MGS4 - ciekawostki i odkrycia (spoilery)

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez kul2 » Pt cze 20, 08 20:49

Ja narazie znalazłem tak że 3 dni po odpaleniu gry (akt3 to był) dostałem u niego 20% zniżki

W srody i soboty(?) sa te znizki.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Shinigami » Pt cze 20, 08 20:52

uci napisał(a):ma ktoś jakiś plan zniżek u drebina?

Ja narazie znalazłem tak że 3 dni po odpaleniu gry (akt3 to był) dostałem u niego 20% zniżki
Podczas akcji na Outer Haven tez dostajemy znizke 50%.

Przecież ma opisane ;) Jeśli dobrze pamiętam, to we wtorek lub środę i (na pewno) w niedzielę jest po 20%, a 50% w ostatnim akcie.

EDIT:
Po zobaczeniu posta Kula jest pewność, że w środy i niedziele :)
uci napisał(a):Ma ktoś pada z wibracjami? bo ciekawi mnie motyw z tym pokazem mocy Psycho mantisa.
Jakies wrażenia

Cytuję "Yes, the vibrations are back!!!!!!11"

Jeszcze jedna edycja:
Rose zmienia bluzki w których siedzi ;) Dziś miała taką z fajnym dekoltem :^^:
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez uci » So cze 21, 08 08:48

jak narazie nie zauważyłem tego tu na forum.

Nie powiem tylko kiedy się pojawiają, czy to zależy od przejścia gry czy od pokonania BatBu.
Ale przy drugim podejściu do broni usypiających (pistolet, mosin) dostajemy naboje Emocjonalne

Naboje Laughing, Rage, Cry i Scream.

Jak z nazyw wynika powodują one u żołnierzy kolejne stany emocjonalne
Śmiech, wścieklość, płacz lub krzyk/strach
Całkiem niezła jest z nimi zabawa, musze jeszcze sprawdzić czy twarze BatBu mają na te naboje też jakiś wpływ.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kul2 » So cze 21, 08 08:55

Nie maja. Pojawiaja sie po pierwszym ukonczeniu.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Crusher » So cze 21, 08 09:45

Shinigami napisał(a):FROGS w pierwszym akcie oraz wszystkie Piękności musisz uśpić, nie zabijać. Oczywiście z dziewczynami chodzi o zarówno o Piękności (maska po nich) jak i właśnie formę Bestii (figurka). Najlepiej weź jakiś niski poziom trudności i od razu przejdź grę bez zabijania by mieć bandanę ;)

Jeśli zastanawiasz się jak rozwalić BatB:
- Octopus strzelaj w uda, nie ma tam zbroi
- Wolf kiedy strzela z rail guna
- Mantis rozwal lalką Mantisa, odejmie jej stamine i życie, a figurka będzie do zebrania
- Raven jeszcze nie wiem, bo dopiero będę to robił ;)

Próbował ktoś przejść ucieczkę z Drebinem w drugim akcie bez zabić? Nie wiem na razie jak pozbyć się gości w zbrojach w pierwej części pościgu. Mosin Nagat nie działał, a zabić ich nie mogę by mieć bandanę.

Ok dzięki za pomoc, a na najniższym poziomie trudności także można zdobyć bandanę i stealtha? Bo mółbym oczywiście kupić w sklepie ale 5 milionów DB ufff... a no i jest jeszcza u mnie w sklepie drebina taka broń za 200 tysięcy, co jest nibty jakieś "anty material rifle" moze ktoś pokazać na sreenach albo filmiku jak to działa :P
Crusher
Vamp

Postprzez Shinigami » So cze 21, 08 10:09

Powinno się dać. Teraz sam przechodzę na Solid Normal by mieć bandanę. W ogóle nic trudnego w tym poziomie nie ma. Jak nie będe miał kasy, to stealth postaram się zbodyć na easy ;)
.: http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/ :.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez PiotrB » So cze 21, 08 12:12

Na Liquid Easy też da się kupić Bandane i Stealth. Najlepiej jest kupować te gadżety na początku 5 aktu, gdy mamy na wszystko 50% zniżki, więc Bandana i stealth kosztują 2 i pół miliona.
PiotrB
The Fear

Postprzez theshagohod » So cze 21, 08 15:54

skonczylem juz gre na snake medium i big boss hard mam juz stealth i brakuje mi jedenej figurki zeby miec bandane i zabieram sie za odkrycie wszystkich odznak/symboli ale mam pytanie do wiekszosci zadan co by odkryc odznake jest napisane np zabij 100 przeciwnikow uzywajac cqc duszenia albo zabij 400 przeciwnikow itd... czy do przeciwnikow zaliczamy tylko pmc troops i froogs czy np mozna zaliczyc militia rebels itd ? ?
theshagohod
Inkarnacja VR

Postprzez kul2 » So cze 21, 08 16:03

Mozna.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Shinigami » So cze 21, 08 17:31

Do zabitych nie zaliczają się tylko roboty, czyli Gekko, Scaraby i te latające cosie.

Ciekawostka:
Walkcząc z przeciwnikiem znajdującym się bardzo blisko Snake zamiast kopać w piszczel przywali z kolana.
.: http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/ :.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez mrgs » So cze 21, 08 17:42

1. Przez planszę w bazie rebeliantów (bliski wschód), można przejść spokojnie w stroje asasyna.
2. W MGS3 Bizonowi brakowało bizonów. Cóż, w MGS4 jest broń Bizon.
"I'm not living unless I'm in battle, so I have to find my own reason to fight. I have to pass what's been handed down to me" - Big Boss.
mrgs
Fire Trooper

Postprzez Zalew » So cze 21, 08 19:21

Gdy udajemy posąg to po kilku naciśnięciach trójkąta posągowi coś... odpada...
Zalew
Night Sight

Postprzez wredny » So cze 21, 08 19:26

Zrobcie freeze Zabce, po czym przeszukajcie ja i przy kroczu nacisnijcie trojkat. Ciekawe.
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Bizon » So cze 21, 08 22:11

2. W MGS3 Bizonowi brakowało bizonów. Cóż, w MGS4 jest broń Bizon.

Wszyscy wokoło mi o tym piszą xD.
(Przepraszam, musiałem o tym napisać. Offtop off)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Browares » Pn cze 23, 08 18:18

Ej (może nie doczytałem) ale Bandanę można zdobyć poprzez nie zabijanie nikogo, a Stealth nie licząc kupna za 5 milionów (sic!) można w jakiś inny sposób zdobyć? A jeśli nie to jak można zdobywać duże ilości punkótw?
Browares
Inkarnacja VR

Postprzez kul2 » Pn cze 23, 08 18:36

Stealth dostaniesz jak przez cala gre nie wywolasz zadnego alarmu.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Browares » Śr cze 25, 08 14:09

Wow! Chyba graniczy z cudem w kilku momentach nie być zauważonym.

A jakieś sposoby na konkretne ilości punktów do zdobycia? (widziałem na youtube glitche róznego rodzaju ale mało przekonywujące były i efektowne).
Browares
Inkarnacja VR

Postprzez mrgs » Śr cze 25, 08 15:14

Na Liquid easy zdobyłem bandanę i stealth jednocześnie.
"I'm not living unless I'm in battle, so I have to find my own reason to fight. I have to pass what's been handed down to me" - Big Boss.
mrgs
Fire Trooper

Postprzez uci » Śr cze 25, 08 18:24

identycznie, na easy bezproblemowo da się zdobyć stealth i bandane, przy okazji przechodzenie gry bez zabijania, rationów i alarmów pozwala nam zarobić całkiem okrągłą sumkę DP - czyli da się też kupić tanegashime.

co jeszcze zauważyłem - figurki BatB i Frog leżą naprzeciwko kuchenki na nomadzie, w kazdym Mission briefing możemy także zdobyc 1 bateryjkę.
uci
Uber Big Boss

Postprzez wredny » Śr cze 25, 08 22:48

Bedac na Shadow Moses w pomieszczeniu z 'elektryczna podloga' wyciagnijcie MK III i wlaczcie (trojkatem) panel ktory niszczylismy w MGS1 za pomoca nikity :) najlepiej stojcie na tej wlasnie podlodze.

Nie wiem czy to cos czego nie wiecie, ale przynajmniej ja odkrylem to dopiero dzis.
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Blady » Cz cze 26, 08 18:15

Wielkie mi odkrycie, Otacon mówi o tym, jak w korytarzu pojawia się Gekko...

moim odkryciem jest zauważenie pewnej niespójności i ogólnie głupoty. Chodząc po bliskim wschodzie możemy zcodecować się z Otaconem i opowie nam on conieco o Gekko- powie, że nie są to tak naprawdę Metal Geary, ponieważ nie posiadają one możliwości odpalania ładunków nuklearnych.

Parę chwil później mamy pokazówkę, na której przedstawiony nam jest MK II, "A Metal Gear- just like REX."

Albo o czymś nie wiem, ale mi się ładunków z MK II nigdy odpalić nie udało- tylko słaby ładunek elektrycznych...
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz cze 26, 08 21:50

mówi nam też o tym jak idziemy przez pokój z generatorem, zamiast od razu iść do laboratorium, ale nie wiedziałem ze da się to odpalić.

co do Mk.II - Mk.III mógl odpalić Rexa - a gdyby rex mial railguna to pewnie i mógby strzelać atomówkami :P
Ponadto technologia budowy Mk.II i III są podobniejsze do Rexaniż gekko które są w połowie zbudowane jak rex a w połowie jak ray.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Maddog-Jin » Cz cze 26, 08 22:25

Nie wiem czy już było ale jak podczas walki z Mantis przełączy się pada na port 2 to Snake jest zdziwiony, że nie może się ruszyć i Otacon mu tłumaczy, że ta sztuczka tym razem nie zadziała ;)
Maddog-Jin
Inkarnacja VR

Postprzez Blady » Cz cze 26, 08 22:37

UCI, a Solid Eye to niebezpieczne, śmiercionośne urządzenie, bo mając je na oku Snake strzela do ludzi...

fakt jest taki- Kojima ugryzł się we własny ogon, przedstawił przydługi elaborat o skuteczności Gekko i jego odmienności od Metal Gearów, żeby potem wszystko przewrócić do góry nogami nazywając MKII urządzeniem JUST LIKE REX- to jednak dla tego Japończyka typowe.

Podczas walki z Mantis warto zadzwonić do Rose, żeby posłuchać jak Campbell próbuje nieudolnie pomóc Snake'owi- najpierw radzi zmienić port (wiemy, że to nie skuteczne), a potem radzi, żeby strzelać do figury przedstawiająca twarz Mantisa- której nie ma w sali walki z bossem :D
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez mrgs » Pt cze 27, 08 10:40

Z tym MKII just like Rex, nie szukałbym podobieństwa to Rex'a, bardziej do specyfiki Metal Gear'ów - głównie nogi (Rexowi Raiden by ich nie obciął, a Gekko tak, można nawet podejść do Gekko Snake'iem i go ciąć nożem...), z TX-55 i G kojarzy się poprzez ekranik odstający z boku - tamte mają tam jakieś wyrzutnie.
mrgs
Fire Trooper

Postprzez uci » Pt cze 27, 08 18:15

dokładnie hal mówi że Mk.II jest metal gear'em tak jak rex, ale nie jest zbudowany jako broń. Oczywiscie Blady ma w jednym racje, Hal sam mówi że gekko to nie Metal geary bo nie odpalaja głowic, ale np. Raye tez tego nie umiały a mają nazwe MG ray.

Pewniej chodzilo oto że Gekko sa jak wozy bojowe, są lekkie szybkie i dobrze uzbrojone i liczne i niczym się nie różnią od takich strykerów czy scarabów.

Swoją droga w Europie znalazłem plakat Akiny, a gdy się na gapimy z FPP snake nas skomentuje "it's Akina"
uci
Uber Big Boss

Postprzez wojnar » N cze 29, 08 19:13

http://pl.youtube.com/watch?v=p6_m_2Uef30
Ostatnia część bonusów ;]

No cóż, wszystko odblokowane... to co teraz? ;/
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Kessarath » N cze 29, 08 19:21

A wiecie jak zrobić aby podczas sesji jednej z B&B była na kolanach / pozowała na leżąco? Jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=mjEvvZa2hHo
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano N cze 29, 08 19:26 przez Kessarath, łącznie edytowano 1 raz
Kessarath

Postprzez kul2 » N cze 29, 08 19:27

Bodajze trzeba przez 3 minuty jej nie ubic, ekran stanie sie caly bialy i chyba tyle.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Kessarath » N cze 29, 08 19:29

Wiem jak dostać sie do białego pokoju żeby pozowała, ale umiesz zrobić żeby leżała i pozowała na leżąco jak ta tutaj która na czworaka idzie? Nie wystarczy jej przewrocic bo wstaje: albo to:
http://pix.nofrag.com/f/f/0/f197a8f0641 ... adacd4.jpg
Kessarath

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4