Kącik SALADYNA

A właściwie to bardziej blogi ;) Jeden temat na użytkownika.

Moderatorzy: Operator, Wilczyca, GM

Re: Kącik SALADYNA

Postprzez Osvelot » Cz cze 07, 12 20:02

Niesamowitości. Za to przegrywają z Microsoftem, który ma patent na ekran "poczekaj na zamknięcie wszystkich programów" przy wyłączaniu systemu. Zaczynają mnie bawić te zagrywki rodem z piaskownicy. Jak można walić patent na zaokrąglone ikony? Albo inaczej - jak takiego udzielić?
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez uci » Cz cze 07, 12 21:06

można miec patent na wszystko, trzeba tylko to "opatentować"
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez ArecaS » Cz cze 07, 12 21:47

Obrazek

Najlepszy komentarz do sytuacji.

Za to co do tego kopiowania patentów Apple'a, to trochę prawdy jest, ale też z drugiej strony takie rzeczy sporom patentowym nie powinny podlegać. Nikt dotąd nie zrobił telefonu, który wygląda identycznie co Apple (oprócz Meizu, ale nikt im procesu nie wytoczył), a część opatentowanych rozwiązań jest tak oczywista, że takim sporom podlegać nie powinny (choćby rzeczone "Slide to unlock" właśnie). No i to zjawisko destruktywne ogólnie jest. Pomyślcie co by było, gdyby Nintendo opatentowało gałki analogowe przy okazji N64. Armagiedon.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Cz cze 07, 12 22:56

Ogólnie patentowanie jest złe, wszystko powinno być open source i za darmo. Ale to bajka.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Osvelot » Pt cze 08, 12 01:25

No bajka i to całkiem хуй. Patenty są OK, jakby nie było to jest ochrona wartości intelektualnej - ale prośba, niech będą przydzielane z rozsądkiem. Patrzę na to z innej strony, bo mam do czynienia z przemysłem mikroelektronicznym od strony technologii - jak nie ma patentu na proces technologiczny, to miesiące/lata wysiłków idą na marne. To trochę co innego, niż kosmetyczne pierdoły.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Pabian01 » Wt lip 10, 12 23:22

Odnośnie tematu Apple i patentów ...

http://mistrzowie.org/uimages/services/ ... 1341871558
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Śr lip 11, 12 10:48

Swoją drogą, z płonącym SGS3 to też śmieszna sytuacja. Żaden samozapłon, tylko geniuszowi wpadł do wody i chciał go w mikrofalówce wysuszyć. :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez SALADYN » N lip 15, 12 20:17

Mam ostatnio pieruńskie szczęście do aukcji na allegro, najpierw wpadł mi nowy Binary Domain i dzięki licytacji jestem dyszkę do przodu w stosunku do najtańszej oferty kup teraz, niedawno prawie za darmo wylicytowałem trzy nowe figurki McFarlene z MGS 1 i 2 ale w tym przypadku na skakanie z radości poczekam aż paczka dojdzie, dosłownie przed chwilą za 54 zł wyhaczyłem AC:Brotherhood w wersji limitowanej z ekstra zawartością w niewykorzystanych zdrapkach a znacznie wcześniej poprzednią część AC również z niezłym upustem w stosunku do standardowej ceny, na sam koniec udało mi się zakupić Professor Layton and the Curious Village i WarioWare Touched na DS'a za kolejno 61 i 25 zł, nic tylko grać.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Lazuli Lapis » N lip 15, 12 21:07

Niezłe combo :D ten WarioWare to w pudełku czy bez? Bo taka cena z pudełkiem to rzadkość... opisz wrażenia z Laytona potem, moja ulubiona seria z DSa ax equo z Ace Attorney :)
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Gram: BioShock, Mirror's Edge
Czytam: Fahrenheit 451

Postprzez SALADYN » N lip 15, 12 21:24

Tak komplecik dlatego taka niezła okazja a Ace Attorney walczył o pierwszeństwo z Laytonem ale naprawdę ciężko trafić kompletny egzemplarz tej gry w rozsądnej cenie.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn lip 16, 12 00:08

Mi sie udalo kiedys noweczke w folii tego Laytona za 5 dyszek dorwac. Niestety prawdopodobnie byl kradziony ze sklepu, bo mial nie zdjete zabezpieczenie sklepowe.

Ale ogolnie gierka super, troszke sie dluzy ale zazdroszcze ze bedziesz gral po raz pierwszy:).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn lip 16, 12 20:24

Ja już raz tego Laytona miałem ale że okazał sie piratem to żem go odesłał z powrotem, wole nie ryzykować z utrata sejwa w pod koniec gry.
SALADYN

Postprzez SALADYN » N lis 25, 12 19:15

Drodzy forumowicze prosiłbym o polecenie mi jakiegoś darmowego programu do ochrony komputera przed wirusami, ktoś kiedyś tu na forum polecił mi comodo którego z zadowoleniem używałem aż do ostatniego tygodnia kiedy to byłem zmuszony postawić na nowo system po infekcji pewnie dobrze wam znanym wirusem wyłudzającym pieniądze od frajerów pod pretekstem walki z cyberprzestępczością.
Od razu zaznaczam że wszelakie avasty czy avg odpadają bo te programy już kiedyś używałem i nic bardziej mnie nie wnerwia jak coś takiego nie da się usunąć zwykłą deinstalką a te antywirusy przekroczyły wszelkie normy natręctwa.
SALADYN

Postprzez Pabian01 » N lis 25, 12 20:50

Avira
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Lazuli Lapis » N lis 25, 12 22:38

Też polecam Avirę, wyłapuje syfy które przepuszczał Avast i zdecydowanie nie obciąża kompa tak jak on. Kiedyś się jeszcze pamiętam Kaspersky przewinął, ale za wyborny to on chyba nie był bo szybko wyleciał. Innych nie używałam to się nie wypowiem :\
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez ArecaS » N lis 25, 12 23:45

Microsoft Security Essentials

Lekkie i działa. Przynajmniej ja ani mój ojciec jeszcze na żadnego robala nie trafiliśmy od kiedy go używamy.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Pn lis 26, 12 00:18

Korzystam z Avasta i nigdy nie miałem z niczym problemu. Nie wiem o co chodzi z natręctwem, ale Czubuwnę da się wyłączyć i jedynie info o aktualkach mi wyskakuje. Nie narzekam.

A jeśli w ogóle nie grasz na PC to dlaczego nie przerzucić się np na Ubuntu?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn lis 26, 12 00:54

Z natręctwem chodzi o to że jak kiedyś chciałem avasta odinstalować to po restarcie jakimś cudem się pojawiał i nader często mi mieszał w przeglądarce ustawiając inne strony startowe i dodając te wujowe toolbary, avg podobnie siedział na partycji i musiałem go innymi narzędziami usuwać, avire sprawdzę, podziękował.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pn lis 26, 12 00:58

Przy instalacji "darmowych" programów trzeba patrzyć co się klika, bo właśnie można sobie doinstalować jakis toolbar.

Avirę miałem i coś mi się przebiło przez nią, także nie polecam.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Pn lis 26, 12 01:04

No ja zazwyczaj nie klikam bezmyślnie dalej, dalej, akceptuje, koniec i nigdzie nie wpisuje adresów a i tak musiałem z tym walczyć, trzeba jednak zaznaczyć że to było za zamierzchłych czasów więc teraz te programy mogą wyglądać i działać całkiem inaczej ale jednak niesmak pozostaje i póki mam alternatywę to je omijam szerokim łukiem.
SALADYN

Postprzez Tidus93x » Pn lis 26, 12 10:32

Ja mam AVG od dawna i jakoś żadnych problemów nie mam, ani żadnych numerów mi nie wykręca. Ale pewnie to zależy jak się trafi...
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Lazuli Lapis » Pn lis 26, 12 15:23

Prawda jest taka, że chyba nie ma 100% darmowego antywira który by nigdy nic nie przepuścił, sukcesem jest znaleźć po prostu najbardziej sobie odpowiadający. Bo choć taki Avast przez 3 lata nic mi nie przepuścił (albo o tym nie wiedziałam, no ale objawów żadnych nie było), to trochę wolniejszy komputer potrafi tak zamulić że masakra. Na moim starym laptopie aktualizacja potrafiła na 10 minut zawiesić system a jak go zainstalowałam na starym PC 'domowym' to głupia przeglądarka chodziła o połowę wolniej, nie mówiąc już o dantejskich scenach w momencie słynnej aktualizacji bazy wirusów...
Obrazek
Lazuli Lapis
The Inspector

Postprzez SALADYN » Wt lut 12, 13 12:50

http://gry.interia.pl/newsy/news-czy-gra-taka-jak-lollipop-chainsaw-nie-powinna-byla-powstac,nId,931161

Tak jak szanuje Spectora za jego wkład w rozwój branży tak w tym wypadku pieprzy jak poparzony, wymagać dojrzałości od medium które w głównej mierze służy rozrywce i negować czyjąś pracę podając konkretny przykład, facet chyba nie wie jakie zasłużone nazwiska stoją za Lollipop Chainsaw i co ta gra sobą reprezentuje a już na pewno w to nie grał.
SALADYN

Postprzez Gillian » Wt lut 12, 13 13:42

Myślę, że przesadzasz. Grafika z LC ale mówił i o Mass Effect i o średniowiecznych RPG. Co prawda Spector też przesadza, ale wydaje mi się, że jego słowa są wyważone. Bo na drugim biegunie jest taki bufon jak Cage, który gnoi wszystkie gry po kolei, które nie są tak "dojrzałe" jak jego Hewi Rejn ;]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt lut 12, 13 13:49

Widocznie popularność zmalała i trza się jakoś światu przypomnieć. Co takiego ten Warren Spector prócz Deus Exa zrobił? Zresztą nie on go zrobił tylko cały zespół ludzi.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Wt lut 12, 13 13:51

Epic Mickey, z czego druga część okazała się mega klapą i studio poszło do piachu.

A wcześniej jeszcze Thief.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Wt lut 12, 13 13:52

i wszystko jasne :)
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez kALWa888 » Wt lut 12, 13 17:20

Drugie Epic Mixkey to klapa? Szkoda, jedynka to jedno z cudów na Wii.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Wt lut 12, 13 17:24

Na pewno finansowa klapa. Patrząc po ocenach i po opiniach na pewno niedopracowana, niedorobiona. Niby dużo gorsza niż jedynka. Kiedyś sobie EM1 sprawdzę :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lut 13, 13 00:24

Robi z igły widły a i tak nie zmieni rynkowych trendów a się produkuje i psuje komuś wizerunek precyzując jakie gry uważa za głupie i niedojrzałe, nawet jeśli to nie on wyskoczył z tą grafiką a jakiś organizator.
Poza tym jakby wyglądała branża rozrywkowa gdyby wszystkie filmy, gry czy książki były dojrzałe, poważne i niosły ważne przesłanie zwłaszcza gdyby sie to odbywało kosztem gameplayu w grach.
SALADYN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przemyślenia użytkowników