Dubbing

Moderator: GM

Dubbing

Postprzez shalashaska » Śr lis 28, 12 18:04

Dla mnie polski dubbing [w Hitman: Rozgrzeszenie /przyp: tk] jest w porządku.
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Re: Hitman

Postprzez Coldman_9 » Śr lis 28, 12 19:02

Powiedziałbym, że żaden dubbing, oprócz oryginalnego, nie jest w porządku. Te polskie dubbingi w GoW-ach czy Uncharted to kastracja klimatu o 75%.
Coldman_9
Vamp

Postprzez kALWa888 » Śr lis 28, 12 23:38

Johan napisał(a):Powiedziałbym, że żaden dubbing, oprócz oryginalnego, nie jest w porządku. Te polskie dubbingi w GoW-ach czy Uncharted to kastracja klimatu o 75%.

Zgadzam się. Dziś miałem okazję usłyszeć Uncharted 2 z polskim dubbingiem, o zgrozo. Nigdy więcej.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Faja » Cz lis 29, 12 07:09

kALWa888 napisał(a):
Johan napisał(a):Powiedziałbym, że żaden dubbing, oprócz oryginalnego, nie jest w porządku. Te polskie dubbingi w GoW-ach czy Uncharted to kastracja klimatu o 75%.

Zgadzam się. Dziś miałem okazję usłyszeć Uncharted 2 z polskim dubbingiem, o zgrozo. Nigdy więcej.

o tak, usłyszał kawałek i stwierdził, że zgroza, brawo za ogarnięcie tematu, fronda normalnie
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Cz lis 29, 12 09:49

a tam narzekacie na dubbing, co prawda ciągle ci sami ludzie się przewijają ale i tak jest to temat który rozwija się w bardzo dobrym kierunku, jedynie co to że mogli by zrezygnować z ładowania mizernych celebrytów w tytuły byle tylko zaświecić nazwiskiem, taki epic mickey 2 brzmi świetnie po polsku
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Cz lis 29, 12 10:12

Epic Mickey brzmi świetnie po polsku, bo jesteśmy przyzwyczajeni do kreskówek po polsku i to dla nas norma. Filmy mamy z lektorem i w sumie pewnie spora część odbiorców krzywi się słuchając normalnego aktorskiego filmu z pełnym dubbingiem. To się przekłada na gry. Nieważne jaki byłby dubbing w takiej grze jak Hitman czy Uncharted - czy dobry, czy zły - nam ciężko to ocenić, bo nie mamy/nie mieliśmy do czynienia na codzień z "dużym" dubbingiem i jakie by to nie było, brzmi sztucznie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Cz lis 29, 12 10:36

Bo film zagraniczny można poznać po samym wyglądzie i sposobie kręcenia i wiadomo, że polski dubbing nie jest tam naturalny. W grach nie jest to już takie oczywiste.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Tidus93x » Cz lis 29, 12 12:17

No nie wiem, mi na przykład dubbing w ME2 albo InFamous nie przeszkadzał tak bardzo jak w Uncharted 2.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez kALWa888 » Cz lis 29, 12 16:49

Faja napisał(a):
kALWa888 napisał(a):

o tak, usłyszał kawałek i stwierdził, że zgroza, brawo za ogarnięcie tematu, fronda normalnie

A ty słyszałeś ten dubbing na początku? Jak on jęczy gdy się wspina, i jak te głosy brzmią jak z jakiejś bajki dla dzieci, bo zamiast zatrudnić normalnych aktorów to biorą tych za charakterystycznym głosem. Jeszcze w God of War nie był zły i już na początku to stwierdziłem, ale w Uncharted 2 nie będe grał po polsku, to moja broszka i tyle :). Nie lubię oglądać filmów z lektorem, z dubbingiem tym bardziej, i z grami mam to samo.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » So gru 01, 12 00:20

Johan napisał(a):Te polskie dubbingi w GoW-ach czy Uncharted to kastracja klimatu o 75%.

Pierdzielisz pan, dla mnie każda gra która załapała się na projekt lokalizacje 2.0 nic a nic nie straciła na klimacie a często nawet zyskała, dość powiedzieć że jak widzę gdzieś Linde to tylko czekam aż kogoś zarżnie w widowiskowy sposób, gdybyście przełamali opory w słuchaniu polskiego dubbingu w grach na pewno z czasem zwyczajnie byście się przyzwyczaili i byłoby całkowicie na odwrót gdzie to oryginalne głosy przestałyby brzmieć naturalnie.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Coldman_9 » So gru 01, 12 02:45

z czasem zwyczajnie byście się przyzwyczaili i byłoby całkowicie na odwrót gdzie to oryginalne głosy przestałyby brzmieć naturalnie

Przeczytaj sobie raz jeszcze, co napisałeś. Od oryginalnej ścieżki dialogowej lepszej nie będzie - dotyczy to tak samo gier, jak i anime. Amen.
Coldman_9
Vamp

Postprzez SALADYN » So gru 01, 12 03:12

Amen sramen, to naprawdę tylko kwestia obycia z daną ścieżką, nie da się tego niestety zauważyć kiedy się ma odruch wymiotny na myśl że ulubiona postać mogłaby przemówić w innym od rodzimego języku.
SALADYN

Postprzez uci » So gru 01, 12 15:36

trzeba przywyknąć - gdybyśmy żyli w czachach czy niemczech to opcja gry po ang. z napisami była by dla ciebie zbrodnią. Polonizacje ida w coraz lepszą stronę i ja jestem na tak - nieważne czy to dubbing czy choćby napisy PL
uci
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » So gru 01, 12 16:08

nieważne czy to dubbing czy choćby napisy PL

Przecież to bardzo ważne i różnica jest kolosalna. Napisy ok, wszystko jest dla każdego zrozumiałe. Ale dubbing? Toż to ingerencja w grę właściwą, która skutecznie zabija klimat. Przypomnę o takich kwiatkach jak beznadziejny dubbing w pierwszym inFamous albo Hermesa w GoW III przemawiającego głosem... Tabalugi. Litości...
Coldman_9
Vamp

Postprzez uci » So gru 01, 12 16:47

jakbym się miał przyczepić to ogrom bihaterów GoW 3 przemawiał do mnie głosami bohaterów kreskówek - zresztą jak w każdej innej grze, ale żeby od razu zabijała klimat. Gry w których głosy aktorów robią klimat policzę na palcach 1 reki jeżeli chodzi o mnie
uci
Uber Big Boss

Re: Dubbing

Postprzez Coldman_9 » So gru 01, 12 17:52

Powiedz jeszcze, że filmy z lektorem oglądasz :) Do niektórych rzeczy lepiej się nie przyznawać ;)
Coldman_9
Vamp

Postprzez kALWa888 » So gru 01, 12 23:11

Film z lektorem czasem obejrzę, ale bardzo rzadko, jednak w większości zgadzam się z Johanem. Dubbing psuje niestety klimat bardzo często i ja zawsze wolę oryginalny va. Gdybym był Czechem i miał ten sam charakter to wolałbym oryginalną wersję Pretty Woman, a nie czeską -.-

Dubbing widać ma wzięcie bo filmy dla młodzieży typu np Harry Potter od razu są w ten sposób lokalizowane. Ale mnie to bardzo nie kręci. Nie potrafię zdzierżyć kogoś innego w roli Kratosa niż tego co oryginalnie podkłada głos (nazwiska nie znam mimo iż przeszedłem GoW1-3 i CoO ;)). Tak samo świętokradztwem byłoby zastąpienie dla mnie Davida Haytera - głosu Snake'a na np Lindę.

No i przyzwyczajenia to bardzo ważna w życiu rzecz.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » N gru 02, 12 00:19

Kalwa, a czy swietokradztwem nie bylo zastapienie glosu Otsuki jakims tam Hejterem? Przeciez angielski dub MGSa nie jest oryginalnym dubem!
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » N gru 02, 12 00:32

Wiem, że nie jest oryginalnym głosem Snake'a ale do takiego jestem przyzwyczajony.

Dlatego też napisałem o przyzwyczajeniach.

Niestety jako europejczyk nie mogę w legalny sposób zagrać w jap edycję gry, co mnie szczerze mówiąc trochę boli. Powinien być wybór.

A tak poza tym, mówię wciąż o dobrych dubbingach. Jeśli chodzi o polski to z dobrym spotykam się tylko w bajkach typu Sezon na misia czy epoka lodowcowa. Angielski dubbing w MGS jest zajebisty, polski dubbing w Uncharted 2 jest kiepski, polski dubbing w GoW3 jest średniawy. Do Battlefield 3 nie jest taki tragiczny, ale o niebo lepszy jest oryginalny.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » N gru 02, 12 02:23

Co jest nielegalnego w imporcie gier z Japonii?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » N gru 02, 12 04:26

twilite kid napisał(a):Kalwa, a czy swietokradztwem nie bylo zastapienie glosu Otsuki jakims tam Hejterem? Przeciez angielski dub MGSa nie jest oryginalnym dubem!

Japoński jest oryginalny, fakt, ale jednak angielski jest jak najbardziej sensowny jako język ojczysty lub faktycznie używany przez większość postaci (z wyjątkiem MGS3). Podobnie z takim GoW III, polski dubbing nie razi tak bardzo, bo nie jest mniej sensowny od angielskiego; dlatego bardzo chciałbym zagrać w tę grę z greckim dubbingiem :). W StarCraft2 dubbing szczególnie mnie przeraził, bo zabijał ten teksański akcent i mentalność oryginalnych postaci, że o polskiej parodii Duke Nukem i Schwarzeneggera nie wspomnę. Fuj.

Inna sprawa to jakość tłumaczenia. W Uncharted 2 jest scena, gdzie kumpel Drake'a podczas włamu mówi do niego "don't tell me you didn't miss that", mając na myśli tęsknotę za wspólnymi akcjami, ale zostało to przetłumaczone jako "nie mówi, że nie ominąłeś tego". Po tej scenie przełączyłem napisy na angielskie. I wszystko na ten temat. Twórcy muszą się postarać z opisową częścią skryptu, jeśli chcą żeby ich gry były tłumaczone. Z tego co wiem, ten sam problem pojawia się w MGS-ach. No cóż, mogę tylko nauczyć się japońskiego.

Ostatnia, najciekawsza sprawa, to ludzie, którzy lubią polskie głosy. Zawsze myślałem o dubbingu jako alternatywie dla tych, którzy nie znają języka, a czytanie wybija ich z rytmu, albo przeszkadza w obserwowaniu akcji. W porządku. Ale są tacy, co znają angielski bardzo dobrze, a i tak wybierają polski dubbing , jeśli jest taka opcja. Niektórzy lepiej się czują, słysząc swój język ojczysty z ust postaci stworzonych przez obcokrajowców. Chrzanić amerykański imperializm! U nas mówimy po naszemu - głosem Boberka!
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kALWa888 » N gru 02, 12 14:40

Twilite, gdyby to było takie w pełni dozwolone to nie byłoby blokad regionalnych. Nie sam mi to kiedyś pisałeś? Może niepotrzebnie użyłem słowa "legalnie", ale nie możemy nabywać gier Japońskich tak łatwo jak tych z Europy i nie chodzi tu tylko o odległość czy rozumienie języka. Są pewne ograniczenia.

Anyway, odnośnie Uncharted 2 Solidny przypomniał mi dlaczego tak bardzo nie lubię polskiego dubbingu tej gry.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » N gru 02, 12 14:45

Z blokadami chodzilo bodajze po prostu o kase, zeby taki europejski gracz dal zarobic lokalnemu dystrybutorowi. Ktory czesto rozni sie od tego np amerykanskiego.
Teraz juz nie ma takiego problemu, na PS3 nie ma blokad, a na X360 tylko czasami. Tylko Nintendo zyje w zamierzchlych czasach.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » N gru 02, 12 14:56

No na PS3 zakupię sobie wersję japońską MGS4 (przynajmniej mam taki zamiar) i gdyby się udało to i HD Collection, ale gdyby nie taka opcja to pozostaje jedynie przerabianie PS2.

No i tak, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę ;).

Mogliby za jakiś umożliwić w granie w gry z PS2 na PS3.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » N gru 02, 12 15:44

a oglądam filmy z lektorem, z dubbingiem itd. nie widzę powodów żeby się nie przyznawać, ja tam ang. na słuch słabo łapie zdecydowanie muszę mieć napisy nawet ang. jeżeli nie ma innych.
Po prostu nie popadajmy też w skrajności "bo jestem kozakiem bo oglądam filmy po angielsku"

Dubbing jest rzeczą gustu, ale osobiście uważam że powinien być robiony, choćby tylko z tego powodu że mieszkam w Polsce więc i gry powinny być po polsku - a gry po ang. też nie zawsze brzmią super hiper zajefajnie więc też nie widzę powodów by tak strasznie trzymać się oryginalnych głosów
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » N gru 02, 12 15:47

Najlepiej gdyby był wybór, tak jak rozwiązali to w GoW3. Dla każdego coś dobrego, mamy oryginalny z polskimi napisami i dubbing. Takie coś to rozumiem.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » N gru 02, 12 16:25

Solidny napisał(a): są tacy, co znają angielski bardzo dobrze, a i tak wybierają polski dubbing , jeśli jest taka opcja. Niektórzy lepiej się czują, słysząc swój język ojczysty z ust postaci stworzonych przez obcokrajowców. Chrzanić amerykański imperializm! U nas mówimy po naszemu - głosem Boberka!

Doskonale opisałeś moją osobę.

Johan napisał(a):Powiedz jeszcze, że filmy z lektorem oglądasz :) Do niektórych rzeczy lepiej się nie przyznawać ;)

A od kiedy to jest zbrodnia ?
To dzięki filmom z lektorem poznałem angielski w takim stopniu że gdy zacząłem się go uczyć w szkole to miałem wyrobiony akcent i spory zasób słów które wchodziły do głowy mimochodem.
SALADYN

Postprzez Gillian » N gru 02, 12 16:30

Chodzi o to ze lektor (i dubbing tez) zabija czesc kreacji aktora. Widzimy go, ale nie slyszymy lub cos przeszkadza nam uslyszec jego gre glosem. Dlatego jezeli chodzi o kino to tylko oryginalne wersje dzwiekowe pozwalaja w pelni cieszyc sie filmem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » N gru 02, 12 20:26

twilite kid napisał(a):Chodzi o to ze lektor (i dubbing tez) zabija czesc kreacji aktora. Widzimy go, ale nie slyszymy lub cos przeszkadza nam uslyszec jego gre glosem. Dlatego jezeli chodzi o kino to tylko oryginalne wersje dzwiekowe pozwalaja w pelni cieszyc sie filmem.

Jak już, to w ten sposób można doświadczyć pierwotnej wizji twórców. Dla niektóych właśnie to pozwala w pełni się cieszyć, ale są tacy, dla których to nie ma znaczenia i pozostają w pełni zadowoleni z interpretacji. Ja należę do tych pierwszych i potrzebowałem trochę czasu, żeby zrozumieć tych drugich - nie obyło się bez kłótni :P.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kALWa888 » N gru 02, 12 21:08

Ja rozumiem obie strony, ale opowiadam się po jednej. Zwykle wolę oglądać film czy grać w grę z oryginalnym va. Wyjątkami są gry takie jak Metal Gear Solid.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole