a teraz Kojimie niemal na sucho uchodzą takie akcje...
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » Cz lip 31, 08 19:26

Widac nie byles w Singapurze! Albo przynajmniej nie ogladales Robin Hood: Ksiaze Zlodzieji z Kevinem Costnerem. Ta akcja jest chociaz taka jak w fajnym filmie, a akcje w TTSie to prawie DMC ;d
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez uci » Cz lip 31, 08 20:00

ale to co zrobili w MGS4 było karkolomne - meryl się poobijała aż do bólu w kolanie, Snake tez oberwał swoje, karkołomne ale przynajmniej wyglądało normalnie. jakby to był TTS to Snake zdąrzył by jeszcze strzelić kilka salt i bullet time w powietrzu
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Shinigami » Cz lip 31, 08 20:53

Blady napisał(a):Co do katapulty- tak, jest to opatentowana maszyna, stworzona przez twórcę Segaweya. Problem w tym, że Kojima wyraźnie nie zrozumiał, jak miałoby działać to urzędzenie- w założeniu wystrzelony członek SWAT wytracałby prędkość w czasie lotu i miękko lądował na dachu budynku.

Tak katapulty działają w MGO ;)
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez yawn » Pt sie 01, 08 10:44

StinG napisał(a): Raiden zatrzymujący Haven

wcale nie. Akurat to jedna z tych lepszych scen, snake majacy juz wszystkiego dosc i raiden w poswieceniu zatrzymujacy lodz.
yawn
Fire Trooper

Postprzez Blady » Pt sie 01, 08 11:13

Kolejna debilnych scena. Skoro Ocelot był taki dobry i wszystko robił w celu zniszczenia patriotów, to czemu chciał rozkwasić Snake'owi twarz obiektem wielkości małego państwa?

Wiem, że seria jest pełna takich momentów (Strzelanie młodego Ocelota Nakedowi w plecy, pojedynek Liquida w Hindzie vs Snake na dachu Comm Tower), ale to nie znaczy, że muszę za każdym razem to kupować.

OK. Ocelot PRZEWIDZIAŁ, że Raiden zatrzyma rozpędzony Haven. Jasne jak słońce.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt sie 01, 08 11:47

Ocelot wrzucił wsteczny jak tylko Raiden próbował zatrzymać by dać złudzenie xD.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez phsx » Pt sie 01, 08 13:53

Może dlatego, że wtedy Ocelot "był" Liquidem i chciał zabić brata?
phsx
Sniper Wolf

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Pt sie 01, 08 14:13

Może dlatego, że wtedy Ocelot "był" Liquidem i chciał zabić brata?

Tak. To był Ocelot ze świadomością Liquida. Tak samo jak przez całą grę. Dopiero na Ark Snake wybił Ocelotowi świadomość Liquida z głowy (lub Ocelot zaczął sobie przypominać kim na prawdę jest) - świadczą o tym te przejścia świadomości.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Johny Sasaki » Pt sie 01, 08 14:51

Ale przeciez on wtedy mial juz normalna reke a nie reke Liquida.
Wiec albo przewidzial, ze Raiden odetnie sobie reke a potem wbije katane w noge, zeby zatrzymac lodz wielkosci malego panstwa (widac technika poszla na przod, o wiele mniejszy Rex duzo wiecej szkod Foxowi narobil) albo chcial wyslac Snake'a do krainy wiecznych lowow zeby przerwac cursed genes bloodline, co by znaczylo, ze jest (a raczej byl) nadmiernym optymista, bo Big Bossa skremowano 2 razy a i tak potem go ozywili, i to o dziwo m.in. dzieki wylaczeniu nanomaszyn, ktore trzymaly go przy zyciu.

A co do ostatniej walki i 'przejsc swiadomosci' to mimo, iz nienawidze czegos takiego (znaczy mieszania 'realiow' gry z metaforami, parabolami i innym filologicznym badziewiem), to jednak odbieralbym ta scene symbolicznie, tak samo jak to, ze nagle Ocelot przypomnial sobie taunt, ktorego nie uzyl 'publicznie' ani razu w MGS ani MGS2 a nie przypominanie sobie kim sie naprawde jest.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Pt sie 01, 08 15:12

Johny Sasaki napisał(a):Ale przeciez on wtedy mial juz normalna reke a nie reke Liquida.

Rękę sobie zmienił na protezę, żeby Liquid nie przejmował nad nim kontroli. Użył nanomaszyn i hipnozy by przeszczepić sobie świadomość Liquida, po to żeby Patrioci skupili się na nim, a nie na B.B. (Ocelot sam później mówił że jest Sobowtórem Liquida). Przeszczepienie świadomości miało jeden minus - taki, że on sam myślał że jest Liquidem. Liquid Ocelot działał jako Ocelot ze świadomością Liquida.

Wg. mnie ta wersja jest jak najbardziej prawdopodobna. Ale i tak Kojima powinien to wyjaśnić.

Tak samo z tym jabłkiem - Eva je upuściła w kierunku Liquid Ocelota, żeby wywołać Adama.
"Prawdziwy" Adam nie zmiażdżył by jabłka. (zaraz mi ktoś tu pewnie powie, że może specjalnie je zmiażdżył – nie wydaje mi się).

PS: A z tym przewidywaniem to trochę nie logiczne jest.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Blady » Pt sie 01, 08 15:42

No i czy przypadkiem Snake nie powinien zarazić Ocelota Fox Die 2 kiedy spotkali się w trzecim akcie? Przeca nowy wirus był zaprogramowany, aby zabić wszystkich ZAŁOŻYCIELI Patriotów? Chyba, że coś mnie ominęło...

ADN

Ale dałem, chodziło mi rzecz jasna o osoby niewygodne dla patriotów- BB, EVE i Ocelota
Ostatnio edytowano Pt sie 01, 08 17:12 przez Blady, łącznie edytowano 1 raz
Blady
Uber Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Pt sie 01, 08 15:54

Blady napisał(a):No i czy przypadkiem Snake nie powinien zarazić Ocelota Fox Die 2 kiedy spotkali się w trzecim akcie? Przeca nowy wirus był zaprogramowany, aby zabić wszystkich ZAŁOŻYCIELI Patriotów? Chyba, że coś mnie ominęło...

Miał zabić nie założycieli Patriotów, tylko zdrajców (Ocelota, Eve, B.B). FoxDie 2 zabił Ocelota dopiero po walce ze Snakejem na Ark. Oczywiście Ocelot zaraził się nim wcześniej w Akcie 3. Dlaczego nie zabił go wcześniej? To tylko domysły:

1. Może FoxDie 2 miał problem z zadziałaniem, ponieważ był przeznaczony dla Ocelota, a świadomość Liquida blokowała działanie wirusa. (nowy wirus myślał że to Liquid, a Liquid nie był w jego programie). Na samym końcu mamy już w pełni świadomego Ocelota – na którego zadziałał wirus.
2. Lub po prostu wirus uaktywnił się dopiero po walce na Ark. Jak wiadomo wirus zabijał swoje "ofiary" w różnych odstępach czasu. Inni trzymali się dłużej a inni krócej.
Ostatnio edytowano Pt sie 01, 08 16:06 przez La-Li-Lu-Le-Lo, łącznie edytowano 1 raz
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Johny Sasaki » Pt sie 01, 08 16:04

Przeciez mowiac, ze jest sobowtorem Liquida mial na mysli chec zniszczenia patriotow (ciekawe tylko czemu ~10 lat wczesniej Liquida wydymal w tej kwestii), bylo to chwile przed tym, jak nazwal Snake'a sobowtorem Big Bossa.

A to on nie zadzialal nie przypadkiem dlatego, ze Ocelot sie szpikowal zastrzykami?
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez uci » Pt sie 01, 08 16:43

wlasnie dlatego nie zadziałał, bo Ocelot się szprycował Synergie, a po walce wiadomo krew szybciej płynie,a drenalina itd. Wirus mógł uderzyć.
uci
Uber Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Pt sie 01, 08 17:30

Może i tak w sumie.. - ale Eva, a szczególnie B.B nie szprycowali się Serynge (a również mogli) po zarażeniu. Eva jakoś trzymała się długo bez serynge. (a może przed spotkaniem z Solidem sobie wstrzyknęła ? hm...).
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez uci » Pt sie 01, 08 20:44

hmm, zauważ że bb w końcu umarł od FoXdie2, własnie dlatego że się nie szprycował, a Eva? wytrzymała jeśli wierzyć cutscenką ponad godzinę.
Wiadomo że ten wirus działa z rózną prędkością (jak szybko umarł np. Octopus, Anderson a Liquid).
uci
Uber Big Boss

Postprzez wredny » So sie 02, 08 01:00

http://www.metacafe.com/watch/1568444/e ... on_reveal/

WTF? Podobno na e3 byl zamkniety pokaz dodatku do MGS4. Fake?
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » So sie 02, 08 01:13

To raczej prawda :)
Obrazek
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Grigori » So sie 02, 08 01:15

http://pl.youtube.com/watch?v=alVrcybgezs

wierz metacafe to daleko zajdziesz ;)
Grigori
" Snake: Where's the truth then?
Eva: It's hidden in the lies... "
Grigori
Ultra Box

Postprzez Gac666xx » So sie 02, 08 01:16

Wierz Metacafe Wierz... pokaz tajemniczy na ekranie CRT gdzie widać odświeżanie, wierz wierz ;).
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez wredny » So sie 02, 08 01:20

No to lipa. A szkoda bo juz myslalem ze cos sie szykuje. Mimo wszystko mam nadzieje ze wyjdzie jakis dodatek do MGS4. I to oby jak najszybciej. Misje vr, moze Raiden Tales? ;d Nowe face camo, kostumy... Troche tego moze byc.
Obrazek
wredny
Fatman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4