Wrażenia z MGS 4 (SPOILERY) tych którzy grali

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Re: Wrażenia z MGS 4 (SPOILERY) tych którzy grali

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 15, 12 00:57

Koji po prostu nie miał pomysłu co zrobić z tym, co nagotował w dwójce, więc zrobił sobie przerwę na historyjkę o BB

Nie. Trójka i cała nowa saga Big Bossa (3, PO, PW, pewnie GZ) powstała po to, aby umożliwić połączenia wszystkiego z 1 i 2 w MGS4. Bez powrotu do młodego Big Bossa, koncepcja Patriotów podana w MGS4 nie miałaby prawa istnieć.
Coldman_9
Vamp

Postprzez Gillian » Pn paź 15, 12 08:59

Przeciez to jest jakas wsteczna logika. MGS4 powstalo po MGS3. Przeciez bez trojki moglo wygladac zupelnie inaczej. Prawdopodobnie lepiej patrzac na te bzdety jakimi Kojima staral sie wszystko zlozyc do kupy.

Gadanie ze trojka i reszta musiala powstac zeby koncepcja z czworki miala sens to jak gadanie ze musiales sobie celowo zlamac noge zeby ja potem moc do gipsu wsadzic.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 15, 12 12:20

No nie żartuj. Przecież Kojima cofnął się aż do '64, żeby zrobić cały background pod Patriotów, których wątek miał zamknąć w przyszłości, czyli w MGS4.

P.S. Faktem jest, że otworzył sobie furtkę do naklepania kolejnych części do czasu wydarzeń z Metal Gear. Z ekonomicznego punktu widzenia, to była genialna decyzja :)
Coldman_9
Vamp

Postprzez Gillian » Pn paź 15, 12 12:40

A to był gdzies oficjalnie powiedziane, że Kojima zakończenie sagi zaplanował już przy okazji MGS2 i prac nad trójką? Ze to wszytsko zostało celowo tak rozegrane?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 15, 12 12:46

Tego tak naprawdę nigdy się nie dowiemy, gdzie ten właściwy niby-koniec miał być. Jednak na dziś nie ma to znaczenia, bo historia Patriotów i Węży (?) została zakończona na cmentarzu w MGS4.

A wracając do tego, że MGS3 stworzył Kojimie możliwości klepania części na Big Bossie, to zabolało mnie to dopiero przy Ground Zeroes. Z prostego powodu - historia BB stała się już chyba pretekstowa. Te "dopowiedzenia" w missing linkach służą głównie strukturze rozgrywki i gameplayowi. Na szczęście, jako autonomiczne historie te fabuły są bardzo w porządku, więc nie pozostaje nic innego, jak czekać i grać.
Coldman_9
Vamp

Postprzez Gillian » Pn paź 15, 12 13:02

Czyli sobie gdybasz. Kojima namieszał, a potem próbował połączyć wszystkie wątki. Gadanie, że trójka musiała powstać, aby czwórka wyglądała jak wygląda jest głupie. Bo wydarzenie późniejsze nie może implikować wcześniejszego.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » Pn paź 15, 12 13:06

Gadanie, że trójka musiała powstać, aby czwórka wyglądała jak wygląda jest głupie

Twierdzisz więc, że zabierając się za MGS3 Kojima nie planował w taki właśnie sposób przedstawić genezy Patriotów? To piszesz nieprawdę, bo to oczywiste, że tak właśnie zrobił. Fakt, Darpa Chief jako Sigint wyszedł mu przy okazji, podobnie jak kilka innych pomniejszych wątków, które łączył. Ale cały zamysł na Patriotów po MGS2, został pociągnięty na linii MGS3 - PO - MGS4 (potem między nich doszedł jeszcze Peace Walker). Jeśli twierdzisz inaczej, to graliśmy w gry w dwóch innych uniwersach.
Coldman_9
Vamp

Postprzez Gillian » Pn paź 15, 12 13:29

Przeczytałes w ogólę, o czym mówiłem? Stwierdziłem, że Kojima skomplikował serię właśnie pokazując taką a nie inną genezę Patriotów. Zauważyłem, że gdyby MGS2 dostało bezpośrednią kontynuację, mogłaby wyjśc lepiej, na pewno inaczej. Przyszedłeś Ty i stwierdziłeś, że koncepcja z MGS4 bez trójki nie mogłaby istnieć. Ale o to mi chodzi właśnie, że nawet nie powinna istnieć, bo motywacja Zero dla mnie była słaba.

Stąd mój wniosek, że Kojima namnożył bytów nad potrzebę. Ockham się w grobie przewraca :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Pn paź 15, 12 15:27

Koncepcją czwórki było zakończenie wszystkich wątków sagi, a przede wszystkim finał i pożeganie z Solid Snake'iem. Nie jestem pewny co macie na myśli :). Geneza Patriotów została chyba dość uproszczona w MGS3, nie wiem co tu się skomplikowało. Świat MGS stał się hermetyczny, wszyscy znają wszystkich lub pochodzą od siebie.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez uci » Pn paź 15, 12 19:49

koniec końców MGS4 miał służyć do wyjaśnienia wszystkich najgłupszych i najdziwniejszych "nie wyjaśnionych" wątków które narobił przy okazji MGS2.
Dobrze też na ten tytuł spojrzeć jako ostatnią(?) przygodę Solida
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Pn paź 15, 12 21:46

A tak apropo Solida i jego ostatniej misji to wcale bym się nie zdziwił gdyby jego ostatnia misja okazała się przedostatnia a już na bank kiedyś doczekamy się jego młodszej wersji, nie oszukujmy się, jak tylko skończą się pomysły lub przedział czasowy na kolejne missing linki z wielkim szefem i prequele z życia Voyevody to Kojima w końcu zrobi te remaki MG i MG2.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Solidny » Pn paź 15, 12 22:19

Z tego co mówił, to za bardzo utożsamia się ze Snake'iem. Biorąc pod uwagę fakt, że nie jest coraz młodszy, nie zrobi już gry o młodym i pięknym wężu. Nie poprowadzi takiego bohatera. Poza tym, MGSy wychodzą z taką częstotliwością, że po missing linkach i prequelu z The Boss chyba będzie czas na emeryturę.
Solidny
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Pn paź 15, 12 22:28

Tyle że Kojima mówi jedno a często robi drugie.
SALADYN

Postprzez Solidny » Pn paź 15, 12 23:57

Masz na myśli to, że chciał skończyć z serią wiele razy? Nie jestem pewny czy już to tłumaczyłem. Twórcy mają to do siebie, że po dużym projekcie są tak wypaleni, jakby niczego już nigdy nie mieli stworzyć. Oznacza to, że włożyli w swoje dzieło całych siebie. Tarantino również o tym mówi:
http://www.youtube.com/watch?v=2yoTVFRv ... plpp_video

Z nieco świeższych wywiadów Kojima w wywiadzie w BAFTA opowiada o tym, jak 25 lat temu wyobraził sobie Metal Geara i że do dzisiaj tej wizji nie zrealizował. Póki nie wyjdzie mu ideał, będzie próbował. Albo się zmęczy... Opowiada też, że Konami chętnie wykłada kasę na MGSy, ale na inne projekty nie bardzo. Można się zastanawiać, na ile lubi mieć pełne wsparcie, a na ile robi to z zamiłowania. WIEM, że kocha tę serię i nie tworzy jej z bólem czy znużeniem. Póki dąży do ideału, próbuje nowych koncepcji (nawet jeśli pod jednym szyldem), jako twórca-rzemieślnik może spać spokojnie. Poza tym, jeśli wkłada w serię całego siebie, musi utożsamiać się z bohaterem. Debiut Solida to debiut Kojimy. Z końcem inna sprawa :). Jeśli powstanie remake MG, to raczej jak Kojima zejdzie (spadnie?) ze stołka.

A propos młodego Sneja - Solid jest mniej więcej w wieku Kojimy, to mówi samo za siebie. Z Big Bossem już nie trzyma się tak kurczowo upływającego czasu rzeczywistego (MGSy z Solidem miały miejsce zawsze koło 7 lat w przyszłość).
Solidny
Zanzibar

Postprzez uci » Wt paź 16, 12 04:54

tylko ze rimejki MG1/2 (w co serio nie wierze bo predzej dokreci nowe missing linki) lub nowe przygody młodego węża to nie była by nowa ostatnia misja ;)

zresztą po solidzie mamy jeszcze starego BB, mecha Raidena i może historię the Boss - materiału na kilka kolejnych gier
uci
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » Wt paź 16, 12 11:49

No i mógłby Kojima w Ground Zeroes wprowadzić całkiem nowego bohatera, z którym też można by potem doklepać jakiś tytuł :)
Coldman_9
Vamp

Postprzez Simon » Wt paź 16, 12 17:56

Najwiekszy potencjal, pomijajac Voyevode, i tak drzemie w Liquidzie.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Solidny » Wt paź 16, 12 19:18

Jak chcesz to nazwij Tidusa w FFX "Liquid". Ma blond włosy i ciągle jęczy, że nienawidzi ojca. "Final Liquid Fantasy", to jest to :D. Sam chyba tak zrobię jak wyjdzie FFX HD.
Solidny
Zanzibar

Postprzez uci » Wt paź 16, 12 20:54

ja tam za to potencjału w Liquidzie właśnie nie widzę, jedna gra z nim jaką umiem sobie wyobrazić to konkretny shooter znad ramienia.

Ale jakiś nowy bohater którego historia toczyła by się gdzieś tam pobocznie do całej serii byłaby fajnym pomysłem
uci
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Wt paź 16, 12 21:47

Zatoka Perska, Liquid zostaje przydzielony do naszego oddziału, a my współtowarzyszymy mu podczas tej wojny.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Wt paź 16, 12 22:25

Pabian napisał(a):Zatoka Perska, Liquid zostaje przydzielony do naszego oddziału, a my współtowarzyszymy mu podczas tej wojny.

I co, będzie biegł obok i krzyczał "IT'S NOT OVER YET!!!"?
Trochę spamu narobiliśmy ;p
Solidny
Zanzibar

Postprzez Tidus93x » Wt paź 16, 12 22:38

Solidny napisał(a):Jak chcesz to nazwij Tidusa w FFX "Liquid". Ma blond włosy i ciągle jęczy, że nienawidzi ojca. "Final Liquid Fantasy", to jest to :D. Sam chyba tak zrobię jak wyjdzie FFX HD.

Ekhem! XD

Nie no, ja również jestem za MGL, z nadzieją go wypatruję XD
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Wt paź 16, 12 23:02

Nie martwcie się chłopaki, jak pójdzie w świat że gracze chcą grę z Liquidem to Kojima ją zrobi.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » Śr paź 17, 12 19:00

Wg mnie ma dość spory potencjał. I trochę mi szkoda, że tylko w MGS1 ma swój epizod tak naprawdę. Bardzo lubię tą postać, tyle że Snake wydawał się przy nim mało inteligentny. Podobało mi się też to szaleństwo jakie w nim było, nieobliczalność i ta nadzwyczajna wytrzymałość :D
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Wombat » Pn sty 21, 13 00:21

A ja dziś po skończeniu kolosów zacząłem sobie grać w 4 MGSa.I tak myślę czy nie odświeżyć go sobie całego.Doszedłem do Middle East Red Zone i gra mnie chyba wciągnie na dłużej.Pamiętam,że sam początek 1 aktu był świetny-patrolowane ulice,zero walk można się poskradać.
"Życie mnie nie ominęło. Usiadło mi na głowie"- Al Bundy
Wombat
The Sorrow

Postprzez kALWa888 » Pn sty 21, 13 00:42

Zero walk w pierwszym akcie? Nie było tak w trzecim? Przynajmniej początek rozdziału.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Pn sty 21, 13 05:43

racja przez jakieś 5 minut aktu 1 jest moment jak 2 strażników patroluje ulice, potem wpadają rebelianci
uci
Uber Big Boss

Postprzez Wombat » Pn sty 21, 13 12:50

uci napisał(a):racja przez jakieś 5 minut aktu 1 jest moment jak 2 strażników patroluje ulice, potem wpadają rebelianci

Oczywiście chodzi mi o pierwsze 10 minut 1 aktu :D No jeszcze jest ostatnia miejscówka (chodzi mi o obóz)
Wombat
The Sorrow

Postprzez Wombat » Pn sty 21, 13 15:01

No pierwszy akt skończony.Początek tak jak pisałem bardzo ok,później już tylko "tak se". Starałem się przejść go szybko(ze względu na to, ze średni odo gustu przypadły mi walki PMC z rebeliantami).Jako broni używałem jedynie usypiacza i dwóch rodzajów granatów(stun/smoke).
Szkoda, ze cały akt nie wyglądał tak jak jego poczatek(patrole),ba dla mnie nawet Gekko mogły by patrolować ulice(wolałbym to niż te walki) przynajmniej dałoby się fajnie poskradać. No nic,fajnie ,że chociaż Millenium Park był w dechę.
Teraz trochę odpocznę od gry i zaczynam Akt 2.
Wombat
The Sorrow

Postprzez Aszyn » Pn sty 21, 13 18:04

Ja natomiast nie lubię Gekko. Wolę ludzi, normalnych, co ich można zwabić, uśpić, porobić sobie z nich jaja. Zmienić kamuflaż itp. itd. Mój ulubiony akt, to chyba właśnie pierwszy.
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4