Funkcjonowanie nanomaszyn

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez Osvelot » Cz mar 17, 11 12:30

No i jeszcze w temacie nanomaszyn. Wątek jest całkiem niezły, ale użycie go dla Vampa to już o jeden most za daleko. Powinni zostawić opcję mistyczną, bo regeneracja regeneracją, ale strzała w dyńkę nie odważyłbym się tłumaczyć żadną regeneracją. No i jeszcze sprawa tego, jak przeżył incydent w kościele, który ponoć go uczynił Vampem. Belka przygniatająca mu dupę zawierała nanomaszyny, które na niego przeszły? :I
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez uci » Pt mar 18, 11 11:59

Wolverine przeżywał gorsze rzeczy, więc podrasowany nanomaszynami Vamp nie mógł przeżyć kilku headshotów?
Zreszta mógł otrzymać nanomaszynki po przemianie w wampira.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kALWa888 » Pt mar 18, 11 12:01

Mi ogólnie motyw nanomaszyn w żadnym stopniu nie wadzi. Na dobrą sprawę nic mi w MGS4 nie wadzi póki co. Nie na tyle żeby czuć niesmak.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SaladinAI » Pt mar 18, 11 13:52

Wydzieliłem temat dla rozwinięcia dyskusji.

Samo funkcjonowanie nanomaszyn w ciele Vampa jest kontrowersyjne. Pytanie zasadnicze powinno brzmieć: jak zniszczenia w tak złożonym organie jakim jest mózg, mogą zostać zneutralizowane w ciągu kilkunastu sekund? Nie wiem z jakim typem maszyn mamy do czynienia ale do osiągnięcia nieśmiertelności raczej nie wystarczają, chyba że przyjmujemy kwestię samej umowności w ich funkcjonowaniu. Przywrócenie mózgu do pełnej sprawności wymagałoby zapewne szeregu złożonych operacji, nie mówiąc już o kwestii usunięcia zewnętrznych materiałów po kulach i tak dalej. Rozwiązaniem byłby mózg hybrydowy, czyli taki w którym komórki zostały przekształocne na poziomie molekularnym z zdolnością do szybkiej samoorganizacji. Wtedy mielibyśmy do czynienia z zasadniczo innym organem, o podobnym funkcjonowaniu ale zrekonfigurowanym na poziomie elementarnym - znów jednak przy tak zaawansowanej technologii, Snake nigdy by się nie postarzał skoro nanoinżynieria poradziłaby sobie bez problemu z przeprogramowaniem wadliwych komórek, wydłużając ponadto czas ich istnienia. Ale tak poza tym to nie widzę powodu by nawet miliardy nanobotów poradziły sobie z przywróceniem do właściwego funkcjonowania tak delikatnego organu w tak krótkim czasie.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pt mar 18, 11 19:40

zacytuje:

"- Ludzki mózg potrafi zadziwiająco dużo wytrzymać - tłumaczył dr Keith Black. - Czasem może tolerować utratę nawet całej półkuli."
Z artykuły o wytrzymałości mózgu.

Taka tylko teoria, możliwe że vamp po prostu miał szczęście przeżywając 2 headshoty, nanomaszyny zasklepiły zewnętrzne rany i po sprawie.

Swoją droga wydaje się że między MGS2 a 4 Vampa jeszcze bardziej podrasowano nanomaszynami (brak jakiejkolwiek blizny pod postrzale Snejka, a ślad po strzale raidena ciągle jest widoczny)
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pt mar 18, 11 19:50

W zasadzie tez nie ma co oczekiwać realizmu od MGSów. Nigdy nie były realistyczne i skoro mamy się czepiać "twardego" mózgu Vampa, to czemu inne sprawy zostawiamy w spokoju? Poza tym jak się nie mylę słyszałem o dwóch takich przypadkach, gdy ktoś przeżył headshota w rzeczywistości. A to wciąż tylko gra, bez ograniczeń, jak dla mnie Hideo razem z ekipą może sobie swoją wyobraźnią lecieć gdzie chce. Kwestia tylko komu to się spodoba. Dodam jeszcze tylko skromnie że w całej serii MGS wszyscy bohaterowie sa nadludzko wytrzymali, nadludzko zwinni itp, itd.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » So mar 19, 11 12:39

Pomijając fakt że taki strzał powinien mu głowę urwać a już na pewno wyrwać sporą dziurę przy wylocie , to jest umowność w nieśmiertelności Vampa za to jego nanomaszyny to czysty science fiction bo patrząc po ich zdolnościach to one powinny nawet amputowane kończyny w mig zregenerować.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » So mar 19, 11 12:53

do regeneracji amputowanych kończyn musiałby skądś wziąść "materiał", i przechodzimy do kolejnej umowności - może Vamp pił krew bo ta używana była przez nanomaszyny do regeneracji?
Kiedy walczy z Solidem i raidenem w Shadow Moses nie ma nikogo do zassania, regeneracja zaczyna pochłaniać wtedy jego ciało co widać przed scena śmierci.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » So mar 19, 11 13:04

Ciekawe choć trochę przekombinowane tłumaczenie wampiryzmu Vampa , ja wole myśleć że facet jest po prostu świrem i nie robił tego z wyraźnego powodu.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Powrót do Metal Gear Solid 4